lauantai 13. toukokuuta 2023

Ihana kevät

Tänään kyllä tuntuu jaloissa ja selässä puutarhahommat. Eli pitkä päivä ollut puutarhassa. Ja se on hienoa. Yllättävää toki on taas lämpö. Piti muistaa juoda säännöllisesti, kun oli sen verran kuuma. Ja täytyy alkaa muistaa käyttää taas aurinkorasvaa.  Keltakoiranhampaat toistavat aurinkoista väriä. Valkoiset koiranhampaat eivät vielä kuki, mutta ovat kyllä kirimässä näitä keltaisia kavereitaan kiinni.
Viime vuonna ostin Tommolan tilalta mix-sekoituksesta yhden esikon (primula x pubescens 'kaleidoscope'). Nyt se kukkiikin. Kesti aikansa, että sain kameran tarkentamaan tähän kukkaan, olen hyvin iloinen tästä väristä, kun en voinut tietää etukäteen väriä. On nykyisin ihan hauska ostaa joistain lajeista yllätyksiä. Joistain taas en halua yllätyksiä, itsellä on tiettyjä kasveja ihan tarpeeksi.Kuten joitain esikoita. Ihania ne ovat, mutta ihan samaa en silloin enää tarvitse. Alla kuva perusvalkotäpläimikästä, jota minulla kasvaa parissa paikassa runsaana ja taustalla esikkoa, jota olen jakanut ainakin neljään eri paikkaan kunnon jonot. On toisaalta kiva, että on kasveja, jotka tuovat näin keväällä paljon väriä.


Tänään olen eniten tehnyt asioita kasvimaalla, taustalla näkyvät laatikot ovat minun kasvimaatani. Kauempi tausta menee jo naapurin puolelle. Keväällä voisi yhtä aikaa tehdä joka puolella puutarhaa hommia. Sekä kitkeä joka ikisestä paikasta pieniä vaahteran alkuja, jotka uhkaavat koko ajan kasvaa kokoa. Vaahteran alkuja ei ole tällä tontilla ollut ikinä näin valtaisaa määrää, varsinkaan heti keväällä. Jos yhtään ei kitkisi, oli osa kukkapenkeistä ihan täynnä vain vaahteraa. Istutin rohkeasti jopa tomaatteja ulos. Ne voivat saada kylmää ja kupsahtaa. Mutta kylvin ne liian aikaisin ja olivat jo ihan mahdottomia käsitellä sisällä. Harsoja on valmiina. Ilman oikeaa kasvihuonetta (tai kuumaa seinustaa) tomaattien kasvattaminen on aina lähinnä harrastus ilman suurta hyötyä.En muistanutkaan mihin paikkoihin olin istuttanut Persian Pearlia. Ihan kivasti ne yllättivät taas monesta paikasta. Tässä ne ovat uudessa kukkapenkissä, ruusun piikkien lähellä. 
Jouluruus Anna's Red on tumma, lehdet kirjavat. Tässä kuva ei ole parhaiten valottunut. Tässä penkissä on melkoisen kuivaa ja kesällä vielä tosi varjoista. Kuitenkin jouluruusut ovat tässä viihtyneet, joten tähän penkkiin aion istuttaa pari muutakin jouluruusua. Täytyy vain muistaa sitten koko kesä kastella aina ensimmäisenä vuonna istutuksesta. Narsissien kukinta on alkanut. Myös osa kirjopikarililjoista kukkivat. Osalle narsisseja minulla on nimet, osalle ei. Ja joidenkin nimiä en vain enää oikein jaksa kaivaa esiin, kun en enää ole varma, miltä vuodelta mikäkin istutus on. Täysin keltaisia narsisseja minulla on vain vähän, loput ovat enemmän valkoisia tai muuten melko vaaleita. Pitkään pidin vain tulppaaneista. Nykyisin pidän myös narsisseista. Joskus tuntuu siltä, että osa narsisseista viihtyy parhaiten siellä, missä mikään muu ei viihdy.  Jos ne istuttaa kunnon multaan, ne tuntuvat minulla taantuvan. No, ei se ihan aina mene näin. Joskus ensimmäisen vuoden jälkeen jäljelle jää muihin vuosiin yksi tai kaksi. Ja sitten niitä yksinäisiä narsisseja jää muistoksi suuremmasta narsissimäärästä.

En mitenkään saa kaikkea kuviin, mitä kukkii. Osa kuvista onnistuu, osa ei. Mutta hyasintit ovat alkaneet myös kukkia siellä täällä. Nyt alkaa näkyä se, että vuosien varrella olen istuttanut lähes joka syksy vähintään pussillisen hyasintteja (usein enemmän) ja suurin osa kukkii monta kertaa, varsinkin kuivempaan paikkaan istutetut. Vahingossa joskus muurahaiset ovat auttaneet kuivuudessa, kun ovat tehneet ilmavaa pesäänsä kohopenkkiin hyasinttien alle. En kyllä itse tykkää moisista kukkapenkkipesistä.  Nämä alla olevat hyasintit (nimi kadoksissa) sointuvat minusta hyvin perus helmililjojen seuraan. Rusokirsikka on kukkinut tällä viikolla ja kukkii yhä. Olen miettinyt, että valitsinko tälle vähän liian ahtaan ja savipohjaisen paikan, kun ei ole kukkiminen tuuhautunut viime aikoina juuri yhtään enempää. Mutta siirtämäänkään en isoa puuta ala. Tämän alla aloittaa pian kukkimisen ruusuherukka. Unohdin ottaa näistä yhteiskuvan. Toki kamerallani ei niistä oikein kunnon kuvaa saakaan, missä näkyisi puu ja pensas sekä kukat ja nuput. Ruusuherukka ei ole pitkään aikaan minulla kunnolla kukkinut, kun se kukkii vasta toisen vuoden versoilla ja jänis tätä nakerteli useana talvena. Nyt tiukasti suojailin tätä parina vuonna ja se kannatti.
Palloesikot ovat olleet myös tosi suloisia tänä vuonna. On ne kyllä joka vuosi, mutta ne nyt ihanasti lisääntyvät.  Liloissa on sävyeroja, mutta nyt en usko, että on paljon enää muita palloesikkovärejä olemassa. Liloja minulla on paria eri sävyä, pinkki on, valkoinen on. Muita värejä ei taida ollakaan. Eli näiden keräämisen voin lopettaa.


Yllätyin, kuin näin näiden palloesikoiden lähellä assyrian pikarililjoja, Olin täysin unohtanut, että olen niitäkin ostanut syksyllä ja tähän istuttanut. Onneksi sitä voi yllättyä keväällä myös iloisesti. Nyt olen paria kasvia jo ehtinyt etsiä. 


Tänään on myös varpaat saaneet kevään ensimmäiset multakuorutteet, kun oli liian kuuma pitää ulkona enää sukkia. Ensimmäinen rakkokin kyllä tuli siitä ilosta jalkaan. Seuraavan kerran jalat ovatkin varmaan sitten täysin puhtaat sitten joskus syksyllä. Mullasta kyllä huomaa, että missä jaloissa on kovettumia. Ne ottavat mustan värin parhaiten itseensä. 

12 kommenttia:

 1. Ihania kukkia! Vau, keltaiset koiranhampaatkin jo kukassa. Täällä on pari valkoista toisaalta jo avannut ekat kukkansa.
  Onpa hurmaavan värinen pihaesikko!
  Tuo on niin totta, että narsissien viihtyminen on vähän mysteeri. Voihan se toisaalta johtua siitäkin, että niitä on niin monenlaisia. Luonnonnarsisseja kasvaa erilaisilla kasvupaikoilla kallionkoloista kosteisiin niittyihin ja jalosteiden perimässä sitten voi olla mieltymyksiä suuntaan tai toiseen.
  Heh tuo jalkahavainto! Nyt on tosiaan ihmeen lämmintä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihaesikon väri oli ihana yllätys. Toki minulla on niitä niin vähän, että lähes kaikista hurmaannun.
   Narsissien viihtyminen on kyllä arpapeliä. Sitten kun viihtyvät, niin onneksi usein viihtyvät kauan. Jos olisi jaksva, etsisi jokaisen lajin kohdalla enemmän tietoa netistä. Mutta syksyllä alkaa aina sellainen hoppu kaiken sen maahan kaivamisen kanssa, että ei paljon ehdi silloin näitä asioita miettiä.
   Jalat puhtaaksi sitten talveksi taas.

   Poista
 2. Kaunista kukintaa. Nuo koiranhampaat näyttävät upeilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koiranhampaat ovat minusta kauniita. Ja kun ovat alkaneet viihtyä, tekevät myös sivusipuleita. Olen nyt niitä jo jakanut hieman eri paikkaan tonttia.

   Poista
 3. Kauniisti kukkivat kevätkukkasi. Rusokirsikka ja ruusuherukka molempia haaveilen meillekkin. Taitavat olla vuan arkoja näillä korkeuksilla. Esikot ja koiranhampaat ovat meilläkin kukassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rusokirsikka ja ruuusherukka ovat hienoja. Niillä taitaa tosiaan olla vyöhykerajat hieman aremmat. Nuo ovat meillä olleet takapihalla, joka on kylmpempi paikka kuin etupiha. Etupihalle ei vaan saa mahdutettua kaikkia, mitä haluaisi.

   Poista
 4. Veikeän näköinen esikko. Katsoin kuvasta, että lehdet näyttävät pihaesikolta ja google sen varmisti, että pihaesikkohan se onkin. Valkoinen palloesikkokin kukkii komeasti. Omani kuoli heti ensimmäisenä talvenaan, joten pitänee harkita uuden hankkimista. Esikoissa on mielettömän paljon eri sävyjä, lehden malleja ja kukinta-aikoja. Niistä saisi varmaan kerättyä puutarhansa täyteen, jos lähtisi haalimaan jokaista lajiketta.
  Puutarhassasi on jo kivasti monenlaista kukintaa. Hyasintti ja helmililja sopivat tosiaan hienosti yhteen.
  Pitää ihan muistutella itselleen, että on vasta toukokuun puoliväli. Tuntuu ihan kesäkuulta, tosin kasvu ei ole vielä niin pitkällä. Näillä lämmöillä siihen ei kyllä mene kauaa. Pidin viime yönä tomaatteja ja jopa basilikoja ensimmäistä kertaa ulkona koko yön. Olivat kyllä harson alla mutta enpä muista, milloin olisin näin aikaisin uskaltanut sen tehdä. Harkitsin jo, että siirtäisin ruukut kasvimaan seinustalle mutta päädyin kuitenkin pitämään varmuuden vuoksi vielä kaikki lähempänä varastoa, jos vaikka tuleekin vielä kylmää. Ei passaa luottaa siihen, ettei vielä tulisi kylmää keliä.
  Kestolika varpaissa ja sormissa on taas tuttu juttu suunnilleen ensi jouluun saakka. Ehkä sitten voi nauttia taas parin kuukauden ajan puhtaista kynnenalusista :D
  Aurinkoista viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pihaesikoita minulla on vain pari, joten niissä on vielä kaikenlaisia kivoja värejä, mitä haluta. Valkoinen palloesikko on minulla nyt alkanut lisäntyä enemmän, ehkä kolmen vuoden jälkeen. Harmi, että sinun palloesikkosi kuoli. Nyt on tulossa huomiseksi tänne jäätävää, joten kaikki harsot lähtee käyttöön.

   Poista
 5. Kaikkea pientä ihanaa siellä kukassa. Keväällä kokee useinkin yllätyksiä, sillä ainakin minulla talven aikana katoaa montakin ajatusta siitä, mitä on istutettu syksyllä ja minne;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tulee paljonkin yllätyksiä aina keväällä. Toisaalta se on ihan hauskaa, joskus taas vähän rasittavaa, kun ei ole ihan varma, että mihin laittoi mitäkin.

   Poista
 6. Rusokirsikan kukinta oli nopeasti ohi, tuli ja meni kun sattui juuri niihin lämpimiin säihin. Luumu taas kukkii juuri nyt kun on kylmää ja tuulista mutta onneksi vain yksi puu, muut odottelevat vielä. Esikoissa väriyllätykset ovat kivoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uudet värit esikoissa eivät tähän mennessä ole haitanneet. Aina löytyy jostain paikka. Toivotaan, että hedelmäpuut saavat pölytyksensä.

   Poista