lauantai 29. huhtikuuta 2023

Esikkojen aloitus

 Lämpö katosi, tuli vettä ja viileää. Kerrankin krookuksia hävisi jänöjen suuhun ehkä vain alle kymmenen. Ja suurin osa krookuksista on päässyt käymään luonnollisen elinkaaren ja enää vain muutamia länttejä krooksia kukkii enää. Kuvassa penkki, jonka tein viime syksynä. Muuten tuo penkki on tehty vain nurmikon päälle, paitsi kahdelle ruusulle ja koristeomenapuulle on kaivettu kuopat. Tuossa paikkaa maa on tiukkaa: savea, puiden juuria jne. Paikka on myös melkoisen kuiva. Alle laitoin vain pahvia ja papereita ja päälle multaa. Istuttelin myös paljon perennoja ja monet ovat hengissä, vaikka niillä ei nyt sitä hyvää multaa ole ollut kamalan suuria kerroksia. Kuitenkin multaa on näemmä ollut tarpeeksi. Tätä penkkiä on muistettava tulevana kesänä myös kastella välillä, sillä kasvien juuret tuskin ovat kovin syvällä vielä. Ekan talven jäljiltä yllättävän hyvältä näyttää penkin tilanne. Tähän laitoin sekä kuivuudesta pitäviä kasveja sekä talvimärkyydestä kärsiviä kasveja. Osaa en kyllä enää edes muista, täytynee katsoa kuvista. Toisaalta on parempi olla kaikkea muistamatta, ei sitten talvituhot harmita niin paljon. Punahattuja on ainakin, syysvuokkokin varmaan, punapäivänkakkaraa ja useita muita. Jäiköhön tämä penkki jopa ilman pionia, se olisikin hassua. Nyt kukkaan odottelen tuonne vielä paria esikkoa varjon puolelle. Niiden viihtyminen on hieman arpapeliä.


Tänään puutarhakierroksella näin muualla mm. rotkolemmikit elossa ja samalla näin vielä penkeissä paljonkin siivottavaa. Huomenna tai maanantaina on varmaan enemmän puutarhapäivä kuin tänään. Tänään olen priorisoinut mm. päiväunia sekä lämpimistä sisätiloista nauttimista (nytkin jokin kaatosade on tosin ulkona). Ulos täytyy taas pukeutua ihan kunnolla ja ottaa kunnon puolipakotus, että saa hommat vauhtiin. Toisin kuin lämpimämpinä päivinä. Jouluruusu Anna's Red on kukassa ja kiva, että on vielä yksi nuppu ainakin avautumatta. Taustalla jouluruusu Duoble Ellen ja vieressä valkovuokko.


Valkovuokkoja meillä on monissa kukkapenkeissä, eikä mihinkään ole niitä istutettu. Tässä valkovuokkoja ja kiurunkannuksia. Onneksi kiurunkannukset ovat hengissä. Ja muutaman kävin ostamassa lisää myös Katjalta. Ne laitoin toiseen penkkiin, sillä tämä on kiva kevätkasvi. Häviää sitten itsekseen maan uumeniin. Jostain nettikaupasta täytyy katsoa, voisiko syksyksi tilata paria muutakin väriä. Näiden sipuleita tai mukuloita myydään syksyllä. Kukkivana en ole puutarhakaupoissa näitä nähnytkään myynnissä.


Aluksi katsoin kauempaa, että olen istuttanut iris Harmonya myös uudenhkoon pieneen kukkapenkkiin, jossa majailee köynnöskaaren toinen pää. Mutta lähempänä näyttikin ihan uudelta. Tässä siis on Iris Clairette. Kiva, että kukkii ja näyttää siltä, että jopa lähes kaikki sipulit kukkivat. Se ei aina ole varmaa.



Nämä Katharine Hogdinit taas ovat jaksaneet elää kauan penkissä, jossa on myös savea. Ne uhkaavat vain nyt jo jäädä muiden sipulikukkien varsien alle vähän piiloon. En kuitenkaan ehkä uskalla kaikkia niitä siirtää, jos kerran ovat vuosia jo olleet samalla paikalla, mutta pari näistä voisin siirtää toisaalle, enemmän näkvyille.



Esikot alkavat kukkia. Joskus muistan olleeni ihmeissäni, kun Pikkuisessa puutarhassa näkyi usein vappuna palloesikot vappupalloina. Nyt meilläkin on useammassa palloesikossa jokin kukka auki, vaikka varsi niissä onkin vielä melkoisen lyhyt. Valkoinen on tekemässä aika suuren yhden pallon ja jotain muuta pientä lähelle.


Pinkki ja vaaleanlila ovat melko vierekkäin.


Etupihalla alkaa osa sipulikukista olla jo aika korkeita, niiden välissä on lisää erilaisia palloesikoita. Ensimmäiset hyasintit ovat myös avautumassa.


Tumman lila, matala esikko on alkamassa kukkatykitykseen ja taustalla taas on pinkki palloesikko aloittamassa. Tätä tummaa, matalaa esikkoa minulla on paljon ja annan tai myyn sitä muille usein joka vuosi. 


Muualla valkoinen esikko on avaamassa kukkiaan. Tämä ostettu toiselta harrastajalta aivan sokkona kukinnan jälkeen. Muita valkoisia esikkoja minulla ei olekaan. Sattumalta hyvä ostos siis.



Myös vaalea lila esikko on aloittamassa kukintaa. Tätä olen etupihalta siirtänyt myös takapihalle ja siellä se näköjään myös viihtyy ja runsastuu. Tänäkään vuonna ei ole pulaa lemmikeistä. Niiden lehdet ovat tuolla jo ihan valmiina.


Takapihalla punaimikkä on aloittanut kukkimisen. Punaimikän lähellä on keltavuokoissa jo kukkanuput. Pian myös valkotäpläimikät aloittavat kukkimisen. Toistaiseksi ne näyttävät aika rujoilta, kunnes kohta lehdetkin alkavat virkistyä. Onneksi myös näin, että kaksi rotkolemmikkiä ovat elossa.


Puutarhassa on vielä myös arvoituksia. Kaikkia perennoja ei vielä näy, ainakaan kovin suurina. Silti lämpiminä paikoilla on ensimmäiset narsissit ja tulppaanit tehneet jo nuppuja. Suurin puutarhakausi on vasta edessä. Tänä vuonna olen myös rohkaistunut ja laittanut nyt profiilin avoimiin puutarhoihin. Tämä on minulle ensimmäinen kerta ja odotan päivää sekä innostuneena, että hieman myös jännittyneenä. Olen pitkään ollut mahdollisimman anonyyminä täällä, siksikin tämä on nyt minulle uutta.

20 kommenttia:

  1. Ihania esikoita! Ja kaikkea muutakin. Clairette on todella kaunis!
    Sää ei tosiaan houkuttele, on kamalan kylmää (kun ehti jo tottua lämpöön). Toisaalta tänään oli ihana auringonpaste, ihan hyvä alkupäivä puuhailla ulkona. Sitten tuli harmaata ja nyt meilläkin sataa oikein kunnolla. Se on kyllä hyvä. Sadevesitynnyrit on viritetty räystäiden alle, jospa täyttyisivät. Vaikka uusi sade on parin päivän päästä luvassa, ei niihin voi luottaa. Ne niin usein liukenevat näin keväisin jonnekin.
    Jännää, osallistut avoimiin! Teillä on niin paljon kivaa katsottavaa puutarhassa, itse ainakin tykkäisin todella paljon käydä teillä. Siis mitä blogin perusteella olen nähnyt puutarhastanne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sade tuli täälläkin tarpeeseen, sillä huhtikuu oli kokonaisuudessaan kuiva.
      Todella jännittävää minulle laittaa puutarha auki. Meillä on kaupunkipiha ja sen mukaiset läänit ja perennapenkit. En tiedä, mikä jännittää eniten. Se, että miten päivä menee vai se, että onko puutarhassa tarpeeksi ihmisille katseltavaa.

      Poista
  2. Tänä keväänä huomasin ensimmäiset 'Beth Evans' kiurunkannuksen siementaimet, kukasta tunnistin, myös liila luonnonkantainen on lisääntynyt. Oikein mukavaa. Kauniit esikot. Ja niistä tajusin, että missähän on minun punainen palloesikko, ei ole näkynyt.
    Todella koleaa oli tänään, sai kaivaa paljon vaatetta päälle jotta tarkeni vaikka teki ihan fyysisiä hommia puutarhassa.
    Ihanaa, nyt on virallisesti profiili luotu ja puutarha auki. Toivotaan hyvää säätä ja sopivaa määrää vierailijoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on osa palloesikoista olleet vähän kauemmin lumen alla, ne eivät ole vielä yhtä pitkällä. Hienoa, että kiurunkannukset lisääntyvät.
      Koleaa on ollut. Joutuu kunnolla miettimään vaatetuksen.
      Toivon, että sää olisi sitten heinäkuussa sopiva, ei liian kuuma, eikä liian sateinen.

      Poista
  3. Sinulla on mukava kokoelma esikkoja kertynyt ihasteltavaksi. Valkoinen on jotenkin erityisen söpö ruttuisin lehdin. Hienoa että rohkaistuit osallistumaan avoimiin puutarhoihin. Ehkä itsekin vielä jonain vuonna. Nyt on kyllä omassa pihassa aidosti niin paljon vasta työn alla olevia istutusalueita ja puuttuvaa nurmikkoa että ei tulisi mieleenkään päästää vieraita ihmisiä niitä näkemään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esikoita on ollut helppo keräillä, sillä ne mahtuvat pieneen tilaan.
      Täytyy olla sopiva mielentila ja puutarhan tila, jotta voi osallistua avoimiin puutarhoihin.

      Poista
  4. Sinulla on esikoita ihanan runsaasti ja monenlaisia. Nyt on tosiaan kylmää, eikä sateeseen tee mieli - varsinkin kun se on kylmää sadetta. Eilen iltapäivällä paistoi aurinko, joten silloin tein ulkona monenlaista - katsotaan onko tänään sellaista hetkeä.
    Onnittelut sinulle päätöksestä osallistua avoimiin! Tiedän tunteen, koska minuakin viime vuonna jännitti etukäteen aika tavalla. Päivä oli kuitenkin tosi kiva ja ihmiset innostuneita ja ystävällisiä. Oli kiva jutella puutarha-asioista. Tänä vuonna saatan itse jättää väliin ja kierrellä toisten puutarhoissa vaihteeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viileä sää tosiaan jarruttelee hommiin ryhtymistä. Toki vähän kerrallaan voi tehdä, joutuu kuitenkin hyvin suojaamaan itseään kylmältä.
      Toivottavasti puutarhapäivä tulee olemaan mukava. Olen tosi monta kertaa ollut kiertämässä toisten puutarhoja. Nyt välillä tämä kokeilu.

      Poista
  5. Onnittelut Avoimiin osallistumisesta. Se on iso harppaus "julkisuuteen" anonyymiyden jälkeen. Muiden kokemuksia lukeneena ja seuranneena uskon sinun iloitsevan osallistumisesta.
    Sinulla onkin runsaasti kauniita esikkoja. Ilmeisesti ne jaksavat ponnistaa pienten sipulikukkien keskeltä vuosi toisensa jälkeen.
    Tilaamani jouluruusu Anna's Red saapui toissapäivänä. En ole vielä sitä istuttanut ja paikkakin on edelleen hiukan avoin. Onpa siinä kauniin värinen kukka.
    Vapusta tuli kylmä. Kova tuuli, sadekuuroja ja mittarilukema +4. Taitaa tulla lekottelupäivä.
    Iloista vappua sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi isolta tuntuu siirtyä anonyymiydestä näin näkyväksi. Kuitenkin toivon, että päivä on mukava.
      Esikot eivät ole vielä näyttäneet pahastuneen viereisistä sipulikukista. Vaikka osaa silti taidan nyt siirtääkin hieman näkyvämmälle paikalle.

      Anna's Red on kauniin värinen ja lehdet hienot. Olen onnellinen tämän kukkimisesta. Toivottavasti myös tulee tuuheutumaan ajan kanssa.

      Meillä on kylmä myös.

      Poista
  6. Hienoa, että olet päättänyt lähteä mukaan Avoimiin puutarhoihin! Minulla ei siihen uskallus riitä :D Mahdottoman paljon erilaisia esikoita kasvaakin puutarhassasi, niitä en oikein ole muistanut omaani hankkia, ehkäpä jatkossa tulee niidenkin vuoro! Palloesikoista kukkii vain violetti, valkoien katosi jonnekin jo viime keväänä... Mukavaa vappua, sääkin on kovin vappuinen :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla olisi kyllä vaikka mitä hienoa puutarhassasi. Olet myös rakentanut puutarhaasi kauemmin kuin minä. Minä olen tätä askelta miettinyt jo pitkään.

      Esikoita olen alkanut keräämään vähän pikkuhiljaa ja sitten yhtäkkiä niitä onkin useita erilaisia.

      Sää on tosiaan tutun kylmä, ihan vappuinen.

      Poista
  7. Onnittelut Avoimiin osallistumisesta! Itselle jäi viime kesän osallistumisesta kivat muistot, vaikka kyllähän sitä stressasi välillä jonkun verran, onko paikat kunnossa ja millainen sää sattuu. Varsinkin kun oikeastaan koko kesän satoi vettä ja edeltävänä päivänä tuuli ja satoi niin rajusti, että piti nostella kasveja ylös ja viritellä tukinaruja. Tänä vuonna jätän tapahtuman itse väliin ja kiertelen toisten puutarhoissa. Tulisin käymään teilläkin, jos oltaisiin lähempänä.
    Ihanat vappukukat teillä, "vappupallojakin" monessa värissä! 'Clairette' on niin kaunis, samoin tuo punainen jouluruusu. Iloista vappua koleasta säästä huolimatta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei olla ihan lähekkäin.
      Muistan, että sinulla oli viime vuonna hyvä kokemus avoimista. Ja teillä oli jatkuva vesisade kesällä.
      Kolea oli vappu. Onneksi eilinen päivä oli sentään vähän järkevämpi säältään.

      Poista
  8. Paljon erilaisia esikoita sinulla on ne ovatkin minun lempi kevään sulostuttajia . Rotkolemmiä minä en ole vielä nähnyt omassa pihassa toivottavasti ei ole kuollut . Imikät alkaa myös täällä kukkia . Mukavaa että olet uskaltanut mukaan Avoimiin puutarhoihin varmaan se tuo mukanaan kaikkea kivaa joskin tietysti paineita . Mutta jos sen tunteen saa taka alalle niin päivä on varmasti ikimuistoinen .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Esikot ovat kyllä kivat väriläiskät tähän aikaan vuodesta. Ja onneksi osa esikoista vasta aloittelee.
      Avoimet ovat nyt mielessä aika lailla, onneksi hyvällä tavalla.

      Poista
  9. Kiva että olet mukana Avoimissa! Minä olen ollut pari kertaa ja kokemus on kyllä mukava, saa jutella puutarhaa koko päivän:)
    Ihanan paljon sinulta löytyy näitä alkukevään kukkijoita, meillä vielä odotellaan esikkojen nuppuja avautuvaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos sää taas vähänkin lämpenee, alkaa väriä ja kukkivia olla taas enemmän. Esikot avautuvat nyt koleassa säässä pikku hiljaa. Ja ymmärrän kyllä.

      Poista
  10. Ensinnäkin onnittelut osallistumisestasi Avoimiin puutarhoihin.
    Sinulla on kaunis kattaus esikoita ja kevään kukkijoita.
    Tänään on ollut aivan järkyttävän kylmää ja sateista, eikä ulos ole ollut asiaa. Toivotaan, että pian lämpenee. ☀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, jännää on osallistua. Kylmä on ollut tänään. Onneksi eilen tuli oltua paljon ulkona.

      Poista