sunnuntai 18. elokuuta 2024

Elokuu jatkuu

 Meillä jatkuu elokuu melkoisen kuivana. Savimaa ei ole vielä muuntautunut kunnolla kaivuukuntoon. Toki seuraavat projekit olisivakin vanhoen penkkien uudistamista, eli enemmän tuodun multamaan työstämistä. Niitä hommia vältellessä, olen kyllä tehnyt jo kaikkea pientä muutosta. Meidän kodin sisääntulo oli pitkään huonolla hoidolla, vaikka takapihalle teinkin jo puutarhaa. Takapiha on siitä kiva, että se on katseilta suojassa. Samalla se on myös hallan arka loppukesän/alkusyksyn aikana ja keväisin sulaa hitaasti. Kuva on otettu melko läheltä talon etuovea, katse takapihalle. 


Takapihalla on kuitenkin löytynyt suojaisia ja hyviä nurkkauksia joillekin kasveille. Eikä kaikki kasvit niin säikähdä hidasta kevättä tai aikaista hallaa. Keskikesän kasvit menevät oikein hyvin takapihalla. Ja myös elokuun kasvitkin. Tänä syksynä voin myös seurailla, miten takapihalla nämä ruusut jaksavat kukkia, kun monissa ruusuissa on vielä nuppuja. 


Syysleimuista pidän aika paljon tästä korkeasta (viime vuonna hankitusta) Sherbet Blend, joka on siis ostettu silloin, kun mitään syysleimuja ei pitänyt hankkia. Oli vain niin upea kaikessa hempeydessään.


Ja aika sitkeä. Yksi tämän varsi kaatui ja se alkoi kovasti tekemään taivasta kohti varren monesta kohtaa pieniä nuppuja. Otin sen sitten kyllä maljakkoon, kun se vihdoin kokonaan katkesi. Melko lähellä tämän kasvin penkkiä on ollut töyhtöangervo, joka on kasvanut paikallaan ainakin sen yli 20 vuotta, kun olemme tässä asuneet ja varmasti myös sitä ennen ehkä toiset 20 vuotta. Sitä joskus koetin kaivaa pois, ei onnistunut. Nyt läheinen kuusi alkoi sitä jyrätä. Angervo on tehnyt poikasiaan pitkin tonttia. Koetan nyt päästä siitä kasvista eroon siten, että peitän pressulla sen juurakon. Voihan olla, että se kasvaa silti, mutta en ole kyseisen kasvin fani, joten se voisi väistyä. Ja sen poikasetkin. Sen poikaset ovat aluksi harmittoman viattomia, kunnes ne tekevät suuren juurakon. Ja kun minä puuhaan jotain, on näky aina sen mukainen. En mitenkään oikein kunnolla saanut kuvaan mustaseljaa, jonka istutin entisen töyhtöangervon eteen. Se on liian tumma, tummaa multaa vasten. Jos ensi vuonna saisin siitä paremmin kuvan.


Meillä on ollut sen verran vähäsateista elokuussa, että olen joutunut kaikkia projektejani kastelemaan. Sadevesi ei ihan auta. Ja siellä, missä savinen maa on näkyvissä tai pääosissa ja näkyvissä, huomaa varsinkin maan kuivumisen. Tässä vaiheessa vuotta on jo aika moneen paikkaan istutettu jotain uutta, joten kastelu on myös vaikeaa välillä. Ei meinaa muistaa, mitä on kastellut ja milloin. 



Syksyllä 2022 istutin Päivänsilmä Heliopsis Heliathoidesin takapihalle. Ja viime syksynä varmaan peura tai kauris kävi sitä syömässä. Muita kasveja ei oltu ehkä ehditty syödä, mutta en keksi muut eläintä, joka söisi niin korkealta kukkavarren poikki. Tässä on tummat lehdet ja kirkas kukka. Taustalla punaisena vanhaa kantaa oleva joriini, joka on ollut hyvin elinvoimainen oltuaan aika huonolla hoidolla. Lehdissä on reikiä, täällä on lehtokotiloia. Moni kasvi on silti tänä vuonna ollut muita vuosia ehjempiä. Kimalaiset pörräävät yhä runsaasti, perhosia on yhä vähän. Ja tässä taas yksi tämän vuoden lempikuvauskohteista. Eri paikoista näkymiä keinulle. 


Täytyy ottaa muista projekteista vielä pari kuvaa, kun muistaisi. Joskus on kätevää tarkastaa myös blogin kautta, että mitä on milloinkin puuhaillut. Kuvista myös huomaa monen paikan muuttumisen. Varsinkin, kun tekee penkkejä välillä siten, että niiden rajat muuttuvat vuosi vuodelta. 

12 kommenttia:

  1. Tuo Sherbet Blend on kyllä hurmaava. Ymmärrän tuon vesiongelman viime kesältä, tänä kesänä on satanut hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sherbet Blendin hurmaavuus sai minutkin haluamaan lisää syysleimuja. Sateet eivät aina tule säntillisen tasaisesti. Meillä satoi vähän monena päivänä elokuussa, mutta päivän saldo oli aina hyvin pieni kerrallaan. Se ei syvälle imeytynyt.

      Poista
  2. Ihania kasveja! Sherbet Blend on tosiaan kaunis. Hankin sen joskus, mutta se ei elänyt enää seuraavana vuonna.
    Hyvä on tosiaan tarkkailla paikkoja ja istuttaa sen mukaan, mikä voi pärjätä kyseisissä oloissa. Täälläkin on yllättävän kuivaa, kun joitakin kunnon sateita on kumminkin elokuun puolella saatu. Nyt näyttää siltä kuin niitä ei olisi suunnilleen tullutkaan. Täytyy alkaa kastella.
    Minustakin blogi on tosi kiva puutarhapäiväkirja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kastelu elokuussa tuntuu joskus vähän tylsältä, kun tuntuu, että silloinhan meillä pitäisi olla jo tarpeeksi kosteutta. Ei vain aina sää ja oma tuntuma mene yksiin. Sherbet Blend on kaunis ja korkea, harmi,että sinulla ei jäänyt puutarhaan elämään.

      Poista
  3. Kyllä olis mullakin tuollainen syysleimu lähtenyt mukaan:)

    VastaaPoista
  4. Kaunis ja hempeässä värissä oleva syysleimu. Olisi varmaan minunkin ostoskoriin päätynyt.

    VastaaPoista
  5. Voi ei, ei ole teille paljoa satanut ja minusta tuntuu, että koko maa on saanut reippaankinlaisesti sateita - meille niitä on riittänyt, onneksi asumme mäen päällä.
    Kaunis tuo syysleimu! En ole oikein leimujen ystävä, muutama isomummun leimu meillä kasvaa, mutta lehdet täällä meillä ottavat härmää niin paljon ja hyvin aikaisin.
    Blogi on kiva paikka pitää puutarhapäiväkirjaa ihan itseä varten, omassani on aika paljon kasvimaata, joka on minulle tärkeä (ei kai lukijoiden mielestä...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi blogiin voi kirjoittaa juuri sitä mitä itse haluaa. Meille ei ole samanlaisia sateita osunut kuin joskus. Kyllähän sitä sadettakin jossain vaiheessa sitten tulee. Meillä ei ole vielä härmää tullut syysleimuihin.

      Poista
  6. No olisi tuo 'Sherbet Blend' varmaan tännekin päätynyt, jos sellainen olisi sattunut vastaan tulemaan. Ihanan hempeät värit!
    Täällä on tullut ihan jonkun verran vettä mutta silti huomasin eilen kitkiessä, että maa ei olekaan ihan läpimärkää. Ei se kyllä kuivaakaan ole, mutta jotenkin kuvittelin sen olevan kosteampaa, kun yökaste säilyy nurmikollakin ympäri vuorokauden. Savinen maa on joskus haastava tuon kosteuden suhteen; kosteus säilyy pitkään mutta kuivaksi päässeen maan kunnolliseen kastumiseenkin menee todella kauan. Toivottavasti teille nyt osuisi muutama kunnon sadealue, jotta ei tarvitsisi kastelukannurallia kovin pitkään harrastaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus sateet tosiaan hämmästyttävät, että kaikki sateet eivät olekaan olleet niin kastelevia kuin luuli. Savimaalla menee tosiaan aikansa, että imee vettä.
      Sherbet Blend tosiaan oli ihanan hempeä ja siten lähti ihan ilman suunnitelmia mukaan.

      Poista