keskiviikko 13. huhtikuuta 2022

Kukkijoiden veikkaushaaste

Sain Päivänpesästä haasten veikata kevätkukkijoiden aikataulua. Haasteen laittanut liikkeelle Hiidenkiven puutarhassa. Nyt onkin vaikea ennustaa, kun lunta on paljon monien kukkapenkkien päällä. Toisaalta voi heittää todellakin hatusta nämä veikkaukset.


Viimeisimpien kevätkukkijoiden veikkaukseen lähtee kuitenkin korkeat, valkoiset tulppaanit: Clearwaterit. Niitä ostin ensin syksyllä 80kpl, mutta löysin niitä myöhemmin lisää ja muistaakseni istutin niitä yhteensä 110kpl. Nämä taantuvat helposti, mutta istutin ne sitä ajatellen, että ne kukkisivat la 4.6., kun meillä on juhlat. Veikkaan ja toivon, että ensimmäinen näistä avaa kukkansa 2.6. Näistä kirjoitin jo vähän syksyllä.


Vaikea on tietää, miten jouluruusu Douple Ellenistä olen yhä kovin fiiliksissä. Sen kukan aukeamisen huomaaminen tulee vaatimaan kyllä aktisiiisuutta, sillä alaspäin roikkuvat, tummat kukat voivat jäädä huomaamatta, ellei niiden luona käy ahkerasti. Viime vuonna ovat olleet jo kukinnan alussa huhtikuun puolella, ainakin 24.4 on kuvatodistetta. Yllä samainen jouluruusu kukkii toukokuun alussa jo hyvin pörheänä. Ja viime vuotinen ilo oli löytää tämän siementaimia useita tämän läheltä. On ihana päästä pian tarkastamaan, että ovatko pienet taimet elossa. Veikkaan, että tämä jouluruusu kukkii 2.5.


Kun jouluruusu on kukassa, kukkii meillä esikotkin. Tämän haasteen sain eilen ja meinasi yö mennä pipariksi. Aloin liian myöhään illalla haaveilemaan ihan kunnolla kevätkukkien ilmaantumisesta ja sen jälkeen yritin miettiä, että mihin olen istuttanut sitä ja tätä. Ja mihin mahdoin siirtää minkäkin kasvin. Sain kyllä ihan hyviä kasvisiirtoihin liittyviä ideoita, joita pääsen toki toteuttamaan vasta hieman myöhemmin. Olin oikein innoissani kyllä haaveilemassa keväästä ja ihmeen pirteä tänään.


Yllä oleva esikko, joka näkyy hieman jouluruusukuvan taustallakin, kukkii runsaasti ja matalana ja useassa paikassa puutarhaa. Tämä lisääntyy ja tiivistyy hyvin, joten olen siirtänyt sitä lähinnä vain etupihalle. Tätä riittäisi jaettavaksi muuallekin tuomaan aikaisin keväällä väriä. Täytyy vain laittaa sellaisiin paikkoihin, jossa myöhemmin esikon lehdet eivät niin näytä hassuilta. Veikkaan tämän kavaavan ekan kukkansa 29.4. (Tuntuu toki utopistiselta, kun kaikkien paikkojen päällä on vielä lunta.)Seuraavaksi mielessä pyörivät valkeat kirjopikarililjat. Niitä on minulla yhdessä penkissä ilman tummia kavereitaa. Pidän nämä vaaleat erillään, jotta ei vahingossakaan ne tulisi tummien jyräämäksi, vaikka ei tummissakaan mitään vikaa ole. Päinvastoin. Niitä lisäilen joka vuosi. Näiden ilmestyminen tulee olemaan hidasta joka vuosi, sillä ei ole kaikkein nopeiten sulavalla paikalla.  Yllä oleva kuva on otettu viime vuonna 21.5. Alla oleva kuva (16.5.) taas on toisesta kohtaa ja siinä on muutama valkoinen kirjopikarililja, muutama tumma ja keltavuokkoja. Tämä on tehty koemielessä muutamia vuosia sitten hieman märälle nurmikolle, jossa on lähinnä savimaata. Kesäkuussa tästä ajetaan jo yli ruohonleikkurilla ja silti nämä nousevat joka vuosi. Keltavuokkoja on tarkoitus nyt siirtää kuivemmalle etupihalle myös. (Keltavuokkojen juuret saatu tätini kukkapenkistä.) Veikkaan, että ensimmäiset valkoiset kirjopikarililjat avaavat kukkansa tänä vuonna 17.5.


Eli yhteenvetona eka matala esikko kukkisi jo 29.4 (lunta on vielä päällä).

Jouluruusu Douple Ellen (jos on hengissä) 2.5.

Valkoinen kirjopikarililja 17.5.

Ja suuret ja korkeat Clearwater tulppaanit aloittaisivat 2.6. 


Alla säännöt ja haastan mukaan Rikkaruohoelämää sekä Kukkia ja haaveita - blogit. Sekä tämän saa ottaa mukaansa myös se, joka tästä innostuu.

Säännöt ovat seuraavat: Valitsemissasi kasveissa ei saa näkyä nuppuja veikkaushetkellä. Poikkeukseksi laskettakoon puuvartiset, joissa saa olla kukkasilmuiksi tunnistettavia osia. Valitsemasi kasvien kohdalla olisi hyvä olla vielä lunta/jäätä tai edes sen verran routaa, ettei kasvi olisi lähtenyt kasvuun. On nimittäin aivan eri asia veikata kukinnan alkua lähipäiville kuin viikkojen päähän ja tässä haasteessa nimenomaan tarkoitus on luoda pitkäkestoista jännitystä. Kukinnan alkua saa vauhdittaa esim. lapioimalla lunta pois kukkapenkin päältä (sitähän me kaikki teemme jossain vaiheessa kevättä), mutta harsoviritelmät ynnä muut, joita et normaalisti tekisi, lasketaan dopingiksi. Kerro, keneltä sait haasteen ja haasta vuorostasi mukaan muutama kaveri. Olisi myös kiva, jos kävisit laittamassa Hiidenkiven puutarhassa -blogiin haasteen aloituspostaukseen kommentin osallistumisestasi. Raportoi myöhemmin keväällä, kuinka hyvin kukkakevään ennustaminen sinulta onnistui.

12 kommenttia:

 1. Kiitos haasteesta, otan sen ilolla vastaan. Sain haasteen toisestakin blogisa, vaan ei yhtään haittaa. Istahdin äsken koneen ääreen ryhtyäkseni miettimään sopivia kasveja. Riittää kyllä pähkäilemistä, kun suurin osa on paksun lumikerroksen alla.
  Sinulla on upeita jouluruusuja. Toivottavasti eivät ole heittäneet henkeään, vaan kukkivat kauniina tänäkin kesänä. Esikkosi näyttää samalta suikeroesikolta, jota minullakin on. Kukkisiko 29.4.? Hienoa olisi, jos silloin kukkii. Säistähän tämä kaikki riippuu. Jännä nähdä, miten itse kunkin ennustukset toteutuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En oikein usko, että esikko vielä oikeasti kukkii 29.4, yhdestä kukkapenkistä lumiraja jo vähän pakenee sieltä, missä eka esikko voisi olla. Mutta todennäköisempää olisi ollut veikata sitä kaksi viikkoa myöhemmäksi.

   Poista
 2. Upeat jouluruusut ja esikot. Tämä onkin aika kinkkinen haaste jota minäkin nyt työstän kun tuli paristakin paikasta haaste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että omat arvaukset menevät aika lailla sinne päin. Koska näin paljon lunta ei ole pitkään aikaan ollut tai ainakaan silloin, kun olen puutarhaa harrastanut. Eikä tulevien säiden keikkumisesta voi tietää.

   Poista
 3. Kiitos haasteesta, vastailen kunhan kaivan esiin viime vuoden kuvat ja saan jonkinlaisen tolkun aikatauluista sekä siitä, mitä oikeastaan pihamaalla kasvaa :) kiirettä ei taida minun puutarhassani olla, sillä lunta on niin valtavasti, ettei ihan huomenna mikään piippo esille kapua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakaan ei olisi ollut mikään kiire tätä tehdä, sillä ei tässä päivässä tai parissa puutarhassa tapahdu ihmeitä. Muutama veikkaus tuolla yllä voi olla todella toiveajattelua, mutta onpahan tavoitteita nekin. Aamun ja illan välillä oli kuitenkin näkyvissä taas eroja lumien sulamisessa. Olen kaikista niistä havainnoista onnellinen, vaikka joistain kukkapenkeistä näkyy vasta pionitukien yläosat.

   Poista
 4. Kiva, että sinäkin osallistuit haasteeseen! Toivotaan, että tulppaanit kukkisivat teillä juuri juhlien aikaan, tuollainen määrä vieläpä. Voisi ainakin kuvitella, että ovat juuri silloin komeimmillaan. 'Double Ellen' on niin ihana ja tuo hempeä esikko sen juurella vielä korostaa sitä <3 Pidetään peukkuja, että veikkaukset menisivät kohdilleen. Aika realistiset arviot olivat minusta.
  Töistä tullessani satuin huomaamaan, että se kohta talon nurkalla, missä aamulla oli vielä paljon lunta, oli päivän aikana huvennut melkein olemattomiin (sama kohta, mistä kerroin edellisessä kommentissa). Kaiken lisäksi viimeisten jäiden ja lumisohjon seasta puski jo ensimmäinen krookuksenpiippo esille. Pieni kuin mikä, mutta selvästi krookus. Ällistyttävää, mitä vauhtia joistain kohdista lumeet lähtivätkään sulamaan kun alkuun pääsivät! Tapahtuisipa sama muuallakin kuin seinän varsilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se vauhti on parhaimmillaan ihan silmin nähtävää. Sen takia ehkä olen ollut muutamien kasvien kanssa optimistinen. Ajattelen, että kasvit jo siellä lumen alla ovat lähes valmiina kasvuun. Voi olla, että vapun tienoo on liian nopeasti käsillä ja osa penkeistä ei vain ole silloint tarpeeksi lumettomia, mutta aina saa haaveilla.

   Poista
 5. Ooh, unelmoin jo, miten ihanalta näyttääkään 110 valkoista Clearwater tulppaania kukassa. Toivon todella, että niiden kukinta osuu juuri juhlien ajankohtaan! Tuo punainen Double Ellen jouluruususi näyttää niin kauniilta, minulla on nyt vimma löytää puutarhaan noita punertavia jouluruusuja, myös valkoiset ovat kauniita, mutta ne ovat aikaisemmin jostain syystä hävinneet.
  Onnea veikkauksiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Clearwaterit ovat ripoteltu eri kukkapenkkeihin (harrastan ripottelua), joten niiden tarkoitus olisi yhtenäistää hieman muuten eri istutusalueita, joissa muuten on eri värisiä tulppaanisekoituksia. Punertavia jouluruusuja ei aina ole tarjolla. Niistä joutuu joskus maksamaankin sitten vähän enemmän.

   Poista
 6. Oi joi, valkoinen tulppaanimeri kuulostaa ihanalta. Toivottavasti kukkivat juuri juhlien aikaan. Tästä tajusin, että vuoden päästä keväällä on meillä juhlat ja apua, niihinhän pitää valmistautua jo syksyllä istuttamalla paljon sipulikukkia.
  Kertakaikkisen upea jouluruusu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon, että tulppaanit sekä perennat tuovat väriä puutarhaan juhlien aikana. Minä istuttelin syksykkä sipuleita ajatellen paljaita alkukevään paikkoja sekä juhlien aikaa. Ei aina vaan voi ennustaa sipulikukkien kukintaa.

   Poista