sunnuntai 5. syyskuuta 2021

Listaa lyhyemmäksi

 Minulla on ollut mielessä vaikka mitä hommia tälle kasvukaudelle. Vaikka mitä on jäänyt myös tekemättä. Lomalla en paljon puutarhassa tehnyt lapio-, kanttaus. saatikka istutushommia. Kuumuus ja hiki olivat niin massiiviset. Elokuu onneksi kasteli maan ja elvytti osan kasveista. Viime yön aika jäätävä sää ei onneksi tuonut tälle tontille vielä hallaa. Tosin heräsin tänään vasta kahdeksan jälkeen, mutta merkkejä ei ollut hallan käymisestä. Kurkkujen lehdet olivat hallan vaara alueella yhtä hyvässä tai huonossa kunnossa kuin edellisenäkin päivänä. 


Takana näkyy yhden laatikon aukko. Laatikot ovat läpeensä lahot ja niiden vaihtaminen on pakko tehdä. Ovat pysyneet nyt kasassa vain hyvän tuurin ansioista. Puran noita pikkuhiljaa. Kun laatikossa loppuu kasvatettava, lähtevät mullat ja sitten lahot laudat. Multaa on nyt upotettu viime vuonna tehtyihin penkkeihin sekä sinne tänne kaivettuihin aukkoihin, joita tulee kasvien jakamisesta tai kasvien pois kaivamisesta. Myös kantatessa voi penkeille tullakin vähän lisää tilaa, niin sinne saa myös multaa upotettua. Osa mullasta ehkä tulee vain menemään pressun päälle ja käytän ne uudestaan uusien laatikoiden sisällä.  Onhan tuo homma.


Tänään otin kylmän yön jälkeen kuvia vain tekemisen lomassa. Tuonne alhaalle keltalaajakatajan tienoille upottelin taas vähän uusia kukkasipuleita kuten tulppaania Persian Pearlia ja krookus Cream Beautya. Taas kerran. Siis kukkasipuleita taas tuli ostettua. Tässä ne sipulit vierekkäin. Persian Pearl on pieni tulppaani sekä sipulinsakin ovat pieniä.


Toivottavasti siellä vasemmassa nurkassa olevat keijunkukat ovat hengissä keväällä. Istutin uusia sekä jakotaimia vanhoista vierekkäin ja tutkailen, miten värit sopisivat vierekkäin. Ja mitkä pysyvät hengissä.


Toisesta suunnasta näkyy sitten korkeampia kasveja enemmän. Lammikon tämän puoleinen reuna alkaa olla ehkä pian kunnossa. Sekään ei ole tänä vuonna vielä kamalasti edistynyt. Kivien kanssa pitää vielä vähän mallailla.


En ikinä leikkaa keltakurjenmiekan lehtiä. Nyt ne on varmaan pakko leikata, jotta pääsen toiselta puolelta mallailemaan sekä tutkimaan kanttauksia paremmin. Alkavat olla aika lailla pitkin poikin. Ei ollenkaan mitään ryhtiä niillä.


Koska talvi ei näytä vielä tulevan, niin jatkan varmaan puutarhahommia, kunhan töiltä sekä kotitöiltä ja muilta menoilta ehtii. Tässähän saattaa käydä jopa niin, että syyskuussa puutarha alkaa olla siisteimmillään. 


Vielä muuten asiasta kukkasipuleihin. Ostin pussin vaaleanpunaisia krookuksia. Siis pinkkejä. Ainakin kuvassa. Pussissa lukee: Crocus Sieberi Firefly. En yhtään tiedä, voiko tämä pitää oikeasti paikkansa. Luulen, että ne ovat keväällä sitten enemmän liloja tai valkoisia. Kotona googlailin, että ovat varmaankin haalean kylmänliloja. Ja sekoitin ne tyhmästi toisten lilojen krookusten joukkoon.

11 kommenttia:

 1. Eiköhän ne kaikki erisävyiset liilat krookukset kumminkin keväällä ilahduta! Ihanasti olet jo saanut sipuleita multiin. Itselläni taitaa olla mantereen-reissu edessä vasta kuun puolivälissä, toivottavasti silloin on jossakin kaupassa jotain jäljellä. Mitä jos kaikki puutarhurit ovat yhtä ahkeria sipulinistuttajia kuin sinä eikä mitään enää ole!
  Laatikoiden uusimiseen saa tosiaan kulumaan aikaa ja energiaa. Salaa haaveilen muuratuista laatikoista; eivät lahoaisi. Ja menee niiden täyttämiseen tosiaan multaa, joten viisasta on pistää sitä valmiiksi sivuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En uskokaan, että sipulit loppuvat kaupoista. Niitä on monissa paikoissa ja paljon. Minä mielelläni ostan heti, jaksan vielä istuttaa ja tykätä istuttamisesta.
   Istutuslaatikot olisivat muurattuina todellakin kätevät. Eivät lahoaisi käsiin. Vielä on uusien laatikoiden ostaminen tai rakentaminen edessä. Yrttilaatikon uusiminen tulee olemaan rasittavin osa, sillä kasvit pitää saada uudestaan multaan ennen talvea. Ellei sitä hommaa jätä kevääksi.

   Poista
 2. Cream Beayty-krookuksia hain minäkin, tykkään niiden vaaleakeltaisesta väristä paljon ja ovat osoittautuneet kestäviksi ja itsestään lisääntyviksi. Kunpa syyskuu olisi hyvä puutarhakuukausi, monta hommaa on tekemättä. Iltaisin tulee vain jo ihan kamalan aikaisin hämärä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cream Beautyja olen laittanut aiemmin, viime vuonna jänikset niitä parturoi. Toivottavasti nämä saavat nyt kukkia rauhassa. Minäkin toivon, että syyskuussa ehtii olla puutarhassa. Hämärä alkaa tosiaan laskeutumaan aikaisin.

   Poista
 3. Varmasti tuntuu hyvältä saada listalta tehtyä töitä. Minun pitää yrittää olla nyt ajattelematta sitä listaa, sillä sen pituus vähän ahdistaa. Minulla on vielä istuttamista odottamassa kasveja ja ne ovat prioriteetti ykkösiä. Kanttaamisia on odottamassa ja uusien penkkien pohjatöitä muutamalla suunnalla. Olen myös törmännyt rusakkoon useampana päivänä, joten kohta pitäisi saada ne reilu sata verkkoa paikoilleen. Sipulit ovat myös listalla. No, pitää vain hengittää syvään ja tehdä siinä tahdissa kuin ehtii ja nauttia ulkona puuhaamisesta.
  Löysit kivoja sipuleja kevään iloksi, varmasti ne kaikki sointuvat ihan hyvin :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun listani aina tuntuu mielessä todella pitkälle. Jos saa keskeytyksetöntä aikaa puutarhassa, lista myös lyhenee nopeasti, ellei kyseessä ole ketjureaktiotyöt. Niitäkin tosin löytyy.

   Puiden ja pensaiden suojaus on tärkeä syystyö. Ja siinä vaiheessa usein minulta on kiinnostus loppunut. Nyt tsemppaan ja verkotan monet puut ja pensaat.

   Poista
 4. Vaikken töitä varsinaisesti listaakkaan ylös tuntuu niitä aina täälläkin riittävän loputtomiin.
  Kasvilaatikoiden uusiminen on aina paljon aikaa vievä projekti. Nimimerkillä, "kokemusta on"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu paljon helpommalta tehdä uusi kasvimaa alue laatikkoineen, kun purkaa vanhat pois ja sitten tehdä uudet. Tuossa tulee menemään vielä aikaa ja ehkä jopa hermot.

   Poista
 5. Kuluneena kesänä ei helteillä vanha erkkikään jaksanut tehdä, kuin pakolliset kastelut. Hiki tuli jo ovesta ulos mennessä!!
  Nyt olis viiletä touhuta, mutta mikäs siinä on, kun pakkaa lasikottamaan? Vielä olis muutama taimi istuttamatta, kohta on jo myöhäistä...
  Mylläystä saisi tehdä ja siivoilua lisää, pikkuisen olen aloittanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän aikaan jo vähän laiskottaakin, kun tietää, että uusia kasveja ei juuri enää kuki. Minulla kukkimatta on enää yksi syysvuokko, syyskimikki ja syyskrookukset.

   Poista