lauantai 7. toukokuuta 2022

Seuraava kukkija

Eilen, eli 6.5., aloitti matala esikko kukkia. Tänään kukkia on ollut jo muissakin kuin tässä yksilössä, joka vapautui nopeiten lumen alta. Olin kuitenkin veikannut tämän kukkivan jo ennen vappua eli 29.4. Meni viikolla pieleen. Ei kuitenkaan sen enempää. Eilinen tuntui kovasti kyllä avittavan kevättä. Näissä esikoissa tuntuu aina olevan kukkia kukkien perään, kun kukinta alkaa kunnolla.


Eilinen oli ihanan lämmin päivä. Minulla oli tuhat rautaa tulessa vapaapäivän kunniaksi. En sitten ehtinyt ja jaksanut tehdä niin paljon pihahommia, kuin olisin oikeasti halunnut. Otin kuvia kuitenkin kantopenkin ympäriltä. Kantopenkki on pitkän ajan projekti, jossa asuu nyt magnolia Henry Kern. Magnoliassa on lupaava määrä nuppuja. Kuvan oton jälkeen on haravoitukin tuosta ympäriltä.

Kun on paljon multatilaa, niin syksyllä istuttelin siihen myös aikaisia kevätkukkijoita. Tällä kertaa kaikki ei ole ihan miten vain sekaisin, vain istuttelin osan ihan sektoreihin. Valkoisessa sektorissa kasvaa Jeanne D'arc krookuksia ja valkoisia skilloja. 


Vieressä on sinistä ja lilaa keijunkukkien seurana. Kovasti kyllä ruskeat lehdet ovat tuolla nyt valloillaan. Pienesti siis kevät työt on kesken.


Vastavalossa värit erottuvat paremmin.


Toisaalla taas on hempeän keltaiset Romance-krookukset. Niiden lähellä kukkanuppua tekevät jo koiranhampaat, jotka muualla ovat vasta vapautuneet lumesta sekä Hilde-tulppaanit työntävät jo lehtiä.Vasta viime vuonna tajusin istuttaa kiurunkannuksia (Beth Evans), ne kukkivat toisessa penkissä, johon tulee kesällä aika lailla varjoa, mutta näin keväällä siihen vielä paistaa aurinko. Näitä haluan lisää. Nyt istutin ne vähän liian harvaan, onneksi en kuitenkaan tosi kauaksi toisistaan. 


Kiurunkannusten penkki on myös ihan hyvä mm jouluruusuille, jos vain ne juurtuvat esim ennen kuin iskee mitkään helteet. Pieni rypäs alkaa jo olla kerrottua puistolumikelloa tuossa. Seassa on vain jostain pussista tullut laitettua tuohon pari tavallista, ne täytyy nyt siirtää ja erotella. Sillä lumikelloja voi laittaa aina uusiin paikkoihin. 


Olenkin jo tehnyt muutamia perennasiirtoja/erotteluja etupihalla, kun takapiha on ollut pitkään hyvin talvinen. Nyt takapihakin alkaa olla pian lumeton, joten se taitaa pian ottaa takaisin menetettyä aikaa. Tulee kiire siis penkkien siivoilun suhteen. Alla vielä kuva sinivuokoista, joihin sattui sopiva valo varjon seasta. Sinivuokkoja kukkii vielä siellä täällä etupihaa ja takapihalla ne vasta aloittelevat. Muissakin penkeissä kukkii, lähinnä krookuksia, mutta moni muukin kevätkukkija alkaa heräillä. Ihanaa.


Luulen, että tämän päivän sateet saavat luonnon kunnolla heräämään, joten yritän ehtiä takapihankin kimppuun.

18 kommenttia:

 1. Mahtavia keväisiä kuulumisia <3 Kyllä olin tänään iloinen, kun vettä alkoi satamaan iltapäivällä - lumikasat saivat kyytiä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tapahtunut viikossa aivan hurja määrä kevään edistymistä. Lunta on enää yllättävän vähän takapihalla. Toki yhden kukkapenkin päällä sitä vielä on. Vesisade kyllä sulattaa jäätä ja lunta.

   Poista
 2. Ihanat jalokivivärit pienissä sipulikukissa! Mystinen sinivuokkoon osuva valo on aivan ihana kuva.
  Nyt on niin iso ilo saada puuhailla pihalla linnunlaulua kuunnellen. Toivottavasti ehdit nauttia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sopivassa valossa krookukset ja muut pienet kukkijat tosiaan hehkuvat. Vaikka nyt olen sisällä, kuulen avonaisesta ikkunasta lintujen laulua tännekin. Nyt on nautinto kyllä tehdä puutarhahommia.

   Poista
 3. Kivasti siellä sinulla jo kevätkukkijat kukkivat. Minulla sinivuokot ovat aivan surkeita raaskuja talven jäljiltä.
  Minäkin tein eilen lähes koko päivän puutarhatöitä hyvän sään innoittamana.
  Henry Kern magnolia on todella kaunis. Paljon elinvoimaisia vuosia sille.
  Mukavaa huomista äitienpäivää sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on osassa sinivuokkoja tähän aikaan vuodesta lehdet surkeat. Kun lehdet piristyvät, on melkein kukinta ohi. Toivon näkeväni tänä vuonna Henry Kernin kukinnan. Kiitos samoin, mukavaa äitienpäivää. Meillä onkin jonkin verran huomiselle ohjelmaa.

   Poista
 4. Sade taisi herätellä kasveja, monta sai voimaa tulla maanpintaan ihan yhtäkkiä. Nuo esikot kukkivat pitkään, ekat kukat jo lakastuu kun uusia vaan pukkaa esiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noilla esikoilla on pitkä ja runsas kukinta. Lämpö ja sade herätteli. Mutta taas tänään oli tosi kylmä tuuli.

   Poista
 5. Minulla on vieläkin kiurunkannusten osto hankintalistalla, täällä en ole niiden taimiin törmännyt missään. Eilinen sade varmasti teki luonnon heräämisellä hyvää, vaikka meillä vettä tuli vain 4 mm. Kauniita kukkia sait äitienpäiväksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo kiurunkannukset on ostettu syksyllä mukulana, eli samaan aikaan kuin muut sipulipussit. Meillä sade sulatti lisää lumia ja myös jäätä pois.

   Poista
 6. Perjantain lämpö ja lauantain sade edistivät kevättä harppauksen. Ruskeita lehtiä riittää puutarhassa, kun tuuli on tuonut niitä haravoinnin jälkeen toisen mokoman lisää. Nakkasin tänään monta lapiollista multaa pahimpien lehtikeskittymien päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taitaa aina jäädä osa lehdistä pyörimään. Ruskeita lehtiä löytyy pitkin kesääkin joka paikasta. Minullakin on tarkoitus heitellä multaa joidenkin lehtien päälle.

   Poista
 7. Sade virkisti kasvustoa ja koivutkin jo vihertää. Paljon on keväistä kukintaa siellä.

  VastaaPoista
 8. Eivät ole näemmä rusakot löytäneet ihan kaikkia kevätkukkijoitasi. Kivaa! Esikot ovat mahdottomia kukkijoita kun pääsevät kunnolla vauhtiin. Syksyn lehdet maatuvat aikanaan. En minäkään niitä kerää pois kukkapenkeistä tai nurmikolta. Vähän kompostia päälle, niin eivät lentele niin helposti ympäriinsä.
  Nätti kuva sinivuokosta! Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi rusakot alkoivat löytää parempia eväitä jostain muualta. Harmitti niin paljon krookuskasan menetys. Monien muiden menetykseen verrattuna pääsimme tosin aika vähällä. Yksi omenapuu kyllä meni talvella.

   Poista
 9. Nämä kevään pienet ihmeet ovat niin odotettuja! Meillä viimeiset lumet pihalta lähtivät tänään, kun mittarissa olikin +17 astettta. En kyllä muista että koskaan olisi näin kauan ollut pihassa lumikasoja, mutta pohjoisen puolen katolta tippuneet olivat nyt lujassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pohjoisen puolella on ollut meilläkin tiukassa lumet. Ehkä tämän päivän sade on viimeiset kasat sulattanut. Nyt voisi ollakin monta kuukautta lumetonta. Kevään kukat ovat pieniä ihmeitä ja suuria ilahduttajia.

   Poista