sunnuntai 9. huhtikuuta 2023

Kevät

 Kevät on tällä tontilla alkanut. Meillä kukkii useampi kukka, joista esittelen tässä lähes jokaisen. Kukkapenkeistä ei vielä ole sulana kyllä montaa prosenttia, mutta tärkeintä on istuttaa kevätkukkijoita niihin paikkoihin, jotka sulavat ensimmäisiniä. Maaliskuussa talventähdet jo tulivat kukkivana esiin. Niiden päälle vain satoi aika reilusti lunta. Nyt talventähdet loistavat pieninä aurinkoina ja tänään on niiden kanssa myös ensimmäiset krookukset (ilman lajikenimeä, tontin vanhoja peruja) myös kukassa. 


Muutama lumikello kukkii hieman yksinäisenä siellä täällä. Tässä samat lumikellot kuin yläkuvan taustalla.


Tämä kerrottu puistolumikello on kai tekemässä sivusipuleita, kun vieressä näkyy pieniä lehtiä. 


Ikkunan alla oleva entinen kukkapenkki, nykyinen rikkaruohikko, pysyy lumettomana. Siellä avasi eilen ensimmäinen pinkki sinivuokko kukkansa. Tänään kukkivana kuvattu, syksyn lehtien seassa.


Samassa penkissä myös krookus, jonka taustalla näkyy hieman oikeaa lumitilannetta. Uskoisin, että lumet vajoaa kyllä aika nopeasti nyt lähipäivinä, sillä sääennusteet ovat suotuisat. Meillä lunta on tänä vuonna ollut maltillisemmin kuin viime vuonna. Silti takapihan lumitilanne tulee olemaan vielä hetken vaikeakulkuinen. Taidan silti kahlata lumen sekaan, jos saisi hieman omenapuun oksia leikattua. Ne voisivat pitää jänikset, ehkä, poissa krookuksieni kimpusta. Ainakin naapurin leikattuja omanpuun oksia oli jänö aamulla järsimässä. 


Lunta riittää vielä, takapihalla varsinkin.


Siitä huolimatta, olen herännyt talvihorroksesta ja kylvöhommat ja muut puutarha-ajatukset ovat taas käynnissä. Tänä vuonna saattaa yksivuotisten kukkien kasvatus vähän ryöpsähtää lapasesta. En oikein edes pidä kesäkukkien höösäyksestä, joten tämä on nyt hieman ristiriitaista. Pari kukkapenkkiä on varmaan aika valjuja vielä tulevana kesänä, joten osa saa mennä sinne täyttämään kukkapenkkejä. Kastelun laita vaan saattaa olla hieman haastavampaa muistaa. Toki viimevuotisia istutuksia täytyy hieman vielä helliä, varsinkin puita. Etteivät menehdy heti omistajan laiskuuteen. Jos siis kuivaa jaksoa kesällä tulee. Ja kuvassahan eivät ole kaikki esikasvatuksessa olevat. Sillä eilenkin pääsi siemeniä multaan ja joidenkin purkkien paikka on tuolilla ikkunan lähellä jne. 

Minulla on muuten elossa kaksi ruukkua basilikaa, jotka kylvin viime keväänä. Varret alkavat jo puutua, mutta otin niistä myös pistokkaita. Täytyy katsoa, kuinka kauan saan ne säilymään hengissä. Satoa on hieman syöty koko talvi, nyt kasvuvauhti selvästi kiihtyy.


Ekat orvokit ovat majailleet jo muutaman pakkasyön ulkona ja ovat selvinneet ilman hallaharsoja. Ei mennyt siis ihan hukkaan kausikukkien ostaminen, oikeastihan olin ostamassa kaupasta vain multaa ja kompostikuiviketta. Orvokit vain osuivat siihen samalla väylälle, koska valikoima oli vähän suppea, jätin itselleni mahdollisuuden ostaa vielä pari hauskaa orvokkia. Olen vahingossa aloittanut jo monivuotistenkin kasvien ostamisen: tilasin pari liljasipulia sekä ostin yhden punahatun taimen, kun kerran vastaan tuli. Nyt sitten täytyy katsoa, että mitä kaikkea sitä tänä vuonna maasta heräilee. Toivottavasti tammikuun vesisateet eivät tehneet ikävyyksiä perennoille ja viimeiseksi istutetutkin olisivat hengissä.

Ihanaa pääsiäisen aikaa!

16 kommenttia:

 1. Ihania löytöjä kukkapenkeistä! Onneksi on nuo lumettomat lämpäreet, ja onneksi olet istuttanut niihin kevätkukkia. Mahtavan värinen sinivuokko. Jos jossain tulee vastaan, täytyy taas kokeilla pinkkiä sinivuokkoa. Ne ovat täällä osoittautuneet jotenkin heikoiksi ja ovat menehtyneet. Niitä vain harvoin taimikaupoilla tapaa.
  Hieno saavutus saada basilikat talvehtimaan.
  Iloista pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitan joka vuosi pari pinkkiä sinivuokkoa purkkiin, niitä jotka muuten tulisivat tallatuiksi. Meidän lähellä pinkkiä sinivuokkoa kasvaa myös metsissä, siksi sitä varmaan on täälläkin.
   Basilikojen talvehtiminen läpi talven, oli kyllä hieno juttu, vaikka ei ollenkaan tavoitteena.

   Poista
 2. Kyllä onkin näitä aurinkoisia kevätpäiviä ja niiden herättämiä kasveja odotettu. Ymmärrän hyvin, että kuvaat ja esittelet jokaisen. Niin taidan tehdä minäkin. Ukkokulta kysyy usein, mitä järkeä on kuvata samat kukat joka ikinen vuosi. Ei kai siinä mitään järkeä ole, vaan ei tarvitse ollakaan. Menköön kauneuden ihastelu järjenkäytön yli.
  On teillä vielä tuota lunta, mutta vauhdilla se sieltä näillä säillä sulaa. Kesäkukkainnostusta on vaikea torjua. Varsinkin, jos kaupassa törmää esimerkiksi orvokeihin.
  Iloista pääsiäistä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ehtii kuvata jokaisen kevätkukan. Toukokuussa se olisi jo vaikeaa. Älyähän tässä ei aina ole, mutta onn Oeksi se ei olekaan harrastuksen tarkoitus.
   Lunta tosiaan vielä riittää, paikoin sen verran, että ei huvita kävellä lumessa. Onneksi paljaita kohtia alkaa tulla useampaan paikkaan.

   Poista
 3. Ensimmäiset kukkapenkeistä esiin työntyvät sipulikukat jaksavat vuosi toisensa jälkeen ilahduttaa aina yhtä paljon.
  Mukavaa pääsiäisen jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilahtuminen on suurta kaikista pienistä kukista tässä vaiheessa.

   Poista
 4. Minä olen odotellut Lidlin juurakkovalikoimaa, ei ole vielä näkynyt. Sieltä on tehnyt monena vuonna löytöjä.
  Sinulla on jo kaikkea ihanaa kukassa, meillä joudutaan odottelemaan vielä hetki. Tuollainen pitkä ja leveä ikkunalauta on hyvä, mahtuu paljon taimia ja kylvöksiä valon äärelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lidlin juurakkoja en olekaan osannut odotella. Ehkä nyt täytyy olla skarppina. Meillä ei ole oikein tuon enempää vuorokaudessa tullut kukkaan, paitsi useampia sinivuokkoja alkaa heräillä.

   Poista
 5. Sinä pääset ihailemaan ulkona jo useampaa sorttia, minä löysin vasta eilen ensimmäisen lumen alta paljastuneen nupuillaan olevan lumikellomättään.
  Luulisi sinun löytävän paikat kaikille esikasvatuksille, yleensä ne häviävät ulkona penkkeihin tai kasvimaan laatikoihin tosi helposti, vaikka sisällä määrä näyttää hurjan suurelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän kerrassaan maa paljastaa kukkia. Nyt taas huomasin pari uutta varhaista sulamispaikkaa, joihin voi laittaa sitten niitä varhaisia kukkijoita lisää. Ne pitää melkein aina kuvata, muuten ne unohtaa.

   Se on totta, että puutarhaan lopulta mahtuu suuri määrä kasveja, vaikka sisällä niihin hukkuisi.

   Poista
 6. Nämä ensimmäiset kevätkukkaset ovat niiiin ihania! Meillä joutuu vielä hetken odottamaan, nuppuja näkyy jo! Ja orvokkeja minunkin mukaani jo lähti, kun niitä kaupassa käydessäni bongasin. Ulkona ovat viihtyneet pari yötä, vaikka on ollut pari astetta miinusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orvokit tupsahtivat eteeni myös hieman varoittamatta, mutta positiiviset sääennusteet saivat nyt ottamaan riskin niiden kanssa. Meilläkin yöt käyvät vielä pakkasella, onneksi hieman suojainen paikka taitaa säästää orvokit.

   Poista
 7. Oi, teillä kukkii jo vaikka mitä! Pinkki sinivuokko on valtavan suloinen. Minä laitan aina melkein kaikki kesäkukat maahan. Ruukuissa niitä saisi olla alituiseen kastelemassa mutta normaalivuonna pärjäävät hoitamatta kukkapenkissä, kun on vain laittanut kanankakkaa istutuskuoppaan lannoitteeksi. Kuivanakin kesänä viihtyvät maassa paremmin kuin ruukuissa ainakin tiettyyn pisteeseen saakka.
  Pikaista lumien sulamista teille ja viime tipassa iloisia pääsiäisen viime hetkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maahan osa noista kesäkukista menee tänä vuonna ja toivon myös, että ei olisi suurta kastelu-urakkaa tiedossa. Meillä kukkii joka päivä jokin uusi yksilö, vaikka vain osa kukkapenkeistä on osittain sulana. Ehtii mukaan tähän kevääseen, kun kaikki penkit eivät paljastu kerralla.

   Poista
 8. Minunkin pitäisi istuttaa pikkusipuleita sellaisiin paikkoihin missä on ensimmäisenä sulaa paikkaa . Pistin oikein nyt paikat ylös aivoihin....olisikohan pitänyt laittaa oikein paperille? . Hienoa että olet saanut basilikat talvetettua ja nyt tosiaan kun valoa saavat varmasti tuuhentuvat . Minä sain Rosmariinin talvetettua nyt toista talvea . Kesäkukkia en taida minä kylvää menee varmaan ostopuuhiin .Sinä olitkin ostanut jo orvokkeja niitä minunkin pitää ostaa . Ne kestää siihen saakka kun ostan tilalle jotain muuta . Olen leikannut vielä viimeiseksi orvokit maljakkoon ja kestävät siinä yllättävän hyvin .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus muistaa ihan hyvin, että mitkä paikat sulavat ensimmmäisinä, joskus taas kesän aikana paikat unohtuvat. Orvokit kestävät joskus ihmeellisen kauan ja niiden paikkaahan voi aina vaihtaa.
   Ostokesäkukat ovat kyllä joskus sen verran hyvän kasvuspurtin saaneet, että ei aina minulla ole antaa yhtä hyviä olosuhteita tässä esikasvatusvaiheessa.

   Poista