lauantai 22. huhtikuuta 2023

Lämpö ja kukat

 On ollut aivan ihmeellinen poutajakso. Ei ole tarvinnut pelätä työpäivien aikana, että meneekö viikon ainoa poutainen hetki nyt ohi, kun poutajakso vaan jatkuu. Vaikka säästä nautinkin, niin silti ei ole ikinä puutarhuri tyytyväinen. Odotan nyt kyllä jo niitä sateitakin, että pöly, siitepöly laskisi sekä sade voisi sulattaa muutamat pihan kulkuväylien routamöykyt myös. 


Meillä alkaa olla melko lumetonta. Vajaa viikko sitten sunnuntaina laskin aukinaisia krookuksia alle 100 kpl ja nyt en jaksaisi edes laskea niiden lukumäärää. Tässäkin penkissä krookuksia on oikein kerroksittain eri lajeja, kun jänis on parina kertana kukkivat krookukset syöneet takatalven aikana, joten olen iskenyt uusia krookuksia penkkiin sitten syksyllä summittain.


Takapihan lammikon ympärillä oli vielä näin paljon lunta hetki sitten (16.4), että lammikkoa vahtiva sammakko vasta pilkisteli lumesta. 


Hiukset sammakolle tuli keltakurjenmiekasta. Ne eivät ehkä kuvasta erotu.


Nyt lammen ympäristö on sula, jää pois ja ihan kuin lammessa asuva lumme jo työntäisi esiin ensimmäistä elonmerkkiä. Ihmeellistä. Paljon on vielä siivoamatta kukkapenkkejä ja muutenkin koko puutarhaa. Syksyn laiskuus paljastuu aina keväisin, joskus minulle jää mielikuva, että siivoilin puutarhaa syksyllä, mutta kevät paljastaa vähän kaikkea kesken jätettyä. Alempi kuva otettu äsken, eli aamulla.


Tässä myös pari kuvaa urheista krookuksista takapihalta viikon varrelta. Kun etupihalla on lumetonta, takapihalla lumi vasta sulaa, mutta nämä pienet sissit kukkivat.


Pieni on myös krookus Spring Beauty. Tilasin näitä, kun olivat niin hienoja. Olin jo ihmeissäni, että minne olen ne tunkenut, kun en nähnyt näitä kukkivana, kunnes kumarruin istutuspaikan äärelle kunnolla. Näiden vieressä kasvaa toisia pieniä krookuksia, niin en meinannut näitä erottaa. Ovat vähän tulitikkurasiaa korkeampia. Mutta toki kauniita.


Kiurunkannukset ovat kohta kunnolla kukassa, näitä täytyy ostaa lisää. Miten ihanaa, että keväällä on monipuolisesti kukintaa. Näiden selviytiytymistä tässä kukkapenkissä jännäsin. Tämä penkki saa keväällä aurinkoa, on kesällä kuitenkin lähes koko ajan varjossa sekä hyvin kuiva. Tässä viihtyy myös pari erilaista jouluruusua, jopa muutama esikko. Tuntuu olevan aikaisille kukkijoille riittävän hyvä varjopenkki, mutta kesällä ja loppukesällä sitten tähän onkin vähän haastavaa löytää sopivia kasveja, kun multatilakin on hieman rajallinen. Puiden juuria on varmaan hurja määrä kukkapenkin alla.


Kantopenkissä kukkivat valkoiset Jeanne D'ark krookukset ja niiden seassa kevätkurjenmiekka Frozen Planet. Krookuksissa on hieman varressa lilaa ja kurjenmiekoissa hieman sinistä. Ihan pieni valkea piste on taas valkoisen skillan nuppu. Tässä kohdassa on vaaleita kukkia ryppäänä. Tämän vaalean paikan muistan siitä, että yritin saada viime kevääksi yhteen kohtaan lähinnä valkoisia kukkia. Ei nimittäin aina mene kuin hetki, niin minulla on värit sekaisin. 


Tänään ja huomenna on tarkoituksena saada siistittyä puutarhaa aika paljonkin. Katsotaan miten käy. 

20 kommenttia:

 1. Näyttää niin ihanalta, kun on kaikenlaisia kukkia sekaisin ja krookuksiakin tsiljoona! Ihanaa. Ihan ihmeellistä, kuinka ne nousevat tuolta lumesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa krookuksista on kyllä uskomattoman sitkeitä nousijoita. Nyt pitäisi olla myös kaikille lenteville hyönteisille pölytettävää.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Vauhtia tosiaan on, aamun ja illan välillä ehtii uusia kukkia kukkimaan.

   Poista
 3. Aurinkoisia kevätpäiviä on nyt riittänyt aamusta iltaan meille jokaiselle. Ei yhtään haittaa, vaikka krookuksia olisi satapäin. Ihan kaikkia jaksaa ihastella. Ehkä jäniksetkään eivät ehdi niin paljon syödä, ettei jotain jäisi istuttajalle.
  Vesisade olisi nyt tarpeen. Kasvit kaipaavat kastelua ja pölykin laskeutuisi paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen haravoin pihaa ja oli hienoa, kun kukkapenkit erottuivat muusta maasta juuri krookuksien ja muiden aikaisten kevätkukkijoiden vuoksi. Harmi, että kuvaan ei mitenkään saa näkymään sitä, mitä itse näkee.

   Poista
 4. Ihana määrä krookuksia!
  Tuo Spring Beauty on ehkä kaikkein ihanin krookus ikinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Spring Beauty on todella viehättävä ja niin erikoisesti muodostunut. Oli vain pienempi, mitä luulin. Onneksi juuri sitä ei oltu syöty, kun samasta penkistä oli jänö joitain krooksia napsinut.

   Poista
 5. Oih, sinulla on ihanan paljon krookuksia! Tähän aikaan ne tuovat tosi paljon iloa ja olen vakaasti päättänyt lisätä krookuksia taas syksyllä uusiin paikkoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa krookuksista tulikin viikonloppuna kukintansa päähän. Onneksi muita kasveja alkaa nousta.

   Poista
 6. Vau mikä määrä krookuksia, omasta pihasta kukkien lukumäärä olisi hyvinkin helposti vielä laskettavissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt krookuksista osa on jo kukkinut, että kohta taas jaksaa laskea kukkivat krookukset.

   Poista
 7. Voi onneksi tuli lämpö, teillä on niin kaunista. Mitä kasveja olet jo ostanut? Minustakin tuo spring beauty oli niin hieno. Tosi pieni. Krookukset kyllä parhaita kevätkukkia muutenkin, hyvä kun sinulla niitä paljon! Täälläkin osa syötiin, siksi hyvä olla isot alueet 🙂 Ihanaa kevättä 🌸💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruusuja olisi tulossa, niissä ei vain ole kunnollista lajikenimeä. Samoin olen ostanut pari uutta marhanliljaa, joissa myös tarkka lajikenimi jäänee arvoitukseksi. Lidlin juurakoista ostin aika peruskasveja, kuten maksaruohoa ja syysleimua. Olen vain tosi laiska purkittamaan niitä, joten istutan suoraan maahan ja toivon parasta.

   Poista
 8. Kauniin värisiä krookuksia. Aurinko on tehnyt hyvää pitkän talven jälkeen, kerrankin on saanut touhuta puutarhassa monta iltaa ja päivää peräkkäin. Tuntuu jäsenissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäsenissä on pieni kolotus koko ajan. Minulla tulee väkisin töiden takia aina välillä välipäiviä. Kummasti ei lopu kuitenkaan kevätpuuhat ihan heti, vaikka kaikkea ehtisi tehdäkin.

   Poista
 9. Mitä kukkatykitystä jo! Näyttää kivalta kun on eri värisiä krookuksia sekaisin isot alueet. Siellä on pörriäisillä oikea paratiisi! Toivottavasti jänöt malttavat pysyä poissa. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jänikset ovat vain hieman maistelleen yhden kukkapenkin krookuksia. Onneksi niin vähän. Usein niitä on syöty jossain vaiheessa urakalla. Vaara tosin aina vaanii, jos tulee yhtään lunta maahan.

   Poista
 10. Kauniit on krookukset kukkiessaan ja kun on noin runsaasti. Kiireistä aikoo nyt puutarhureilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Krookuksia ei vielä ikinä ole ollut liikaa. Nyt niiden kukinta alkaakin olla jo loppusuoralla.

   Poista