lauantai 31. elokuuta 2019

Heippa, elokuu

Heippa elokuu!

Olit tänä vuonna yllätyksellinen. Aloitit kylmällä ilmalla, jolloin vähän säikytit, että syksy alkaa aikaisin. Pidit täällä meillä päin yllä heinäkuun aloittamaa kuivuutta. Sait meidät tiirailemaan koivujen lehtien tanssia alas keltaisina tai ruskeina.


Teit meille kuitenkin yllätyksen. Tuli vettä ja tuli lämmintä. En enää muista, missä järjestyksessä. Kesävaatteille tuli jatkokäyttöä ja sait puutarhurit iloitsemaan vedestä ja lämmöstä ja täydellisestä istutussäästä.

Osa kärhö Aljonushkasta kasvaa pionin lomassa, näiden värit ovat hämmentävän samankaltaiset, kun pioni on vaihtamassa syysväriin.
Täydellinen istutussää poiki täällä päin lisää ostoksia, lisää kaivuu-urakoita ja laajentuneita kukkapenkkejä. Sekä suunnitelmia sille, mistä keväällä jatketaan. Joku voisi puhua käsistä lähteneistä projekteista, joku taas saattaa vain puhua pienestä mukavasta puutarhainnosta.


Elokuun mahtui myös minulla retki pääkaupunkiseudulle koulutukseen ja siellä yhdelle illalle reilun tunnin retki Kaisaniemen kasvitieteelliseen puutarhaan (sinne ulkopuutarhaan).



 Ja rakastuin keltatörmänkukkaan.


Elokuu sekoitti päätäni niin pahasti, että minulle on nyt tulossa hyvin kalliita keltatörmän kukan taimia melko kaukaakin taimistolta.



Tämän vuoden elokuussa tajusin, että tunnistan jo paljon kasveja aika helposti. Kuten banaanin (kuvassa ruskeassa ruukussa etualalla).


Ja samalla tajusin, että en ehkä ikinä halua, että oma pieni tummalehtinen peruukkipensaani ikinä kukkii. Sillä alakuvassa on peruukkipensaan kukka.


Elokuussa siis ymmärsin, että joskus suomenkielisillä nimillä on syynsä.


Elokuussa tutustuin myös uusiin kasveihin. Puutarhaani muutti kääpiöpunaluppio Tanna ja serkkunsa Pink Tanna (ei vielä istutettuna).

Tämä kuva omasta puutarhastani

Elokuussa Tanna pääsi jo maahan. Saattaa kuitenkin olla, että syyskuussa tai ensi vuonna Tannalle tulee ensimmäinen muutto.

Yhä omasta puutarhastani
Sain tutustua Kaisaniemen kasvitieteellisessä siihen normiversioon punaluppiosta. Ja huokasin tässä vaiheessa helpotuksesta, että en hairahtunut laittamaan pieneen tilaan sitä normaalin pituista punaluppiota. Opetit elokuu minulle, että google voi olla paras kamusi, kun teet ostoksia. Tarkasta kasvin korkeus.

Punaluppio vasemmalla.
Elokuu toi mukanaan myös yhdet yllätykset kukkien auringonkukkien muodossa. En usko, että suvussa kulkeva värisokeus on yhtäkkiä iskenyt silmiini (vai aivoissako se värisokeus asuu), sillä pikkusiemenet keväällä tulivat pussista, jossa luki, että punainen 50cm korkea auringonkukka.


Elokuuhun kuuluvat yllätykset. Joskus yllätykset ovat keltaisia ja korkeita.


Tänä vuonna ymmärsin olla murehtimatta elokuussa syksyä tai talvea. Ymmärsin, että elokuu on hieno kuukausi ja siitä voi saada vielä hienomman, kun valitsee kasveja, jotka rakastavat elokuuta. Kuten maissin.


Tänä vuonna sain kokea elokuussa hienoja hetkiä ja retkiä. Niin mukavia, että otan syyskuun vastaan tyytyväisenä.

Tänä vuonna ostettu tähkäkimikki Pink tekee kukkanuppua!
Sellainen elokuu voi olla. Kuiva ja kylmä. Lämmin ja kostea. Vähän villiinnyttäväkin, kun kerran taimia pitää tilailla ihan hetken hurmiossa. Ja ehkä hengästyttäväkin, kun laskee päässään päiviä ja tunteja siihen, kun hyvät säät istuttamiseen voivat vain alkaa lopahtaa. Myös sellainen elokuu, jolloin voi päättää, että ei se aika maailmasta lopu ja voi jatkaa sitten vähän paremmalla ajalla. Siellä ne odottaa. Projektit. Tulkoot syyskuu tai tulkoot kevät. Ei ne mihinkään katoa.


Kiitos elokuu, ensi vuonna nähdään!

Keltainen on uusi punainen.

18 kommenttia:

  1. Auringonkukissa on todella usein vääriä siemeniä. Minusta näyttää oikein mukavalta puutarhaprojektilta joita on hyvä olla. kasvien korkeudet on vaikea asia, joskus ne eivät omassa pihassa pidä lainkaan paikkaansa ja sitten on pulassa väärän kokoisen kasvin kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi keltaiset auringonkukat eivät olleet järkytys. Joskus voi kasvien korkeus tosiaan olla jotain muuta kuin luuli.
      Projekteja voi välillä jättää suosiolla kesken, on sitten helppo jatkaa.

      Poista
  2. Hyvästi elokuu minunkin puolestani! Ihan mielelläni syyskuun otin vastaan. Pidän kaikista kuukausista.Noita projekteja on hyvä olla puutarhurilla, kunhan ei liiallisuuksiin mene!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi aika, raha ja voimat laittavat järjen projekteihin.
      Syyskuukin alkoi täällä kauniilla aamusumulla.

      Poista
  3. Ihana elokuu oli! Olet ollut ihan valtavan tuottelias tänä kesänä, hyvä sinä! Ihastuttavia uusia kasvihankintoja teit Mustilassa (edellinen kirjoitus), kauniita uusia kukkapenkkejä siis tulossa ensi vuodelle :) Tuosta terassipation viereisestä kukkapenkistä tulee taatusti ihana. Onnellista syyskuuta sinulle toivotellen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen tosiaan tänä vuonna tehnyt uusia kukkapenkkejä enemmän kuin oli suunnitelmissa. Vähän lipsahti. Silti moni näistä kukkapenkeistä on ollut mielessä. Aikaa ei vain oikein ole ollut vanhoille penkeille.
      Kiitos toivotuksesta ja onnellista syyskuuta sinullekin!

      Poista
  4. Upea elokuu. Meillä elokuu on tänä vuonna melkein upein puutarhakuukausi. Kiitos ruusujen ja hortensioiden. On myös kiva puuhata pihalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teillä onkin mahtava määrä ruusuja ja kauniita hortensioita. Loppukesän kukkijoihin on järkevä panostaa.

      Poista
  5. Elokuu oli ihana ja elokuun lämpö lempeämpää kuin heinäkuun pistävä paahde. Aivan täydellistä siis:) Kauniita nuo luppiot. Ne ovat omalla haavelistallani. En vain osaa päättää minkä lajikkeen joskus hankin kun tykkään niistä kaikista:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elokuu on ollut mukava. Luppioita voit onneksi hankkia pari eri kappaletta.

      Poista
  6. Oi, miten kiva elokuu sulla on ollut!
    Täynnä mielenkiintoisia juttuja ja kauniita kasveja.
    Ihanaa syyskuuta myös! Tulkoon tästäkin kaunis, lämmin ja mielenkiintoinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elokuu tuntui tosi mukavalta, vaikka ehdin olla paljon kotonakin. Sitten on välillä toisenlaisia kuukausia.

      Poista
  7. Ihania perennaostoksia. Luppoja minäkin mietin, monessa blogissa niitä on jo esiteltykin. Ihania ovat. Minulla alkaa vasta tämä istutus - siirtely projekti. Ennemmin ei ole ollut aikaa. Joskus todella kasvienvärit ja siemenet eivät ole sitä mitä lupaavat. Punaista auringon kukkaa matalana minäkin haluaisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siirtelyitä taitaa kuulua ajoittain moneen puutarhaan.
      Punainen auringonkukka olisi ollut mukava, ehkä joku toinen kerta onnistuu.

      Poista
  8. Tosiaan, elokuu olikin säiden puolesta todella vaihteleva. Toivottavasti alkanut syyskuu olisi vähän vakaampi ja mieluummin lämpimän kuin kylmänkolean puolella. Ja hallaöitä ei tarvittaisi vielä yhtään. Sinulla on monta kivaa projektia odottamassa ensi kevättä. Minä en ainakaan huomaa noissa vielä mitään lapasesta lähtenyttä, vaan ainoastaan hyvin aloitettuja työmaita, jotka vähentävät kevään kaivamisurakkaa. Mullassa mahdollisesti piilottelevat rikkaruohon siemenet ja juuret ehtivät syksyn ja kevään aikana itää sopivasti, jotta ne on helppo huomata ja kitkeä pois ennen varsinaisten kasvien istutusta. Täydellisen harkitusti aloitetut projektit siis :) Mukavaa syyskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keväällä työt jatkuvat kukkapenkkien kanssa, ellei joku syksyinen hetki tapahdu lisää kaivuuta kevättä varten valmiiksi.

      Rikkaruohoja kyttäänkin nyt uusilla alueilla ja aina ajoittain maasta pilkottaa jokin kitkettävä kasvi.

      Kiitos ja hyvää syyskuuta sinullekin!

      Poista
  9. Tosi paljon kivoja asioita on mahtunut elokuuhusi! Ihania kasvihankintoja olet tehnyt. Kauniita syyskuun päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Elokuu oli mukava. Kasvejakin tosiaan on tullut hankittua.

      Poista