keskiviikko 7. elokuuta 2019

Seuraavaksi alakerta

Edellisessä postauksessa oli hieman kuvia yläkerran kukittamisesta. Nyt on valmistumassa alakerta, kovin keskeneräinen vielä kuitenkin. Eli projektikuvia tulossa.

Kukkapenkeille on pakko keksiä jotain nimiä, muuten en enää muista muistiinpanoistani, että mistä penkistä voi odottaa minkäkin kasvin tulevan esiin. Alakerta on kivimuurin alapuolinen kukkapenkki, joka on pohjoiseen päin. Rajausta voi kokeilla aina letkulla.


Aloitin tämän projektin sadetta odotellessa. Sadetta ei siis tullut yöllä eikä päivällä, joten pikkasen tätä hommaa voi siis laittaa alulle, jos vaikka saisi suunnitelmia eteenpäin tänä kasvukautena.


Projekteja ehdin usein tehdä aina vähän kerrallaan, joten tätäkään ei ole oikeasti montaa tuntia kerrallaan tehty, hidasteina saattaa olla esim. kaadetun koivun vanhoja juuria. Myös täytyy mallailla hoitopolut valmiiksi. Aluetta on vaikea välillä saada kuviin kunnolla.


Varjoisan kukkapenkin reunukseksi pitäisi tulla vanhoja kattotiiliä. Niitä ei ole kovin paljon, mutta riittävästi. Korkeusero on muutaman portaan verran.


Jos  huomenna saisin kaivettua kattotiilet paikoilleen tarpeeksi syvään. Nyt niitä vasta mallailin, että tiedän, mihin asti kaivan. Kuvassa myös näkyy kivimuuria, joka on siis tässä ollut jo ennen meitä. Hieman sitäkin täytyy vielä katsoa, sillä pari kiveä on vähän  huterasti paikoillaan.


Voisin alkaa pian etsiä reunamateriaalia kulmaukseen, johon suunnittelen allasta pensasmustikoille. Vuorenkilvet saavat siirtyä ja tuo kalliokielo saa siirron tuohon alakertaan. Toivon, että pensasmustikat viihtyvät tuossa, koska esim. koivun kannon vieressä kasvaa ihan tavallisen mustikan varpuja.


Saan pihan rytöpaikkoja laitettua uusiksi. Siitä tulee kyllä hyvä mieli. Aivan kuin piha suurenisi. Itse asiassa, kun piha muuttuu enemmän puutarhamaiseksi, se tuntuukin suurenevan.

Reunamateriaaliksi mietin altaalle laudanjämiä. Saa nähdä, minkälaisen saan aikaiseksi. Haluaisin tehdä jonkin räsymattotyylisen reunuksen. Mahdollisesti siitä ei tule yhtään mitään näillä taidoilla. Odottelen myös mieheni ilmettä (mieheni on kätevä käsistään), kun aloitan väkerrykseni.

Toivoisin kuitenkin ennen istutuksia ja siirtoja, että tulisi sitä vettä ihan taivaalta. Vaikka ajattelin, että teen siirrot vasta sateiden jälkeen, on tämä joskus myös kilpajuoksua ajan kanssa. Sateet eivät aina tule silloin, kun luvataan.

10 kommenttia:

 1. Ihana tämä kahden kerroksen puutarhasi. Kaunis kivimuuri kasvien taustaksi. Rytöpaikkojen muuttaminen istutusalueiksi on niin koukuttavaa. Siinä nälkä kasvaa syödessä, on niin ihanaa saada siistimpää jälkeä ja uusia istutuksia aikaan.
  Hih, miehen ilme, kun väkerrys alkaa :-D Sinulla on aina niin viihdyttävät tarinat!
  Täälläkin muuten meni hermo tänään ja sateettomuudesta huolimatta aloin siirrellä muutamia huonosti viihtyviä kasveja paremmille paikoille. Olin ajatellut, että nyt kun sataa ja maa pehmenee, alan siirtää, joten oli jotenkin pakko päästä siirtopuuhiin, kun olin siihen orientoitunut. Savimaa on vaan rutikuivana niin kovaa, että tein istutuskuoppia rautakangella. Lapio ei uponnut maahan ollenkaan, vaikka kuinka iski ja en ole heiveröinen ihminen. On se hullun hommaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä on varmaan vielä kuivempaa, kun kova tuuli ja aina kuitenkin vähemmän sateita. Minä sain sentään lapiolla vähän kerrallaan koloja aikaiseksi mm kukkapenkin reunusta varten. Minä en enää pysty odottamaan sateita, kun loppukuusta jo muuta ohjelmaa riittävästi.

   Puolisoni ei puutarhahommissa ymmärrä ollenkaan visioitani ja ilmeet ovat välillä aikamoisia, kun koettaa olla sanomatta niitä ajatuksia ääneen, joista minä taas saatan ottaa herneet nenään..

   Poista
 2. Sinulla on oikea ahkeruuden vaihe meneillään. Uutta syntyy kaiken aikaa. Meillä mies on kyllä kätevä, mutta niin äärettömän hidas, että vuosien myötä olen oppinut itse väkertämään kaikenlaista (ei kylläkään aina niin fiksun näköistä).
  Minä olen nimennyt kukkapenkit ja istutusalueet, sillä se helpottaa monella tapaa kasvien seuraamista ja luettelointia. Osa nimistä on vähän hölmöjä, mutta jäävätpä paremmin mieleen.
  Eikö sitä vettä vieläkään ole teille tullut? Johan on merkillistä kuivuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on se ahkeruus-vaihe. Monta viikkoa taas menikin vähemmällä ahkeruudella.
   Minäkin nimeän sen takia penkit, että saan selvää muistiinpanoistani myöhemmin. Joskus joudun nimittäin oikein etsimään joitain kasvejani, kun ei enää muista, mihin mitäkin on istuttanut tai siirtänyt.
   Sade kiertää nyt tämän alueen. Tulisi jo sadetta.

   Poista
 3. Ihailen ideoitasi, taitojasi ja aikaan saamistasi! Hienoa, kun voi seurata pihapuuhiasi näin blogin välityksellä. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle kauniista sanoistani. Tähän vertailuksi totean, että ei täällä jatkuvasti uusia penkkejä synny. Minusta on vain mukavampi tehdä uutta.
   Kaksi vanhaa penkkiä on nyt odottamassa uudistusta. Niiden kimppuun käyminen ei houkuta yhtään. Kun taas homman saa tehtyä, se palkitsee kyllä, mutta se ei ole sama kuin täysin uuden tekeminen.
   Ja menee viikkoja, kun en tee puutarhahommia juuri ollenkaan.

   Poista
 4. Lauseesi 'sateet ei tule silloin, kun luvataan' on niin tuttuja täälläkin! Kova on sinulla työmaa edessä. Kivien maahan kaivaminen kovaa hommaa. Itselläkin pienimuotoinen kiviprojekti edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän haastavaa on saada kattotiilit suoraan riviin. No, ei ne täysin suorassa nyt ole, kasvillisuus saa jatkossa pehmentää.
   Sadetta ei ole tullut täällä vieläkään.

   Poista
 5. Muutosprojekteja on kiva seurata. Nyt kivimuuri tulee paremmin esille ja sen siistinä pitäminenkin varmasti helpottuu, kun nurmi ei puske kivien väliin. Pensasmustikka muuten viihtyy tavallisesta mustikasta poiketen paremmin aurinkoisella paikalla. Toki pärjää varjommassakin, mutta satoa tulee runsaammin auringossa tai puolivarjossa. Heh, kummastuneita katseita saa aina välillä kun ei toinen ymmärrä omaa visiota. Onneksi kuitenkin valmis lopputulos (yleensä) vakuuttaa :D Eipä muuten tännekään tullut niitä sateita, mitä piti koko eilisen päivän olla. Aurinkoa ja melkein hellelukemia vain. Kasteluletku laulamaan vain. Mukavia puuhasteluhetkiä uuden istutusalueen parissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo pensasmustikalle varattu kohta saa jo enemmän aurinkoa. Tällä tontilla se menee jo puolivarjoiseksi. Meillä ei sitä täyttä aurinkoa löydy mistään.

   Kastella on joutunut tarpeeksi. Sadetta olisi kiva saada.

   Minun visioni eivät aina aukene muille. Onneksi se ei estä tekemistä.

   Poista