perjantai 20. toukokuuta 2022

Esikoita ja muita

 Minulla menee joskus alkuviikko siten, että en paljon puutarhaan ehdi. Ja tänään vapaapäivänä taas sitten olen ollut ulkona lähes 10 tuntia. Nyt on pakko istua, keho saa huilata. Tänään on maailman mehiläispäivä, sen kunniaksi ensimmäisessä kuvassa kimalainen palloesikossa. Meillä ei juuri mehiläisiä näy. Ainoastaan silloin tällöin yksittäisiä tapauksia. Kimalaisia ja joskus ampiasia näkyy enemmän. Kimalaisille alkaa olla onneksi yhä enemmän pölytettäviä kukassa.


Erilaisia esikoita kukkii jo useita. Samoin hyasintteja. Todella monen lajikenimi on unohtunut tai alunperinkään niitä en ole saanut. Olen esikoita ostanut mm. muilta harrastajilta. Välillä ihan sokkonakin. Alla samoja kasveja eri kohdasta kuvattuna. Kuvass siis vaaleanliloja palloesikoita. Vaaleat hyasintit ehkä jonkin joulun jäänteitä, aikaisia ja pieniä Persian Pearl tulppaaneja. Taustalla liloja Woodstock- hyasintteja. En ollut oikeassa paikassa kameran kanssa silloin, kun tulppaanit olivat auki. Ei vain aina ehdi.  


Samoja tulppaaneja olen kyllä istuttanut muuallekin. Ja niiden värit ovat hyvin samat kuin aniliinin esikon. Olisi pitänyt räpsiä enemmän kuvia, tarkennus on mitä sattuu kirkkaassa auringonpaisteessa. Isohelmililjat ovat aika saman korkuisia kuin Peesian Pearlit. Esikot taustalla ovat vielä pieniä, kun ovat vasta laitettuja jakotaimia. Kun moni on kertonut menettäneensä talven aikana esikkoja, on tullut hätä istuttaa niitä useaempaan paikkaan, alakuvassa ne ovat nyt takapihalla.


Yllä olevia esikoita kasvaa myös etupihalla. Näkyvät hyvin lähellä kulkuväyliä ja myös ohikulkeville ihmisille. Ja kuvassa näkyy myös kasveja, jotka näkyvät tämän postauksen kahdessa ensimmäisessä kuvassa. Ovat tuon laudan takana kukkapenkissä, joka on kauempana kuvassa. 


Tässä ne esikot lähempänä auringonpaisteessa, ja kappas, sielläkin on pari Persian Pearlia ja kuvan oikealla reunassa taas matalampaa tummaa lilaa esikkoa. Etualalla on ihan ruskeana kohta, mihin odotan ohotanmarunaa sekä kurjenpolvi Max Freita. Jos olisi penkonut, ne olisi varmaan jo sieltä löytänyt. Tänään en vain ehtinyt penkoa.


Saman penkin toisessa reunassa on sinisten helmililjoen kaverina liloja tai sinisiä tai sekoitustulppaaneja. Nimet jo unohtuneet.  Viime kesä oli niin kuiva, että tuntuu, että yksikään hyasintti ei ole hävinnyt. Tai sitten en vain enää muista, että mitä hyasintteja pitäisi olla missäkin.Oikeasti minä en enää oikein muista, mitä kaikkia kasveja minulla on. Välillä lyö kauan tyhjää, kun keväällä ihmettelee, että mikä ihme kasvi tästä on nousemassa. Rikkaruoho vai istutettu kasvi. Tänään yllätyin tosi iloisesti, kun en ollut muistanut, että ostin kai viime vuonna valkoisen tarhakylmäkukan. Olin sen alun kyllä nähnyt, mutta tänään se paljasti värinsä.Takaisin esikoihin. Tämän vaalean lilan esikon olen saanut entiseltä työkaveriltani. Tätäkin hieman jo siirsin viime vuonna toiseenkin penkkiin, että se on tallessa parissa paikassa. Viime kesän kuivuus hieman säikäytti, kun tämä penkki voi olla kesäisin tosi kuiva. Tämä Douple Ellen jouluruusu tiputti siemeniään vähän aikaa sitten ja viime vuonna löysin ensimmäiset siementaimet sen läheltä. Tänä vuonna olen toiveikkaasti jo tuijotellut multaa siinä vieressä ja ihan kuin siellä olisi uusia taimia tuloillaan. Täytyy jatkaa tuijottelua.


Aika paljon räväkämmän värinen esikko on tämä, joka on ostetu joltain taimipäiviltä ja oli aika ensimmäisiä esikoita, joita tähän puutarhaan ostin. Sen takia se ollut tärkeä. Väriltään ei niin lemppari. Taustallaan valkoisia hyasintteja aika monen vuoden takaa.


Palloesikoita aina joskus jaan, jos ne alkavat tehdä poikueita viereensä. Tämä rypäs tulee siis seuraavaksi jaetuksi. Jos muistan.


Kukkivia esikoita tulee vielä lisää. Osa palloesikoista vasta virittelee itseään valmiiksi ja luhtaesikko vasta näkyy hieman maasta. Sen sijaan koiranhampaat alkavat jo kukkia. Keltainen kukkii alkuperäisellä paikallaan, siirrettyjä yksilöitä on heräämässä toisalla kukkaan.


Viime vuonna siirsin osan koiranhampaista kantopenkkiini. Siellä olevat valkoiset koiranhampaat yllättivät kukinnallaan, kun en niitä meinannut erottaa. Illalla vastavaloon niistä sai taas oikein hehkuvan kuvan. Vaatii toki kumartelua.


Olisi vaikka mitä raportoitavaa, mutta tähän on pakko tältä kertaa lopettaa. Huomenna menen myymään kasvejani ja niiden jakamisen aloitin jo kai kolme viikko sitten. Mutta en silloin millään pystynyt tekemään kaikkea, sillä nyt vasta osa kasveista on ollut jaettavassa kunnossa. Tänään pesin ruukkuja hieman puhtaammaksi. Kun kasveja jakaa multaisin hanskoin, on purkit aika multaisia. Luultavasti huomenna ruukut eivät näytyä yhtään sen puhtaammilta. Ajattelin, jos 30 purkkia saan kasaan, niin se on jo riittävä määrä. Nyt näitä on enemmän ja silti olisi ollut lisääkin jaettavaa. Ja osa siementaimista vasta on puskenut esiin. Jos näistä saisi muutamat eteenpäin. 


Narsissi ja tulppaanikausi alkaa nyt ihan kunnolla, se on yksi lempikauteni.

8 kommenttia:

 1. Sinulla onkin paljon kauniisti kukkivia esikoita. Nuo koiranhampaat ovat myös tosi hienoja. Onnea taimimyyntiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kotiin tuli vähemmän kasveja takaisin, mistä luovuin. Se on aina hyvä saavutus. Osa esikoista vielä uinuu tai heräilee.

   Poista
 2. Voi että miten ihania väri-ilotteluja, ihan kuin karkkipussi. Tuli onnellinen olo kun näitä katsoi. Upean näköiset myymiset, varmasti menevät kuin kuumille kiville. Mulla kuoli kaikki jouluruusut ja imikät talvella, nyyh, olen nuollut haavojani täällä. Onneksi sain nyt ihastella sinun, lohdutti 🥰

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih, olen kuullut monelta imikkä, jouluruusu ja esikkokadoista. Varsinkin, jos lunta ei ole ollut tarpeeksi, mutta myös täällä meillä päin on joiltain hävinnyt jouluruusuja.
   Suurin osa meni kaupaksi. Osan toin kotiin takaisin ja ne ehkä löytävät uuden kodin omalta tai toisilta sitten myöhemmin kesällä.
   Minulla tuppaa kasveissa aina olemaan hieman värejä.

   Poista
 3. Näitä kuviasi oli ilo katsella, tuli niin keväinen olo. Kauniita yhdistelmiä ja kaikkea kivaa sinulla löytyy. Samaistun tunteeseen, että ei muista, mitä on nousemassa maasta eli onko joku istutettu vai ihan muu.
  Valmistauduit taimimyyntiin kiitettävästi, hieno määrä purkkeja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alaselässä tuntuukin hieman tuo jakotaimien purkittaminen. Ja kädessä oli jokin kohta hieman hellä, kun eilen jaoin istutuslapion kanssa joitain tiukkoja juurakoita. Mutta tuleepa samalla siistittyä puutarhaa joiltain osin. Luulin aluksi, että vien vähäisemmän määrän purkkeja myyntiin, kun niitä oli ripoteltu ympäri pihaa. Määrä vähän yllätti, kun ne purkit keräsi samaan kasaan.
   Minä huomaan joskus myös alkavani kerätä joistain kasveista eri värejä kuten kylmänkukista ja näköjään palloesikoistakin. Esikoistakin selvästi olen keräämässä värisuoraa.

   Poista
 4. Voi miten paljon sinulla on esikoita hengissä! Minun ainutta esikkoa ei ole näkynyt tänä keväänä. No, olenpa sitten ostanut jo kaksi uutta. :) Tätä se on, jotkut kuolee ja sitten "saa" ostaa uusia tilalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on esikot tulleet esiin todella hyvin. Yhtä esikkoa vielä jännään, että onko se tallella. Viime vuonnakin nousi vähän myöhemmin. Teillä päin kävi kovaa katoa kasveissa talven vuoksi.

   Poista