keskiviikko 22. syyskuuta 2021

Syyspäiväntasauksen viileät hetket

Kun kalenterissa lukee syyspäivän tasaus ja yöllä on ollut pakkasta, tulee vähemmästäkin selväksi se, että talvi on tulossa. Eilen onneksi otin viljelylaatikosta pois viimeisen kesäpurpitsan. Ensisilmäys aamulla ulos, oli tänään tavallista myöhäisempi. Kuva on otettu n 7.30 keittiön ikkunasta. Kirsikkapuun alla nurmikko ei ole samalla tavalla jäässä kuin muualla.


Toisesta kohtaa kuva takapihalta noin klo 8.40.


Syyshohdekukat eivät olleet kovin kohmeisia. Ne ovat pieninä yläkuvassa. Näiden lähellä on mm luppio Pink Tanna, se ehkä teki vähän suojaa muurin lisäksi.


Samoin punahatut ovat keinun vieressä vain vähän huurteessa.


Kimikki taas ei näyttänyt huurteiselta. Kylmyys oli saanut sen kukkavanat kumartamaan. 


Lätäkön luona maa on todella paljon alempana ja sinne halla yltää myös niinä päivinä, kun se on vain todella lähellä nollaa tai nollan tuntumassa. Niinä päivinä yläpiha/etupiha voi olla ihan sula. Nyt lätäkön luona punahatut olivat enemmän valkoisina.


Punalatvan oikeaa väriä sai jo arvailla.


Japaninhappomarja Admiration oli taas hyvin kaunis.


Etupiha on meillä selvästi takapihaa ylempänä. Ja etupihalla on paljon korkeita puita. Niiden alla kantopenkki näytti aivan jo sulaneelta, jos sitä halla olikaan koetellut. Kuitenkin vieressä olevan tammen lehdistä tippui vettä, aurinko sulatti tammen huurteisia lehtiä ja tiputteli pisaroitaan.


Puoli vuotta ja sitten on kevätpäiväntasaus! 

14 kommenttia:

 1. No joo, puoli vuotta tosian! Hurraa!
  Kaunista kyllä, vaikka hyytävää. Täällä avasin verhot klo 8 ja maa oli kuurassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy riemuita, että puolen vuoden päästä on kunnolla kevät. Olisin ekaa hallayötä voinut vielä odottaa, vaikka aamulla oli kyllä tosi kaunista.

   Poista
 2. Meillä oli myös viime yönä syksyn ensimmäinen pakkanen, eli - 3 astetta. Daalioiden kukinnalle joutui nyt sanoa hyvästit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daaliat eivät arvosta pakkasta. Ymmärrän sen hyvin. Meilläkin saattoi olla yöllä samankaltaisia asteita, kun yksi lämpömittari näytti aamulla vielä -2.

   Poista
 3. Kuura on kaunista, mutta onhan se vähän haikeaa sanoa heipat kesälle. Täällä ei ole vielä pakkanen puraissut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakkanen ei tule nyt kerralla koko maahan. Onneksi. Haikeaa oli sanoa heipat.

   Poista
 4. Maa oli täälläkin kuurassa. Kerättiin omenat kotipihan puusta pois nyt alkaa tuoremehukausi meillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenatuoremehu onkin hyvää. Pakkanen tuli vähän yllättäen.

   Poista
 5. Pakko on kesä hyvästellä ja alkaa odottaa sitä kevätpäiväntasausta. Onneksi talvella voi tehdä suunnitelmia tulevaa kevättä ajatellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesä on tosiaan ohi. Paljon olisi vielä hommia, joita voi tehdä. Eri asia tietty on, että mihin aina riittää energia ja valon määrä ulkona.

   Poista
 6. Nyt vasta tajusin katsoa kalenterista, että syyspäivän tasaushan se tosiaan oli silloin kun meilläkin tuli tähän asti kovimmat pakkaslukemat. Puutarhassa näyttää nyt niin ankealta kun moni kasvi otti osumaa. Onneksi on vielä niitäkin kasveja, jotka pakkasen kestivät. No, kevääseen on jo alle puoli vuotta aikaa :D Sitä ennen vain on koko vuoden masentavin aika: nälkävuoden mittainen pimeä loppusyksy. Epäilen sen tänä vuonna tuntuvan vielä reilusti normaalivuotta pidemmältä kun ensihallat kurittivat puutarhaa todella aikaisin. Värejä ja vihreyttä ei varmasti riitä lumentuloon saakka. Tai mistä sen tietää, jos tuleekin oikein aurinkoiset loka- ja marraskuu eikä mitään jatkuvaa tihkusadetta, kuraloskaa ja nenän korkeudella roikkuvaa pilvimassaa. Jos vaikka monien pettymysten jälkeen tulisikin superiloinen yllätys ja musta loppusyksy olisikin vähemmän musta. Toivossa on hyvä elää :) Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus syksy tuntuu todella pitkältä, joskus taas se vaan hujahtaa. Toivotaan tälle vuodelle sellaista nopeaa loppusyksyä ja alkutalvea.
   Syyspäivän tasaus tosiaan toi kylmää ilmaa. Toivottavasti sitten kevätpäiväntasaus tuo lämpöä.

   Poista