lauantai 4. syyskuuta 2021

Kevät jo mielessä

Syksyn sipulit ovat kaupoissa ja niiden tutkiminen voi johtaa myös niiden ostamiseen. Olen jo vuosia ostanut joka syksy uusia kukkasipuleita. Viime vuosina olen myös ollut tarkka siitä, että olen istuttanut kaikki pienet sipulit ostamisen jälkeen (+liljat ja narsissit) ja vain isot tulppaanit istuttanut sitten myöhemmin syksyllä. Etupihallamme on keväisin aina aikaisemmin paljasta maata kuin takapihalla sekä etupihalla pystyy kulkemaan, vaikka maassa olisikin lunta. Sen takia etupihalle on kiva laittaa aikaisia sipulikukkia kasvamaan, koska niiden lähelle pääsee itsekin. Alakuvassa oleva koholla, kannon ympärille tehty, kukkapenkki taitaa vaatia kanttausta, jotta olisi särmämmän näköinen.


Sen etu on kuitenkin hyvin suojainen paikka ja tässä kesti japaninvaahtera kuolematta viime talven. Nyt sen toisella puolella kasvaa magnolia. Tämä penkki muotoutuu pikkuhiljaa. Olihan se puolikkaana olemassa monta vuotta ihan hunnigolla. Sen uumeniin piilottelin eilen ison kasan pikkusipuleita. Aikaisin keväällä tuo penkki saa paljon aurinkoa, kunnes kesäkuussa alkaa jäädä jo aika varjoon puiden saadessa lehdet. 


Eilen sipuleita kaivaessa maahan sain myös raekuuron niskaani. Ulkona tuntuu kovin kylmältä, joten eilen kaivoin sipuleita ikivanha toppatakki päällä. Toppaukset ovat aika ohueksi kuluneet, mutta ei ollut takki liikaa. Kuten Päivänpesän Katja mainitsi, on marhanliljan sipuleita nyt Hankkijalla. Ja myös Plantagenilla. Siis Claude Shrideä. Ostin Plantagenista niitä kolme pussia. Vasta kotona tajusin, että yhdessä pussissa oli 2 kappaletta. Kerrankin minulla on ihan valtava määrä marhanliljojen siplueita. Tuo kantopenkki sai yhden keväällä istuten lisäksi kaksi muuta. Ja sitten pyörinkin väkkäränä pihalla, että mihinkäs minä nyt nämä loput laitan. Kummallinen ongelma. L-kulman penkki sai pari Marhanliljan sipulia. Tuonne upposi myös iso kasa kirjopikarililjoja, ukkolaukka Purple Sensationia ja myös hieman krookuksia. Koska tuota penkkiä ei lumisten talvien jälkeen heti pääse ihailemaan (eteen voi tulla kasa kolattua lunta), niin keväkukkijoista pienempiä en tuonne laita.Kun eri paikoissa vähän katselin ja ostelin sipuleita, oli niitä pian muovikassillinen. Yritin olla tarkkana ja ostella vain sellaisia, joiden puute on paljon harmittanut muina vuosina. Ja vielä myöhemmin ostan tulppaaneita lisää sekä paria laukkaakin. Ainoastaan kaksi pussia isompia tulppaaneja on vielä istuttamatta. Maahan on siis mennyt nyt marhanliljojen lisäksi krookuksia: Romance, Golden Yellow, Jeanne D'arc ja Flower Record. Toivoisin todella, että tuo Flower Record on se kaunis pieni krookus, jota minulla kasvaa jo. Sitä olen yrittänyt etsiä uudelleen. Alla kuva siitä, mitä tosiaan haluaisin lisää. Pieni, siro, liukuvärjätty ja kukkii samoihin aikoihin kevätkurjenmiekkojen kaverina. Ja vastavalossa jotenkin loistava.


Näiden lisäksi olen maahan upottanut jo kevätkurjenmiekkaa (tuota tavallista Harmonya). Valkoista isokevättähteä, talventähteä, hyasintti Woodstockia, Helmililja Touch of Snow, Suvikelloista Leucojum Gravette Giant sekä Aestivum. Katjan innoittamana tajusin ottaa mukaan myös Kreetantulppaani Hildea, jota istutin magnolian juurelle. Pystykiurunkannus Beth Evanin mukuloita istuttelin, kun niskaani ryöppysi kunnon raekuuro. Jäi homma kesken. Istutuslapio jäi aloilleen ja menin kuuron jälkeen jatkamaan. Nyt en sitten ole ollenkaan varma, että tippuiko niitä mukuloita käsistäni muuallekin, koska eihän niitä ruskeita mukuloita oikein maasta erota, jos kaikki ei mullan alle päässytkään. Narississeja meni vielä multiin Pink Blend, Thalia sekä Strarlight Sensation. 

Kun nämä kaikki luettelee, tulee ihan sellainen olo kuin liioittelisin. Vaikka keväällä taas totean, että lisääkin mahtuisi. Osa tietysti kukkii myös kesän puolella ja aikaisimmat huhtikuussa. Tulen tekemään vielä uusia ostoksia, sillä parissa lempikaupassa ei sipuleita vielä ole. Kohta on ja sitten on uudet istutustalkoot edessä. Seuraavaksi ehkä tutkin vanhoja kevätkuvia ja katselen, missä näkyy liikaa multaa. 

16 kommenttia:

 1. Ihania sipuleita kevään iloksi, eikä varmastikaan liioitellen. Itse totean aina vuosi vuoden jälkeen, että keväällä voisi nousta sipulikukkia paljon enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina niitä voisi nousta enemmän. Osa taantuu, osan syö jänöt ja kukkapenkit lisääntyvät.

   Poista
 2. Hyvältä kuulostaa sipuliesi määrä, mutta kuten sanoit, keväällä toivoo istuttaneensa paljon enemmän. Ihastelin Katjan jutussa tulppaani Hilkeä, jota sinäkin ostit. Harmi, että meiltä on turhan pitkä matka lähimpään Hankkijaan. Uskon, että tulet iloitsemaan ostamistasi marhanliljoista. Ei niitäkään voi liikaa olla.
  Ajattelin kesällä, että jätän tänä vuonna sipuliostokset kokonaan vähiin. Tykkään sipulikukista, vaan en niiden istuttamisesta. No, pari nettitilausta on tulossa ja eilen lähti Rusta-käynniltäkin jokunen pussukka kotiin.
  Espoon Lommilan Rustassa oli myynnissä Crocus Flower Recordia. Ostin sitä itsekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina ei voi kaikista sipuleista olla varma, että mikä nousee ja onko löytänyt sipuleille hyvän paikan, joten kokeilin marhanliljaakin sitten vähän eri paikkoihin. Kun kerrankin oli, mistä kokeilla.
   Näköjään saman ketjun myymälöissä eri kaupungeissa on eri valikoima. Rustassa kävin juuri äsken ja siellä oli eri valikoimaa, mitä taas Samettihortensian Rustassa.

   Poista
  2. Ilmeisesti tosiaan erilaiset valikoimat eri Rustissa. Ei ollut syysmyrkkyliljoja siinä Espoon myymälässä, jossa kävin. Aiemmin sipulit ovat Rustassa olleet kohtalaisen siististi eri lokerikoissa Nyt valtaosa oli kipattu isoon laariin, jossa asiakkaat olivat ne saaneet vielä sekaisemmin.

   Poista
  3. Meidän Rustassa oli paljon samoja sipuleita kuin ennen oli HongKongissa. Sisäänostaja varmaan aika sama tai samat listat. Muutama kiva ylläri oli onneksi.

   Poista
 3. Jee tulin tästä superiloiseksi 😍 Upeaa väri-iloittelua tulossa ensi keväänä.Kukoistava etupiha on hyvä idea, voi nauttia enemmän. Kiva uusi pikkanen penkki, japsivaahtera ja kukkivia sibuleita. Minustakin heti vaan kaikki multaan, tulppaanitkin olen laittanut laiskana heti vaan. Vielä ehtii alefyndaamaan sitten myöhemmin. Kävitkös kierroksellasi Rustassa, siellä oli halpoja myrkkyliljija, vink vink. Kaunista viikonloppua 💐

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän lähi Rustassa kävin äsken, eikä ollut yhtään syysmyrkkyliljaa. Oli kuitenkin mm Tulipa Sylvesteria ja monia muita. Ei siis ollut turha reissu. Kaikenlaisia värejä tulee taas ensi keväänä. Penkkeihin sitten vähän saatan jopa niitä miettiä. Eli mikä voisi sopia minnekin.

   Poista
 4. On hämmentävää lukea näitä kukkasipulipostauksia, kun menin innoittuneena etsimään sipuleita kolmeenkin puutarhaliikkeeseen ja yhteen rautakauppaan, mutta niissä ei ollut vielä mitään. Kai jossain vaiheessa vielä kohtaan kukkasipulit!
  Loistoidea tuo kantopenkki, kuulostaa siltä, että se on aivan ihana sitten keväällä. Muutenkin tosi hyvät pohdinnat siitä, mihin sipuleita kannattaa laittaa.
  Ihanaa, kohta sinulla on piha täynnä marhanliljoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei täälläkään vielä ollut kaikkialla. Vasta tiistaina on yhdessä tutussa paikassa. Mutta Rustassa oli muutama sellainen, mistä melkein kiljahdin ilosta. Kantopenkki on nyt tosi suojaisella paikalla. Kanto saa töröttää penkin keskellä, siellä asuu ötököitä.

   Poista
 5. Runsaan määrän hankitkin toinen toistaan kauniimpia sipulikukkia. Noita marhanliljoja pitääkin käydä metsästämässä paikalliselta Hankkijalta. Muutoin uskon sipuliostosteni jäävän hyvin vähäiseksi?
  Mukavaa viikonloppua. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja hyvää viikonloppua! Aika ihanaa on löytää marhanliljoja. Toivottavasti sinunkin hankkijallasi on niitä. Minulla on nyt paljon taas ostettu sipuleita. Silti pidän niitä hyvinä ostoksina. Tulee iloa moneen kertaan.

   Poista
 6. Ison kasan olet jo istuttanut. Minä olen ostanut pari pientä Darwinin tulppaani pussukkaa. Niitä ajattelin vielä ostaa lisää. Olen ollut aika huono istuttamaan sipuleita ja keväällä sitten harmittaa. Jotenkin on kuin olisi" jäässä "
  Vähän alkaa kyllästyttää mutta vielä pitää vähän ryhdistäytyä perenna penkkien kanssa. Kitkentää nyt ainakin ja istutuksia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylmä sää ja ehkä hiipuva puutarhainto saattaa estää sipuleiden istuttamisen. Minä jotenkin pidän siitä hommasta ja ehkä siitä kuvittelusta myös, että miltä keväällä saattaisi näyttää.

   Poista
 7. Minä olen käynyt jo kolmessa liikkeessä tutkimassa sipulivalikoimaa mutta yhtään pussukkaa ei ole lähtenyt mukaan. Ei ollut ostoinspiraatiota. Petyin vähän valikoimaan kun yritin etsiä erilaisia kevätkurjenmiekkoja mutta ei ollut muita kuin sitä tavallista 'Harmonya'.
  Tuo sinun mysteerikrookuksesi ei näytä ihan samalta kuin minun 'Flower Recordini', mutta sen sijaan itseltäni löytyy yksi mysteerikrookus, joka on aika lailla saman näköinen. Se tuli kuunliljan mukana salamatkustajana äidiltäni, jolla on 'Ruby Giant' -lajiketta. Tosin sekään tunnistus ei ole aivan varma, sillä krookus voi olla myös peräisin sekoituspussista, jossa ei ollut lajikenimiä. Luulisin kuitenkin, että 'Ruby Giant' voisi olla lähempänä tuota sinun nimetöntä lajikettasi.
  Pitää selailla kevätkuvia, jos vaikka sitten tulisi ostoinspiraatio. Se on nimittäin ihan varmaa, että aukkopaikkoja on ja niitä harmittelee keväällä. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostoinspiraatio voi tosiaan joskus puuttua. Minulla on kevääksi muutama toive, joten niiden perässä loikin sipuliostoksilla. Kohta on ostokset kyllä jo tehty.

   Poista