lauantai 3. elokuuta 2024

Kuopisi kovasti

 Kovasti tekisi mieli ryhtyä tekemään tiettyjä puutarhahommia. Lähinnä raivausta. Meille vain rantautui teinin kautta RSV-virus (testasin apteekin testien kautta). Vaikka minulla ei ole taudin kaikki olomuodot, mitä teinillä, niin ei vaan pysty ja kynene nyt.  Onneksi voi mielessään miettiä ja taudinkuva pitäisi jo kohta helpottaa. Sitten on aivotyö tehty, kun vihdoin pääsee hommiin. Tosin työt ja aika kiireinen syksy ja talvi ovat nurkan takana, joten täytyy myös pitää kohtuus mukana. Siis siinä, mitä odottaa itseltään. Täytyy nyt itsekin muistaa hokemani asia: neliö tai kaksi kerrallaan. Kuvassa oleva omenapuu liittyy tähän projektin. Se tulee saamaan lähtöpassit, mutta hommaa ei ihan heti pysty aloittamaan. Puun karsiminen kasvien ja viljelylaatikoiden välissä ei nyt niin kamalasti houkuta, mutta se homma ei tsekään tapahdu. 



Puutarhaseuran vierailulla mm. Katja ehdotti, että puu jäisi kuitenkin kelottumaan ja köynnöstueksi. Kun se karsii, siinä on hyvin jo kokoa köynnöksen kasvaa. Teinikin suostuu palkatuksi avuksi hommaan.


Maa sen alla on tinttasavea, mutta syksyllähän voi katsoa, että parantaako maata vai istuttaako tuohon jonkin tinttasavea kestävän kasvin. Köynnöstukia ei ole ikinä liikaa meillä.


Minulta on myös kysytty, onko minulla puutarhassa väriteemaa. Vaikea kysymys. Tulppaanien kanssa on tietyt penkit suunniteltu tietyille väreille, kun ikinä ei tiedä, minkä verran vanhoja tulppaaneja puskee maasta. Ja minua voi sattua silmiin tietyt värit vierekkäin. Toisaalta taas pidän kontrasteista, voimakkaista väreistä. Joskus joku kasvi ei ihan sopisi paikkaan värinsä puolesta, mutta jos se kukkii hyvin ja siirto olisi riski, niin täytyy miettiä sen oheen toinen kasvi, joka saa myös sen kasvin värin paremmin esille tai korostumaan vähemmän. Tämä alla oleva vaalean lila kärhö (liian haalea ja väärän sävyinen) ei sovi minusta värinsä puolesta paikkaansa, mutta idea on minusta hyvä, että se kasvaa muiden perennojen joukossa, kiipeää seuraavalle tasolle noin metrin korkeudelle. Etenee hetken maan peittona ja kiipeää edes vähän köynnöstukeen. Tämä siis tulee saamaan pikkuhiljaa muita värejä rinnalleen, jotta sen väri ei häiritsisi minua niin paljon. Paikka vaan on harvinaisen haastava, kun tuohon tulee lumisina talvina jääkansi lumien kolaamisen vuoksi. Joten tuo on paikka, johon alan kokeilemaan vain tontin ylijäämätaimia.  



Täytyy kokeilla rauhassa, että mikä toimii, sillä muuten hyvin kasvavaa kärhöä en mitenkään meinaa raaskia poistaa. Sen verran oikuttelevia ne ovat luonteeltaan. Suuttuvat vielä koko tontin kärhöt ja lakkaavat kasvamasta. 


Happomarjojen lehdistä olen ollut kiinnostunut viime aikoina myös. Mutta myös samalla siitä, että ne piikkipuskat ovat maltillista kokoa. On tullut havaittua, että ne todella pitävät auringosta. Minulla oli pari viikkoa Orange Ice happomarja varjossa ruukussa, odottelemassa istutusta. Se muuttui täysin keltaiseksi. Nyt se on ollut pari viikkoa auringossa istutettuna. Ja se on taas oranssi. Kuvassa siis oranssisin puska kuvan oikeassa laidassa.




Keijunkukista pidän paljon ja niitä voi onneksi laittaa moneen paikkaan, kaiken alle sekä myös korostamaan eri asioita. Minulla alkaa kohta kukkimaan kerrottu, tumman lila (tällä hetkellä nimetön) syysleimu. Sillä on lehdissä vihreää sekä lilaa. Sen takia myös keijunkukista tämä syysleimu sai vierelleen lilan ja limenvihreää toistavan keijunkukan. Tuota syysleimua toivoisin, että voisin jo hieman jakaa kukinnnan jälkeen tai keväällä, koska se on viihtynyt yllättävän hyvin. 




Täällä mieli siis kuopisi jo liikkeelle, mutta keho käskee vielä sutimaan paikallaan. Teen sitten mielessä suuria suunnitelmia. Osa niistä ehkä toteutuu, osa ei. On vain kiva, että on pitkästi aikaa visio, miten saada lisää istutustilaa puutarhaan. 

16 kommenttia:

  1. Jätä vaan omenapuu kärhöjen kiipeilypuuksi, tuo kivaa kontrastia myös korkeudellaan. Suunnittelutyö on jo tehtyä työtä, kunhan voimat palaavat, pääset heti tositoimiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt alkaa itsellä voimat palautua, teini tosin yskii vielä kaiket päivät ja yöt. Tänään voisi onneksi jo pienestä aloittaa puutarhassa. Raskammat työt voivat odottaa.

      Poista
  2. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty vai miten se meni. Toivottavasti tauti on pian ohi. Kelottumaan jätetyn puun juurelta on helppo korottaa maata kun ei tarvitse miettiä kestääkö puu sen. Siitä tulee varmasti oivallinen istutuspaikka myös köynnökselle.
    Väriteema on vaikea kun kasvin valinnassa ja kasvupaikassa vaikuttaa paljon enemmän muut seikat kuin vain kukan tai lehden väri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Väriteema ei tosiaan aina ole se ykkönen, kun meilläkään ei kaikki kasvit vaan kasva joka paikassa.

      Suunnittelu auttaa kyllä , liian monta ei-suunniteltuakin kokeilua on ollut.

      Poista
  3. Toivottavasti koko perhe on pian terveen kirjoissa! Kuten Katja totesi, hyvä suunnittelu kannattaa aina, vaikka sitten viime metreillä työtä tehdessään muuttaisi jotain hieman. Välillä vasta kasveja sijoitellessaan keksi vielä paremman ratkaisun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suunnittelu on tärkeää, mutta joskus asiat hahmotan vasta, kun näen todellisuudessa tilanteen. Onneksi paranemista tapahtuu.

      Poista
  4. Voi ei. Pikaista paranemista koko perheelle!
    Noita ideoita ja joskus kuningasideoita tulee, mutta jos ei pian ehdi, niin ne myös unohtuvat. Pitäisi olla muistikirja käsillä, useimmiten sängyn vieressä, sillä kipeänä ja myös useimmiten juuri ennen nukahtamista niitä ideoita pulppuaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tauti näköjään väistyy osalta nopeammin, osalta ei ihan yhtä nopeasti. Kuningasideoita olen nyt vähän jopa laittanutkin ylös. Mikä on harvinaista. Osa ideoista tosiaan tulee ja menee niin vikkelään, että perässä ei pysy.

      Poista
  5. Itselleni pakollinen tuumaustauko tekisi hyvää. Tosin harmi, että sinulle iski tuo tauti. Olen hätähousu ja kun päätän projektin, niin pitää päästä heti toteuttamaan. Ja joskus käy niin, että tajuaa, että olisi kannattanut malttaa ja suunnitella paremmin. Nyt vanhemmiten olen jo oppinutkin siihen. Väriteema puutarhassa voi olla kaunis, mutta joskus jokin täysin poikkeava väri tuo sopivaa säröä 🤗 ja niinkuin sanoit, pääasia, että kasvi viihtyy hyvin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuumaustauoissa on hyötynsä, vaikka osa omista kukkapenkeistä voivat elää vielä monenakin vuonna alkuperäisestä ideasta. Kasvien viihtyminen menee usein edelle, koska on kasveja, jotka eivät meillä joka paikassa viihdy.

      Poista
  6. Olipa ikävä hetki sairastua! Toivottavasti olette jo parantuneet. Suunnitelmasi omenapuun jättämisestä köynnöstueksi kuulostaa hyvältä. Siitä tulee korkeutta ja talvellakin se näyttää kivalta.
    Värien yhdisteleminen on joskus todella haastavaa. Siinä samalla pitäisi vielä ottaa huomioon kasvuolosuhteet ja kasvutapakin. Joskus myös hyvä visio saattaa osoittautua vähemmän onnistuneeksi ja sitten taas joutuu siirtelemään. Onneksi se ei ole vaarallista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Osa on jo täysin terveitä, mutta vielä meillä yskitään. Olen kyllä jo päässyt myös tekemään puutarhahommia, mutta en tietenkään niitä suurempia vielä. Kasvien siirtely on taas alkanut.

      Poista
  7. Sairastaessa on tosiaan hyvä tehdä suunnitelmia ja sitten terveenä toteuttaa ainakin osa niistä:)
    Omenapuu köynnöstukena kuulostaa kyllä hyvältä idealta, siihen mahtuu kärhö poikineen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöille tai muille köynnöksille ei ole ikinä liikaa tukia.

      Poista
  8. Omenapuun jättäminen kuulostaa hyvältä .
    Ikävää että olette sairastuneet joten aikaa parantumiselle pitää antaa mutta silloin kun ei pääse pitää juurikin päästä ....nänhän se on 😃 . Ja etenkin kun suunnitelmat on jo verkkokalvoilla .
    Sinulla on kauniita keijunkukkia ...minulla on niitä myös kolmea erilaista kukkivat kuukausia nyt ensimmäiset lopettelee .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle on kertynyt useita erilaisia keijunkukkia ympäri puutarhaa. Ne ovat niin helppoja meillä, ellei ole superkuivaa. Onneksi pian pääsee taas tekemään puutarhahommia enemmänkin.

      Poista