maanantai 23. syyskuuta 2019

Aamulla

Aamulla on otettava joka päivä ensin silmäys lämpömittariin tai vilkaisu ikkunasta ulos. Tänäänkin oli aamu, jolloin tarvittiin pipoa ja kerrospukeutumista.


Piti aamulla kiertää kameran kanssa hetki, kun tiesin, että töissä ei ole pakko aamulla olla minuutilleen. Tämä oli kolmas tai neljäs aamu syyskuussa, kun näytti liiankin valkoiselta.


Kaunopunahatut kukkivat korkeammalla kuin alhaalla näkyvä nurmikko, niiden juurella multa näytti vähän koppuraiselta, mutta ei kovin vaalealta.


Osa tuoksumataran lehdistä pitää vielä kiinni vihreästä, osa alkaa olla melkoisen keltaisen ja ruskean sävyissä. Tähän aikaan näkee selvästi, mihin halla iskee ja mihin ei.


Puiden alustoille jää selkeät vihreät läikät, kun vieressä nurmikko on ihan vaalea. Kuvassa näkyy raja, vaikka omenapuun latvus ei kuvassa näykään. Aamulla oli sen verran kiire, että osa kuvista tärähteli miten sattuu, joten osa kuvista ei ollut julkaisukelpoisia. Vielä toistaiseksi suurimmat kylmän puraisut ovat olleet kesäkukissa. Näiden puraisujen jälkeen ruskistuminen ja muut ruskavärit ovat kyllä alkaneet näkyä myös monivuotisissa kasveissa. Vaikka osa kyllä vielä kukkiikin.


Kärhö Aljonushka aloitti tänä vuonna kukkimisensa myöhään (luulin sen jo olleen menehtynyt) ja näköjään jaksaa jatkaa myöhään. Rusokirsikka on pukeutunut jo punaiseen asuunsa ja aamulla se näytti kyllä siltä, että puu taitaa pudottaa lehtensä jo ennen lokakuuta. Puiden lehdet putoavat niin eri aikoihin, että tiedän taas mm hevoskastanjan ymmärtävän ryhtyä valmistautumaan talveen usein vasta, kun moni puu on luovuttanut. Haravaan tartutaan vasta vaahteran, tammen ja hevoskastanjan tiputtamien lehtien myötä, eikä se aika ole vielä.

20 kommenttia:

 1. Todella kauniit kuvat! Yhtenä aamuna ihailin, kun Kaarinassa puistossa oli terijoensalavien alla ne vihreät nurmipyörylät, muualla nurmikko oli kuurassa. Oli todella kaunista, harmi, että juuri silloin oli todella kiire ehtiä Nauvoon ja laivaan.
  Ihana tuo kärhö, ja punahatut ovat myös hyvin kuvauksellisia syksyisessä puutarhassasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamulla oli kaunista, vaikka toivoisi, että kylmät yöt odottaisivat vielä hetken. Puiden alle jäi vielä hyvät ympyrät. Ehkä lehdetkin auttavat asiassa.

   Poista
 2. Meillä on puuvartiset vielä vihreinä, rusokirsikka ei punerra yhtään. Vähän on huoli ehtivätkö kasvit tuleentua kun ottivat syksyn sateista uuden kasvuspurtin. Aljonushka on kaunis kärhö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän eri aikaan eri paikoissa alkaa ruskavärit. Toivotaan, että kasvit ehtivät valmistautua talveen. Ainakin kylmiä varoituksia riittää nyt.

   Poista
 3. Todella kylmäksi ovat yöt nyt menneet. Onneksi päivisin sentään on aurinkoista ja hieman lämpimämpää.
  Ihana Aljonushka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivisin on tosiaan ollut vähän eri lämpöasteet. Onneksi.

   Poista
 4. Helsingissäkin on ollut jo maa valkoisena, harmillisesti työmatkani ei enää kulje siirtolapuutarhan kupeesta enkä näe onko siellä pakkanen puraissut. Viikonloppuna ei ollut kuin kolme pakkasenpuraisemaa daaliaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on tainut ympäri Suomea olla pakkasöitä tai ainakin yksi yö. On kyllä viileää syyskuuksi. Voisin kuvitella, että jokaisena pakkasyönä joku kasvi aina kärsii.

   Poista
 5. Meilläkin ruska on vasta alakamassa. Tämä järvi jatkaa syksystä kasvien tuleentumista ja vasta ihan pikkusen on lehtiin väriä tullu. Pakkasia on ollu yöllä ja ne varmaan jouvuttaa ruskoo. Mukava kun vielä lämpimämpee on luvassa! Kesäkukat monetkin on kylymäny ja muutamia daalioita on suojailtu. Miekin ostin syksyn alesta tuon Aljonushkan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alonushka ei ole onneksi kovin korkea kärhö. Ruska alkaa täällä tulla vähän kerrallaan. Tietyt puut ymmärtävät talven tulon tosi hitaasti, haravoininen jää aina myöhäiseksi.

   Poista
 6. Mahtavaa, että löytyy vielä kukkijoita, vaikka halla uhitteleekin öisin.
  Ja tuohan tuo kuura kauniin kuorrutuksen, vaikka olo onkin niin haikea aina tähän aikaan vuodesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkijoita onneksi on muutamia, jotka usein jaksavat kukkia myös lokakuussa. Ellei tule liian kylmä.

   Poista
 7. Haikeutta se tosiaan lisää kun kuura kuorruttelee puutarhaa. Tässä vaiheessa kevääseen tuntuu olevan niin kovin pitkä matka. Kauniisti vielä nuo punahatut kuitenkin kukkii💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevääseen olevaa aikaa ei edes jaksa ajatella. Paitsi kaivamalla sipuleita maahan. Joka vuosi kuitenkin uusi kevät tulee.

   Poista
 8. Aika monta pakkasaamua on jo ollut. Daaliat mm. menivät viikonlopun öinä. Haravointia ei vielä tarvitse aloittaa, sillä lehdet ovat yhä tiukasti puissa. Vain vaahtera varistaa jonkin verran, mutta massat ovat yhä puissa. Saapa nähdä, tuleeko tänä vuonna ruskaa ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan nättiä ruskaa. Joskus tosin lehdet vaan ruskistuvat kylmästä. Daaliat ovat taineet paleltua jo suurimmalta osalta.

   Poista
 9. Kaunista on tämä kuurakin puiden ja kukkien lehdillä mutta myös niin haikeaa ja lopullista. Ei tässä voi muuta kohta sanoa kuin hei ja tavataan ensi keväänä. Täällä meillä ei ole vielä suurempia halloja käynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaan aikaan tosiaan haikeaa ja kaunista. Ensi keväänä taas näkee uudestaan monet kasvit ja jotkut kasvit jopa ekaa kertaa.

   Poista
 10. Kuura kaunistaa syksyiset maisemat, vaikka se merkitseekin sitä, että osa kasveista kärsii pakkasvaurioista. Minä pahoin pelkään, että tänä vuonna puiden lehdet paleltuvat ja karisevat pois ennen kuin ehtivät saada yhtään ruskaväriä. Pihlajat tosin ehtivät aloittaa ruskaantumisen ennen hallaöitä, mutta melkein kaikki muut ovat vielä vihreinä. Meillä on ollut jo sen verran kylmää, että kärhöjenkin kukat mustuivat. Aivan liian aikaisin, olisin halunnut nauttia vielä niistä! Onneksi sentään aurinko paistaa. Mukavaa keskiviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on ollutkin kylmempiä öitä kuin täällä. Ruska on niin kaunista, että joka vuosi saisi olla kaunis ruska. Aina ei vain ole.

   Poista