lauantai 5. toukokuuta 2018

Puutarhapäivä

Kevät kirii selvästi nyt menetettyä aikaa kiinni. Vasta luin Sametti Hortensian Pikkuisesta Puutarhasta ykkösvyöhykkeeltä valkovuokkojen kukinnasta. Ja nyt se kukinta on täälläkin. Seuraavat kaksi viikkoa kukkii siellä täällä omallakin pihalla valkovuokot yksittäisinä tai ryppäinä.


Puutarhatöissä on vappuna ja vapun jälkeen mennyt tunti jos toinenkin. Ja myös ennen vappuakin ehdin jo tehdä puutarhahommia. Nyt on ihanaa olla puutarhatöissä, kun ehtii ja pystyy. Tänään sain siivoiltua kasvimaan. Vappuaattona sain juuri ja juuri ruohosipulista salaattiin. Nyt ruohosipuli on kasvanut jo hurjasti. Se on lähes ainoa vihreä kasvimaalla. Vaikka oreganokin on hyvässä kasvussa.


Luulin kadottaneeni valkosipulit. Onneksi olivatkin tallessa. Kaikki eivät olleet vain vielä puskeneet maan pinnalle. Kylvösuunnitelma on hieman vielä mietinnässä. Samoin kesäkukat vielä hommaamatta. 

Päivällä valo alkaa olla auringossa jo niin kova, että ei meinaa nähdä, mitä kuvaa. Tässä kuitenkin ensimmäinen tulppaani. En vain ymmärrä, missä sen kaverit ovat. Harvoin nimittäin kylvän vain yhden sipulin yhtä lajia. Nyt en muista, voisiko tämä olla jotain vanhoja, henkiin heränneitä, sipuleita. Vai onko tämä viime syksyn juttuja. Onneksi muualle on laitettu pieniä ja suuria sipuleita.


Iltaisin valo saa minut melkein pökertymään onnesta. Väriä alkaa olla kukkapenkeissä. 


Seuraavassa hetkessä tajusin, että missä ovat minun ja lasten kevät/kesävaatteet. Kaapissa vai kaupassa. 

Ensimmäiset narsissit ovat kukkineet pikkuisina jo muutaman päivän. Penkki on tuossa vielä ihan siivoamatta. Tänään penkin siivous jo eteni melko paljon, mutta huomiseksi riittää vielä vähintään tunnin tai kahden homma. 


Tänään on muuten ollut Kansainvälinen Puutarhatöissä Alastomana Päivä. (Sosiaalisessa mediassa #WNGD) Hivenen kylmä nakuilla tänään puutarhatöissä, jostain syystä puolisoni mielestä ihan huippupäivä.
Lapsi alkoi googlettaa muita kansainvälisiä päiviä. Keskiviikkona aiomme juhlia Kadonneiden sukkien muistopäivää. Ja kirjoitin jo marraskuun ensimmäiselle päivällä ylös kalenteriin: Mies tekee päivällisen- päivän. Lapsi taas haluaa ehdottomasti lokakuussa juhlia Suklaakuppikakkupäivää. Meille tuli nyt siis kerralla iso kasa uusia juhlapäiviä. Näistä taidetaan valita valikoimaan vain ne hauskimmat.

Minä voisin keväällä viettää monta kertaa päivää Ilahdun kasvien heräämisestä. Alakuvassa sinikämmen ponnistelee maan pinnalle. Tämän kasvuvauhti on keväällä hurja. Nyt vastaa herää ja kukkii touko-kesäkuussa.


Mukavaa toukokuisen viikonlopun jatkoa!

16 kommenttia:

  1. Lämpö ja valo panevat virtaa puutarhuriin. Sinulla näkyy jo ensimmäinen tulppaanikin. Minulla oli muutamia nuppuja, mutta tulivat syödyksi.
    Ajattelin kylvää jo retiisin harson alle kasvamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monessa tulppaanissa alkaa näkyä nuppuja. Riippuu kovasti lämmöistä, milloin alkavat kukkia. Harmi, että tulppaanisi syötiin.

      Retiisin kylvöä itsekin tuossa harkitsin. En vain ole tehnyt asian eteen vielä mitään.

      Poista
  2. Minulla on narsissit vasta nupuilla eikä valkovuokkokaan kuki vielä. ja valkosipuleista ei edelleenkään näy mitään! Toisaalta en ihmettele, en nousisi minäkään, aamulla oli +3 astetta ja mieletön tuuli. Onneksi päiväksi lämpeni ja oli jo ilo tehdä töitä puutarhassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä vähän etsin talvivalkosipuleita sieltä mullasta. En nimittäin muistanut, että onko ne varmasti maassa.

      Minulla on monissa muissa narsisseissa vasta alkuja, joissain jo nuppuja. Ilo oli olla tänään puutarhatöissä. Huomenna pääsen taas.

      Poista
  3. Ai hitsi, tänäänkö se nakupuutarhapäivä taas olikin! Nyt meni ohi :-D Tosin joka vuosi se osuu aivan liian viileään aikaan suomalaisille! Pystymme korkeintaan piipahtamaan äkkiä nakuna pihalla lauantaisaunasta käsin.
    Aivan ihania kukkia, iltavalo on tosiaan huippua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää ensi vuonna pistää ajastus Nakupuutarhapäivälle. Jos osuisi lämpöaalto, ties vaikka tarkenisi vähissä vaatteissa puutarhuroidakin.

      Iltavalo on ihastuttavaa. Aamuvalokin olisi, jos osuisi puutarhaan kunnolla.

      Poista
  4. Kaunista puutarhassasi, kukkia ja vehreää. Kauhea olisi tuo nakupuutarhuripäivä, onneksi kukaan ei taida noudattaa sitä...ehkäpä tulppaanin kaverit vielä nukkuvat ja tupsahtavat pian esiin! Ihastelen kovasti tuota kasvimaatasi, se on niin tyylikäs. Mitä kaikkea aiot kylvää tänä vuonna? Kesäkukkien valitseminen on niin ihanaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänä vuonna olen varma vain siitä, että tomaatteja tulee sekä kesäkurpitsaa, porkkanaa ja valkosipulia. Muutakin kyllä tulee. Papuja pistän tänä vuonna amppeliin/ruukkuihin, kun muuten lehtokotilot syövät ne. Lehtikaali oli myös suunnitelmissa. Ellen täytä laatikoita noilla lajeilla.

      Tulppaanien kaverit voivat yllättää. Kesäkukkien valintakin taitaa tänä vuonna mennä kuten ennenkin: Laitan sitä, mitä löydän ja miellyttää sillä hetkellä.

      Nakupuutarhaa on kai Instan mukaan vietettykin. Mutta ehkä vain sen valokuvauksen ajan.

      Poista
  5. Vai nakupuutarhapäivä! Minulta on mennyt tämä juttu ihan ohitse - onneksi! Niin kauniita ja keväisiä kuvia. Kevät on sitä parasta aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nakupuutarhapäivä pitäisi Suomen leveyksillä olla heinäkuussa. Aina silloinkaan ei tarkene. Mutta olisi enemmän lehtiä puissa ja pensaissa, joiden taakse tarvittaessa piiloutua.

      Nyt tapahtuu vauhdilla puutarhassa.

      Poista
  6. Ensimmäinen tulppaani ja narsissitkin jo kukkii, kaunista! Ensimmäiset lämpimät kevätpäivät ovat ihan parhaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä näitä on odotettu. Tänään oli tuulinen, mutta lämmin päivä. Oli oikein ihanaa.

      Poista
  7. Suloinen toukokuu täynnä valoa ja kasvun ihmettä!
    Lempeitä päiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvun ihme tapahtuu välillä silmissä. Oikein ihanaa aikaa.

      Poista
  8. Ihanaa kevään alkua! Mukavaa viikon alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin! Tekisi mieli olla koko viikko ulkona, se ei ihan onnistu.

      Poista