torstai 19. syyskuuta 2019

Ensimmäisen hallayön jälkeen

Tänä aamuna herätessäni ulkolämpötila näytti olevan +1. Vilkaisu pihalle ja jossain paikoin oli käyty nollassa.


Aamulla oli pakko laittaa pipo päähän. Iltapäivällä oli aurinkoista ja pystyi auringossa olemaan todellakin ilman pipoa. Jopa ilman sormikkaita ja huivia ja kuoritakkia. Siis hetken ja vain auringossa. Pääsin kotiin vähän aikaisemmin kuin tavallisesti ja jatkoin pienien sipuleiden istuttamista. Nyt istuttamisprosessi oli ihan oikeasti nopea, niitä olikin vain puolikas muovipussillinen. En myöskään siirrellyt kasveja. Kaivoin vain kuoppia ja tiputtelin tai tungin sipuleita maahan. Oikein sydämessä läikähti, kun näin, että vasta vähän aikaa sitten maahan istuttamani keltatörmänkukka kukki. Tämän takia en ikinä raaski leikata taimia istutushetkellä.


Piti ihailla oikein paljonkin tätä kukkaa.


Vastavalossa näkyy myös hämähäkin seittejä punahatuissa.


Hopeasyysvuokko kukkii yhä upeasti. Ehkä näille uusille syysvuokoille olen löytänyt paikat, joihin ensimmäiset hallat eivät iske.


Myös kaksi muuta syysvuokkoani on yhä elossa ja yhä nupulla, vaikka juuri nyt eivät kuki. Saatan vielä ehkä nähdä niiden kukat, ellei ensi yön halla vie näitä vuokkoja. Syysleimuista osa kukkii vielä kiihkeästi, vaikka osa kukki jo heinäkuussa. Näidenkin kukinta-ajoissa on suuria eroja.


Myös kesäkukkia kukkii. Mm. kosmoskukat kasvavat hieman maata korkeammalla olevissa lavakauluksissa. Nurmikko näiden lähellä oli aamulla huurteessa mutta hieman korkeampi paikka on tarpeeksi kai suojannut myös osaa kesäkukista.


Olen ottamassa nyt tietoista kompostorin täyttöä. Kirjoitan blogia, enkä ole tuomassa pelargoneja sisälle. Tiedättekö, ajattelin antaa pelargonien olla ulkona niin kauan, kunnes ovat kompostikunnossa. Tänä syksynä en ota talvetusstressiä. Pelargonini eivät olleet enää kovin hyvässä terässä, enkä jaksa pelastaa niitä. Tulkoot uudeksi mullaksi.

26 kommenttia:

 1. Meillä oli pakkasta yöllä, osa kesäkukista paleltui, yläpihalla olevat selvisivät. Kaikista on siemenet keräämättä, puutarhuri on vähän laiskotellut. Ihan vielä ei olisi tarvinnut tulla näin kylmä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin osa hommista vaan jää nyt tekemättä. Onneksi tämä ei minulla ole niin tarkkaa. Ei vaan aina ehdi kaikkea. Toivon, että pakkasyöt väistyvät kohta taas. Ei ole vielä valmis jäätymään.

   Poista
 2. Hyvä että pakkane ei purrut läheskään kaikkiin kukkiin. Meillä ei vielä pakastanut, kun meri on ihan vieressä. Pakkasen runtelemat daaliat on syksyisin aina jotenkin totaalinen loppu kesän kukille

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi ollut ihan kiva mennä vielä pari viikkoa ilman pakkasta. Onneksi pihasta osa on vähemmän arkaa hallalle. Monella varmasti daaliat ovat nyt saaneet liikaa kylmää.

   Poista
 3. Hieman oli meilläkin aamulla pakkasta, kun koirakävelyllä kävin. Pakkanenhan tietää huonoa monelle kasville.Minulla kukkivat kukat ovat mökillä, joten en niitä sure. Ensi kesänä kukoistakoon taas!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensi kesä tulee taas. Toivottavasti moni arka kasvi on taas keväällä hyvässä voinnissa.

   Poista
 4. Nyt on kaks pakkasyötä takana. Ei ois uskottu, jotta tähän rantaan napakka pakkanen tulloo näin aikasin. Peiteltiin osa daalioista toissapäivänä ja pelakuut sisälle otin. Pakkasherra sipas monta kukkoo mukkaansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillekin tuli pakkanen. Piti hetken miettiå, että mitä kukkoja pakkasherra on oikein sipaissut. Ennen kuin osasin lukea, että kukko = kukka. Ihana murre!

   Poista
  2. Kun ei aina muista noita sanoja tarkistella. Meillä tää murre on tämmöstä, tiällä Pohjois-Karjalan eteläisimmissä kunnissa!

   Poista
  3. Pidän kovasti murteestasi. Ja antaahan se aivoille mukavaa puuhaa.

   Poista
 5. Toinen pakkasyö oli täällä pahempi kuin ensimmäinen. Ikävän aikaisin. Varmaankin hyvä päätös tuo "kompostin täyttö", itse ajattelin talvettavani pelargonit, mutta unohtuivat kuitenkin ulos. Otan suojaan, jos ovat vielä hengissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ikävän aikaisin tosiaan. Meillä osa pihasta on hallan armoilla ja osa vielä vähän suojassa.

   Poista
 6. Pakkasyöt ovat tosiaan täällä. Vaikka meillä pysyteltiin kyllä ihan himpun plussan puolella.
  Itse ajattelin siirtää talvetettavat kasvit tänä viikonloppuna autotallin suojiin. Mutta tuo kompostintäyttö on myös hyvä ajatus. Elämän kiertokulkua parhaimmillaan.
  Meillä on niin suuri puutarha, etten raaski ostaa joka vuosi uusia kesäkukkia. Siksi jaksan puljata niiden kanssa. Vaikka mies mielellään pitäisi autotallin ihan omana valtakuntanaan. ;)
  Mukavaa tulevaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus minäkin talvetan ja jaksan kasvien kanssa puljata. Joskus taas näin päin. Teille mahtuu tosiaan aika suuri määrä kesäkukkia. Ja monet talvetetut kesäkukat ovat myös näyttävän kokoisia.

   Poista
 7. Syysvuokot ovat ihania myöhäiskukkijoita. Täälläkin pakkanen vieraili parina yönä. Vielä en ole tarkastellut onko tullut tuhoja, mutta kasvit kestävät aika hyvin lyhytaikaisen miinuslämpötilan. Sisäkasvit pitää nyt viimeistään tuoda sisälle.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa kasveista on onneksi sitkeitä. Ja sitten on niitä kasveja, jotka joutuvat luovuttamaan nopeammin.
   Kiitos ja hyvää viikonloppua sinulle myös!

   Poista
 8. Pari pakkasyötä on ollut täälläkin. Tänään aamukahdeksalta mittari näytti -0.7 ja nurmikko oli aivan valkoinen. Alapihan daaliat olivat kärsineet, syysvuokko ei yhtään.
  Ihan hyvä idea välillä levähtää talvetushommissa. On siinä aika puljaaminen kesäkukkien kanssa. Toin viikolla 8 tärkeintä pelaguuta sisälle ja loput saavat mennä. Vielä on pohdittavaa, mitä teen monien muiden kesäkukkien kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei aina pysty puljaamaan, jos tietää olevan kaikkea muutakin aikaa vievää hommaa. Onneksi kaikki kasvit eivät säikähdä kylmää. Usein vielä lokakuussa meillä kukkii muutama kasvi.

   Poista
 9. Kaunis tuo keltatörmäkukka! Meillä ei ihan menty vielä pakkasen puolelle ja hyvä niin, sillä kaikki on vielä ulkona, jopa huonekasvit. Täytyy varmaan ryhdistäytyä ja kantaa kasvit viikonloppuna sisätiloihin.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viherkasvit voisivat jo säikähtää pakkasesta. Viileät yöt ovat olleet.
   Mukavaa viikonloppua!

   Poista
 10. Pitäisi suosia enemmän pakkasenkestäviä syyskukkijoita. Välillä mietin, miksi vaivaudun esikasvattamaan daaliaa ja suojelemaan sitä sekä kevään että syksyn kylmiltä. Mokoma arkajalka! Samoin sain taas muistutuksen siitä, miksi en ole aiemmin juuri hortensioita hankkinut: kaikista ruskettuivat kukat samantien. Tänä vuonna kyllä hallat tulivat todella aikaisin. Tuo hopeasyysvuokko on todella kaunis. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syysvuokot ovat kauniita. Minä en jaksa puljata Daalioiden kanssa. Niistä pitävät myös lehtokotilot. Hortensioiden kanssa jaksan, kun niitä ei tarvitae kaivaa ylös. Meillä hortensiat ovat olleet vielä suojassa hallalta. Teillä tosin olikin paljon kylmempää kuin täällä.

   Poista
 11. Meilläkin asteita oli yksi aamu vain +1, mutta halla ei ollut päässyt vielä puraisemaan. Vaan pikkuhiljaa täytynee kuitenkin alkaa kantaa talvetettavat sisätiloihin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmät ilmat tulevat, haluaa tai ei. Meillä halla vierailee usein ensin osittain.

   Poista
 12. Keltatörmänkukkaa ihailin Cornwallissa. Siemeniäkin toin, vaan maahan asti en tainnut niitä saada!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä keltatörmänkukka oli syksyn pakko saada-hankinta. Pitäisi nyt olla kestävää lajia, kun on talvehtinyt paljon meitä pohjoisemmassa.

   Poista