sunnuntai 21. marraskuuta 2021

Puoli vuotta sitten

 Toukokuun 21. päivänä vunna 2021 olen näköjään ottanut vähän pilvisellä säällä kuvia puutarhasta. Tässä kuvia tasan puolen vuoden takaa. Osa kuvista on blogissa jo ollutkin. Keinu on kannettu paikoilleen.Keinun viereisessä penkissä kukki hempeitä tulppaaneja, hyasintteja, helmililjoja ja narsisseja. Taustalla myös lemmikkejä kukassa.


Joka paikassa kukki ja oli vihreää, vaikka kaikkialla ei lukumääräisestä ollut kovin monia lajeja juuri kukassa. Pionien varret olivat suurimmaksi osaksi vielä punaisia.


Kirjopikarililjoja kukkii useammassa paikassa puutarhassa, varjoisammassa ja valoisammassa, joten niiden kukintaa on monessa paikassa ja vähän eri aikoihinkin.


Valkoisia kirjopikarililjoja pidän tietyssä kukkapenkissä erillään, muuten ne tummat jyräävät valkoiset. Molempia haluan puutarhaan. Kirjopikarililjojen ohella samassa penkissä kyllä kasvaa kaikkea muitakin sipulikukkia.Tässä penkissä on alla paljon savimaata, joten kirjopikarililjat viihtyvät. Suurin osa tulppaaneista ei.Tämän penkin läheltä on otettu kuva toiseen suuntaan. Taustalla näkyvä punainen liukumäki on naapurin pihalla. Ei ole harvasta aidasta tai sen tapaisesta ihan kunnon näkösuojaa.


Moni ei pidä keltaisesta väristä puutarhassa. Minä en syrji keltaista, vaikka voikukka ei lempikasvini olekaan. Keltakoiranhammas ilahduttaa joka vuosi ja nyt sitä olen yrittänyt jo vähän levittääkin muualle.


Marraskuu on niin erilainen kuukausi kuin toukokuu, että aina hämmentää puutarhaa katsoessa, mikä muutos puolessa vuodessa tapahtuukin. Nyt on se vuodenaika, kun kaikki elämä puutarhassa pysähtyy, vähentyy ja siirtyy lepotilaan. 


Minulle tämä marraskuu on taas tarkoittanut kehonhuoltoa. Olen mennyt vuosien saatossa yhä enemmän jumiin kropastani, ja puutarhatöissä olen jo vuosia joutunut varomaan toista hartiaani. Koska äly ei ole aiemmin käskenyt hierojalle, tapahtui kehonhuollon tarpeeseen herääminen hartian mennessä kunnolla juntturaan. Olen käynyt nyt viikon välein hyvin perinpohjaisella hierojalla ja näemmä jatkan siellä käyntejä vielä useamman viikon. Tarkoituksena olisi saada kroppa taas kesäkuntoon. Minulla kesäkuntoon tarkoittaa nyt liikkuvuutta, kivuttomuutta, parempia liikeratoja ja kehonhuoltoa. Venyttely alkaa olla jo melkein rutiinia. Ei ihan, mutta melkein. Suosittelen siis pitämään kehosta huolta, ettei sama käy kropan kanssa ja ala rajoittaa rakasta harrastusta.


Lempeää ja huolehtivaista marraskuun jatkoa!

18 kommenttia:

 1. Itsestään on syytä pitää huolta kaikin puolin. Että jaksaa taas kohta puutarhassa tai tämän tietokoneen äärellä. Toukokuisissa kuvissa on jotain voimaa, ehkä se on se valo joka on niin erilaista kuin puoli vuotta myöhemmin. Keväällä keltainen on kaunis väri, näkyy hyvin kaiken heräävän vihreän keskeltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toukokuussa pilvinenkin päivä on valoisa. Keltainen näkyy keväällä kauas ja keltaisessakin on erilaisia sävyjä.

   Itsestään tosiaan täytyy pitää huolta. Kehoa ei noin vain vaihdeta uudempaan.

   Poista
 2. Kevään kuvia on virkistävää katsoa. Marraskuun harmauden keskellä tuntuu hienolta ajatella ja tietää, että tuo kaikki on edessä.
  Hyvä muistutus itse kullekin kehonhuollosta. Nyt on hyvää aikaa keskittyä kropan hoivaamiseen ja kuntoon laittamiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät on tosiaan taas tulossa. Ja se valo ja vehreys.

   Kropan hoivaaminen ja huoltaminen vie vähän aikaa, jos sitä tekee säännöllisesti. Ja paljon aikaa, jos on kremppaa tai ei ole hoitanut säännöllisesti.

   Poista
 3. Ah, ihana kevät sipulikukkineen ja tuo kevään vehreys muutenkin! Kuvasi piristivät kovasti.
  Hyvä, että saat apua kehonhuollosta - toivottavasti oikein paljon apua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puoli vuotta tekee aika paljon, mennään vihreydestä ruskeaan/harmaaseen. Ja toisinpäin. Nyt mennään taas vihreyttä kohti.

   Poista
 4. Ihania kuvia oli mukavaa niitä katsella ja tosiaan ei mene kauaa kun se on jo edessä tai oikeastaan jo käsillä. Joten kädet ja muut paikat on saatava kuntoon. Toivottavasti saat hyvän avun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvän hierojan olen löytänyt. Alkaa keho taas vetreytyä.

   Kevätkuvat tuovat kyllä iloa. Olen tänäänkin muistellut kaikkia keväällä kukkivia kasveja.

   Poista
 5. Olipa ihana päästä aikamatkalle puolen vuoden taakse ja hetken aikaa kuvitella, että kesä on vasta edessä. Vaikka onhan se nytkin edessä, kun vain ensin rämmitään tämän loppusyksyn ja talven yli.
  Voi kun kehonhuolto ja kaikenlainen kuntoilu olisikin yhtä mukavaa kuin puutarhanhoito. Silloin kropasta tulisi pidettyä parempi huoli. Minä olen yrittänyt lisätä hyötyliikunnan määrää ja tehdä töitä välillä seisten. Muuhun kuntoiluun ei ole minkäänlaista innostusta juuri nyt, joten yritän edes pitää pitkät istumajaksot minimissä. Toivottavasti sinä saat olkapääsi kuntoon mahdollisimman pian mutta viimeistään ennen kuin uusi puutarhakausi alkaa. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos vaikka ensi kesänä muistaisi aina venytella ennen ja jälkeen puutarhapuuhien. Se voisi jo auttaa.
   Kevät on onneksi alle puolen vuoden päässä.

   Poista
 6. Ihania kuvia, joita on erityisen mukava katsella näin talvella. Täällä tuli yhdessä yössä reilu 10 cm lunta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika paljon lunta marraskuuksi. Täälläkin on lunta satanut ja sulanut vuorotellen. Huomenna taitaa olla liukastelukeli tiedossa.

   Poista
 7. Kyllä kevät on ihanaa aikaa! Kohtahan se taas pian koittaa :) (pitää koettaa olla positiivinen)
  Erinomaista aikaa huoltaa itseään tässä välissä, peukku sille!
  Täällä lunta 20 cm suunnilleen, riittäs hyvin koko talven ajalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nopeasti kevät tulee. Kunhan pari juttua tuossa kuluu. Toivon, että kehonhuollosta tulee nyt parempi rutiini.

   Poista
 8. Ihania kevätkuvia! Kyllä tällaisia katsellessa tulee kova kevätikävä!
  Minä olen käynyt jo muutaman vuoden ajan melkein kerran kuussa hierojalla ja kroppa kyllä kiittää. Toki venytellä voisi todellakin enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatkossa kerran kuukaudessa hierojalla käynti täytyy ottaa tavaksi. Nyt käyn hieman tiiviimmin.
   Kevät alkaa olla jo mielessä.

   Poista
 9. Blogissani on sinulle haaste (https://rikkaruohoelamaa.blogspot.com/2021/11/sinivalkoista-haaste-2021.html).
  Hyvää 1. adventtia!

  VastaaPoista