maanantai 14. toukokuuta 2018

Lämpö ja kasvu

Muutama päivä pois blogista ja paljon asioita ehtii tapahtua puutarhassa, toki nyt vallitsevan lämmön takia. Ei sen takia, että minä olisi ollut puutarhassa ahkera. Meillä toukokuuhun osuu joka vuosi enemmän tai vähemmän juhlia. Kuluneena viikonloppuna on juhlittu kaksia juhlia. Jos laskee mukaan juhlat, joissa kuopus on viime päivinä vieraillut, nousee luku taas suuremmaksi. Omaan puutarhaan ei silloin ehdi oikein puutarhatöihin. Onneksi on puutarhakierrokset. Ja joskus jopa juhlat omassa helteissä puutarhassa, kuten meillä oli. Kukkivat puut puutarhajuhlien aikana kohottaa minun juhlamieltäni valtavasti. Rusokirsikka ei vielä ole parhaimmillaan, mutta nautin kovasti näistä runsastuvista vaaleanpunaisista kukkasista.


Naapureita ja vieraita ovat ihmetyttäneet hyasinttini puutarhassa. Olen itse niin kovin jo tottunut laittamaan joka syksy hyasintteja, että olen unohtanut, että kaikki muut eivät ole niihin tottuneet tai olleet meillä kylässä juuri hyasinttien kukinta-aikaan.


Olin todella huolissani Päivänpesän Katjalta saadun hämyvuokon tilanteesta. Mutta se tupsahti penkkiin ihan yllättäen ja tuntui olevan samantien kukassa. On pakko laittaa tämä erityiseen paikkaan, koska puutarhassa vaeltavat valkovuokot rynnivät joka paikkaan. Hämyvuokkoa suojelen ja valkovuokkoja ei tarvitse varoa.


Narsissi Obdam kukkii kirsikkapuun juurella runsaana ja röyhelöisenä. Olen tätä monena syksynä melkein tilannut. Nyt onneksi sitä istutin, sillä se on hurmaava. Ei mikään vaatimaton kasvi. Raaskin jopa juhliin poimia tätä muutaman maljakkoonkin.


Keltavuokot olen laittanut suoraan nurmikolle. Tai sammalikolle. Ja seuraksi muutaman kirjopikarililjan. Kirjopikarililjat alkavat kukkia pikkuhiljaa. Nämä avaavat kukkansa ehkä huomenna.


Jossain toisissa paikoissa osa kirjopikarililjoista jo kukkii. Tässä yksi kappale valkotäpläimikän takana. Himalajan esikon istutin itse vasta (vasemmalla), mutta sinikämmen on jo kukassa, vaikka vasta oli puskemassa maan pinnalle. Kuvaan melkein pitäisi kirjoitta, mikä kasvi on mikäkin.


Tulppaanirintamalla nuput pullistuvat, osa jo aukeaa. Varret ovat lyhyempiä kuin joskus joissain lajeissa. Kaikki kosteus maasta on jo haihtunut, joten tulppaanien varret kasva välttämättä yhtä korkeiksi, kuin joinakin vuosina. En kuitenkaan valita.


Keltainen koiranhammas kukkii. Taustana yksi monesta valkovuokkesiintymästä. Täytyy muistaa tarkkailla, että näkyykö valkoisissa koiranhampaissa mitään kukkavarren kaltaista.


Omenapuupenkkini ei oikein ole kaunis aikaisin keväällä. Se herää eloon usein joka vuosi pikkasen muita penkkejä myöhempään. Myöskään maa ei ole kaikissa sen osissa paras mahdollinen, savea on paikoin paranneltu. Osin savea on myös kuorittu pois. Tämä on lähes ainoa penkki, joka ei ole joka suuntaan koholla, vaan osin jopa alamäessä. Tässä sipulikukkien menestyminen ei ole ollenkaan varmaa. Isohelmililjat ovat tässä ensimmäistä vuotta. Taustalla näkyy avautuneita narsisseja. Nämä narsissit ovat edellisen omistajan istuttamia, osa näistä koki joukkokuoleman eräänä takatalvikeväänä.


Varmasti paljon puutarha-asiaa jää taaskin kertomatta ja esittelemättä. Olen kuitenkin nauttinut näistä lämpimistä päivistä. Nyt jo rikkoutuu viime kesän hellepäiväennätykset. Toppavaatteitakin on pesty, ei optimisesti ensi talvea varten, vaan varautuen taas kerran viileään juhannukseen.

20 kommenttia:

 1. On se melkoista, että toukokuun puolivälissä rikkoutuvat viime kesän lämpöennätykset! Hurjaa. Kirjoitin juuri kateelliselle ystävälle Skotlantiin, että ensi viikolla viilenee - ties vaikka saataisiin lunta.
  Ihana juhlan huipennus tuo kukinnan aloittanut kirsikka! Omani on vielä niin nuori, että siinä ei nuppuja näy, mutta ihanaa tietää, että joskus se sitten kukkii.
  Kirsikoiden vierelle pitäisi nyt leiriytyä, ettei kukinta vain mene sivu suun. Nuppuja tuntuu ilmestyvän hetkessä ja ne pullistuvat silmissä.
  Kovin juhlavaa aikaa tämä. Tällä pienellä saarellakin vietetään tällä hetkellä kahden päivän välein syntymäpäiviä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On nämä lämmöt ihmeellisiä. En toivo pakkasia ennen marraskuuta, vaikka kaikki onkin mahdollista. Taidan lämmöstä huumaabtuneena ottaa jotain riskejä kasvimaalla. Jos menee pieleen, ostan uuden taimet. Pikkupurkkien kastelu näillä säillä on hankalampaa kuin roiskia menemään kasvimaalla.

   Meillä on ollut onni viettää monta kivaa puutarhajuhlaa toukokuussa. Juuri juhlapäivänä on voinut olla myös ulkona. Se on aika tuuria.
   Kirsikoita pitää käydä ihastelemassa joka päivä ja aina väliajoin tarkastaa ikkunasta, että kukkiihan ne yhä.

   Poista
 2. tuntuu ihan, että pitää säntäillä pihassa ja jokapaikassa kun joka puolella putkahtelee kaikkea uutta ja ihanaa lämmön aikaansaamana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työpäivän aikana huomaa muutoksen puutarhassa. Ihmeellinen aika.

   Poista
 3. Täälläkin on nautittu, sen minkä juhlilta ehti. Ihana, että hämyvuokko on hengissä, oman vuokon siirtämistä pitää harkita, meinaa jäädä muiden kasvien alle. Onpa kerrottu narsissi, melkein voisi sanoa ruusun kukaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on muhkea narsissi. Ihan sellainen kermakakku. Ihanaa oli minusta löytää hämyvuokko. Luulin jo, että se on kadonnut. Tuli esiin niin nopeasti ja lähes heti kukkaan.

   Poista
 4. Hämyvuokko ja koiranhammas, hauskoja nimiä kukilla 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimet ovat välillä erikoisia. Koiranhampaan nimi tulee aiitä, kun sipuli vai mukula on koiranhampaan muotoinen. Välillä nimissä ei ole juuri tolkkua.

   Poista
 5. Sinun puutarhasi on ihanuuksia täynnä. Hämyvuokko on aivan ihana, sekä kirsikkapuun kukat. Päivän aikana puhkeaa uusia kukkia eikä aina oikein pysy perässä.
  Ihanaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joskus pitäisi kai keskittyä massaistutuksiin. Käytännössä tunnun keräilevän niitä yksittäisiä taimia ja kasvikokeiluja.
   On nopeaa nyt. Näidenkin kuvien jälkeen on tapahtunut vaikka mitä.

   Poista
 6. Kirsikan kukat on ihania, tuo vaaleanpunanen vallankin. Ei taija meijän korkeuvella selevitä. Mukavia kukkivia siulla muitakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaaleanpunainen on herkkis. Joskushan nämä kaunokaiset voivat selvitä ylempänäkin, takuuta tuskin voi antaa.

   Poista
 7. Ihania kuvia! Minulla keltainen koiranhammas tekee vain lehtiä, toista vuotta putkeen. Kauniisti se kukkii sinulla! Hauskaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kukkia tulee ensi vuonna. Minullakaan ei eka vuonna kukkinut vielä kuin yksi. Nyt jo kaksi koiranhanmasta.

   Poista
 8. Minäkään en ole koskaan istuttanut hyasitteja puutarhaan. Kestääkö ne siellä muutakuin yhden vuoden? Ihanania narsisseja. Aion istuttaa niitä lisää syksyllä mökille . Pidän erityisesti valkoisista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulemma kuivassa paikassa ja ilmastossa kestää. Minulla harvoin kestävät vuositolkulla. Joskus vain vuoden.

   Poista
 9. Ihanaa ehdin tulla pitkästä ainaa käymään blogissasi💚 Meillä on myös toukokuu täynnä juhlia ja vierailuja ja monesti tuntuu, että väsähdän jo alkuunsa. Nyt nämä helteet vielä tiristävät voimia vaikka en halua sen enempää niistä valitella, ihanaa lämpö on ollut☀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tulit. On ollut sen verran kaikkea hektisyyttä, että blogi ei ihan ole pysynyt perässä. Lämpö on ollut nautinnollista. Vaikka kovin epätyypillistä.

   Poista
 10. Spring offers us so much color and beauty.
  All the photos are beautiful but I especially loved the first one, it's spectacular.
  Lovely blog.
  Have a good weekend
  Many greetings
  Maria from
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  VastaaPoista