sunnuntai 28. toukokuuta 2023

Viime syksyn uutuuksia

 Loppukesällä tai syksyllä perustin pari uutta kukkapenkkiä. Jouduin odottelemaan niiden perustamista, koska oli sen verran kuivaa aiemmin. Ja silti jäi muutamia kasveja yli. Etupiha on meillä melkoisen kuiva ja täynnä puita. Silti oli pakko saada vielä yksi kukkiva puu. Katselin kauan erilaisia kukkivia puita ja sitten sain pakkomielteen koristeomenapuu Makamikistä. Ja nyt se kukkii kauniisti. Yritin saada penkkiä enemmänkin samaan kuvaan ilman, että naapurin talon on kuvissa.


Sen alla kukkii nyt La Belle Epoque tulppaanit, jotka ovat kuin prinsessoja. Nämä ovat melkein persikkaisia (ei lempivärini), mutta sen verran ruskeaan taittavia, että pidän. Ehkä vain Makamikin ja näiden värit eivät ihan sovi yhteen. Ja sehän usein korjaantuu jo seuraavana vuonna. Harvoin nämä röyhelöiset kaunottaret montaa kevättä kukkivat.Huolimatta kerroksellisuudestaan, ovat pysyneet pystyssä nyt hurjalla tuulellakin, toisin kuin muualla kasvavat kerrotut Sun Loverit. Ostin viime vuonna harrastajan kasvattaman esikon, joka piti olla keltainen kerrottu, mutta on yksinkertainen ja tämän kaverina oli samassa purkissa toinen esikko. Hellästi yritin ne erottaa toisistaan. Pidän kyllä tästä raikkaasta keltaisesta. Taustalla näkyy pihaesikkoja.Ostin saksaisesta liikkeestä myös helmililjoja. Tässä penkissä niitä on Night Eyes ja matala tulppaani Samanta (hieman kallellaan sateista ja supussa pilvisyyden takia).


Ja sitten se hassu helmililja Fantasy Creation. 


Minä taidan nykyisin tunkea penkit liian täyteen. Harmikseni parissa penkissä pionit eivät näytä tekevän nuppuja. Uusin sen penkin syksyllä 2021 ja viime vuonna ne kukkivat. Nyt veikkaan, että pionin juurakot ovat joko liian syvällä, liian lähellä muita kasveja tai jotain muuta. Se penkki näyttää olevan nyt todella täynnä kaikkea mahdollista ja mahdotonta ja pionille saisi varmaan antaa hieman enemmän tilaa. Harmittaa menettää kolmen mukavan pionin kukinta tältä vuodelta ja sitten joudun pohtimaan, että miten ne saisin ensi vuonna kukkimaan. Syksylle siis hommia.


Toinen viime syksynä tai loppukesällä rykäisty penkki oli täynnä herttavuorenkilpeä, kotiloita ja elämänlankaa. Sellainen ihana yhdistelmä. Ja penkin takunen on täynnä romua, kompostoria ja varjoista autotallin takuista, jonne heittelen aina kaikkia ylijäämäpurkkeja tai multapusseja. Ajattelin kerrankin pitää tämän alueen vähäkukkaisena ja sellaisena selkeänä. Ja mitä kävikään. Kohta sekin alkaa olla täynnä. 


Alppiruusu Eija on viime vuoden ostos, se ei vielä kuki, mutta tekee uusi lehtiä. Sen kaverina on vielä pieni kartiovalkokuusi Dasy's White. Ja yksi laakakataja. Sitten näiden väleihin on tupsahdellut kasveja. Siellä kukkii nyt valkoisina sekä tuoksuva Cheerfulness sekä yksinkertaisempi Piper's End, jolla on vihertävä keskus. Nyt vasta alkaisi valjeta, että tämän voisi pitää lähes valkokukkaisena penkkinä. Siirsin tähän muualla kituvana olevat koiranhammas White Beautyt. Toki voivat ne tässäkin kupsahtaa. Yksi tupas sitä on minulla elinvoimaisena. Tässä kukkii nyt värikkäänä uudempi imikkä, mutta en mistään löytänytkään tämän lajikenimeä. Auts. Olen joko sen unohtanut tai sitten olen kirjoittanut sen jonnekin, mistä en sitä muista. Tontilla kauemmin kasvanut täpläimikkäni on lehdeltään erilainen, lehdeltään leveäämpi. Tämä on kapealehtinen ja kukkien väri on myös sävyltään vähän erilainen.


Tässä penkissä kasvava rotkolemmikki on nimeltään King's Ramsom. Ja tämä onneksi on erilainen kuin toinen, niemtön, rotkolemmikkini toisessa penkissä. Jännitin aika paljon, että nouseeko tässä penkissä kaikki tähän istutettu, sillä tämä sulaa varjon takia aika myöhään.Putarhan ensimmäinen isokolmilehti kasvaa nyt täällä vielä aika pienenä. Olin onnellinen tämän nousemisesta, sillä siinä kesti vähän aikaa.


Yksi pieni sinikämmen ei ole näyttänyt elonmerkkiä, onneksi puutarhasta toisaalta jaettu sinikämmen pala on hengissä.  Uusimmat kasvit tähän olivat taimipäiviltä ostetut kasvit. Eli orvokki, jonka nimestä en ottanut kuvaa. Ja unohdin sen jo. Miten tämä pää voikin unohtaa asiat niin nopeasti? Kuulemma hyvä kasvi, kun haluaa odotella muiden lähikasvien suurenemiseta.


Ja varjorikko Saxifraga umbrosa varieagata, joka kuulemma on elinvoimainen ja menee kuivassa ja varjossa. Tähän penkkiin aurinko paistaa aina vähän, mutta tontilla on varjoisempiakin kohtia.


Ja kehtolehti (Tolmiea menziesii)i, joka on sekä perenna että huonekasvi. Oli hyvä olla myymässä taimia ihmisen vieressä, jonka puutarha on osin täynnä erilaisia ja värisiä lehtimuotoja. 


Ja laitoin toistaiseksi tähän myös yhden laakana kasvavan pajun, jonka vasta ostin, kun se ei sittenkään sopinut sinne, minne olin sitä suunnitellut. Eli täyttä alkaa kohta olla. Jos se estäisi rikkojen kasvamisen. Voin aina siirrellä sitten kasveja muualle (missään muuallakaan ei kyllä ole tilaa). Tuolla on myös pari marhanliljaa. Niiden lajia en tähän hätään taaskaan muista, jännitys pysyy yllä. 

Juuri tällä hetkellä en oikein taas tiedä, mitä tästä puutarhuroinnista ajattelisin. Toisaalta tuntuu, että tämä on vähän kuin karannut käsistä, sillä olen taas keräilemässä uusia kasveja: nyt imiköitä ja rotkolemmikkejä ja pihaesikoita. Mutta tuppaan penkit välillä ihan liian täyteen. Välillä kivoja kasveja vain kupsahtelee. Keräilijän penkit ovat sillisalaattia jne, ja uusia penkkejä kai pitäisi tehdä, vaikka vanhoissakin olisi hoitamista. 


Taimipäiviltä toin myymättä jääneitä kasveja kotiin ehkä noin 40 purkkia, kuva ylhäällä. Silti takakontti oli takaisin tullessa tosi tyhjän oloinen. Myin ehkä yli 80 purkkia. Ja tänäänkin purkitin muutaman karkulaisen. Ja aina vain haluaisi uusia kasveja. 

16 kommenttia:

 1. Niinhän se tahtoo olla, että kukkapenkit ovat vuosien saatossa tulleet aika täyteen. Ja silti tosiaan haluaisi vaikka mitä uutta ja ihanaa. Meillä on onneksi vuorenkilpeä neliömetreittäin, sitä olen viime vuonna ja jo tänä keväänä poistanut vähän lisää, tuli kivasti tilaa uusille hankinnoille;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuorenkilven tilalle sain minäkin vaikka mitä. Hieman olen vuorenkilpeä tontilla säästänyt. Laitoin sitä nyt tosi kuivaan paikkaan, jos se ei keräisi niin paljon lehtokotiloita siellä kuivassa. Täytyy taas miettiä, mitä kohtaa pääsisin laajentamaan ja raivaamaan.

   Poista
 2. Heh, no onpa tosi osuvaa filosofointia tämän harrastuksen luonteesta! Keräilijän penkit ovat tosiaan sillisalaattia. Ja uusien kasvien haluaminen ei lopu varmaan koskaan.
  Minulla ei tule vielä tilanpuutos, muuta kuin että en saa mahtumaan kaikkia ihania puita, joita haluaisin.
  Olin siinä luulossa, että Makamik olisi voimakkaan vaaleanpunainen. Onkohan se oikeaa lajiketta? Tai ehkä joku vaikuttaa sen kukan sävyyn?
  Sinulla on muuten aivan ihastuttavia pihaesikoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oletettu Makamik oli kukinnan alussa voimakkaamman vaaleanpunainen, toki voi olla myös väärää lajiketta. Voi olla täysin mahdollista saada väärä kasvi. Toki olen tähän tarpeeksi tyytyväinen. Muutaman vuoden kuluttua on melkoinen kukkapilvi. Toki vääriä puita tällä tontilla on ennenkin ilmennyt.
   Pihaesikoiden sävyt ovat nyt aivan ihania. En tajua, miten voisin lopettaa niiden haluamisen.
   Toivottavasti näistä sillisalaateista tulee edes jotain järkeä ajan kanssa.

   Poista
 3. Samaa tuumin kuin Saila. 'Makamik' pysyy koko kukinnan kunnon vaaleanpunaisena. Tuo saattaa olla jokin muu lajike. Sama vika, tulee laitettua liian täyteen kun ainahan sitä on yksi koko johon mahtuu. Ja silti on saatava lisää kasveja koska niin ihania kasveja on maailma täynnä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin alkaa selvittämään haalean vaaleanpunaista koristeomenapuuta. Ja joka tapauksessa tuntuu, että on monien kasvien kanssa jo kranttu. Maailma on sekä täynnä kasveja, joita ei halua ja kasveja, joita haluaa.

   Poista
 4. Koristeomenapuuta olen haikaillut, joten se lienee ostoslistalla viimeistään ensi keväänä.
  Minäkin täytän kukkapenkit ihan liian täyteen ja sitten, kun pitää harventaa, en oikein raaski laittaa kompostin, joten perustan taas uuden istutuspaikan niitä varten.
  Pionien kanssa tuskailen joka kesä, kun en saa oikein selvyyttä, miksi pari pionia ei kuki ei sitten millään. Välillä tuntuu, että siinä on liikaa multaa ja välillä liian vähän. En ole saanut selvyyttä, mistä kiikastaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionien kanssa on joskus tosi helppoa, joskus sitten tulee näitä kukkimattomia vastaan.
   On paljon syitä perustaa uusia kukkapenkkejä ja kaikki syyt ovat yhtä hyviä.

   Poista
 5. Komppaan edellisiä eli mielestäni Makamik on tummempi väriltään, omani on aloittelemassa kukintaa.
  Kaunis on tuo puusi joka tapauksessa.
  Penkeillä on kumma taipumus saada lisää asukkaita ja keräilijänä varsinkin ;).
  Kaunis valkoinen isokolmilehti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Penkit täydentyvät joskus ihan vahingossa. Minä olen saanut jo usein vääriä puita. Pitäisi aina ostaa kukinta-aikaan.

   Poista
 6. Ihana yhdistelmä tuo omppu ja tulppsut 😍 Minun makamik on kyllä saman näköinen, alussa vaan ruusuisempi. Upea kasvikokoelma sinulla jo on, jatka vaan samaan tapaan niin saamme ihailla myös täällä ruudun toisella puolella. Kaunista on...Voi miten olisikaan shopannut kasvejasi jos vain pääsisi jotenkin Lahteen 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on varmaan usein myynnissä myös niitä kasveja, joita on jo monella harrastajalla. Aina joskus toki sitten löytyykin jokin toiselle uusi kasvi myös minun jakotaimistani.

   Poista
 7. Tunnistan tuon keräilijäluonteen omakseni, tosin viime vuosina olen järjen äänen voittamana lopettanut hamstraamisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järki on onneksi joskus mukana ja kertoo, että ei kannata. Varsinkin, jos terveys ei anna tehdä niin paljon. Nyt tänä keväänä puutarhaa en ole juuri ehtinyt siivoilla, joten alkaa jo kauhistuttaa edessä oleva työ.

   Poista
 8. Keräilijä joutuu aina tasapainottelemaan kaiken kivan ja kukkapenkkitilan välimaastossa. Onneksi välillä jotkut kasvit menettävät viehätyksensä tai sitten kuolla kupsahtavat, niin on taas tilaa uusille ihanuuksille.
  Minä ostin viime syksynä tuota samaa 'Fantasy Creation' -helmililjaa enkä edes muistanut sen olemassaoloa ennen kuin kummastelin, että onpa erikoisen näköiset kukat. En oikein tiedä, tykkäänkö vai en :D Varmaan selviää kukinnan edetessä, mikä on lopputulema.
  Jos et keksi myymättä jääneille taimillesi paikkoja, kokeile laittaa niistä ilmoitus nettiin. Voivat mennä äkkiäkin kaupaksi, kun ovat valmiiksi ruukutettuja.
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla helmililjalla on hieman erikoinen ulkonäkö. Tänä vuonna myyn loppuja kasveja sitten avoimisssa puutarhoissa, jos pysyvät sinne asti ruukuissa hengissä. Ja lisää tulee ruukutettavaa, kunhan puutarhaan ehtii.

   Onneksi keräilijäluonnekin on minulla kuitenkin suhteellisen vähään tyytyväinen. On aina rajansa, paljon alan haluamaan vaikeasti talvehtivia tai hankittavia kasveja.

   Poista