lauantai 24. elokuuta 2024

Keinupenkin uudistusta

 Joskus kestää aikansa ennen kuin ymmärtää puutarhansa parhaita paikkoja tai sellaisia paikkoja, jotka ovat kuin tehtyjä aroille kasveille. Keinupenkiksi nimetty kukkapenkki on keinun vieressä, etuovea vastapäätä. Lähellä naapurin tonttia. Ja samalla jää sekä meidän talon että melkein naapurin talon väliin, jolloin näistä tulee jo hallasuojaa. Samoin melko vieressä on naapurin puolella kasvava orapihlaja-aita ja aidan välissä / vieressä kasvaa puita, jotka tuovat hieman suojaa. Tässä kohtaa oli ihan alussa vain mustialan ruusu ja joka puolelle levittyvä rusopajuangervo. Rusoparjuangervo sai lähtöpassit jo useita vuosia sitten kaivinkoneen kaivamana, silti sen juurivesoja piti kauan myös kaivella pois lähiympäristöstä. Uusi kukkapenkki sitten muodostui rikkaruohottoneen mustialan ruusun kanssa samaan penkkiin. Ja tänä kesänä vihdoin tajusin, että mustialan ruusu tuskin tarvitsee tontin parasta penkkiä kasvaakseen. 



Niinpä yhtenä kuumana elokuisena vapaapäivänä aloin kaivamaan mustialan ruusua pois (sitä kasvaa tällä tontilla myös muualla). Hommaa piti tosiaan tehdä osissa kuumuuden sekä piikkien takia. Osan juurivesoista sai heti myytyä, osan laitoin purkkiin. 


Aloitin aamupäivällä pitkien housujen kanssa, mutta päivä oli sen verran kuuma, että piti olla lyhyissä hihoissa ja lahkeissa, joten kädet olivat sitten naarmuilla jonkin aikaa. Ruusu, sen ympärillä olevat rikkaruohot veivät kyllä yllättävän paljon tilaa. Ja samalla oli hyvä tilaisuus taas hieman kantata penkkiä muutenkin pikkasen kauempaa kuin ennen. Tilaa tuli aivan hurjasti. Sain upotettua tuonne paljon ostettuja ja muualta siirrettyjä kasveja. Alakuvassa vielä muutama heräteostos maksaruoho odottaa paikkaansa. Laatalle haluan laittaa myöhemmin joko lintujen juoma-altaan tai pienen puutarhapatsaan. Pieniä kiviä olen tuonne koettanut laitella hoitoa varten jalansijoiksi. Ja uusi puoli penkistä toki tarvitsee myös kukkasipuleita. 


Piti kuitenkin hieman jumpata kasvien kanssa ennen kuin sain sopivat kasvit tuonne. Tässä alakuvassa penkki  keittiön ikkunasta kuvattuna, kun tuijan oksa on hieman edessä.




Tässä taas kukkapenkki kuvattuna suurin piirtein ulko-oven vierestä. 



Keinupenkin "vanhalla puolella" kukkii nyt syysvuokkoja, kaunopunahttuja, valkoisia syysleimuja ja ennätyskukkija espanjankurjenpolvi Wargrave Pink. Tämä alakuva on otettu juhannuksen maissa, jolloin sen lohenpunaisia pieniä kukkia näkyy noiden pionien vieressä alhaalla oikealla.


Ja sama kurjenpolvi kukkii yhä, se vain kukkii siellä täällä, eikä sillä tavalla kauniissa kasassa, joten se on monen muun kuvan taustalla. Alhaalla yksi kuva auringonpaisteessa. Kimalaiset piipahtavat tämän kukissa. Alakuvassa taas tänään kuvattu yksi tämän kurjenpolven kukka, toinen ja kolmas kukista ovat sen verran kaukana, että niistä ei ihan saa kuviin sellaista kimpun tuntua.




Korkeita punahattuja tässä on ainakin kolmea erilaista. Vasemmalla pinkit voivat olla Magnusta, oikean puolella oleva pinkki tuntuu olevan jotain toista lajiketta (vuosien varrella on lajikkeet menneet jo vähän sekaisin, että mikä on elossa ja mikä ei). Valkoiset ovat tietääkseni lajiketta Happy White Star. 


Näitä punahattuja matalampia ovat sitten seuraavat. Tästä porukasta hieman korkeammat, vaaleanpunaiset, aloittavat ensimmäisenä kukinnan. Niitä voisi hieman jakaa. Näiden lajikenimeä en jaksanut nyt veikata.


Ja kaikkien matalammat ovat sitten tämä hempeä kerrottu Sunseekers Blush ja kirkas pinkki sitten voisi olla Delicious Candy. Ainakin sellaiset olen viime vuonna ostanut. Nyt tiedän tosin myös pari muuta punahattua, jotka ovat kupsahtaneet, kun äsken etsin kuvista muistijälkiä. Osa tosin tekee lehtiä, ja niistä ei aina muista, että missä on mitäkin.



Vanhojen istutusten taakse tein kuopan Magnolia Henry Kernille, joka on ollut liian varjossa (vaikkakin suojaisessa paikassa), eikä ole juuri kukkinut. Nyt tajusin, että keväällä tämän kukkapenkin taakse paistaa aurinko, silti kasvit ovat hieman naapurin pihlajan oksiston suojassa. Joten kaivoin magnolian pois ja istutin sen nyt puutarhan lähes aurinkoisimpaan paikkaan (vaikka onkin puun lehvästö pohjoisen puolella). Toivon, että se ei kärsinyt siirrosta, koska ei ole nyt ihan kunnollisessa kohopenkissä.



Pieni pensasrivistö on tullut tuon penkin pohjoisseinämälle. Magnolian vieressä on purppuraheisiangervo Lady In Red ja sen vieressä taas saatu pikkujasmike. Jos käy niin, että naapuri laittaa pensasaidan sileäksi, jää tuohon penkkiin hieman suojaa pohjoiselta. Se magnolia on tuo pieni puska syysleimuista oikealle. Sen latvat kärsivät viime talvena, ei kuitenkaan kuollut.





Uuteen osaan kukkapenkkiä meni sitten muita kasveja, kuten keväällä ostettu Austin ruusu Claire Austin, joka asui useamman kuukauden terassilla ruukussa. Kaivoin sen nyt maahan, että se ehtii vielä maassakin juurtua lisää. Siirron aikana siinä oli vielä tuo yksi kukka, joka ei ollut ihan silloin vielä parhaimmillaan ja sitten omien kiireiden takia en ehtinyt nähdä sitä kunnolla pörheänä ennen sadetta, joka irrotti terälehdet. Penkin etuosassa on pari maanpeiteruusua, olen jopa niiden kestävyydestä skeptisempi kuin Austin ruusun kestävyydestä. Maanpeiteruusut Sunrise Sunset ja Candy Cover. Etualalla suhteessa taloon, eli kuvan vaseammassa reunassa (melkein etelään päin) on kangasajuruohoa Macig Carpet sekä maksaruoho Herbstfreude. Vahingossa ostettu (oli edullinen ruokakauppareissulla) Kaukasianmakaruoho Tricolor. Samalla kauppareissulla ostettu toinen maksaruoho Lime Zinger päätyi vanhaan osaan kukkapenkkiä. Joskus mietin, että miksi ihmeessä minä maksaruohoja ostelen niin paljon, kun niille pitää sitten väkisin etsiä aurinkopaikkoja. 



Joka tapauksessa tuolla on myös pari päivänliljaa, pari muualta siirrettyä kurjenmiekkaa, jotka eivät olleet tarpeeksi auringossa sekä pari kärhöä. Kärhöihin täytyy palata sitten, jos näkee niiden olevan ensi vuonna hengissä. Kärhöjen eteen kaivoin pihalta nimettömän kurjenmiekan varjoksi kärhöjen juurelle. Ja muualta puutarhasta olen myös siirtänyt kukkimattomia punahattuja. Sekä pari muuta kukkimatonta kasvia, joihin voi palata, jos ne ovat seuraavina vuosina hengissä ja kukkivat. 

Syysvuokot, jotka juuri ovat aloittaneet kukkimaan tuolla vanhalla puolella ovat vähän nimeä vailla. Alla oleva voi olla syysvuokko Pamina tai Prinz Heinrich. Molemmat olen ostanut joskus silloin, kun tätä penkkiä on kukitettu. Sen eka auki oleva kukka on hieman vajaa, ja kuvassa menossa illalla suppuun.



Olen näistä syysvuokoista iloinen, enkä uskalla niitä siirrellä mihinkään. Nyt tontilla on neljä syysvuokkoa elossa, kukkimassa tai tekemässä nuppua. Tässä sitten toinen tämän penkin kukkija syysvuokko. Tää voi olla hopeasyysvuokko tai sitten ei.


Tuossa penkissä kukkii oikeasti monenlaisia kasveja. On kiva, että varsinkin keväällä ja loppukesällä/syksyllä siellä on paljon kivoja kasveja, sillä tämän penkin ohi menee myös silloin, kun muualla puutarhassa alkaa viettämään vähemmän aikaa tai muualle puutarhaan ei ehdi. Muutamia muitakin kasveja tuolla penkissä kasvaa, jotta siitä on iloa läpi kasvukauden. 


Tästä tuli pitkä esittely ja silti osa kasveista jäi esittelemättä. Minusta alkaa tuntua kaikkien penkkien kanssa sellaiselta, että ne ovat ihan täynnä vähän kaikkea. Ensi vuonna uudistettu osa näyttää jo vähän luonnettaan ja eiköhän silloin sinne vielä pari pikkuista täytekasvia sujahda. 

6 kommenttia:

  1. Ihan mahtava muutos! Luulisi tuon olevan täydellinen paikka magnolialle. Ja lisäksi siinä on tosiaan myllättyä multaa odottamassa kukkasipuleita – täydellistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivon tosiaan, että löysin magnolialle nyt kukkimista edistävän paikan. Olen yrittänyt sitä raukkaa nyt kastellakin, kun meillä ei ole ole ollut kovin kastelevia sateita.

      Poista
  2. Austinit ovat olleet paljon paremmin talvenkestäviä kuin ajattelin. Kaikki hengissä viime talvenkin jäljiltä. Toivottavasti magnolia tykkää siirrosta, voisin harkita sitä yhdelle omallekin joka on jäänyt puiden kasvaessa varjoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen positiivisesti hämmästynyt Austinien talvehtimisesta. Toivon tosiaan, että magnolia pitäisi uudesta paikasta. Onneksi vihdoin tuli taivaalta tarpeeksi vettä, että maa kastuu kunnolla myös magnolian juurelta.

      Poista
  3. Siinäpä tuli taas iso muutos ja paljon tilaa uusille kasveille. Ja miten ihana tuohon pehmoiselle mullokselle onkaan niitä kukkasipuleita lykkiä ja samalla kuvitella, miltä siellä keväällä näyttää. Muutenkin on järkevää laittaa juuri siihen kohtaan tonttia paljon kaikkea kaunista, mistä kulkee usein ohi silloin kun ei muuten puutarhaan ehdi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukkasipuleita on tosiaan helppo kaivaa, kun on uutta maata kaivettu ja maa on pehmeä. Eikä edes tarvitse varoa muita sipuleita tai kasvien juuria.

      Kauan on kestänyt minulla ymmärtää, että omalla tontilla on myös sellaisia kasveja, joita voisi ihan suruttaa poistella ja siirrellä, jos ne eivät itseä miellytä tai vievät parempien kasvien paikan.

      Poista