sunnuntai 1. toukokuuta 2022

Vappujuttuja

Silloin joskus vappuna oli kiva olla kavereiden kanssa ja mennä eri riennoissa. Monta vuotta olen pitänyt mahdollisuudesta vappuna tehdä puutarhahommia. Tänä vuonna on toki ollut superhidas kevät. Joskus taas puutarhuri on keväisin ollut superhidas. Tänä vuonna ehdin aika hyvin kevään vauhtiin, ei tarvitse murehtia viikko kaupalla, että ei ehdi penkkejä siivoamaan. Kukkia avautuu kyllä, hitaasti nekin. Ja riippuen ilmasta, ovatko kaikki kukat auki ja milloin. Jänisten vierailuja aina jännitän, sillä on ikävä menettää vähän väliä krookuksia.

Alakuvassa on silti iso yllätys. Romance-krookusten vieressä on jo lehdet tulleet esiin koiranhampaalta. Siirsin tähän kantopenkkiin viime vuonna muualta sekä valkoista että keltaista koiranhammasta. Valkoinen on alkuperäisessä omassa paikassaan vielä lumen alla ja muualla kasvavan keltaisen koiranhampaan päältä on vasta lumet sulaneet. Luulen, että tämä yksilö tekee valkoisen kukan. Onneksi muistin niitä siirrellä kukkivina. Muuten niiden mukuloita olisi vaikea kaivaa, kun lehdet jossain vaiheessa häviävät näkyvistä. Koiranhampaassa on siis nuo hauskan kukertavat lehdet. Kantopenkki tuli vasta viime vuonna nykyiseen muotoon ja kiva nähdä, mitä kaikkea sieltä tulee esiin, sillä olen sitä viime vuonna täydentänyt useaan eri otteeseen. Kevätkukkijoita laitoin sinne myös paljon erilaisia. Kantopenkki on etupihalla, joka on lumesta lähes sula. Routaa on kuitenkin paikoin syvemmällä maassa. Tämä tuli todettua, kun olisin halunnut kaivaa yhden pensaan pois tuon penkin vierestä, ja laittaa tilalle vähän muuta. Odottelen nyt sitten vielä, että pääsen kunnolla iskemään lapion maahan.


Vappuna olen oikeasti ollut kasvimaan kimpussa, eilen vähemmän ja tänään vähän enemmän. Viime syksynä piti jo lavakaulukset vaihtaa. Jaksoin ottaa pois yhden. Homma jäi kesken ja ajattelin, että onhan sitten huhtikuussa hyvää aikaa tehdä lavakaulusten vaihdon. Enpä tajunnut, mikä sää tulee olemaan huhtikuussa. Alla oleva kuva otettu kasvimaalta 24.4. eli viikko sitten. Lunta on vielä ja yksi laita lavakauluksesta ihan itsekseen on romahtanut.


Eilen aloitin ja tänään jatkoin, kunnes jään takia oli pakko lopettaa. Ei nimittäin sula multa ja maa ihan viikossa näissä oloissa. Lapsen sain myös auttamaan. Lapsi totesi, että nyt kyllä ymmärrän, miksi sinä haluat tätä tehdä. En kyllä itse tätä harrastaisi. Lapsesta oli siis kivaa purkaa kauluksia ja kantaa multasäkkejä. On hienoa, kun apulaisella murrosiässä kasvaa voimat, joita haluaa koetella. Tämän päivän urakan laussa kasvimaan tilanne oli jo alla oleva.


Edessä oleva yrttilaatikko kuvan oikeassa reunassa jää kaikkein viimeisimmäksi, sillä sen pitää vielä sulaa hivenen, että saan talteen ruohosipulut ja oreganot. Tulee aika paljon jakotaimia, sillä jo ne kaksi yrttiä ovat hyviä leviämään, kun rauhassa saavat jossain olla vuosikausia. Kun taas vaihtaa katsontakantaa ja katsoo yrttilaatikolta lampeen päin, ei näekään lampea, vaan lunta. Osa lampea reunustavisa kivisä alkaa jo tulla esiin. Olen turhautunut.


Lumen määrästä kertoo myös ehkä näiden lumikellojen antama mittakaava. Lumikellojen vieressä on autotallin katolta tippunutta lunta myös (yläkuvassa tämä kohta on aika lailla vasemmassa ylänurkassa). Vieressä nyt entinen omenapuu, jonka jänöt söivät lähes metrin korkeudelta. Korkea verkkoaita oli kaatunut suojalumen takia ja näin jäniksen itse teossa. Minä juoksin ja jänis juoksi, kun tapahtuman näin ikkunasta. Mutta jänis oli jo ehtinyt tehdä tuhot. Noiden lumikellojen lähellä, lumen alla kasvaisi siis valkoista koiranhammasta. Eli onneksi siirsin syksyllä osa sieltä pois. 


Takapihalla on siis paljon lunta, kun etupihalla on todella paljon keväisempää. Nyt odottelen kasvimaan osalta, että lumi ja jää sulaa. Saan painettua yhden lavan alemmaksi maahan. Oli alussa tarkoitus myllätä laatikoiden multaa ihan kunnolla ja laittaa kaikkien laatikoiden pohjalle mm. haravointijätteitä. Koska maa oli sulaa vain osin, niin päätin oikaista. Osa mullasta on siis jätetty paikoilleen, koska se on ollut jäässä. Lahot lavakaulukset vain poistettu ja uudet pujotettu tilalle. Joissain on maata vaihdettu enemmän, jotkut saaneet uuttakin multaa ja osa menee vanhoilla mullilla ja saavat vähän lisää multaa, kun kevät etenee. Eipä tuonne vielä kurkkua, kesäkurpitsaa tai tomaatteja voisi viedäkään. Seuraavaksi sitten voikin kasata kaikista lahoista puutavaroista kaatopaikkakuormaa ja jatkaa sulien kukkapenkkien putsaamista.


Kuva on otettu ikkunasta. Kuvan oikeassa laidassa näkyy osin kasoina vanhoja lavoja. Niiden ja kasvimaan välillä on aikamoista kuravelliä. Meillä maa viettää alaspäin, suoraan pohjoiseen tältä puolelta. Kasvimaa ei siten ole parhaimmassa paikassa. Etupiha olisi muuten parempi, siellä vain on niin paljon isoja puita antamassa varjoa. Alakuvasssa sama paikka viime vuodelta kesäkuun 22.6 illalla, jolloin on keltakurjenmiekka ja ruohosipuli ollut kukassa, ruoho liian pitkä ja ollut vihreää. Alakuva otettu vähän laajemmalla otteella, joten siinä näkyy enemmän pihaa kuin yläkuvassa.


Ei ihan heti uskoisi samaksi paikaksi, ellen tuntisi oman tonttini ja ellei tietäisi, että täällä vuodenajat ovat aika erinäköisiä. Alakuvan Purple ja Blue Hill iristen myötä toivottelen hyvää toukokuun alkua!


12 kommenttia:

  1. Sama ongelma, maa on vielä paikoitellen ihan jäässä. kasvimaalla yritin kaivaa, lapio upposi kymmenen senttiä pahimmissa kohdissa. Eipä pääse vielä istuttamaan mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei oikein pysty vielä tekemään kaikkea, mitä haluaisi. Onneksi tekemistä löytyy silti. Nyt meillä voi jatkaa haravointiakin, kun kottikärryt eivät enää mene kumoon matkalla etupihalta takapihalle, kun lumikinoksien yli pääsee jo ilman, että kärryt jää jumiin.

      Poista
  2. Vappu kuluu joka vuosi täällä meilläkin pitkälti pihatöitä tehdessä. Varmasti kiva saada lapselta apua multasäkkien kantamiseen ja lavojen purkutyöhön. Yhdessä tehden kun on muutoinkin paljon rattoisampaa. Täällä lumet ovat paria talven lumenkasauspaikkaa lukuun ottamatta nyt sulaneet, mutta kukkapenkit ovat vain hieman pinnasta sulaneet.
    Mukavaa toukokuuta ja toivotaan että säät tästä pian lämpenisivät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lapsesta on iso apu ja onneksi aina joskus hän innostuu. Sielläkin siis maa on jäässä. Tänään oli hetken jo toiveikkaampi sää aamupäivällä, mutta ei taida yksi toiveikas aamupäivä auttaa vielä maan sulamisessa.

      Poista
  3. Harmillisen paljon vastoinkäymisiä tämän myöhäisen kevään johdosta, yllättävän paljon lunta on vielä kuvissasi. Onneksi olet kuitenkin päässyt alkuun kasvimaalla.
    Minullakin on ollut harmia urheilevista jäniksistä, jotka ovat keplotelleet itsensä muutaman puun verkkojen sisään - niin kerta kaikkiaan kurjaa!
    Lämpöä odotellessa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etupiha on meillä melko lumeton, vaikka tosiaan osin jäinen sitten sieltä syvemmältä. Urheilevat jänikset ovat ikäviä vieraita talven aikana. Tänä vuonna taitaa olla monissa paikoissa tuhoja puiden kanssa.

      Poista
  4. Siitä se kasvimaaprojekti etenee ja hyvin ehtii tulla valmista ennen kuin on aika kylvää tai istuttaa sinne taimia. Kiva, että teinitkin voivat välillä innostua auttamaan äitiä puutarhahommissa. Ehkä tuollainen raaka ruumiillinen työ motivoikin enemmän kuin joku rikkaruohojen nyplääminen tai kukkasipulien istutus.
    Pahuksen jänöt! Luulisi, että niille olisi jo metsässä puita kuorittavaksi, jos ei vielä vihreää heinää tai muuta pupellettavaa. Täällä ainakin tuossa kunnan metsässä iso joukko pihlajan vesoja on kuorittu aivan valkoisiksi niin korkealle kuin puput ylettävät. Hyvä, että ovat kuitenkin pysyneet metsässä sen sijaan, että olisivat laiduntaneet minun puutarhassani.
    Aurinkoista toukokuuta! Toivotaan että pian lämpenisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi jänöt alkavat olla muualla kuin kukkapenkissäni. Nyt on paljon tapahtunut puiden kuorimisia yllättävän korkealta.
      Kohta on kasvimaa-alue valmis, ainakin hetkeksi. Usein teini voi hetken jaksaa autella, mutta voi sitten nopeasti myös todeta, että nyt riiti.

      Poista
  5. Kukkaisaa toukokuuta!
    Kyllä kai ilmat pikkuhiljaa lämpenevät, ainakin kalenterin mukaan niin kuuluisi käydä:)

    VastaaPoista
  6. On kyllä ollut kylmä ja toivoton kevät. Toivottavasti nyt lumet nyt nopeasti sulaisivat teiltä ja pääsee nauttimaan kukkasistasi. Ihanaa toukokuun alkua joka tapauksessa ja hei kukkiihan siinä voi vaikka mitkä kaunottaret 😍 Kesäkuva kasvimaaltasi nyt meidän kaikkien tavoitekuvaksi!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylmä on ollut. Meillä on vielä jonkin verran lunta, toivottavasti loput sulavat pian. Onneksi jotain kukkiikin ja koko ajan enemmän.

      Poista