keskiviikko 21. elokuuta 2019

Puutarhaturaajan ongelmat

Minulla on ollut vähän projekteja viime aikoina. Olen tehnyt tänä vuonna uusia istutusalueita enemmän kuin yleensä. Jostain syystä tuntuu, että tässä on kyseessä samanlainen ilmiö kuin remontoinnissa. Ensin pitää vain vaihtaa lattia, mutta sitten seinät näyttää kulahtaneelta ja ennen kuin huomaakaan, on jo koko talo mullin mallin ja kaikki pinnat uusittu ja tili on tyhjä seuraavat vuodet.

Tämän vuoden myöhäisherännäinen kärhö Aljonushka heräsi kuitenkin henkiin. Eli ei tarvitse hommata uutta kärhöä.
Minulla on ollut uusia projekteja, joista olen kertonut mm. yläkerrasta ja alakerrasta mm. tässä postauksessa. Osa alakerran penkistä odottaa ensi tai seuraavaa kuuta, että alan rakentamaan pensasmustikka-aitausta. Nyt ei ehdi, kun pensasmustikatkin on tarkoituksena ostaa vasta ensi vuonna (ks. yllä oleva tili on tyhjä-ongelma), ellei halvalla saa alesta (sulo-vilen-ongelma). Joka tapauksessa nyt on ollut kiire siirtää kasveja.

Ongelmakohta tässä kuvassa etualalla, lähes vasemmassa reunassa.
Jotenkin nuo yläkerta-alakerta-penkit ovat saaneet lisää puhtia aiheeseen: ryteiköt kuntoon ja ongelmakohtia vähemmäksi. Olen kuorinut rikkaruohottunutta maata pois meidän terassialueen ympäriltä. Tuohonhan piti aikoinaan tulla katos tms ja vasta sen jälkeen kasvit. No, asiat eivät aina mene niin kuin ajattelee. Näiden katos-pohdintoihin on ollut monta eri lähestymistapaa, mutta aina jompi kumpi meistä tämän talouden aikuisista käyttää omaa veto-oikeuttaan ja asia hylätään. Nyt katos-asia on todennäköisesti lopullisesti hylätty. Minkälainen katos olisi hyvä - ongelma on siis ratkaistu harvinaisen pitkästyttävällä, mutta helpolla tavalla: Ei tehdä mitään.

Siellä se terassialue ilman katosta. Tuolla portin kohdalla alue, joka on nyt mylläyksen kohdalla ja portin paikka tulee jonnekin muualle. Ainaista ongelmanratkaisua.
Minä en useinkaan pidä omien kasvien siirtelystä. Kamalan tylsää hommaa, koska ei saa yhtään uutta kasvia. Ja se vasta tylsää onkin. Mutta olen joko kehittynyt tai olen huomannut, että joidenkin kasvien siirtämisessä on järkeä, sillä edellisissä kohdissa niihin ei ole ollut tyytyväinen syystä tai toisesta. Tein maan kuorintaa (ei kivaa hommaa, koska aika ohuen multakerroksen alla on kasa soraista kummallista maata, joka erään suuremman projektin aikana vain lykättiin tuohon. Tässä postauksessa sen jälkimaininkeja.) Tämän kummallisen maan alla on sitten ihan tavallista tämän pihan savea. Kivien sekaan saa myös ihanaiset paalujuuriset voikukat tehtyä todella pitkiä ja kiemuraisia juuria. Ja se juolavehnä. No, te tiedätte, mitä juolavehnän ajattelu saattaa tehdä verenpaineelle.


Siirsin alueelle liian varjossa olevan vaaleanpunaisen ruusun (olen hävittänyt sen nimikyltin). Hyvin leviäviä vaaleanlila syysleimu (vanhaa kantaa, eli ilman nimeä). Uutena ostoksena alennuksesta riipparaita Salix Caprea Pendula. Ei ollut raita ihan timmissä kunnossa, mutta riittävän hyvänä.
Istutin nämä ensimmäisenä, myös erään pionin, joka oli liian varjossa kukkiakseen kunnolla. Sen lisäksi ajuruohoja, jotka olivat myös liian varjossa. Ruusu näytti olevan ahtaasti. Ja jokin häiritsi silmää.

Kasvit väärin.
Yöllä herätessäni tajusin, että ruusu ja raita pitääkin vaihtaa toisin päin. Kerroin aamulla työkaverille, että yöllä herätessäni mietin kasvien vääriä paikkoja. Kaverilla oli hauskaa: " Sulla ei ole kyllä suuret ongelmat elämässä, jos kasvien paikat sut herättää yöllä."

Parempi järjestys
Myös perheeni katsoi minua joko silmät lautasen kokoisina tai kysymysmerkkeinä, kun ilmoitin meneväni pihalle vaihtamaan väärässä järjestyksessä olevien kasvien paikat: "Miten kasvit voivat olla väärässä järjestyksessä?" Minun mielestäni oli ihan itsestään selvää, että myös kasvit voivat olla väärässä järjestyksessä tosi monella tapaa.


Aleostokset ovat lähes vaarallisia. Minulla kasvaa yläkerran penkissä kärhö Prinsessa Diana. Eilen alelaarissa olisi ollut myös kärhö Prinssi Charles. Charles oli vain niin kuivan ja koppuran näköinen, että en tiennyt, onko siinä eloa. Jätin prinssin kauppaan ja otin tilalle kärhö Margaret Huntin. Se muutti varjoiseen Alakertaan. Kokeilen nyt tätä, että istutan kärhön varjoon pohjoisen puolen penkkiin, josta sen olisi tarkoitus nousta kohti valoa eli kohti Yläkerran penkkiä. Onneksi en ottanut Prinssi Charlesia. Se ei ehkä olisi mahtunut entisen puolisonsa Prinsessa Dianan kanssa majailemaan lähes samassa penkissä. Ongelmia olisi voinut tulla.


Tavarat ovat vielä levällään, sillä vielä riittäisi vähintään yksi nippu syysleimuja istutettavaksi. Huomenna en ehdi jatkaa. Tällä viikolle pitäisi saada maahan, sillä ainakaan ensi viikolla alkuviikostakaan en ehdi puutarhahommiin. Meillä muuten satoi tänään, siksi tämän päivän iltakuvissa on multa tummana.

18 kommenttia:

 1. Prinsessa Diana ja prinssi Charles ja väärässä paikassa olevat kasvit, jotka herättävät keskellä yötä, ja juolavehnän vaikutus verenpaineeseen :-D
  Oikein odotan sun uusia postauksia, nämä ovat niin viihdyttäviä! Ja samaistuttavia :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus vaan teksti alkaa soida päässä ja se on pakko kirjoittaa. Perustuu täysin kyllä tositapahtumiin.

   Poista
 2. Tosi hauskasti ja kiinnostavasti kirjoitettu postaus. Totta, ehkä Diana ja Charles eivät olisi viihtyneet keskenään. 😊😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tosiaan tiedä, miten Diana ja Charles olisvat mahtuneet lähekkäin. Jompi kumpi olisi voinut suutahtaa.

   Poista
 3. Kuulostaa tutulta touhulta nuo kasvien siirtelyt. Nyt on niin hyvät ajat siirrellä ja istutella, kun vettä ja paistetta tulee vuorotellen.
  Ja oli varmaan ihan hyvä, ettei Diana ja Charles joutuneet katselemaan toisiaan kovin läheltä. Prinsessa ansaitsee täyden huomion. Vaikka kyllähän se Charleskin on tosi elämässä niin kiinnostunut puutarhasta, että on melkein meidän "kaveri"...Varsinkaan, jos hänen naisasioihinsa ei ota kantaa.
  Puutarhurointi yhdistää kaikenlaiset ihmiset, asemasta riippumatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Prinssi Charles taitaa olla omilla alueillaan luomuviljelyn kannattajia, mikä sai arvostusta vasta ajan myötä. Siitä iso hatunnosto Prinssille.
   Oikeasti kärhö prinssi Charles vaan näytti valmiiksi jo niin huonolta, että en ollut ollenkaan varma sen elinvoimasta missään penkissä. Ajatus vain huvitti kovasti, että keräisi samaan penkkiin kaikki brittikuninkaaliset kasvit ja katsoisi, mitkä selviävät samoissa elinolosuhteissa.

   Poista
 4. Ihana postaus<3 Kasvit ovat täälläkin toisinaan väärässä järjestyksessä tai jopa kokonaan väärässä penkissä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta! ❤ On hienoa, että moni ymmärtää kasvien väärän järjestyksen.

   Poista
 5. Tuli tätä lukiessa mieleen,että jonkinlanen pergola-seinämä voisi olla kiva terassialueen vieressä. Minäkin siirtelen kasveja - aivan liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä pergolaseinämääkin on mietitty. Kasvitkin sellaiseen titäisi, mutta visiomme puolison kanssa eivät kohtaa. Ehkä viiden vuoden päästä jotain muutosta on tapahtunut.

   Poista
 6. Tuttua tarinointia. Ei sitä aina kehtaa kaikille kertoa, että on yöllä herännyt miettimään puutarhan kasviasioita. Niin vain on käynyt yhden jos toisenkin kerran. Kaipa ajatukset aktivoituvat, kun kroppa lepää. Väärinpäin olevat kasvit ovat myös tavallinen ongelma. Joskus Ukkokulta tapasi sanoa minun harrastavan säästämistä, kun kierrätän samoja kasveja ympäri tonttia. Hän ei vain ymmärtänyt, että ensimmäisellä istutuskerralla ei mennyt kaikki suunnitellusti.
  Eiköhän Diana ansaitse oman paikkansa. Charles nyhjätköön Camillansa kanssa jossain muualla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi aika hienoa, että samassa penkissä olisi kaikki brittikuninkaaliset ja katsoisi, mitkä kasvit pärjäävät keskenään.
   Kasvit ovat kyllä sellaisia, että niiden paikkaa joutuu ihan oikeasti miettimään. Ei niitä vain voi miettimättä laittaa. Ja välillä kasvien kasvukorkeudet tai leveydet yllättävät muutaman vuoden kuluttua ja tulee taas uusia siirtoja.

   Poista
 7. Ei hyvän tähden, naurusta ei meinaa tulla loppua! ISO KIITOS päivän parhaista nauruista! Aika monta kasvien paikkaongelmaa on täälläkin ratkennut yön pimeinä tunteina. Harvoin ne ensimmäisellä yrittämällä paikkojaan löytävät. Millainenkohan tappelu siitä olisi syntynyt, jos olisi istuttanut 'Prince Charlesin' ja 'Princess Dianan' vierekkäin? Ja kumpi olisi voittanut? :D Ehkä parempi jättää kokeilematta. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, jos viihdytti. Onneksi tätä puutarhaturaamista ei aina ota kamalan vakavasti, vaikka kasvien järjestysongelma voi oikeasti herättää yöllä.
   Ehkä Charles ja Diana pitää suosiolla istuttaa vähän kauemmaksi toisistaan. Ettei tule ongelmia.

   Poista
 8. Kiva postaus ja kyllä se on tilanne korjattava jos kasvit kerran on väärässä järjestyksessä. 😁. Minä suunnittelen usein siirtoja illalla jos en saa heti unta tai jos herään ja en saa unta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä niitä kasvien siirtoja joutuu pohtimaan. Onneksi muutkin puutarhaihmiset ymmärtävät tämän.

   Poista