sunnuntai 29. syyskuuta 2019

Syyskuun lopun puutarha

Syyskuun lopulla puutarha on vielä hyvinkin värikäs ja ihmeen kukkaisa pakkasöistäkin selviytyneenä. Toki kukkien määrää on pakko suhteuttaa vuodenaikaan. Jostain syystä ilmestyi vielä pieni pussillinen istutettavaa. Syytän alennusmyyntiä. Syysasteri Rudolph Goethe, kukkiva vuokko (nimilapusta en saa oikein selvää), punahattu ja kurjenpolvi Laurence Flatman muuttivat vielä ensin pussissa terassille. Kun oli vähän kiireitä iltaisin. Tähän aikaan istuttamisessa on aina riskinsä, mutta menköön nyt, kun halavalla sai.


Punahattuja yritän lisätä puutarhaan sekä keväisin että syksyisin ja joskus myös kesällä. Sillä viheläiset lehtokotilot voivat alkukeväästä syödä niiden lehdet ihan perusteellisesti. Lehtokotilot valitettavasti nakertavat näitä myös muulloin. Vaikka näyttäisivätkin kovin pieniltä ja viattomilta elukoilta.


Tänä vuonna/viime syksynä istutettuja kasveja on aika iso kasa joihinkin vuosiin verrattuna. On mielenkiintoista taas nähdä, miltä uudet penkit näyttävät ensi vuonna. Nyt osa kasveista on vaan tungettu penkkiin. Osa syynä se, että tyhjä multatila on liian houkutteleva paikka rikkaruohoille ja toinen syy se, että joistakin kasveista minulla on ehkä visio, mutta siinä vielä hiertää jokin asia. Osa kasveista siis tulee samaan siirtoja melko suurella varmuudella. Punahatut, tummalehtinen peruukkipensas ja syyshortensia Wim's Red saavat varmasti jatkossakin olla lähekkäin, jos peruukkipensas kestää talven. Salaatin vihreänä on tuolla keijunkukka.


Tämä purppurakeijunkukka Rachelin vaaleanpunainen kukka on kukkinut kyllä todella kauan. Lehdistö ei paljon muista tummista purppurakeijunkukista eroa, kukka vaan eri sävyinen.


Ruusut kukkivat myös näiden vierellä. Molemmat ruusut ovat tänä vuonna istutettuja. Ruusu Little Mischief kukkii tällä hetkellä vain yhdellä kukalla, nuppuja kyllä on useampiakin.


Ruusu Mystic Fairy kukkii juuri nyt vähän runsaammin. Nämä ovat lähellä kulkuväylää, että näen nämä myös silloin, kun puutarhaan ei oikein ehdi.


Tänä viikonloppuna en muka ehtinyt puutarhaan. Jämähdin neulomaan. Villasukkia tarvitsee taas lisää, enkä minä ikinä saa neulottua sukkia varastoon. Silti puutarhassa kukinta jatkuu. Keltatörmänkukat jaksavat kukkia yhä, nämä ovat melko uudet taimet, joten näitä on voitu myös taimistolla leikata niin, että kukkivat nyt uudestaan. Olen tästäkin jo postannut vasta äskettäin kuvia, mutta joskus sitä vain toistaa itseään.


Kukkia suurempia väripilkkuja alkavat nyt olla kaikki ruskan värit, mitä puihin alkaa yhä nopeammin tulla. Ruskokirsikka jo leiskuaa.


Sirotuomipihlajat (?) ovat hillitympiä, vaikka niissäkin on värikäs ruska. Lähempänä kameraa oleva sirotuomipihlaja on vähän punertavampi lehdistään, kuin kauempana oleva. Taustalla näkyy ihan vihreänä oleva hevoskastanja.


Hopeasyysvuokko tekee vieläkin nuppuja. Tämä on pitkään jaksanut kukkia, kun ostin tämän jo nuppuisena elokuussa.Syysmyrkkylilja Waterlily on kerrottuine kerroksineen on hieno. Jää nyt vain vähän liikaa muiden kasvien väliin. Jos muistaisi, tämän voisi siirtää.


Uusikin Waterlily on istutettu. Sen kukintaa saattaa joutua vielä odottamaan. Toisaalla edellisen asukkaan istuttamat myrkkyliljat tai jotkin syksyllä kukkivat ilostuttavat rikkaruohottuneessa penkissä.


Kohta on jo lokakuu. Lokakuussa meillä on usein kukkinut vielä syysasteri Patricia Ballard ihan täysillä. Tänä vuonna kukinta alkoi jo syyskuussa.


Sen sijaan tummalehtinen syyskimikki Brunette pitää sen verran tiukasti nuppujaan kiinni, että tänä vuonna voi jäädä kukinnot avautumatta. Monena vuonna on edes osa nupuista avautunut vielä lokakuussa ja tuoksu tässä on aivan uskomattoman kesäinen.


Puutarhaan saa ja pitää vielä palata useampaan kertaan. Tulppaanit ovat vielä pussissa. Puita pitää verkottaa ja haravoitavat lehdet ovat suurimmaksi osaksi vielä puissa. Ja onneksi ovatkin. Osassa perennapenkkiä on menossa kukkivien ja kuihtuvien kasvien sekamelska. Ja saa ollakin. Taitaa kuulua vuodenaikaan. Syysleimuilla on yhteensä pitkät kukinnat. Ensimmäiset aloittavat heinäkuussa ja nämä korkeat (nimettömät) valkoiset aloittavat todella myöhään ja jatkavat lokakuuhun saakka. Lähes kaikki syysleimuni ovat nimettömiä, sillä mielelläni ostan näitä aina muilta harrastajilta.


Vielä jotain muutakin pientä tai suurempaa kukkijaa puutarhasta löytyy tähänkin aikaan vuodesta. Onneksi. Silloin, kun aloitin kasvien hommaamisen, oli vaikea miettiä koko kasvukautta. Nykyisin on mukavaa, kun kukinta lähtee heti lumien sulettua lumikelloista ja jatkuu vielä lokakuuhun.

26 kommenttia:

 1. Onko tuo asteri Patricia Ballard kovinkin hanakka levittäytymään? Olisi just kivan värinen meille, leviäminen mietityttää. Ruusuja kukkii vielä täälläkin mutta pääosin kaikki kukinta on ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei leviä juurikaan. Kasvaa ahtaasti muiden kasvien lomassa, joten olen itse ihan joutunut sitä jakamaan, kun olen toivonut siitä suurempaa puskaa.

   Poista
 2. Meilläkin suurin osa kukinnoista on jo ohi, mutta on kiva, kun vielä löytyy jotakin. Paljon olisi vielä pihalla tekemistä ennen talven tuloa. Mukavaa viikkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva tosiaan, että edes jotain kukkii. Syyshommia olisi vielä vaikka kuinka paljon. Pakollisia hommia onneksi vähän vähemmän.

   Poista
 3. Onpa todella kaunis tuo Waterlily. Aivan täydellinen väriltään.
  Meillä kukinta alkaa olla jo aika lailla finaalissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Waterlily on kaunis. Ja yksi sipuli voi tehdä pari kukkavartta.

   Poista
 4. Hyvinhän sinulla noita kukkijoita näkyy olevan! Punahatut ovat suosikkejani! Meillä ei mökillä noita lehtokotiloita onneksi ole. Kotipihan naapureissa niitä on riesaksi asti. Meidän pihaan ne eivät tule, kun ei ole niille mitään syötävää. Keijunkukka on myös suosikkini. Ajattelin ensi kesäksi hankkia niitä lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän paljon on kukkijoita. Keijunkukkia voi hankkia lisää vaikka yhden lajin vuodessa, kun lajikkeet eivät tunnu ainakaan loppuvan.

   Poista
 5. Sulla on vielä vaikka mitä ihanaa ja kaunista kukkivaa puutarhassasi. Ja ihan mahtavan värinen on tuo rusokirsikkasi.
  Meillä se on vielä aika vihreä.
  Ja nythän on hyvää aikaa vielä istutella. Sateleekin sopivasti, joten kasteluhomma hoituu automaattisesti.
  Mukavaa uutta viikkoa ja iloa arkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo rusokirsikka on varmaan saanut hallan puraisun. Sillä osa pihasta on enemmän hallanarkaa kuin osa pihasta. Pitäisi melkein olla toisella puolella pihaa vertailuksi toinen rusokirsikka. Kastella ei tosiaan nyt tarvitse, vaihtelua sekin.

   Poista
 6. Näin se on että talvi tekee tuloaan ja kukinta vähenee koko ajan pihassa ja puutarhassa. Minäkin teen niin että jos on joku uusi kasvualue istutan sen jos mahdollista heti täyteen kasveja. Juuri tämän rikkakasvuston takia. Siirtoja tulee väkisinkin tällä tavalla istutettuna mutta on myös aikaa vähän ajatella tarkemmin niiden lopullisia paikkoja. Minä ostan nykyään tosi harvoin mitään. Siirtelen näitä mitä on. Punahatut on minustakin kivoja syksyllä kukkivia ja keijunkukista pidän itse myös paljon. Paljon on sinulla kaunista kukintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvi tosiaan tulee. Kukintaa vielä on, mutta kyllä se kukintakin vähenee. Saa tosiaan siirrellä kasveja välillä urakalla, mutta sekin on yksi tapa jumpata. ;)
   Kaikkia kasveja ei heti osaa ajatella parhaimpiin paikkoihin. Tai minulla kestää aina joskus oma aikansa.

   Poista
 7. Kaunis syyspuutarha! Minusta tuntuu, että perennat täälläkin valssaavat jatkuvasti paikasta toiseen, kunnes löytävät pysyvän paikkansa. Vai onko puutarhassa mitään pysyvää?
  Vielä on kosteaa ja lämmintä, eli hyvää istutusaikaa. Toivottavasti pakkasia saa odottaa vielä kauan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perennoilla on muuttoja aika usein. Jotkut taas löytävät heti oman paikkansa. Pysyvää ei kuitenkaan puutarhassa oikein ole, sillä osa kasvaa liikaa ja osa liian vähän jne. Pakkasia en minäkään vielä kaipaa.

   Poista
 8. Tätähän tämä puutarhaelämä on; vaihdellaan kasvien paikkaa ja hankitaan joku uusi, joka taas sekoittaa koko pakan:) Vielä löytyy puutarhastasi sieviä kukkijoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakan sekoitus on joskus myös tosi hauskaa. Joskus vähän rasittavaa. Vielä löytyy kukkijoita. Tässä kuussa vähenee kaikki kukkijat roimasti.

   Poista
 9. Syysasteri 'Patricia Ballard' on ihana! Tuollainen pitäisi saada tännekin. Myöhään syksyllä kukkivia ja taatusti pakkasenkestäviä kukkia ei ole koskaan liikaa näillä korkeuksilla. Joinain vuosina komea ruska vähän paikkaa kukkien puutetta, mutta näillä näkymin tänä vuonna ruskakin on viime vuotta laimeampi. Kauniit myrkkyliljat ja muut kukkijat! Pitkää lempeää syksyä hyvään juurtumiseen uusille hankinnoillesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen Patrician olen monta kertaa kuvannut myös ensilumen aikaan. Meillä alkaa ruskaa olla jo paljon. Vaahterat näkyvät nyt kauas. Toivon juurtumisen onnistuvan nyt näille vikoillekin hankinnoille.

   Poista
 10. Voi ihania, ihania pikkuisia! Mahtavaa, että teit vielä taimistolöytöjä, ilman muuta niitä kannattaa vielä ostaa. Meillä on ihan samoja kasveja, huomaan. Meidän yhteinen, hyvä maku eikö :) Kauniita syysvärejä ja myrkkyliljat ovat aivan sulkut. Todella paljon kukkia tuossa vanhassa yksilössä, ihana. Onnellisia lokakuun päiviä! Joko istutit sipulit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joitakin samoja kasveja on tosiaan, sinulla iso kasa kyllä kaikkea ihanaa ja eksoottista lisänä. Tulppaanin sipulit odottavat vielä istuttamista. Kaikki muu on maassa kyllä. Tulput pääsevät kyllä maahan ehkä penkki kerrallaan.

   Poista
 11. Hyvät ostokset ja kauniita syksyisiä kuvia puutarhastasi! Hyvää lokakuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa lokakuuta sinnekin. Lokakuu kuulostaa jo ihan erilaiselta kuin syyskuu.

   Poista
 12. Kauniita kukkijia siellä vielä on. Hyviä ostoksiakin oot tehny, vielä kerkivää istutella. Meilläkin kukkia vielä on ja jos ei pakkasia ihan heti tulis, ois mukava. Pohjoseen tuulet kiänty ja aika kylymäks iliman veti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmä on ollut. Istutuksia onneksi on ehtinyt tehdä, kun maa on ihan sula.

   Poista
 13. Syysmyrkkyliljat ovat kyllä ihania, kun aloittavat melkein talven kynnyksellä. Meillä edellisvuotisia ei ole näkynyt, eikä tänä syksynä istutettujakaan. Mutta ehkä joku niistä vielä ehtii...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti myrkkyliljat tulevat esiin. Ne ovat niin piristäviä syksyllä.

   Poista