keskiviikko 9. toukokuuta 2018

Toisella silmäyksellä

Puutarhaan lähtiessä pitäisi aina olla puutarhahanskat takataskussa. Kun kumartuu nappaamaan vaahteran alkua kukkapenkistä, huomaakin kumartuessa vieressä voikukan alun tai muun rikkaruohon, jonka nyppäiseminen tarkoittaa jo sormien työntämistä multaan. Kun on matkalla oikeasti töihin tai ruokakauppaan, seuraa multaisista sormista sisäreissu ja käsien pesu. Pitäisi muutenkin olla kumartumatta, kun toisella ja kolmannella silmäyksellä näkee vielä jotain ja aikaa alkaa kulua ja töihin pitäisi jo mennä tai oikeammin kohta jo olla.

Toinenkin silmäys tarvitaan joskus, jotta muistaa, että minähän sain vuosi sitten vaalean lila esikon entisen työkaverini puutarhasta. Ja istutinkin sen esikon tuohon. Taustalla tummempi lila esikko ja luulin tämän toisenkin olevan samaa lajia.


Saattaa mennä myös ohi kukkanuppujen pullistuminen. Tuijottelin rusokirsikan lehtien puhkeamista hieman surullisena. Kauniit punertavat lehden alut, mutta nuppuja ei näy. Mietin jo, että olenko valinnut paikan ihan huonosti. Kunnes silmäni alkoivatkin huomata vaaleanpunaisia pieniä nuppuja. Laskin niitä jo enemmän mitä viime vuonna. Huh. Pakko oli samalla reissulla mennä katsomaan siro tai rusotuomipihlajoitani. Ja sielläkin oli kukkanuput jo lupaavissa asemissa.


Ensi vilkaisulla tulppaaneissa nuput lisääntyvät. Toisella vilkaisulla näkee jo joidenkin tulevan värin. Kolmannella vilkaisulla tajuaa (kuvassa takana), että ensimmäisen kerran tässä asuessa kielot ovat alkaneet vaeltaa. Olemme asuneet tässä kodissa noin 14 vuotta. Talon kulmalla on kasvanut muutamia kieloja. Nyt ne ovat alkaneet vaeltaa jo paikaltaan kauemmaksi. Olen pitkään miettinyt tuon penkin kaivamista ylös rikkaruohojen vuoksi. Ehkä nyt olisi (tai syksyllä tai ensi keväänä) sen penkin työstämisen aika. Kieloista pidän, mutta niiden vaeltaminen ei ole ihan toivottavaa joka paikkaan.


Joskus ensisilmäys näyttää kalutun marjakuusen (pupun papanat vieressä), tyhjiä kohtia ja kukattomuutta.


Toinen silmäys paljastaa, että valkotäpläimikkä on alkanut kukkimaan. Yläkuvassa on myös toiveita kirjopikarililjojen kukinnasta, sinikämmenen kasvusta sekä paljon muusta. Valtavasti ukkolaukkojen siementaimia, varjoliljojen alkuja ja muuta.


Hapankirsikkapuun juurelle halusin kukintaa, joka kestäisi. Muistiinpanoni kertoivat, että istutin 10 narsissin sipulia tuohon. Muistikuvani mukaan, minulla oli hankaluutta saada niitä mahtumaan, kun osassa narsissien sipuleista oli tuplat mukana. Nyt näyttääkin siltä, että tulen saamaan tulpakukinnankin. Siellä seassa sinnittelevät viimeiset kevätkurjenmiekat.


Ensi silmäyksellä katse hakeutuu kukkiviin kasveihin, kuten kuvan palloesikoihin. Vasta toisella katsomisella näen, että myös tämä edessä oleva  esikko (vaaleammat, sahalaitaiset lehdet) on tekemässä nuppuja. Ihanaa nähdä se pian kukassa, tässä on dramaattiset värit. Monella esikollani ei ole nimeä, niitä olen saanut paljon jakopaloina muilta. Tämän edessä olevan esikon sukulaisia kasvaa mm. vyöhykkeellä 5, kun me asumme vyöhykkeellä 2.


Olen joinakin päivinä pyörinyt puutarhassa kuin pyörre. Olen aloittamassa yhtä hommaa, huomaan keskeneräisen ja jatkan kolmannesta. Saattaa käydä jopa niinkin onnellisesti, että teen yhtenä iltana ne kaikki keskeneräiset hommat valmiiksi ja pari sellaistakin, jota olisin suunnitellut seuraavalle päivälle. Tai sitten jatkan kaikkea vähän, eikä mikään tule valmiiksi. Tai teen ilman tavoitteita ja hommia valmistuu siinä ohessa. On myös ollut päiviä, jolloin olen ollut muiden puutarhapäivien (ja muun elämän väsyttämä), ja päätän pitää välipäivän. En kuitenkaan muista viime toukokuulta tällaista nautintoa. Tämän hetken korkeapaine, aurinko ja lämpö ovat ravinneet mieltäni ja antanut taas sellaista puhtia puutarhurointiin, että ilo ja onni keväästä ovat olleet vahvasti läsnä.


20 kommenttia:

 1. On tämä ollut iloa ja onnea. Joka ilta mahdollista tehdä puutarhatöitä. Itsellä meinaa livetä myös hommasta toiseen ja uusiin ideoihin. Ensin pitäis malttaa tehdä vanhat pois alta ja saada kaikki siivottua. Vaalean liila esikko on kivan värinen,ei mikään yleinen esikon väri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusia ideoita on tullut. Onneksi en ole aloittanut niitä tekemään. Muuten olisi vielä suurempi aikapula.
   Toivon uusillekin esikoille runsautta.

   Poista
 2. Tutulta kuullostaa tuo "teen kaikkea vähän enkä saa mitään valmiiksi", mutta kun on niin paljon tehtävää ja matkalla löytyy uutta korjattavaa, siivottavaa, siirrettävää, kasteltavaa, leikattavaa, ihailtavaa ja mitä vielä... Kielojen leviämistä pitää tosiaan joskus rajoittaa, maanalaisilla juurillaan valloittavat nopeasti toisten kasvien elintilan. Ihanaa loppuviikkoa, nautitaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaa helposti unohtua se pääasia, jota varten lähti hommia tekemään. Onneksi ne usein palaavat mieleen.
   Kielojen leviäminen on ollut tiedossa, mutta kauan kesti, ennen kuin lähtivät valloitukseen.

   Poista
 3. Jeps, ja jossakin tilanteessa, missä pitäisi olla aivan tiptop, huomaa, että kynsien alla on edelleen multaa, D! Niin kävi minulle eilen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tämä ongelma seuraa helposti. Multa takertuu hyvin kynsiin. Ilman ehjiä hanskoja ei uskalla välillä liikahtaakaan puutarhassa.

   Poista
 4. Puutarhahommissa on ihan parasta kuvauksesi pyörteestä. Ihanaa, kun ei tarvitse aina olla niin järjestelmällinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle sopii nyt tälläinen ei-järjestelmällinen tapa näihin säihin. Naapurini eilen huikkasi lenkille, mutta vastasin, että saan pihalla pyöriessä askeleet varmasti täyteen. Aina on tavarat väärässä päässä pihaa, kun alkaa spontaanisti matkan varrella kitkemään.

   Poista
 5. Ensi silmäyksellä puutarha näyttää kovin erilaiselta kuin toisella silmäyksellä 😉 sinulla on ihania esikoita taidan kokeilla itsekin niitä. Ja voih tuota rusokirsikan tuomaa onnea, kohta se puhkeaa kukkaan. Ihania toukokuisia puuhia sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikot ovat niin erilaisia. Minä olen vahingossa alkanut keräilemään erilaisia esikoita.
   Kuvassa rusotuomipihlaja. Rusokirsikan nupuista en ottanutkaan kuvaa.

   Poista
 6. Hauskasti kirjoitettu ja niin totta! Sitä monesti keskittyy vaan siihen yhteen asiaan, vaikka ympärillä on sata muuta. Niin mielettömän ihanaa aikaa tämä! Uusi inspiraatio pihan suhteen on iskenut tänne ja uudistuksia on mielessä ja työn alla. Ihanaa viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tälläinen sää edistää inspiraatiota. Kaikkea näkee, kun pysähtyy vähän pidemmäksi aikaa tuijottelemaan ympärilleen.
   Kiitos ja mukavaa loppuviikkoa ja viikonloppua!

   Poista
 7. Hmm... mitenköhän tuo pyörremyrskyily kuulostaa niin tutulta? :D Minulla on lehdiltään samannäköinen esikko kukkapenkissä kuin tuo sinun mysteerikasvisi ja se on nimeltään pihaesikko. Minulla sen kukassa on tummanvioletti reunus ja valkea keskus, mutta niitä on monen värisiä. Monessa on tosiaan dramaattiset väriyhdistelmät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pihaesikon nimestä. Nyt haluan näitäkin lisää erilaisia.
   Pyörremyrsky taitaa iskeä moneenkin puutarhaan kasvukaudella.

   Poista
 8. Voi miten tutulta kuulostaa: tekee yhtä hommaa ja siirtyy jo ennen aikojaan toiseen ja vieläpä kolmanteen. Ehkä se kuuluu kevääseen! Ihana esikko. Mukavaa ja touhukasta helatorstaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi voin käyttää helatorstaita puutarhassa touhuamiseen. Sen jälkeen tulee minulle muutaman päivän pakkotauko puutarhassa pyörimsestä. Onneksi olen saanut nyt monia ihania puutarhatunteja ja paljon aikaan. Ei harmita sitten välillä tehdä jotain muuta.
   Muillakin siis hommat välillä vähän keskeytyvät.

   Poista
 9. Kiva yllätyksiä joka puolella. Suloinen tuo tummanlila esikko. Talen jäljiltä puutarhassa on paljon tekemistä ja näkemistä, jotenkin hyvin tutulta kuulostaa se, että tulee siirryttyä yhdestä hommasta toiseen. Mukavaa helatorstaita!

  VastaaPoista
 10. Tuo tumman lila esikko on ollut hyvin runsas. Kukkii runsaasti ja leviää hyvin, mutta ei liikaa.

  Helatorstai on jo sujunut pitkälti puutarhassa. Puutarhassa ehtii siirtyillä hommasta toiseen, ellei ole hyvin tiukka aikataulu ja itsekuri.

  VastaaPoista
 11. Olipa hyvin puettu sanoiksi ja niin totta tuo kaikki kirjoittamasi.
  Nyt saamme nauttia loistavasta ja aurinkoisesta toukokuusta ja sen ihanasta lämmöstä.
  Pyörähdellään puutarhassa ja nautitaan kaikesta näkemästämme..... jopa niistä rikkaruohoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rikkaruohojakin on mukavampi tuijotella tai kitkeä korkeapaineen aikana. On tästä säästä ollut iloinen ja onnellinen.

   Poista