tiistai 26. lokakuuta 2021

Helmet-lukuhaaste 2021

 Poikkeuksellisesti pistän jo nyt nippuun Helmet-lukuhaasteen vuonna 2021. Olen siihen saanut joka kohtaan jotain ja vähän ylikin. Toki osan kohdista täytin aika lailla omalla vapaudella. 


Suurin osa oransseista tulppaaneista kuvassa ovat joko Princess Ireneä tai hänen kerrotua serkkuaan Orange Princesseä.

Kasvien ohella kirjat ovat yksi intohimoni. Kirjoihin minulla on suurempi ja pidempiaikainen rakkaussuhde kuin puutarhan hoitoon. Luen aika monenlaista. Joskus menin vain kevyellä ja dekkareilla sekä ajoittaisilla klassikkoromaaneilla. Nykyisin luen laajemmin. Kirjojen kuuntelu on lisännyt kirjallisuuden kulutusta nyt parin viime vuoden ajan runsaasti. Kuuntelemiseen toki liittyy omat haasteensa. Eli en pysty kuuntelemaan äänikirjaa täysin paikallaan tai nukahdan. Neulominen, kävely, kotityöt, kitkeminen ovat olleet samaan aikaan monesti tekeillä, kun kirja on luureissa korvilla. Viimeisimmän kukkapenkin muutostyön aikana kuulokkeet tippuivat vain kerran päästäni. En kuitenkaan enää muista, mikä kirja silloin oli luureissa. Osa kirjoista on selvästi niitä, joita on mukava kuunnella puuhatessa. En silti tiedä, saisiko kirjoja loppuun lukiessa. Osa taas on sellaisia, että haluan lukea ne. Osa kirjoista taas saan loppuun vain kuuntelemalla. Tietyt kirjat ovat kuuntelemalla haasteellisia. Eli kuvatekstejä ei lueta. Joten kuvatekstillisistä kirjoista saa enemmän irti lukemalla. Samoin kirjat, joissa kertoja vaihtuu vaivihkaa, voi kuuntelemalla olla haastavia, ellei myös lukija vaihdu.


Tässä tulee luetteloani. Osassa on pari kirjaa ja osa on jäänyt haasteen ulkopuolelle, koska en enää vain jaksanut säätää ja miettiä näitä. Laitoin kirjojen kohtia Excel-taulokkoon kyllä. Osan tosin vasta kuukauden päästä lukemisesta ja silloin saattoi jotkin kohdat jo unohtuakin. 


1. Kirjassa kirjoitetaan päiväkirjaa 

Emmi Itäranta: Teemestarin kirja

Tämä kirja yllätti sillä, miten imi mukaansa.


2. Kirjan on kirjoittanut opettaja

Tommi Kinnunen: Neljäntien risteys

Tommi Kinnunen on minulle uusi kirjailija. Viime vuonna vasta löysin tämän aivan loistavan kirjailijan. Tästä kirjasta on muuten tehty myös näytelmä.


3. Historiallinen romaani

Ann-Christin Antell: Puuvillatehtaan varjossa

Vaikka hyvin historiallinen kirja, silti tämä olisi mennyt kohtaan myös rakkaudesta kertova. Paljon perinteista rakkausromaani tunnelmaa.


4. Joku kertoo kirjassa omista muistoistaan

Saara Cantell: Kesken jääneet hetket

Tähän kohtaan olisi ollut varmaan yli puolet kirjoista sopivia. Tästä kirjasta on jo jonkin verran aikaa, mutta otsikko kuvaa hyvin teemoja.


5. Kirja liittyy tv-sarjaan tai elokuvaan

Kathryn Stockett: Piiat

Tämän kirjan luin ja nyt tuntuu, että leffaa en ehkä kykene katsomaan, vielä. Oma mieli teki tosi vahvan visuaalisen mielikuvan koko kirjasta. Leffa aina silloin tuoreeltaan voi olla pettymys.


6. Kirja kertoo rakkaudesta

Vera Vala: Aprikoosiyöt

Tämä oli monella tapaa yllätyksellinen minulle. Monessa lukemassani kirjassa meni teema: kuinka mennyt vaikuttaa tulevaisuuteen ja kuinka puhumattomista asioista tehdään omia päätelmiä. Nämä teemat olivat tässä kirjassa vahvana.


7. Kirjassa on kaveriporukka

Celeste Ng: Tulenarkoja asioita

Celeste Ng kertoo amerikkalaisesta kulttuurista toisaalta sisältä päin, toisaalta ulkopuolisuuden kokemuksista. Hyvä kirjailija.


8. Kirja, jossa maailma on muutoksessa

Ben MacIntyre: Vakooja ja petturi

Maailma on muutoksesssa aika monessa kirjassa. Joko kirjat kertovat ihmisen muutoskohdista tai maailman muutoskohdista. Ymmärrän sen, sillä aika vähän saa kirjoitettua siitä, että jos mitään ei tapahdu. Tästä kirjasta pidin. Varsinkin vainoharhaisuuden kokemuksesta KGB:n agenttina tuli hyviä kuvauksia ja pystyi jotenkin ajattelemaan asioita vakoojien näkökulmasta. Tositapahtumiin perustava.


9. Kirjailijan etunimi ja sukunimi alkavat samalla kirjaimella 

Sally Salminen: Katrina

Tätä aloitin jo heti vuodenvaihteessa. Pidin kovasti. Se karu kuvaus suomalaisen naisen vaihtoehdoista silloin, kun luokkaerot olivat valtavat.


10. Kirjan nimessä on numero 

Rebecca Serle: Viisi vuotta myöhemmin

Odotin kirjalta täyttä hömppää. Ei ihan ollutkaan. Oli kirjana yllättävämpi kuin olisin voinut alussa ajatella. Ja se on aika paljon kirjalta, jolta odottaa tiettyä kulkua.


11. Kirja kertoo köyhyydestä 

Joonatan Tola: Punainen planeetta

Rankka aihepiiri. Kirjoittajan tyyli saa asiat kuitenkin lukemaan naurun läpi. Kyyneleet olisivat toisella tyylilajilla olleet lähellä ihan koko ajan. Joonatanin tyyli on huikea.


12. Kirjassa ollaan metsässä

Anni Kytömäki: Kultarinta

Pidin tästä enemmän kuin Margaritasta, joka taas sai viime vuonna finlandia-palkinnon. Olin tämän kirjan lumoissa pitkään. 


13. Kirja liittyy teatteriin, oopperaan tai balettiin

Hanna Brotherus: Ainoa kotini

Monien kehuma. Olin ehkä liikaa kuullut kehuja. Tämä ei räjäyttänyt tajuntaani. Toki rehellistä kuvausta monien suomalaisten perheiden tilasta. Kaikkea kannetaan mukanaan repussa, jotka kulkevat ties mistä saakka ylisukupolvisina käsityksinä tai puhumattomuuksina tai malleina. 


14. Kirja on osa kirjasarjaa

Elina Backman: Kun jäljet katoavat

Suomalaisen dekkarikirjailijan toinen kirja. Jatkaa sarjaa.


15. Kirjassa on jotain samaa kuin omassa elämässäsi

Suvi Vaarla: Westend

Samaa esim laman tai rahattomuuden kokeminen. Tosin minulla eri näkökulmasta. En ole koskaan Westendissa asunutkaan.


16. Kirjassa eletään ilman sähköä

Ta-Nehisi Coates: Vesitanssija

Tämä kirja sekoitti totuuspohjaa, legendoja ja myyttejä. Minä pidin. Tiedän, että tämä on myös joillain jäänyt kesken. Tapahtuu aikaan, kun Yhdysvaltain etelävaltioissa oli orjuutta.


17. Kirjan nimessä on kirjan päähenkilön nimi

Minna Rytisalo: Minna C

Tämä avautui minulle ihanasti kuuntelemalla. Jokin hidastempoisissa, runollisissa (tämä runollisuus siis oma kokemukseni, kirja ei ole runomuotoinen) kirjoissa on sellaista, että tapani lukea hotkimalla ei tuo kirjaa oikeuksiin. Kuuntelemalla nautin tästä.


18. Kirja kertoo sateenkaariperheestä

Laura Lehtola: Minä valitsin sinut

Perhe kuin perhe. Samankaltaisia ongelmia on sukupuolesta riippumatta tietynlaisten ihmisten yhteensovittamisessa.


19. Kirjassa leikitään

Domenico Stamone: Kepponen

Erilainen tyylitään kuin moni muu kirja. Isoisä ja lapsenlapsi kirjan keskiössä.


20. Kirjassa on ammatti, jota ei enää ole tai joka on harvinainen

Maria Petterson: Historian jännät naiset

Tämä olisi varmasti lukien ollut täydellisempi, kun olisi nähnyt kuvat ja olisi voinut keskeyttää lukemisen järkevämmin kuin kuuntelemalla. Paljon sellaista naisista, mistä en aiemmin tiennyt mitään.


21. Kirja liittyy johonkin vuodenaikaan

Mika Waltari: Surun ja ilon kaupunki

Luin kuvitetun teoksen. Erilaista Waltaria kuin massiiviromaanit. Jotkut ovat olleet tästä vaikuttuneita. Minulle jäi ohueksi.22. Kirjassa ajetaan polkupyörällä

Elina Backman: Kun kuningas kuolee

Tämä on uuden dekkarisarjan ensimmäinen kirja. Kirjassa ollaan mm 1990-luvulla rippikoulussa ja se on samaa kuin minullakin. Onneksi moni muu tapahtuma on täysin erilaista. Sijoittuu suurimmaksi osaksi kesään tai kesiin.


23. Kirja, jota luet ulkona

Celeste Ng: Olisi jotain kerrottavaa

Kirja ollut luureissa kevättalvella, kun työmatkoja kävelin. Sukupolvien ketjun merkitys näkyy tässäkin kirjassa.


24. Kirjan nimessä on kysymysmerkki tai huutomerkki

Sophie Kinsella: Tavataanko oikeasti?

Kinsella on pitkään ollut Chick-litin kuningatar. Pikkuhiljaa on tietoisuuteeni tullut muitakin tämän aihealueen suosikkeja. Ei ollut paras, eikä huonoinkaan. Sellainen harmiton ja kevyt.


25. Kirjan on kirjoittanut kaksi kirjailijaa

Ismo Leikola, Angelika Leikola: Suo, kuokka ja Hollywood

Yllätyin positiivisesti. Viisaat kirjoittajat. Hienoa myös kurkistaa eri kulttuuriin suomalaisen näkökulman kautta.


26. Elämäkerta henkilöstä, joka on elossa

Barack Obama: Luvattu maa

Sain melkein pääkipua kaikista senaattoreiden ja muiden poliitikkojen ja kohtaamiensa ihmisten nimistä, kunnes aloin miettiä niiden kohdalle vain blaablaa-hokemaa. Sitten lukeminen helpottui. Mielenkiintoinen kirja. Lukupariksi sopisi vaimonsa elämänkerta.


27. Kirjan päähenkilö on eläin

Lasse Nousiainen: Itärajatapaus

Hauska kirja. Harmiton. Hieman juoni paljastui jo, kun tämän tähän sijoitin.


28. Kirja, jonka lukemisesta on sinulle hyötyä

Yuval Noah Harari: Sapiens – Ihmisen lyhyt historia

Aloitin tämän kirjana mökillä. Lukeminen keskeytyi vähän väliä, joten kuuntelin sitten tämän lopulta loppuun äänikirjana. Pidän Hararin ajatuksista ja siitä, miten se onnistuu ravistelemaan atomeiksi luutuneita ajatusmalleja.Julia Thuren: Kaikki kuluttamisesta: Näin aloin käyttää rahojani paremmin

Poikkeuksellisesti sijoitin tähän kohtaan kaksi kirjaa. Kuluttamista on tärkeää miettiä, sillä kova kulutus on huono juttu maapallolle, jos kulutus tarkoittaa aina uutta tavaraa. Kasvien ostamisen suhteen onkin sitten toinen juttu noin henkilökohtaisella tasolla.


29. Kirjan henkilön elämä muuttuu

Tara Westover: Opintiellä

Tässä yksi vaikuttavimmista kirjoista ja omaelämänkerroista. Selviytymistarina aivan psykoottisen perhekuvion kynsistä. Kävin googlaamassa Taran perhettä ja äitinsä on kirjoittanut tälle kirjalle vastineen ja luin jonkin amerikkalaisen bloggaajan vertailuja näistä kirjoista. En paljasta enempää.


30. Kirja on julkaistu kirjoittajan kuoleman jälkeen

Jane Austen: Neito vanhassa linnassa

Huonointa Austenia. Jos luet yhden tämän kirjailijan kirjoista, älä lue tätä.


31. Jännityskirja tai dekkari 

Lars Kepler: Peilimies

Olipa kammottaviakin kohtia. En silti voinut jättää kesken.


32. Kirjan kansikuvassa tai takakannen tekstissä on kissa

Matt Haig: Keskiyön kirjasto

Aikamatkaamista on tässä myös. Tai eri elämien kokemista.


33. Kirjassa opetetaan jokin taito

Anneli Kanto: Rottien pyhimys

En odottanut juuri mitään, koska kirjan nimi ei kuitenkaan huokutellut. Olin muutaman luvun jälkeen täysin myyty. Olen jo yhdelle ihmiselle ostanut tämän kirjan lahjaksi ja ostan kirjan varmasti vielä itsellekin. Haluan lukea tämän uudestaan, kun ensimmäisen kerran kuuntelin.


34. Kirjassa tarkkaillaan luontoa

Maja Lunde: Viimeiset

Kuvaus sukupuuttoon kuolemisesta. Tosin samalla ilmastonmuutoksesta ja sen aiheuttamista asioista. Kannattaa ensin lukea Maja Lunden Sininen.

Richars Powers: Ikipuut

Tässäkin kohdassa on kaksi kirjaa. Tämä teki myös vaikutuksen. Romaanin muodossa paljon puista, ilmastosta, ihmisistä, eliöistä.


35. Kirja, jonka ilmestymistä olet odottanut

Lucinda Riley: Kadonnut sisar

Odotin tätä, jotta sarja päättyisi. No, ei päättynyt. Ehkä höttöisin kirjailijan kirjoista. Olosuhteisiin nähden toki saavutus syöpäsairaana sanella kirja. En olisi itse siihen kyennyt. Silti olisi voinut tiivistää ihan useamman sataa sivua, siis minun mielestäni. Jätin kirjan lukemisen kesken ja tein puutarhatöitä kesällä, kun tätä kuuntelin. 


36. Kirjassa liikutaan ajassa

Seija Ahava: Nainen, joka rakasti hyönteisiä

Ajassa liikkuminen on tässä kirjassa aivan erilaista kuin missään aiemmassa, mitä olen lukenut. Vähän hämmensi alussa. Perhoset ovat tässä suuressa osassa.


37. Kirjan henkilön työ on tärkeä tarinassa

Sofie Sarenbrandt: Häpeänurkka

Osa dekkarisarjaa, jota on alettu suomentamaan vasta pari kirjan jälkeen ja nyt kai on sarjan eka osa vasta suomennettu. Näissä kirjoissa lukija arvaa aina nopeammin pahiksen.


38. Kirja on käännetty hyvin

Elizabeth Strout: Olive, taas

Ihana, kummallinen Olive vauhdissa taas. Nyt jo iäkkäänä. 


39. Kirjassa kuunnellaan musiikkia

Anna Soudakova: Mitä männyt näkevät

Neuvostoliiton ja Venäjän lähihistoriaa sisältä päin ja vähän ulkoa päin.


40. Kirjassa kerrotaan eläinten oikeuksista

Olga Tokarczuk: Aja aurasi vainajin luitten yli

Nobel-kirjailijan teos, joka minua huvittikin. Puolisoni luki sen vähän nihkeästi loppuun.


41. Kirjassa matkustetaan junalla

Sarah Haywood: Kaktus

Kertoo vähän samankaltaisesta naisesta mitä Lähikaupan nainen tai Sirkka-kirjoissa on.


42. Satukirja

Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan

Oli pakko pistää tämä aikuisten saduksi. Mietin aina välillä, että mitä ihmeen sieniä kirjailija on syönyt tätä kirjoittaessaan ja mitkä hallusinaatiot hänellä on päällään. Puolisoni piti tästä minua enemmän. Monta kertaa olin luovuttamassa kirjan kanssa. En saanut lukemalla tätä pidemmälle, kuuntelin loppuun. Silti välillä oli pakko kelaila, että mitä ihmettä minulta meni ohi, kun nyt kerrotaa tällaistä. 


43. Kirjassa ei kerrota sen päähenkilön nimeä

Jenny Erpenbeck: Vanhan lapsen tarina

Lyhyt kirja ja sattumalta tajusin kirjan lopussa, että tässä ei kerrota päähenkilön oikeaa nimeä.


44. Kirjassa on reseptejä

Jenny Colgan: Auringonsäteitä ja vuoroveden vaiheita

Kevyttä hömppää. Nälkä voi tulla tätä lukiessa. Reseptit ovat lopussa.


45. Kirjan on kirjoittanut pohjoismainen kirjailija

Anna Jansson: Katoavat jäljet

Dekkari, jonka juonen olen jo unohtanut. Joskus sekin on ihan hyvä juttu. Eli ei ollut liian kamala.


46. Kirjassa syödään herkkuja

Satu Rämö: Talo maailman reunalla

Satu kirjoittaa Islannista siten, että nautin hänen kirjoistaan. Satu on aloittanut kirjoittamaan dekkarisarjaa (tämä vilahti Instagramin storeissa). Sitä odotan kovasti.


47.-48. Kaksi kirjaa, jotka kertovat samasta aiheesta

Patrick Svensson: Ankeriaan testamentti

Joel Haahtela: Hengittämisen taito

Isän ja pojan suhde molemmissa kirjoissa keskiössä. Ankeriaasta tiedän nyt valtavasti. En olisi ikinä voinut kuvitella lukevani kirjaa ankerioista ja isän ja pojan suhteesta. Eli kirja oli hyvä, kun luin sen mielelläni loppuun. Ja tiedän nyt kummallisen paljon kalasta, jota en ole nähnyt kuin akvaariossa.

Hengittämisen taito taas on erilainen. Hitaammin luettava.

49. Kirja on julkaistu vuonna 2021

Clare Mackintosh: Panttivanki

Aika moni lukemani kirja olisi sopinut tähän. Tässäkin oli aika lailla juonta, joka paljastui pikku hiljaa.


50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä

Noah Trevor: Laiton lapsi

Kertoo Etelä-Afrikan rotuerottelun ajasta sekä ajasta sen jälkeen, ja tähän viittaa myös otsikko. Kirjoittajan tyyli on hyvä. Purskahtelin nauruun ajoittain, vaikka aihepiiri voisi olla todella synkkä.


Muita tänä vuonna tähän mennessä luettuja kirjoja:

Evie Wyld: Me olemme susia

En pysynyt ihan juonessa mukana, että miksi ja miten nämä kohdat oli kirjaan valittu.

Perti Tamminen: Meriromaani

Kuvaus yhdestä aikakaudesta ja yhdestä ammatista.

Marian Keys: Aikuiset ihmiset

Periaatteessa hömppää ja toisaalta vähän vakavampaakin parisuhteista.

Helmi Kekkonen: Tämän naisen elämä

Kirjassa taas vahvasti menneen vaikutus tähän päivään.

Laura Friman: Tauko: Jolloin luivuon vaateostoksista vuodeksi ja pilasin tahallaan elämäni

Erilainen näkökulma vaateshoppailuun kuin itsellä. Minä kulutan niin paljon omia vaatteitani loppuun, että en täysin ymmärrä, miten ihmiset sekoavat uusista vaatteista. Toisaalta jos tämä olisi kertonut vuosi ilman kasviostoksia, niin sitten olisi varmasti joutunut katsomaan peiliin.

David Seraris: Calypso

Juuri kuuntelin. Vahvasti keski-ikäisen miehen kuvaus itsestä, sisaruksistaan ja vanhemmistaan ja menneisyydestään.

Eppu Nuotio. Niin kuin vierasta maata

Olen jo unohtanut tästä osan. Parisuhde keskiössä.

Nina Lykke: Kohonnut riski

Keski-ikäisten parisuhteet keskiössä. 


Ihanaa saada tämä nyt kirjoitettua. Vaikeaa on osaa kirjoista enää palauttaa mieleen. Lukuiloa niille, jotka lukemisesta pitävät. Minä jatkan myös loppuvuoden lukemista.

24 kommenttia:

 1. No kyllä olet lukenut ja kuunnellut minun täytyy tunnustaa että en ole lukenut yhtään kirjaa muutamaan vuoteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kaikki luekaan kirjoja. Eikä ne kaikkiin elämäntilanteisiin sovikaan. Kirjojen lukeminen on pois aina jostain muusta. Ilman äänikirjoja tuo lista olisi todella paljon lyhyempi.

   Poista
 2. Onnea tästä! Hieno saavutus ja hyviä kirjoja. Kävin mielenkiinnosta listasi läpi ja huomasin, että meillä on aika samanlainen kirjamaku. Nämä olen lukenut listaltasi: 1, 2, 3, 5, 6, 11, 12, 13, 15, 17, 21, 22, 23, 31, 33, 39, 45, 50.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että luettelit lukemasi kirjat. Hauska verrata välillä luettuja kirjoja.

   Poista
 3. Hienoa, on monia samoja joita itekkin lukenut. Mun pitää tutkia tarkemmin ihan ajan kanssa olenko sijoittanut niitä samoihin kohtiin. Minä tosin en ole yhtään kuunnellut kirjoja, ja nyt on jostain syystä lukeminen paljon hitaampaa ollut. En tiedä mihin tämä aika oikein menee :)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika menee helposti. En ole ihan sisäistänyt, että marraskuu alkaa ihan pian.
   Kiva, että sinunkin listasta löytyy samoja kirjoja.

   Poista
 4. Saanko esittää postaustoiveen, olisi kiva jos tekisit sellainen kysymys-vastaus postauksen jossa vastaisit yleisimpiin tietoihin sinusta ja blogistasi, olisi kiva tutustua paremmin sekä sinuun että blogisi historiaan! ♥

  Raikasta syksyä!

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos postaustoiveesta. Olen huono välillä vastailemaan haasteisiin, joten en pysty lupaamaan mitään. Kirjoittelen blogia aina, kun siltä tuntuu. Pistän toiveesi kuitenkin mieleeni ja saatan kotain vastaavaa kirjoittaa.

   Poista
 5. Hieno lista mielenkiintoisia kirjoja. Miten ihmeessä olet kyennyt palauttamaan noinkin paljon tietoa kustakin kirjasta? Jotkut kirjat jäävät kyllä elämään mieleen pitkäksikin aikaa, mutta moni vaipuu unohduksiin lähes samantien kansien sulkemisen kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus tosiaan kirjat unohtaa nopeasti. Joskus joudun oikein pinnistelemään, että luinko tuon kirjan ihan oikeasti. Takakansi saa usein jo enemmän palautumaan mieleen. Olen kuitenkin lainannut kirjastosta joskus tosi kiinnostavan kirjan ja kotona huomannut ekojen sivujen jälkeen, että olen jo lukenut kyseisen kirjan. Tarvitsen myös niitä kirjoja, joita ei kanna mielessään enää kirjan loputtua. Ne ovat sopivaa pään tyhjennystä.

   Tämän verran nyt tiivistin tai sain muistettua joistain kirjasta.

   Poista
 6. Muutamia samoja löytyy minunkin listaltani, mutta paljon myös uusia, joihin voisin tutustua.
  Mulla puuttuu vielä muutama tuosta listalta, mutta luulen että saan kuunneltua ne ennen vuodenvaihdetta:) Täällä siis pääosin kuunnellaan nykyisin, niin kutoessa, kävellessä, siivotessa kuin puutarhapuuhissakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äänikirjat ovat minullakin olleet paljon käytössä. Samalla tosiaan pystyy tekemään useita rutiinijuttuja.
   Kiinnostavaa on usein lukea toisten listoja.

   Poista
 7. Mahtava määrä kirjoja. Minä en ole päässyt äänikirjojen makuun. En tykkää pitää mitään korvissa ja häiritsee kun kuulen tarinan jonkun muun äänellä kuin omallani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kaikki äänikirjoista pidä. Minulla podcastit ja kuunnelmat taisivat olla ensin korvilla ennen äänikirjojen kuuntelua. Äänikirjoissa lukijalla on iso merkitys.

   Poista
 8. Mukavasti löysin vinkkejä uusiin kirjoihin, mistä kiitos! Yllättävän monta kirjaa olen listaltasi myös jo lukenut tai kuunnellut. Kuunnellessa on se hyvä puoli, että voi tehdä tylsiä hommia siinä kuunnellessa, esim. tiskit koneeseen, pölyjen pyyhkimistä jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuunnellessa kädet ovat tosiaan vapaat. Tänään taitaa loput haravoinnit sujua äänikirjan kanssa.
   Kiva, että bongasit jonkun kirjavinkin.

   Poista
 9. Paljon on listassa kirjoja. En oo noita äänikirjoja kokeillu, tykkeen kyllä lukemisesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon kirjoja tulee luettua ja kuunneltua. Ilman äänikirjoja lista olisi lyhyempi.

   Poista
 10. Ihanaa, että olet alkanut kirjoittaa näitä helmet-lukuhaasteita. On niin kiinnostavaa lukea, mitä olet lukenut - ja tämä tyylisi laittaa lyhyt kommentti jokaisesta kirjasta on tosi hyvä! Se vähän avaa noita kirjoja.
  Mulla on Puuvillatehtaan varjossa ihan samassa kohdassa :-)
  Mitä ihmettä, eikö Rileyn viimeinen kirja vieläkään avaa salaisuutta? Miten hän voi muka kirjoittaa vielä yhden osan haudan takaa... tämä oli ikävä tieto, mutta et ole syypää spoilaukseen, sillä olin ehtinyt nähdä, ettei sarja vielä tähänkään päättynyt, yhden tuttavan ig-postauksesta ennen kuin tajusin sulkea silmät. Ärsyttävää tietää tämä etukäteen :-D En vieläkään ole lukenut vikaa osaa, sillä sen jonot kirjastoissa ovat olleet ja ovat yhä käsittämättömät. Luen ne mielellään englanniksi senkin takia, että niihin on yleensä vähemmän jonoa, mutta nyt ei sekään ole auttanut. Toisaalta ei ole hirveästi väliä, että kun olen lukenut edellisen osan vuosi sitten, niin kuluuko tässä väliä nyt sitten vuosi vai kaksi.
  Kiva, että nostit Rottien pyhimyksen taas esiin, se kiinnostaa, mutta olin jo ennättänyt unohtaa sen.
  Jane Austenin elinaikana julkaisematta jääneiden kirjojen julkaisemattomuuteen oli syynsä :-D Mutta suotavaa olisi, että hän olisi elänyt pidempään, sillä nuoruuden hölmötarinoiden jälkeen hänen kirjansa olivat todella laadukkaita ja viihdyttäviä.
  Hyvää pohdintaa myös äänikirjoista. Tuo kertojan vaihdosasia ja monet muut nostamasi asiat ovat hyviä pointteja. Äänikirja ei toimi kaikessa, mutta joskus tosiaan toimii paperikirjaa paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pahoittelut paljastuksesta. Ja tosiaan, joskus julkaisemattomuudella on syynsä.

   Rottien pyhimykselle toivoisin tänä vuonna jonkin palkinnon tai vähintään ehdokkuuden palkintoon.
   Ihmiset lukevat niin eri rytmillä, että minun nopea tyylini ei anna kaikille kirjoille mahdollisuutta.

   Poista
 11. Hieno kokoelma, lukuhalut heräsivät. Äänikirjojen hyvä puoli on se, että samalla voi puuhastella tai vain tuijotella takkatulta. Olenaina pitänyt siitä, että minulle luetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joillakin lukijoilla on todella sellainen ääni, että se vielä tempaisee mukaansa. On paljon todella hyviä kirjoja, joiden lukeminen on ilo.

   Poista