perjantai 14. huhtikuuta 2023

Etenee

 Kevät etenee nyt vauhdilla, ainakin siellä, missä lumet ovat väistyneet. Alle viikko sitten talventähdet kukkivat ja lähellä olevien muiden sipulikukkien alut olivat ihan pikkuisia. Nyt ne muiden sipulikukkien lehdet ovat nousseet jo vauhdilla. Krookukset haistelevat selvästi aina ilmaa ennen kunnon avautumista. Sää on vaihdellut tosi lämpimästä taas viileämpään ja tuulisempaan. 


Lumikellot ovat suloisia, Osa lumikelloista toki on vielä lumen alla, kun vuosien varrella niitä on tullut istutettua moniin penkkeihin. Nämä aikaisemmin sulavat penkit ovat kuitenkin ne, joihin voisi muutamia lumikelloja siirtää sellaisista paikoista, joissa ne jäävät vähän muiden kasvien jalkoihin. Vaaleajouluruusu ehti tehdä nuput ja kukkia jo syksyllä. Hyvin ne kukat säilyivät lumen alla. Nyt jouluruusu kukkii kauniisti. Myös muita jouluruusuja näkyy nuppuisena.

 Double Ellen onkin kukkinut usein keväällä vaalean jouluruusun jälkeen. Nyt siinä on jo lupaavat nuput ja edellisinä vuosina tulleet siementaimet vierellä myös heräilevät. Osan siementaimista olen ripotellut myös sinne tänne muualle pihaa. 


Anna´s Red tekee nyt ensimmäistä kukkaa. Tämä olikin hyvin kallis ostos, joten olen iloinen, että se on yhä olemassa ja näen sen kukkivan. Anna´s Redissä on kirjava lehti, siitä sen erottaa helposti muista. En milläään saanut hyvää kuvaa sen nupusta, kun tarkennus meni jatkuvasti pieleen. 


Kaikista tuhoista ei vielä voi tietää. Kesän aikana mietin, että miten kiurunkannukset selviävät kuivassa ja varjoisessa penkissä. Onneksi näköjään hyvin, sillä sieltä ne nousevat. Noiden kohdilta lumi suli vasta tällä viikolla ja siellä on jo muutamat varret ja lehdet kasvaneet vauhdilla kokoa. Takapihallamme on vielä aika lailla lunta. Etupihalla taas lumi pakenee vauhdilla, vaikka kaikki penkit eivät vieläkään ole vapaana lumesta. Pikkuhiljaa pääsee ottamaan perennanvarsia alas ja penkkeihin suojaksi haravoituja lehtiä vähemmäksi. Olen ostanut alkukevääseen nähden varmaan liikaa kasveja. Lidlistä tarttui mukaan juurakoita, muutama liljansipuli odottaa ja vielä tilailin muutaman verkko-ostoksen. Ei taida kaikki mahdu penkkeihin. Mitäköhän kukkapenkkiä sitä sitten laajentaisi, kun lumet ja jäät sulavat.

16 kommenttia:

 1. Minulle tuli tänään heureka yhden penkin laajentamisen suhteen. Pitää antaa asian hautua, kiirettä ei ole. Kiurunkannukset nousevat todella nopeasti, parissa päivässä tulvat nuput. Hauskat kirjavat lehdet jouluruusussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo spontaanit heurekat ovat hyviä. Silloin loksahtaa aina jokin pala kohdallaan. Kiurunkannusten nousu on ollut tosi nopeaa. On olemassa onneksi varhaisia kukkijoita.

   Poista
 2. Ihana kevät siellä meneillään 😍 Niin kauniit aurinkoiset kuvat. Eikä mitään liikaa kasveja, kohta on kesä. Uusi kukkapenkki tekeille 😁 Mitä tilasit? Täällä on kylmä tuuli, palelen, mutta pakko siirtyä pian pihapuuhiin. Ihanaa kevättä Sinulle 🌸

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tilailin erilaisia jouluruusuja. Niiden koko on varmaan aika pieni, mutta mikäs kiire tässä on. Kevät on tuntunut nyt superihanalta. Tänään minäkin siirryn jossain vaiheessa ulos, täytyy sitä ennen vielä hoitaa muutama muu asia.

   Poista
 3. Kunpa minäkin saisin jouluruusuni viihtymään ja kasvattamaan jopa siementaimia kuten monella on tapahtunut. Nyt puutarhassa kasvaneet jouluruusut ovat vielä lumen alla, mutta täytyykin muistaa käydä tänään katsomassa, ovatko ne tulleet jo esiin ja miltä näyttävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla kesti aikansa, että löysin jouluruusuille oikeita paikkoja. Ja ensimmäiset jouluruusuni olivat niitä lahjaksi saatuja joulukukkia, jotka sain sitkuteltua kevääseen. Vasta niiden selviämisen jälkeen aloin ostaa jouluruusuja myös keväällä. Muutama jouluruusu on silti heittänyt henkensä tai kieltäytynyt kukkimasta. Mutta ensimmäiset jouluruusun siementaimet olivat todella suuri yllätys. Siemenet olivat saaneet olla varmaan tarpeeksi rauhassa, tarpeeksi pitkään, jotta alkoivat itää.

   Poista
 4. Kyllä, etenee. Meidän etupiha on varjon puolella, joten siinä on vielä jonkun verran jäätä laatoituksen päällä, mutta koko ajan vähenee :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä varmasti on enemmän lunta kuin teillä, silti se lumi vähenee.

   Poista
 5. Kevät etenee tosiaan paikoitellen vauhdilla, ja toisissa paikoissa pihaa on vielä reilustikin lunta! Onneksi muutama kukka kukkii jo, ja lisää on tiedossa:)
  Minäkin ihan melkein vahingossa olen tilannut neljästä paikasta kukkia, ja ihmettelen samaa, että mitäköhän penkkiä laajentaisin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokainen kukkiva kasvi on ihana, vaikka toisaalla olisikin lunta.

   Poista
 6. Mukava määrä kukkia pihallasi jo ihasteltavissa. Itsekin bongasin muutamasta jouluruusustani nupun alut. Sinä olet päässyt jo kukintavaiheeseen. Onneksi roudan sulamista odottaessa ehtii vielä pienen hetken miettiä kukkapenkkien muutostarpeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on selvästi näillä jouluruusuilla hieman eri tahti. Osa tekee nuppuja tai jopa kukkia jo syksyllä, osa vasta keväämmällä tai niin lähellä lumien tuloa, että sitä ei ehdi nähdä. Vielä joutuu odottamaan maan sulamista, ja plussan puolella olevia öitä.

   Poista
 7. Sinulla on jo paljon kukkia ihasteltavana. Miten ihanaa, että nuo erikoisemmatkin jouluruusut ovat selvinneet talvesta ja vielä kukkivat. Odotan innolla, millainen kukka 'Anna's Rediin' tulee. Siihen, että omat jouluruusut pääsevät esiin hangen alta, menee vielä viikko jos toinenkin. Nämä kylmemmät yöt ja tuuliset päivät ovat hidastaneet harmittavan paljon lumen sulamista. Pientä edistystä kuitenkin tapahtuu koko ajan.
  Aurinkoista sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen käynyt Anna´s Redin nuppua tuijottamassa joka päivä, jos se kohta aukeasi.

   Poista
 8. Ahaa, sinulla on jouluruusu Anna's Red. Tilasin sellaisen itselleni, vielä se ei ole tullut.
  Minullekin tarttui liiteristä jokunen pussukka, vaikka yhtään ei pitänyt ostaa. Jonnekin nekin on saatava mahtumaan, mutta eiköhän kesän aikana ideat valkene.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukaan tarttuu helposti kasveja, vaikka niille ei olisi tilaa. Onneksi ihan kaikkien asioiden kanssa ei ole niin spontaani.

   Poista