perjantai 2. elokuuta 2019

Kylmästä lämpimään

Eikun. Lämpimästä jäätävään. Sitä oli heinäkuun loppu sekä on ollut tämä elokuun alku. Pohjoistuuli ei ole oikein auttanut asiaa. Kelloköynnöksen nuppu oli viimeisenä hellepäivänä (28.7) avautumassa.


Pelkästi, että se ei avaudukaan, koska säätila muuttui niin kylmäksi. Onneksi sentään kylmässäkin kasvit avautuvat, vaikka hitaammin. Eilen oli jo auki.


Ja tänään vähän vaihtanut väriäkin. Olisi kai pitänyt tätäkin köynnöstä lannoittaa hieman enemmän jo aiemmin, sillä on vähän turhan pienessä ruukussa kasvamassa. Ei ole siis kovin tuuhea, mutta tekee sentään pari kukkaa.


Minusta taisi tulla kelloköynnös fani, vaikka kesäkukkia yleensä hommaan maltillisesti, koska minulta unohtuu helposti se lannoitus ja muu hoitaminen. Tämä väriero vain hämmentää. Johtuuko kylmyydestä vai ihan tavallista, kun kukat vanhenevat.


Olen ollut superiloinen myös tuoksuherneistä. Nimittäin kylvin niitä paljon, ja vain kaksi selvisi läpi toukokuisen hyisen aallon läpi. Mutta nämä kaksi ovat nyt aloittaneet kukkimisen ja olen tyytyväinen niiden haarautumisen kyvyistä. Kukkivat yhdessä viljelylaatikossa.


Koska vain kaksi selvisi, en odottanut enää mitään, mutta kukkivat nyt mukavasti ja paljon tekevät nuppuja. Väristäkin olen iloinen.


Jalomalva Party Girl on hyvin nihkeästi pysytellyt hengissä minulla. Viime vuonna oli enää yksi kukkavana. Tänä vuonna jopa kaksi. Ehkä tämä malva muuttaa vielä vähän aurinkoisempaan paikkaan. Jos sitten paikka ei kelpaa, niin luovutan toiveista, että tämä runsastuisi.


Sen sijaan ruusumalva alkaa kylväytyä vähän liiankin innokkaasti joka paikkaan, joten sen kimppuun käyn, kun aikaa taas on. Tai energiaa. Luulin hellesäällä, että pistän viileällä ilmalla tuulemaan, mutta energiaa ei juuri ole ollutkaan. Nyt alkaa taas olla energiaa ja pieni pala kerrallaan taas pääsee eteenpäin. Voisi kyllä se sade tulla, sillä kovin on kuivaa. En uskalla vielä siirrellä kasveja. Tai sitten siirroista tulee pitkiä projekteja, koska niiden kastelu ennen ja jälkeen tulee olemaan rutikuivassa maassa työlästä.

Mietin näiden keltaisten liljojen siirtämistä. Paikka, mihin nämä siirtäisin, on vain arvoitus. Minulla on jo tarpeeksi monta penkkiä tekeillä, joten en varmaan näille pysty tekemään ihan uuta penkkiä. Joitain projekteja täytyy ehkä säästää ensi vuoteen. Ellei näitä ensin siirrä väliaikaisesti johonkin.


Sateita saisi tulla. Heinäkuun sateet ovat olleet pieniä ja pian alkaa olla huoli myös tänä vuonna istutetuista kasveista, joita olen kastellut.


12 kommenttia:

  1. Kovalla helteellä en itsekään jaksa yhtään mitään tehdä pihassa. Eilen, viileällä säällä sain taas jotain aikaiseksikin. Minulla ruusumalva leviää. Toistaiseksi saa levitä. Noita malvojakin lienee montaa eri sorttia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osa kasveista saa aina levitä, osa taas on niitä, joita joutuu rajoittamaan. Säätila vaikuttaa välillä paljonkin siihen, mitä jaksaa tehdä.

      Poista
  2. Kylmää on täälläkin ja ennusteiden mukaan käydään taas lähellä hallaöitä. Näyttää pelottavasti siltä, että pitää ottaa paprikat, chilit ja muut kylmänarat ruukkukukat väliaikaisesti eteiseen turvaan. Täällä ripsii vettä harva se päivä, mutta ei se maata kunnolla kastele. Tosin ei kuivatakaan. Kylmää kun on, niin vähäinenkin sade- ja kasteluvesi imeytyy hyvin kasvien käyttöön. Nyt olen siirrellyt ja jakanut kasveja. Siinä puuhassa pysyy paremmin lämpimänä kuin kitkiessä (joka muuten tulisi enemmänkin kuin tarpeeseen). Kauniisti kukkii 'Ville de Lyon' (?) keltaisten liljojen taustalla. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ville De Lyon ja Jackmanii kukkii keltaisten liljojen takana sellaisena sotkuna. Ihmeen tuuheina, kun en ole niitä kastellut, mutta ovat varmasti tehneet juuret jo aika syvälle. Tuntuu sään viileyden puolesta jo syyskuulta. Kiitos ja hyvää viikonloppua myös sinne.

      Poista
  3. Kauniita kukkia! Pitääpä laittaa kelloköynös muistiin ensi kesää varten. Lämpimästä kylmään myös täällä Kainuussakin. Eilen satoi, mikä on hyvä juttu. Hyvää viikonloppua teille kaikille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sade olisi tännekin tervetullutta. Kelloköynnös on laitettava itse kasvamaan joko heti vuoden alussa tai sitten ostettava joltain taimi. Kasvaa kuitenkin upeasti.

      Poista
  4. Wonderful flowers, I especially liked the 4th picture.
    All the best
    Maria

    VastaaPoista
  5. Jäätävää on ollut, tänään sentään tarkeni hyvin. Kaunis tuoksuherne, minulla on aika samanvärinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi sää vähän lämpiää. Ei tarvitse vielä kaivaa kaikkia talvivaatteita käyttöön. Nyt raaskii muutaman tuoksuherneen katkaista sisällekin.

      Poista
  6. Kylymee on ollu tiälläkin. Pitäs lämmetä noitten viljojen valamistumisen suhteen. Eikä liikoja oo satanu tiälläkään. Kelloköynnös on kaunis, enskesäks miunkin on se hankittava, jäi nyt.Miullakaan ei nyt tuoksuherneet oikein onnistunu, niänkö kukassa yhtään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoksuherneitä täytyy ensi vuonna laittaa myös esikasvatukseen. Onneksi nyt vähän lämpenee, toivottavasti myös teille tulee lämpöä.

      Poista