perjantai 6. syyskuuta 2019

Mielihyvää keväästä

Kun puutarhaan tulee yhtäkkiä paljon uusia kukkapenkkejä, näyttää niiden paljas multapinta kovin tyhjältä. Kesällä tai syksyllä tuo paljas multapinta voi tuntua ihan mukavalta, kun voi suunnitella tulevia kasveja ja hahmottaa tilan ja kasvien koot vielä eri lailla. Ja kasvi voi tulla ihan kauniisti esiin tummaa multaa vasten.

"Syysvuokko Pretty Lady Julia" ja multaa
Keväällä se paljas multapinta ottaa vain päähän.

Masentavan paljon multaa keväällä.
En harrasta katteita, kuin erittäin harkitusti. Joissakin tapauksissa jotkin katetut kohdat näyttävät mielestäni hyviltä, mutta ei aina. Myös luonnon omat katteet ovat kauniita, kuten esim. Mustilassa on käytetty käpyjä.

Kävyt katteena Mustilassa
Suurin osa perennoista kasvaa minulla niin sikin sokin ja sotkussa, että moni järjestyksen ihminen pyörtyisi penkkejäni katsoessa. Ja varmaan organisoisi penkkini parempaan järjestykseen ja ripottelisi eri kasviryhmien väliin katteita.


Minä en tee niin. Katteet eivät nimittäin täällä helpota tiettyjen rikkakasvien kanssa ollenkaan, kuten karhunkierron/elämänlangan kanssa. Muovi taas katteiden alla.. Hm. Muovin kanssa olen tehnyt itseni kanssa sopimuksen: sitä on vain kivituhkan alla kulkuväylissä ja kasvimaan kivituhkakohdissa. Jos joskus sen sieltä haluaa pois, on helpompi se itse ottaa tai kertoa vaikka seuraavalle omistajalle, että mitä maan alta löytyy. (Silti muoviahdistus pukkaa joskus päälle.)


Melkein lipsahdin taas harhateille, kuten joskus tuppaa käymään. Piti nimittäin ajatella sitä kevättä ja paljasta multaa. Kevät on vielä kaukana, mutta silti ajatuksissa lähellä.


Keväisin paljas multapinta herättää ensin minussa toiveen. Talvi väistyy. Ihanaa. Seuraavaksi tulee ajatus kasveista. Puutarhaa alkaa katsoa lähes suurennuslasilla ja kulkea kumarassa jokaiselta lumettomalta läntiltä toiselle. Ja silloin ilahtuu niin paljon kaikesta vihreästä.  Tai edes lupauksesta vihreää.


Tämä on se asia, minkä takia jaksan joka ikinen syksy olla innoissaan kukkasipuleista kuin lapsena olin joulusta. On hykerryttävää tehdä haluamis-suunnitelmia. Sen jälkeen voi tehdä uuden järki-suunnitelman. Nämä kaksi suunnitelmaa eroavat toisistaan oleellisesti. Minähän haluaisin vaikka mitä, mutta budjetti riittää kerrallaan aina osaan. Järkisuunnitelmakaan ei ole joidenkin mielestä ollenkaan järjellä tehty, vaikka silloin haluamisista on jo karsittu ihan todella paljon.

Tätä määrää tulppaaneja ei saa kukkimaan, ellei upota multaan syksyllä tosi monta sipulia.
On kasveja, jotka vaativat aikaa ja kärsivällisyyttä tuuheutuakseen. Minun puutarhassani lumikellot eivät tosiaan tuuheudu parissa vuodessa. Jos niitä ei istuta satoja, on vain oltava kärsivällinen.

Ei näytä vielä tuppaalta.
Tulppaaneista osa vaan taantuu, varsinkin ne sellaiset tosi erikoiset. Osa on myös maaperään liittyvää. Omenapuupenkkini maa on sellaista savea, että siellä taantuu lähes kaikki tulppaanit vuoden tai parin jälkeen. Sen sijaan maa on sopiva kirjopikarililjoille, joita ei kostea savimaa haittaa ollenkaan.


Multavassa kohopenkissä taas moni tulppaani kukkii todellakin useita vuosia. Siinä penkissä taas on keväisin sellainen kasvijätesotku, että pienet ja hennot, aikaiset krookukset, voivat hukkua perennanvarsien sekaan. Penkki alkaa olla parhaimmillaan sitten vähän suurempien kasvien kanssa.


Nyt minulla on uusia penkkejä, joista en tiedä vielä, miten eri sipulikukat tulevat viihtymään. Joten nyt siis kokeillaan. Ihana syy riehaantua ostoksilla. Yksi postilähetys on vielä matkalla, mutta nyt minulla ihan oikeasti pitäisi olla muuten riittävät ostokset, paitsi ne liljat. Onneksi myös keväällä myydään liljoja.


Koska olen oppinut vuosien varrella, että tiettyjen sipulien ja mukuloiden kanssa ei ole vaaraa aikaisesta istutuksesta, laitan osan sipuleista aikaisin maahan. Lumikellot, krookukset, talventähdet ja narsissit ovat niitä, joita aikainen istutus ei haittaa. Narsissit tarvitsevat lämpöä juurtuakseen ja lumikellot ja talventähdet voivat kuivua pusseissa, jos niitä ei istuta aikaisin. Tulppaanit ehtii myöhemminkin.


Minä en pidä kitkemisestä juurikaan, vaikka pääsen joskus kitkemisessä myös ihaniin mindfullness-tiloihin. Mutta sipuleiden kaivaminen maahan on minusta todella kutkuttavaa. Tiedän, että moni muu inhoaa sitä hommaa. Kun istutan sipuleita, istutan kevättä. Se tuntuu ihanalta. Kuvittelen kevättä ja niitä kasveja. Ja saan jännitystä ja mielihyvää monta kertaa: tehdessäni ostoksia, suunnitellessa yhdistelmiä, kaivaessa sipuleita maahan ja sitten keväällä, kun kukkii. Nuorempana sain jännitystä ja mielihyvää esim. Lintsillä. Nykyisin tuhlaan rannekerahat omat puutarhaan (täytyy myöntää, että tuhlaan ehkä useammankin rannekkeen hinnan puutarhaan).


Tämän syksyn ostoksista tein nyt listaa, joista osa siis matkalla. Osin lista on itseäni varten, joten en pahastu, vaikka tätä listaa ei kukaan jaksaisikaan lukea.

Krookukset: (näitä uppoaisi penkkeihin satoja, mutta jatketaan ensi vuonna)
Crocus tommasinianus "Yalta" 20kpl
Crocus "Yellow Mammoth" 25kpl
Crosus chrysanthus "Romance" 50kpl
Crocus "Vanguard" 15kpl
Crocus "Remembrance" 10kpl
Crocus Jeanne D'ark (pidän näiden valkoisten krookusten lilasta viivasta kovin) 10kpl


Kurjenmiekat:
Iris histrioides "George" 12kpl
Iris "Purple Hill" /"Blue Hill " yhteensä 20kpl (ostospaikka Lidl, joten mietin, että onko nämä omia lajikkeita vai onko tämä lila sama kuin tuo George)

Narsissit:
Narcissus poeicus "Green Eyes" 5kpl (pitää olla jotain kasveja nimimerkinkin mukaan)
Narscissus "White Lion" (hurja kynnys on aina keltaisiin narsisseihin, en tajua)

Laukat: (piti alun perin ostaa vain yhteen kohtaan ukkolaukkoja)
Allium Purple Sensation10kpl  (ukkolaukoista pidän tästä eniten)
Allium Sphaerocephalon (nimihirviö tarkoittaa pallerolaukkaa) 15kpl
Allium "Miami " (Lidlistä, näyttää aivan viinilaukalta, mutta en tiedä, että onko) 25kpl
Allium "Gladiator" 2kpl (kuva on näissä pusseissa aina vähän valju, naapurin pihalla nämä teki vaikutuksen)

Tulppaanit:
Tulipa "Persian Pearl" 20kpl
Tulipa sylvestris 6kpl (metsätulppaani)
Tulipa "Danceline" 5kpl
Tulipa "Dream Touch" 5kpl
Tulipa "Holland Beauty" 25kpl
Tulipa "Slawa" 10kpl
Tulipa " Clearwater" 10kpl (istutin näitä vuosi sitten ehkä 60kpl pitkin eri penkkejä, tässä postauksessa kukkivista lisää.)
Tulipa "Night Club" (samassa varressa useampi kukka, taantuivat savipenkissä) 7kpl
Tulipa "Flaming Flag" 10kpl
Tulipa "Exotic Emperor" 10kpl 
Tulipa "Purple Dream" 8kpl
Tulipa "Claudia" 10kpl
Tulipa "White Triumphator" 10kpl
Tulipa "Paul Scherer" 10kpl (yhden penkin tummat taantuvat aika nopeasti)
Tulipa "Lasting Love 8kpl (tumma punainen)
Tulipa "Purple Prince" 10kpl
Tulipa "Negrita" 10kpl
Tulipa "Negrita Double" 8kpl

Aika paljon tuli tänä syksynä lilaa. Katsotaan, miltä tuntuu värimaailma keväällä.

Muut:
Leucojum aestivum (suvikello) 20kpl (jos edes yksi näistä kukkisi)
Eranthis Cilicica (turkin talventähti) 15 kpl (kaikki tuskin itää)
Fritillaria meleagris (kirjopikarililja 20kpl)
Fritillaria Persica (persianpikarililja 1kpl)
Muscari Grape Ice 7kpl (tavallsisia helmililjoja voi siirtää omalla pihalla jo ihan urakalla)
Chionodoxa Forbesii Rosea (pinkki kirjokevättähti)
Colchicum hybrid "Waterlily" 1kpl (syysmyrkkylilja)
Anemone "White Splendour"


Yritän muistaa jatkossa, että sipuleita on nyt oikeasti aika paljon, joten nyt alkaisi olla ihan riittävä määrä sipuleita. Paitsi ne liljat puuttuu.

Nyt ruokakauppareissuilla sitten näpit kurissa ja mieli kirkkaana. Kun on tullut viime aikoina tehtyä niitä muitakin kasvihankintoja.

Kuten tämän kääpiöpunaluppion ja maksaruohon.
Mukavan sipulikasta syyskuuta!

22 kommenttia:

 1. Mahtava syyssipulilista sinulla! Mun budjetti taitaa kaiken kesän mylläyksen jälkeen olla jo niin jäässä, että sipulikukkiin pääsen kunnolla keskittymään jonain myöhempänä vuonna. Toki yksi kassillinen lähti mukaan Plantagenin ”osta 10, maksa 5” -tarjouksesta toissa viikonloppuna! Ja ehkä vielä jotain...

  Noita katekankaita olen itsekin tänä kesänä kovasti miettinyt. Niitä tuli piharemontissa aika paljon haudattua tuonne eri kerrosten väliin. Mutta se saa minustakin riittää, vaikka kuorikatetta ja koristekatetta meille aika paljon tuleekin. Haluan kuitenkin näiden hitaasti maatuvan maan pinnalle, joten siksikään en halua väliin muoveja.

  Ja ah, punaluppio on aivan ihana, mulla on viljelypalstalla sitä ja siitä saa ihastuttavan kimpun maljakkoon ihan sellaisenaan, kuin pieniä punaisia helmiä leijuisi ilmassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on hitaasti maatuvia katekankaita. Niihin voisin vaihtaa jossain vaiheessa omat, jos tarvetta on piharemontille.

   Sipuleita on nyt paljon. Toivottavasti kukkiikin keväällä sen mukaisesti.

   Poista
 2. Ihanaa kukintaa luvassa siellä keväällä! Minäkin olen aina ihan innoissani syksyisin sipulikukkasuunnitelmien kanssa ja mopo karkaa helposti käsistä. Tänä vuonna en voi hankkia sipulin sipulia ja täytyy vain toivoa, että vanhat sipulikukat jaksaisivat nousta keväällä penkkejä piristämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi monet sipulikukat kukkivat joka vuosi. Muuten olisi itsekin vararikossa.

   Poista
 3. Hieno lista! Istutin viime syksynä Miami-laukkaa ja se on tosiaan eri kuin viinilaukka. Todella kiva purppuraisen viininpunainen, nätti. Kukki kiinanpionien aikaan, mikä se sitten olikaan, mutta muistan, että otin yhteiskuvia.
  Kevään tekeminen on tosiaan ihanaa. Eikä se istuttaminen ikävää ole, ellei joudu kiireessä ja stressissä ja vielä rankkasateessakin sitä tekemään.
  Todella kauniit kevätkuvat! Paitsi se multakuva. Sitä ei keväällä kaipaa, paitsi tietysti jos vaihtoehto on hankien katselu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin kaivamassa esiin blogiatasi kuvan Miami-laukasta! Ihana kuva ja tuo kuva auttoi suunnittelemaan, mihin laitan Miamia kasvamaan. Laukkojakin on niin suuri suku, että ei voi oppia kaikkia tunnistamaan.
   Pelkkää multaa ei keväällä ole kiva tuijottaa.

   Poista
 4. En harrasta katteita minäkään, vaikka paljas multapinta kukkapenkeissä näyttääkin rumalta. Pitää vaan kärsivällisesti odottaa, että kasvavat kasvit peittävät mullan lopulta. Noita kukkasipuleita en ole ostanut ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvien tuuheutumisen odottaminen on hurjan hidasta joskus. Ja jos istuttaa tiheästi, pitää osa jakaa tai siirtää nopeaati pois alta.

   Poista
 5. Kunnon satsi sipuleita! Keväällä on tiedossa ihanaa kukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen sinulla nähnyt joskua suuremman määrän. Näillä mennään tänä vuonna.

   Poista
 6. Sinulla onkin tiedossa paljon istutettavaa ja ensi keväänä paljon kaunista katseltavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi kevät on mielessä, kun noita sipuleita alan kaivamaan.

   Poista
 7. Hyvä idea aloittaa sipulien istuttaminen ajoissa, jotta vaihe jakaantuu pitkälle jaksolle. Silloin ei toivon mukaan ala sipulien piilottaminen tympiä.
  Sinulla on hieno kokoelma sipuleita. Kevään kukkimisen ja mustan mullan piilottamisen vuoksi kannattaa ahertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Säästää omia voimia ja on todennäköisempää, että sipulit pääsevät maahan oikeaan aikaan.

   Poista
 8. Samoilla ostosapajilla on oltu. Perennoille en minäkään laita katteita, puuvartisista hortensioilla on havunneulasia katteena, samoin mustikoilla, neulaset eivät näytä pahalta katteena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helposti sitä kiertää samat ostospaikat.
   Omia katteita onkin hyvä käyttää. Neulaset ovat katteena kauniita.

   Poista
 9. Upea lista ja ihastuttavia värejä plus monimuotoisuutta! Sinulla on justiinsa täydelliset kukkapenkit, joita kovasti ihailen. Katteet on hirvittävän rumia, paljas multapinta ihanaa. Ihastelen aina tuota kivituhkakäytävää, se on niin viehättävä. Nyt vielä liljoja hommaamaan? Hommataan yhdessä puutarharannekkeet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarharannekkeet olisivat siistit ja kausikortit. Ehkä askartelen omaan puutarhaan sellaiset.

   Kovasti koetan saada kaikenlaisia maanpeitekasveja viihtymään, kun paljas multapinta kasvaa muuten pian koivuja.

   Liljavajaus on vielä olemassa. Muita sipuleita ei taida tarvita.

   Poista
 10. Onpas kattava valikoima kaikenlaista! Monta tuttua ja hyväksi havaittua lajikettakin sieltä bongasin. Keväälle onkin odotettavissa nyt oikein kaunista ja runsasta kukintaa. Minä jätän tänä vuonna kukkasipulien hankinnat vähemmälle. Kolme pussia olen ostanut (narsissia, krookusta, laukkaa) ja jotain varmasti lähtee mukaan loka-marraskuun viimeisistä alelaareista. Olen antanut itselleni luvan ostaa vielä pari pussia normihinnalla, jos tulee jokin oikein himoittu aarre vastaan. Ensi keväänä on varmasti jännitys niin huipussaan lumien sulaessa, että sipulikukkien vähyys on pienin murheista. Täällä on nimittäin myyriä jo aika paljon ja myyrähuippu lähestyy. Pitää muistaa suojata puuvartiset erityisen huolella, mutta perennoja ei vain voi kaikkia suojata millään. Sen kun etukäteen tietäisi, mihin myyrät tekevät talvipesänsä, niin osaisi varautua paremmin tuhoihin. Edelleen muistan erittäin pahan myyrävuoden vuosia sitten, jolloin myyrä oli majaillut talven äitini kahden isoimman tarhakylmänkukan vieressä ja syönyt silmujen lisäksi puolet juuristakin. Paljon muutakin meni sinä vuonna, mutta tarhakylmänkukkien tuho tuli ihan puskista. Toivotaan, että myyrät ymmärtäisivät pysyä poissa kukkapenkeistäni. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myyräpaikoissa tulppanit menevätkin helposti parempiin suihin. Toivotaan, että myyrät jättävät perennoiden, pensaiden ja puiden juuret rauhaan.
   Meillä sipulikukkiin pystyy panostamaan. Tosin nyt maata tonkiessa mietin, että saanko kaikki sullottua kunnolla maahan. Keväällä taas aina näyttää valjummalta, mitä syksyllä kuvittelee, kun ei ne sipulikukat kerralla kuki.

   Poista
 11. Oi, teillä on tulossa ihana kevät! <3
  Mahtava lista kevään loistoa.
  Itse käytän kuorikatteita pensaita istuttaessa, mutta perennoille en laita mitään.
  Ja yhdessä havuistutuksessa minullakin on noita käypykatteita. Ne ovat hauskoja ja niitä löytyy omasta metsiköstä.
  Kivoja sipulienistutushetkiä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt vähän taisin innostua sipulikukista. Yksi paketti yhä matkalla ja sitä odotan kovasti. Käpykatteet ovat kyllä kauniita.
   Osa sipuleista istutettu. Se onkin aina mielenkiintoinen projekti.

   Poista