sunnuntai 24. huhtikuuta 2016

Rakenteita

Takapihallamme on korkeuseroja, jotka eivät aina kuvista näy. Nyt takapihamme rakenteita on rakennettu viime vuonna ja jatkettu tänä vuonna. Huhtikuussa 2013 oli pihallemme vielä kasat lunta, joten otin vertailun vuoksi kuva toukokuulta.

Tämä kuva ennen, vuodelta 2013. Puu kuvassa oikealla oli aina täynnä tuholaisia, joten se jouduttiin kaatamaan. Takapihalla on korkeuseroja, joita ei tuosta kuvasta huomaa.


Nyt minulla on projektina laatikkokasvimaa, joka on siis tänään aamuna vielä vaiheessa. Kuva(leijailee lumihiutaleita) otettu aamulla. Viherrystä ei vielä näy. Multakohtiin tulee toivottavasti nurmikkoa, osa on jätetty ilman nurmikkoa istutuksia varten. Tarkoituksena on sitten pikkuhiljaa vähentää nurmikkoa istutusten tieltä.


Puolisko on luvannut rakentaa tuohon alueelle terassin/pergolan tai jotain. Ennen rakentamista en vielä istuttele mitään.

Kuvista harvoin erottaa korkeuseroja. En tiedä, miten muut hahmottavat tästä kuvasta korkeuseroja.


Eilen tein vähintään satoja mittauksia noiden laatikoiden asettelussa. Silti siellä voi olla jotain pientä heittoa. Minulla on kiire saada kasvimaa rakennettua, ei enää huvittanut alkaa työstää laatikoita saman näköisiksi. Ovat sellaisia kuin ovat: kierrätysmateriaalista tehtyjä.

Laatikkokasvimaan ja ylläolevan polun aion yhdistää ja moni paikka kaipaa vielä multaakin. Maanrakennuskangasta leikkelen ylijäämät pois. Noiden laatikoiden sisältä on leikattu palaset pois maanrakennuskangasta. Tilalle laitettu paperia. Alla on hyvin märkä savinen maa, jota vähän tasoittelin mullalla. Laatikoiden pohjalle tulee kaikki tämän pihan koivuista tippuneet oksat ja hieman lehtijätettä. Sen jälkeen multaa tai tiettyihin laatikoihin kompostimultaa (jos se on valmista) ja sitten multaa.

Ja on eilen meillä rakennettu myös muita pihan rakenteita. Toisessa kuvassa näkyvään pallopajuun on rakennettu majaa, jossa pojan kanssa kävi myös pari naapurin poikaa leikkimässä.


Majaa rakensivat mies ja poika. Vähän improvisoiden siitä jätemateriaalista, mitä meiltä löytyy. Majaan tulee kuulemma vielä seiniä ja kaiteita ja ehkä kattoakin. Mutta se edistyy myös aina silloin kun on aikaa. Pressun naulasivat paikoilleen eilisen leikkejä varten.

Tätä kirjoittaessa tuijottelen samalla yltyvää lumisadetta. Kaikki hiutaleet eivät edes sula heti. Minun olisi tarkoitus lähteä jatkamaan kivituhkan ja mullan kärräämistä.

13 kommenttia:

 1. Näyttää hyvälle jo nyt! Toivottavasti tänään sää suosii.

  VastaaPoista
 2. Majan rakentamine on aina pojista hauskaa, niin isoista kuin pienistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maja on nyt ollutkin hyvin paljon käytössä. Oikein hyvä projekti.

   Poista
 3. Viljelylaatikot ovat hienoja, enkä ainakaan minä huomaa niissä mitään oleellista eroa. Ei kai sillä ole edes kovin suurta merkitystä.
  Mukavaa, että rakennatte myös lapsille leikkipaikkoja pihamaalle. Lasten leikkiaika on niin lyhyt, että on kivaa, että he viihtyvät omassa pihapiirissä. Myöhemmin paikat voi taas ottaa muuhun käyttöön.

  Lunta tuli eilen täällä välillä tosi sakeasti ja osa siitä on edelleen varjoisassa paikassa tallella. Eikä ihan heti näillä mittarilukemilla edes sula. Kunpa jo lämpiäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli vain se yksi isompi aamuinen lumikuuro. Ei jäänyt lumi maahan. Toivottavasti teillä on jo sulaa.
   Maja oli aika spontaani ratkaisu, ja oikein hyvä sellainen. Montaa mielikuvitusleikkiä voi leikkiä tuolla.

   Poista
 4. Viljelyalue laatikkoineen näyttää tosi hyvältä. Meillä on vastaavanlaiset pohjattomat viljelylaatikot kasvimallamme ja olen ollut niihin todella tyytyväinen.
  Ihana poikien unelma valmistumassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pian saan varmaan ensikylvöt tehtyä. Hommaa vaan aina on perustamisessa. Olen kyllä jo nyt tyytyväinen, että halusin laajentaa laatikoiden määrää.

   Poista
 5. Huomasin, että olit liittynyt blogini lukijaksi ja tulin vastavierailulle. Oikein hienolta näyttää pihanne muutos!
  Minullakin on tänä keväänä viljelylavaprojekti meneillään - uusin laatikot ja tein niistä hiukan isommat. Toivottavasti tulee lämmin kesä ja hyvin satoa :)

  Blogisi esittelytekstissä oleva lause "Puutarha on vyöhykkeellä II, vaikka ajoittain tuntuu vyöhykkeeltä III" kuulostaa hyvin tutulta. Taitaa olla osittain savimaan vika, meiltäkin sitä löytyy..
  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tulee puutarhan kannalta suotuisa kesä mm. lämmön suhteen.
   Savimaa kyllä hidastaa lämpiämistä. Sitä pitääkin yrittää kaikin keinoin välillä auttaa.

   Poista
 6. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 7. Todella kalseita kelejä on nyt pidellyt, toivottavasti pian lämpenisi, jotta päästäisiin oikein kunnolla nauttimaan pihatöistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joutuu pukeutumaan lähes kuin talvella, että tarkenee. Joku sanoikin, että vappusäät (=lumisade) tuli vähän etuajassa.

   Poista