perjantai 1. lokakuuta 2021

Lokakuu ja syksyn 2021 sipulit

 Miten yhtäkkiä onkin jo lokakuu. En oikein taas pysy tässä(kään) vuodenajassa mukana. Katselen usein sisältä ruskaa ja huomaan jo joidenkin puiden lopettaneen kasvukautensa tältä vuodelta. Rusokirsikka aloitti aikaisin ruskansa ja vielä viime viikolla leimusi upeana. Ja samainen puu on yt lähes lehdetön. 


Kun ajelen autolla, tulee aina välillä mieleen, että pitäisiköhän matkan varrella piipahtaa vielä sipulikukkaostoksilla. Kun katson ylläolevaa maisemaa keittiön ikkunasta, näen paikan, johon voisi vielä piilottaa muutaman krookuksen, kun näkyisin hyvin ikkunaan. Olen pitänyt pääni ja ostanut viimeeksi sipuleita yli viikko sitten. Eli oikeasti olen kyllä ihan tarpeeksi sipulikukkia jo hommannut sekä niitä istutellut. Istutuspaikat alkavat jo kadota mielestä, joten keväällä on sitten yllätyksiä tiedossa. Tässä listaa ostoksista ja jo maahan tumpatuista sipuleista.


Kiurunkannus Beth Evans (en ymmärrä, että miksi kiurunkannuksia nyt vasta)

Krookukset: Jeanne D'arc (näitä lisään joka vuosi)

                    Romance

                    Gold Wellow

                    Flower record

                    Botanical Blue

                    Firelly

                    Cream Beauty

                    Queen of the Blues

                    Ard Schenk

Kuvassa valkoiset krookukset ovat Jeanne D'arcia. Etualalla lilahtava voi olla Vanguard. Matalien keltaisten lajiketta en nyt arvaile.


Laukat (Allium):

                Purple sensation (monena vuonna näitäkin istuttelen) 

                Kantaviense

                Ping Pong    (Päivänpesän Katjan innoittamana. Ping pong kukkii heinäkuussa.)

                Gladiator


Helmililjat (muscari)

                 Valeric Finnis

                 Siberian Tiger

                 Grape Ice

                 Latifolium (isohelmililja)

                 Touch of Snow   


Mikään helmililja ei lisäänny yhtä nopeasti kuin se tavallinen tummahelmililja, joten istutan nykyisin helmilijat ryppääksi. Näyttää nimittäin minun silmääni hassulta, kun olen esim yllä olevat isohelmililjat aikoinaan istuttanut hyvän välimatkan päähän toisistaan, kun luulin, että ne runsastuvat ja tuuheutuvat samalla tavalla kuin tavalliset tummahelmilijat. Ja pah. Ei lisääntymistä. Joten saivat kaverikseen muutaman lajitoverin. Isohelmililja tekee yhden suuren lehden, joka voi aluksi hämätä ja näyttää pienen tulppaanin lehdeltä.


Narsissit: Thalia (aikaisemmat hävinneet)

                Pink Blend

                Stralight Sensation


Tulppaanit: 

                Hilde

                Persian Pearl (näitäkin taantuilee, joten niitä mahtuu lisääkin)

                Ronaldo

                Sping Green (entiset jo taantuneet)

                Sylvestesteris (yhden kerran olen istuttanut, eivät nousseet)

                Mount Tacoma

                Carneval de Nice

                Synaeda Amor

                Tries Chic

                Jimmy

                Purple Dream

                Clear Water (näitä 80kpl, harmittaa että en ostanut 20kpl:tta lisää)


Meillä on toivottavasti kesäkuun alussa juhlat ja Clear Waterit ovat silloin toivottavasti kukassa. Pitkät valkoiset tulppaanit, joiden olisi tarkoitus yhtenäistää eri kukkapenkkien tulppaanikimaroita. Niitä olen siis istuttanut ainakin viiteen eri kukkapenkkiin, missä kukkii eri värisävyisiä tulppaaneja. Alla oleva kuva on otettu kesäkuun alussa 2019, jolloin Clear Watereita kukki minulla runsaammin viimeeksi. Taantuu kyllä helposti yhden kauden jälkeen.


Kun kukkapenkit kukkivat, ei tarvitse koristeeksi kesäkukkia. Kesäkukat eivät ole peruslaiskalle ihmisille sopivia. Tai minun laiskuuteni ilmenee juuri kesäkukkien hoitamisen (tai hoitamatta jättämisen) kanssa.

            

Liljat tai tarkemmin Marhanliljat (jee!):

            Claude Shride

            Orange Marmelade

Muut:

                Kirjopikarililoja

                Assyrianpikarililjat

               Suvikello

               Talventähti (1 pussi)

               Lumikello (vain 1 pussi, en erittele lajikenimeä, sillä aina ei saa mitä ostaa)

               Hyasintti Woodstock

               Kevätkurjenmiekkoja sekä sitä tavallista Harmonya, että Purple/Blue Hill sekoitus

               Kirjokevättähti 

               Anemone Charmer

               Posliinihyasintti (kummallinen vanha piha, kun täällä ei kukkinut posliinihyastintti ennestään)

               

Ja sitten noiden kaikkien lisäksi olen omalla tontilla levitellyt skillaa ja keväällä myös siirrellyt koiranhampaita eri paikkoihin. Osa entisistä sipulikukista taantuu, osa porskuttaa menemään ja osa lisääntyy. Puutarha kyllä muuttaa koko ajan muotoaan ja eri vuosina eri kasvit kukkivat eri tavalla tai eri aikaan kuin edellisenä. Joka kevät alkaa kuitenkin usein samalla tontilla samojen nurkkien tutkimisesta. Ne varhaimmin sulavat kohdat saavat kaiken huomion, jos sieltä alkaisi näkyä elämää. Kevättä kohti mennään jo mielessä, vaikka tässä välissä oleva useamman kuukauden tauko saa taas muistin pyyhkiytymään omistakin suunnitelmista.  

18 kommenttia:

 1. Mahtavan määrän sipuleita olet istuttanut, kevääksi on kukkaloistoa odotettavissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silti keväällä ihmettelen, että miksi kukkii niin vähän.

   Poista
 2. Oih, näen jo mielessäni todella kauniin kukkaloiston. Tosi hyvä idea istuttaa juhlien aikaan kukkivia sipulikukkia, niistä saa juhlan tunnun puutarhaan. Vielä kukkivat puut samaan aikaan ja olisi kerrassaan upeaa.
  Tajusin taas, että minä jälleen kerran unohdin etsiä kiurunkannuksia istutettavaksi. Pöh, keväällä ajattelin, että ehdottomasti tänä syksynä laitan.
  Nyt minun rusokirsikkani on kauniin punainen, täällä tullaan siis hieman perässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin tosiaan miettiä juhlia jo nyt. Kun keväällä muuta kukkaloistoa ei saa oikein kuin ruukkuihin, ellei halua hallan vaaran kanssa jännitellä.

   Rusokirsikkasi pääsee nyt hehkumaan, kun meillä hehkuminen jo loppui.

   Kiurunkannukset olisivat voineet mennä minultakin ohi, ellen olisi kunnolla keskittynyt niihin.

   Poista
 3. Ihanaa kukkaloistoa tiedossa ensi keväänä.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kukat saavat kukkia rauhassa, ilman ristihuulia.

   Poista
 4. Juhlien koristelu on noilla sipuleilla taattu, vaikka osa ehtii varmaan jo lopettaa kukintansa.
  Nauratti tuo tuumailusi "pitäisikö vielä piipahtaa sipuliostoksilla?". Painin samojen ajatusten kanssa, mutta vaikka yhä uusia hyviä istutuspaikkoja löytyy, yritän pysyä erossa yhä uusista ostoksista.
  Toivottavasti vuoden loputkin kuukaudet menevät yhtä vikkelästi, kuin syyskuu. Sitä reippaammin ollaan taas uudessa keväässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juhliin onkin tarkoitettu lähinnä ne myöhään kukkivat pitkät tulppaanit. Kaikki muu aikaisempi ja myöhempi onkin istutettu täyttämään tyhjiä kohtia penkeissä ja ilahduttamaan muuten vain. Yritän olla ostamatta lisää sipuleita, puutarhassa olisi muitakin hommia. Toivottavasti muutama pitkä ja pimeä kuukausi menee ohi ilman tuskailuja.

   Poista
 5. Olipa hyvä lista, pitääkin perehtyä, minkä näköisiä mikäkin on. Minä laitoin optimistisesti pari keisarinpikarililjaa tulppaanien ja narsissien lisäksi, vaikka kevätahavat sitä tällä tontilla vähän kaltoin kohtelevatkin. Tulppaaneja ostin ehkä kerrankin riittävästi yhtä istutuspaikkaa ajatellen, jospa ensi vuonna olisi värikimara kerrankin kohdillaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa listan kasveista on minulle tosi tuttuja. Vain osaa istutin ekaa kertaa. Esim tulppaani Jimmym pitäisi olla oranssi, sitä minulla ei ole ennestään ollut.

   Toivottavasti sinulla kukkii keväällä kauniisti, eikä kevätahavat haittaa kevätkukkijoita.

   Poista
 6. Voi että Sinulla on aivan ihanat kukkasipulit hankittuna! Luin kuola valuen listaa. Niin kiva kun huomioit juhlavieraat istuttamalla tulppaaneja! Onko teillä yo-juhlat? Vielä ehtii shoppailemaan sipuleja kun sinua harmitti nuo puuttuvat 20 kpl. Ja posliinihyasintti on ihan ehdoton. Täällä vanhassa pihassa ei ollut mitään kukkasipuleja, sitä olen ihmetellyt. Ihana kevät tulossa siellä 🌱

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että yo-juhlat ovat keväällä. Joutuu nyt jännäämään kaikkia flunssia. Luulen, että samaa tulppaania ei enää kaupasta löydy. Vain yhdessä paikassa sitä on ollut ja vein sieltä lähes kaikki pussit. Olisi pitänyy viedä kaikki.
   Täällä kasvoi skilloja, vähän narsisseja ja pari vanhaa tulppaania.

   Keväällä on taas uusia paikkoja kukitettuna.

   Poista
 7. Hyvä määrä sipulikukkia! Noita koiranhampaita olen jäänyt vielä miettimään, niitä voisi toden totta olla vaikka joka paikassa, kun ovat niin kauniita. Ehkä niitä joutuu vielä hankkimaan. Jos löytää hyviä, eikä kuivuneita. Tosin ihan alkuvuosina ostin loppusyksystä alella puolinahistuneita, ja suureksi ilokseni ne nousivat kyllä ja ovat ilonani joka kevät.
  Ihana suunnitelma nuo valkoiset tulppaanit juhlien aikaan.
  Kuulostaa hyvältä ajatukselta, että hankkisi vielä pussin krookuksia siihen kohtaan, joka ikkunasta näkyy. Kun keväällä niistä on niin iloinen kumminkin.
  Taidan lähteä sinne koiranhammasostoksille ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koiranhampaiden paikkaa en muista enää syksyllä, joten keväällä riskeerasin ja siirtelin niitä silloin. Olivat kuitenkin tehneet sivusipuleita mukavasti. Toivottavasti kukkivat keväällä.

   Ikkunasta tulee keväällä tuijoteltua, kun joskus on hyytävää, että ei paljon ulos kiinnosta mennä.

   Tulppaaneilla on helppo tehdä juhlatunnelmaa. Jos siis on vain sopiva sää.

   Toivottavasti löytyy koiranhampaita.

   Poista
 8. Koiranhampaita unohdin hankkia lisää! sain ne selviämään viime talven yli ja kukkimaan vihdoinkin. Toivottavasti tulppaani kukkivat juuri juhlien aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti koiranhampaasi tekevät sivusipuleita (vai hampaita) ja saat siten niitä lisää. Tulppaanien kukinnan ajoittaminen ei ole aina ihan omissa käsissä. Kokeilla voi, että meneekö ajoitus nappiin.

   Poista
 9. Fiksua varautua tuleviin juhliin kunnon kattauksella kukkasipuleita. Pakosti ainakin osa on kukassa vaikka olisi minkälaiset säät tahansa. Minulla taisi jäädä kukkasipulien määrä aika vähiin tänä vuonna. Ei vain ole tullut ostoinspiraatiota, eli kaupoissa ei ole ollut mieleisiä lajikkeita tarjolla. No, jospa muutamallakin pussilla pärjäisi. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutamalla pussilla pärjää. Nyt halusin kukittaa aikaisilla kukilla pari uutta kukkapenkkiä sekä sitten varautua juhliin kukkasipulein. Ikinä ei tiedä, kuinka monet vanhat sipulit jaksavat kukkia tulppaaneista.

   Poista