tiistai 22. toukokuuta 2018

Täysi toukokuu

Joskus työelämässäni elokuu ja tammikuu olivat täynnä kaikkia uusia alkuja. Niin paljon, että aloin jo itse muistutella itseäni, että niissä kuukausissa ei ole yhtään enempää aikaa kuin muissakaan kuukausissa. Jossain vaiheessa joulukuu oli yhtä rientämistä ja valmistelemista. Useampi joulujuhla samalla viikolla alkoi jo pukata hikeä päälle.

Omenapuu Huvitus kukassa.
Nykyisin toukokuu voi olla kovin kiireinen, minun lähipiirissäni on monia syntymäpäiviä, joista osaa juhlitaan usein ja joitakin harvemmin, mutta yhteensä viimeisiin toukokuihin on osunut useita tärkeitä juhlia. Myös muut aikataulut ovat vieneet minua myös pois kotoa tai pitäneet muussa kiinni täällä kotona. Tänä vuonna kiirettä toi myös lämpö. Kun kevät jää lähes välistä ja kesä on ovella ja päällä, ei pysty vain ajattelemaan järkevästi hallan vaaran uhkaa. Kaikkea on kylvetty ja istutettu. Puutarhatyöt tuntuivat kuukauden puoleenväliin saakka minusta nautinnolliselta.

En ikinä tiedä, milloin himalajanjalkalehti ponnistaa maasta. Hengissä se on yhä. En vain tiedä, onko sille hyväksi kasvaa maanpeittokasvien seassa vai ei.
Sen jälkeen onkin ollut jo vähän liikaa kaikkea. Liikaa poissaoloa kotoa, liikaa muita valmisteltavia asioita. Olin jo pari päivää sitten aivan univajeinen, enkä tässä valon määrässä saa millään päiväunia otettua.

Ämpäri vesisodan jäljiltä, mäkiauto hurjastelujen jäljiltä. Taustalla punaisena pilkottaa kottikärryt puutarhahoidon jäljiltä. Elämässä tapahtuu, pihalla tapahtuu.
Onneksi nukkuminen onnistuu vanhoin ja uusin kikoin aina jotenkin. Onneksi pystyn rajaamaan. Onneksi muistan, että puutarhasta kuuluu saada onnen pakahtumisen tunteita. Ei riittämättömyyden ja kiukun tunteita. Kun negatiivisuus alkaa pyrkiä ilmoille, on hyvä ottaa pieni etäisyys. Joskus myös siihen rakkaaseen puutarhaan. Ottaa vain kuvia ja tehdä vain pakollinen (eli kasvimaan ja ruukkujen kastelu). Tai ottaa lapsen kanssa erä sulkapalloa. Tai pötkähtää aurinkotuoliin ja vain olla.


Olen pohtinut meidän suomalaista säätä. Meille harrastelijoille tulee sopivia taukoja jo säänkin puolesta puutarhailuun. Itse teen joskus sateellakin puutarhatöitä, en toki kaatosateella, enkä myrskyllä. Liikaa kuumuus, kylmyys tai hyttyset saavat minut ottamaan luovia taukoja.


Kun tänä vuonna toukokuu onkin ollut lähes täydellistä puutarhasäätä, olen huomannut, että pari pientä sadepäivää saisi innon puutarharointiin taas syttymään. Minä tarvitsen sitä, että voi myös ikävöidä puutarhatöitä. Ja luonto kaipaisi nyt vettä. Mutta ei tietenkään monsuunia.

Tulppaani SuperHero. Onneksi istutin tähän penkkiin uusia sipuleita, entisen elinkaari oli tullut tiensä päähän noin kolmen vuoden kukkimisen jälkeen.
Jos meillä olisi aina tällaiset säät, ehkä sitä sitten tottuisi myös siihen, että hyvälläkin säällä voi uppoutua kirjaan tai telkkariin tai blogeihin. Tai vaikka siivoamaan sisätiloja (en nauti siivoamisesta, mutta sotkusta en nauti myöskään). Kaikesta tästä hetkisestä toukokuusta johtuen meillä alkaa sisälle kasaantua kaikenlaisia projekteja. Ei siis mitään yleviä projekteja. Vaan ihan sellaista tavallista, kuten pyykkikasoja, nopeasti sisään kannettuja tavaroita ym. Ja voi vain toivoa, että ei tulisi ihan kamalan paljon yllätysvieraita. Ei siinä muuten mitään, mutta voisi aina sen verran varoittaa, että voisi raivata eteisen kengistä ja vilteistä ja harrastuskamoista vähän väljemmäksi. Ovien viereen kasautuu hyvällä säällä kaikenlaista.

Missä vaiheessa toukokuuta pioni kasvoi korkeita tulppaaneja korkeammaksi?

Satuin katsomaan huhtikuun alun kuvia: lunta hurja määrä. En olisi silloin ikinä arvannut, että toukokuussa suustani pääsee sanat: " Saisi sataa vettä." Meillä on ripauttanut vettä niin pikkuriikkisen, että vuorijumaltenkukka on saattanut kuolla kuivuuteen, jos edes olisi muuten ollut tänä keväänä hengissä. Olen harkinnut perennapenkkien kastelua letkulla. Ennenkin olen tätä harkinnut, nyt toteutus alkaa olla jo lähellä. Kasvimaani ja ruukkuni saavat vettä nyt säännöllisesti. Kylvin jo tyhjään kohtaan perennapenkkiä yksivuotisia kasveja, mutta niiden kastelu olisi ollut minulle nyt liian haastavaa (hankala paikka). Rännin alla oleva sadevesitynnyri on käännetty ylösalaisin, kun tarvitsisin sitä joku kerta tasona. Jos sääennusteeseen tulee pisaran kuva, käännän sen salamana taas toisinpäin.

Kuvaaja ei ole yhtä nopea kuin linnut. Sain kuvan pyrstöstä.
Tämä toukokuu on kaikesta huolimatta hellinyt jäseniä, antanut taas toivon kipinän tomaattisadosta avomaalla. Antanut monta hetkeä, jolloin olen ollut onnesta pakahtumaisillani kaiken sen ihanuuden keskellä, mitä puutarhassa ja luonnossa tapahtuu. Tänä toukokuuna on tullut kuvattua niputtain kuvia talven varalle. Nyt bloggaustahti ei millään ole pysynyt kaiken tämän vuodenaikojen etenemisen tahdissa. Onneksi sama taitaa olla muillakin. Aika menee puutarhaa tutkiessa. Tai puutarhatöiden parissa.

Nyt taidan taas muistaa, mikä projekti minulla on kesken tuolla kottareiden luona. 
Ja voi mikä riemu tuli viikonloppuna. Sain ostettua naapurin viherpeukalolta itse kasvatettujen jättiverbenan taimia. Mikä onni.

Postauksen kuvat tältä illalta.

22 kommenttia:

 1. Toukokuu on tosiaan kiireistä aikaa. Olisi kiva tehdä vaikka mitä, mutta ei vaan ehdi. Lepo, ilo ja rentous pitää muistaa, muuten ei suju mikään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tosiaan tuntuu, että tunnit loppuvat kesken. Kaikkea valoisaa aikaa ei vain voi huhkia, kun nukkuakin pitää.
   Ilo ja rentous on tärkeää.

   Poista
 2. Noilla ohjeilla minäkin pyrin pihaa hoitamaan. Teen silloin, kun se hyvältä tuntuu ja sitä hyvillä mielin jaksaa. Ja ihan samalla tavalla toivon, ettei harvinaisempia vieraita ampaise yhtäkkiä ovelle - tutut jo tietää, että meillä ei ihan aina erityisen siistiä ole... 😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi on tuttuja, joita ei pieni tavarakaaos häiritse. Ja onneksi pyykkikoneeseen menee kerralla useampi kesävaate kuin talvivaate.

   Poista
 3. Tämä on ollut kyllä niin ikimuistoinen toukokuu. Olen käynyt mökiltä käsin töissä ja iltapäivät ovat kuluneet kuin siivillä mökkipihalla puuhastellessa tai vain ihmetellessä luonnon kauneutta. Nyt pitää nauttia tästä kaikesta ihanuudesta. ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskomaton toukokuu kaikkiaan. Mökillä on varmasti ihanaa olla, kun pääsee heti mökkitunnelmaan.

   Poista
 4. Samoissa ajatuksissa minäkin olen kulkenut toukokuun. Jos jokin puutarhahomma tuntuu liian suurelta, teen sitä osissa, silloin kun siltä tuntuu. Puutarhasta pitää nauttia ja sen tekemisestä.
  Nyt minäkin toivon hartaasti että saataisiin edes pikkaisen vettä sataakseen, nyt pitää jo tarttua vesiletkuun ennenkuin kasvit nääntyvät.
  Ihanaa toukokuun loppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En toivo kasvimenetyksiä, joten pientä kastelua on varmasti tehtävä. Pieni sade ei taida enää edes riittää kastelemaan maata kunnolla.
   Kiitos samoin, ihanaa toukokuuta!

   Poista
 5. Muut hommat kasaantuvat kun jokaisen mahdollisen hetken viettää puutarhassa. Minulla oli urakkana kitkemistä, nyt on yksi iso alue valmis ja aion ottaa rauhallisemmin eli pestä pihakeinun maalausta varten. Kauniita kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sisätiloissakin olisi vaikka mitä tehtävää. Ulkona on nyt vaan niin mukavaa olla.
   Pihakeinun maalaus kuulostaa todella tämän kesän jutuilta. Viime kesänä sai sopivaa aikaa etsiä.

   Poista
 6. Vuodenaikaan orientoituminen on tosi hankalaa viime vuosien kylmien keväiden jälkeen. Koko ajan pitää muistuttaa itseään, että on vasta toukokuu.
  Kastelua saa harrastaa joka päivä, joskus jopa kahdesti, jotta pienet taimet eivät näänny paahteessa. Täällä satoi kerran oikein kaatamalla ja kasteli maan kunnolla.
  Kiva nähdä yleikuvaa puutarhastasi, näyttää tosi kauniilta ja siistiltä. Leikkivälineet kuuluvat myös pihakuvaan, ne tuovat eloa ja läsnäolon tuntua.
  Sisähommat ovat kasaantuneet ja kuisti alkaa muistuttaa varastoa taimineen ja puutarhatavaroineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nopeasti aika menee, sillä nyt yleiskuva puutarhasta olisi taas voikukkaisempi.

   Elo saa näkyäkin pihalla, sillä eihän se ole vain minua varten. Ja minäkin mielelläni jätän tavarat joskus levälleen. Muistaa, mistä pitää jatkaa.

   Minun taimiparkani saavat joskus niin rajua kastelua, että kaikki eivät ehkä selviä kastelusta hengissä.
   Toukokuu on tänä vuonna hyvin kesäinen.

   Poista
 7. Puutarhureilla riittää nyt kiirettä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ollut tekemistä. Joskus näihin hommiin pääsee vasta kesäkuussa.

   Poista
 8. Ei tosiaan uskoisi, että toukokuussa kaipaa sadetta! Minä myös suunnitelen piakkoin ottavani letkun ja täyttäväni sen sadevesitynnyrin - pakko! Ihania kuvia, kaikilla meillä on nyt kiirettä, mutta koitetaan pysyä järjissämme ja nautitaan kaikesta ihanuudesta! Nyt olkoon viimeinen blogikatselmus, sillä on pakko mennä nukkumaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sadetta ei taida olla näkyvissä nyt vähään aikaan, joten kastelu alkaa olla jo päivittäinen rutiini.
   Kiireitä taitaa olla kaikilla, kun säät suosivat.

   Poista
 9. On ollu ihmeellinen toukokuu. Meilläkin lunta ol vielä kolome viikkoa sitten ja nyt on porokuivoo, yhen kerran on kukkapenkit ja kasvit kasteltu. Mie talavetin tuota jättiverbenoo ja on hengissä, tein uusiakin taimia nyt kevväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On aika nopeaa vuodenaikojen vaihtumista. Mukava kuulla, että jättiverbenan talvetus onnistuu.

   Poista
 10. Kyllä se kiirettä on pitänyt puutarhassa. Ja minä kastelin eilen mökillä istutuksia ja kotona tiistaina pari kukkapenkkiä sai vettä . Uudet taimet on aina ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiirettä on puutarhassa. Uusista taimista ilahtuu, varsinkin sellaisista, joita on hankala ostaa mistään.

   Poista
 11. Kiirusta tosiaan pitää, mutta on ollut kyllä upea toukokuu :) Oli mukava tavata Sinut tänään <3

  VastaaPoista