keskiviikko 28. heinäkuuta 2021

Kaikkea ihanaa

Harmi, kun blogiin ei voi tuoda tuoksuja ja eikä muita tuntoaistin kautta saatuja tunnelmia. Kuviin ei myöskään oikein ei saa tallenttua kuvaa sateesta, minun taidoillani. Onneksi rännistä saa kuvia. Meillä on tänään tullut sadetta. Toinen sade heinäkuulle.  Hyvin harvinaista, että meillä sataa näin harvoin. Koska minulla ei ole sademittaria tällä hetkellä, siis ehjää. On pakko luottaa naapurin sademittariin noin parin sadan metrin päästä ja todeta, että täällä satoi kuitenkin vain 5,5milliä. 


Ruukussa tuo sotku on kelloköynnössotkua keväältä, jota sulloin nippuun sisällä, ennen ulos siirtämistä. Luultavasti tuon sotkun sisällä olisi jokin pitkäksi kasvanut verso, en vain uskaltanut enää ryhtyä sitä sotkua selvittämään. Lankasotkuja on helpompi setviä, kun silloin ei katkaise mitään elävää. Pisimmät ylös päin kasvavat köynnöksen latvat ovat kuitenkin tavoittelemassa kahta metriä ja on se yhden kukan jopa tehnyt ja toinen on aukeamassa. On varmaan vain liian pienessä ruukussa, liian sotkussa sekä saanut varmastikin liian vähän lannoitetta, vaikka teenkin aina kesäkukka viritelmilleni varastolannoituksia multaan. Olen niin laiska aina muistamaan kesän aikana, milloin olen lannoitellut.  Taustalla oleva pinkki puolipallo on pelargoni Burgundy. Päätin aiemmin, että en ryhdy pelakuita kasvattelemaan, keräämään tai säilömään, mutta tämä hyppäsi keväällä suorastaan ostoskoriin. Olen aina heikkoina voimakkaisiin, tummiin väreihin. Värisävy livenä syvempi.

Eilen minulla oli oma retkipäivä, kun vein lapseni ensin yksien sukulaisten huomaan. Jatkoin ensin puutarhamyymäläketjuun, jota meillä päin ei ole. Kävin Muhevaisella. Ostin jättikorkeita valkoisia punahattuja nimeltään Happy White Star, syyssyrikänn nimeltään Ile de France sekä vaaleanpunaisena kukkivan pallohortensia Sweet Annabelle. Näiden korkeiden kasvien lisäksi ostin pienikasvuisen purppurahappomarjan Admirationin tuomaan väriä kukkapenkkiin. Koska menin puutarhaa hoitavan tätini luo kylään tämän reissun jälkeen, vein hänelle samanlaiset punahatut. Kesällä on tietyille ihmistyypeille helppo viedä viemisiä.  Muuten olisin vienyt myös kotoa jakotaimia, ellei maa olisi niin rutikuivaa, että pelkään kasvien kupsahtavan, jos niihin koskee. Tätä pelkoa toki olen käyttänyt pariin vaahteraan, jotka ovat salaa ehtineet kasvaa liian korkeiksi. Niitä kaivoin pois ja toivon, että kuivuus kuihduttaa niiden jäljelle jääneet elämänhalut. 

Eräs melko uusi istutusalue on rinteessä, porrastettu kapein portain. Se viettää pohjoiseen päin. Tästä minulla ei ole oikein kunnon kuviakaan, koska alue on uusi siellä on aukkoja ja sen kuvaaminen ilman oman talon, naapurin talon näkymistä on vaikeaa. Siellä kuitenkin kukkii tällä hetkellä paljon erilaisia kasveja, joitakin tosin vain yksittäisiä, sillä olen tätä kasvittamassa taas pikkuhiljaa. Näköjään monet siellä kasvavista kasveista on istutettu loppukesää ajatellen, vaikka muutamia pionejakin siellä kasvaa. Nyt siellä avasi kukkansa lilja Pretty Woman. Taustalla tuo korkea kapea kasvi on vaaleanpunertava ukonhattu, joka on ostettu viime vuonna avoimista puutarhoista Katjan luota Päivänpesältä. Taustalla kelltaiset ovat kesäpäivänhattua tai syyspäivänhattua, jota toinen naapuri viime kesänä toi, kun olin juuri tuota pengerrystä kasvittamassa.


Samoille huudeille ripottelin myös eräästä puutarhasta ostamiani mm. pioniunikon siemeniä. Aiemmin kukkineet olivat osa niin pieniä, että olivat ehkä tulitikkurasian korkuisia. Ajattelin jo, että en kyllä moisia yritä enää kasvattaa. Kesän edetessä muutama kasvoi jo ihan kelpo kokoiseksi minulle, mutta eilen varmasti avautui pöyhein ja korkein (eli noin polven korkuinen) unikko. Tuosta on otettava siemenet kiertoon. Sen taustalla on erään hortensian kukinto. Muka kirjoitin kaikki viime vuonna ostetut kasvit ylös. Muistan hämärästi kuitenkin jonkin loppukesän taimistoreissun ja sieltä spontaanin hortensiaostoksen. Ja nyt en sitten muista, mikä hortensia tämä mahtaa ollakaan. Kuivuus on varmasti kukinto verottanut. Onneksi mullan alla on ollut kosteampaa savea. Välillä olen läheisestä lammikosta tälle roiskaissut vettä, mutta aika vähän lopulta.


Luulen, että kukinto olisi tässä hortensiassa suurempi, jos olisi satanut vettä. Tämä ei kuitenkaan ole kertaakaan lurpottanut lehtiä.Eniten ihanaahan oli tänään sade. Pari päivää sitten kuivan etupihalla paistoi laskeva aurinko taas kauniisti hevoskastanjan alle. Se oli sinä päivänä ihanaa. Etupihalla alkoivat rusotuomipihlajat kellastaa ja tiputtaa lehtiä jo useita viikkoja sitten. Myös hevoskastanjasta tippuneita ruskeita lehtiä alkoi ilmestyä puun alle. Etupiha on suojaisa paikka syksyn ekoilta halloilta, mutta nyt siellä on vallinnut kuivuus. Olen muutamia arkoja, kivoja kasveja pelastanut kasteluilla. Harmi, että esim. tummakurjenpolvi ei kuivuudesta ole hätkähtänyt. Minä voisin nimittäin jo luopua siitä. Nurmikon tapaista ei ole etupihalta kannattanut leikata, loputkin varret olisivat voineet kuivua. Siellä jokin ristikukkainen rikkakasvi (voikukan keltainen) on kukkinut ja se kasvi onkin ollut vaaleiden perhosten mieleen. Iloa siis ollut rikoistakin. 


Olen saattanut viime aikoina käyttää tunteja perhosten ja kimalaisten seuraamiseen, aivan omalla pihalla. Sen vuoksi syyssyrikänkin ostin. Ehkä seuraavana vuonna ei ole näin paljon perhosia, mutta olisi ihan kiva, että näillä nykyisillä ei olisi näin kovasti ruuhkaa.


Mukavaa viikkoa. Ja toivottavasti moni paikka ja paikkakunta saisi tällä viikolla vielä lisää sateita. Ainakin täällä meillä päin on moni tien vierusta aivan ruskeana. Alhaalla olevassa kuvassa sataa vettä, vaikka sitä ei siitä kuvasta  huomaakaan. Huomenna täytyy katsoa, ovatko liljat enää pystyssä. Ensin ne ovat taipuneet auringon valon mukaan ja tämän päivän sade on niitä painanut matalammaksi. Eipä haittaa, saisi sataa lisää.

14 kommenttia:

 1. Ihana uutinen sateesta, meillä ei vielä tullut kuin pari pisaraa, mistä ei kertynyt mittariinkaan lukemaa.
  Kivan kuuloisia taimiostoksia. Minä olen viime päivinä ihaillut jo vuosia penkissä kasvanutta valkoista punahattua, nyt tänä vuonna se on oikein edukseen ja näyttää kauniilta.
  Olisiko tuo hortensia pallohortensia 'Pink Annabelle'? Minulla Pink Annabellen kukat olivat ensimmäiset vuodet huomattavasti pienemmät kuin valkoisen sisarensa, mutta tänä vuonna kukinto on ollut suurempi.
  Toivon, että tälle päivälle ennustetut sateet toteutuisivat, vaikka vielä ei kyllä sada.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se voi olla Pink Annabelle, jos sinullakin kukat olivat ensin vaatimattomammat. Jonkin ihanan olen ostanut jollain taimistoreissulla. Onneksi nyt ostin pallohortensia Sweet Annabellen. Ei ihan sama, mutta lähelle ja uudelle on kerrankin paikka olemassa, kunhan vähän raivaa ensin.

   Poista
 2. Muhevainen on vaarallinen paikka, siellä on erittäin helppo tehdä heräteostoksia. Meillä ukonhatut kärsivät kuivuudesta, vaaleanpunaisen kukinnot ruskettuvat heti alkuunsa. Nyt onneksi saadaan sadetta, 7mm tuli eilen ja tänään jos saadaan vähän lisää niin hyvä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ajattelin, että voin Muhevaisella ostella niillä rahoilla, joita olen säästänyt, kun tänä vuonna minä en ole käynyt huvipuistoissa tai vastaavissa. Lapset käyneet kavereiden tai sukulaisten kanssa. Olikin minulle sopiva huvipuisto toi taimimyymälä. Hiki tuli kyllä helteessä sielläkin.

   Ihme, että tuo vaaleanpunainen ukonhattu sitten meillä sitkutteli, vaikka pelkäsinkin sen jossain vaiheessa kuihtuvan. Kun sataa enemmän, jään hieman tuota, sillä juurella on pari alkua.

   Poista
 3. Eipä teille kovin paljon sadetta tullut, tänne tuli yli tuplasti. Mutta se on hyvä alku. Nyt on tuulinen ja puoliaurinkoinen välipäivä, huomiselle odotan vielä enemmän vettä.
  Ihanat ostokset! Minäkin käyn Muhevaisilla silloin kun pystyn, niissä on aina jotakin uutta ja kivaa.
  Minustakin hortensiasi näyttää Pink Annabellelta. Se on ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon, että tämä loppuviikko jatkaisi sadelinjaa. Ei tullut kovin paljon sadetta eilen, osa sateesta tuli niin hissukseen ripottaen. Moni kasvi kyllä selvästi piristyi siitäkin sateesta.

   Muhevaisella olisi ollut pienemmissä perennoissa vaikka mitä, nyt kuitenkin meni nämä autoon asti. Syysyrikän kasvupaikkaa vielä tuumailen.

   Pink Annabelle se tosiaan voisi olla. Koska viime kesänä sitä kovasti mietin. En löytänyt mistään kuvistakaan todisteita tuon ostamisesta. Joskus nimittäin kuvaan ostosteni nimilaput.

   Poista
 4. Hienot ostokset. Syyssyrikkä takaa perhosien runsasta vierailua puutarhassa, sillä sen sanotaan olevan parhaita perhoskasveja.
  Hienoa, että siellä teilläkin on satanut. 👍👍🌧

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään satoi n 3milliä lisää kuurojen myötä. Maa on rutikuivaa n kahden sentin syvyyden jälkeen. Lisää siis odotan sateita.
   Syyssyrikän paikkaa olen kovasti vertaillut. En halua sitä menettää talvelle.

   Poista
 5. Sadetta on nyt tullut ihanasti, oikea taivaan lahja kuivan ja kauniin kesän jälkeen💦 Tosi upea kuva tuo hevoskastanjan alta otettu😍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kuvassa tosiaan auringonvalo sai kaiken näyttämään kauniilta. Sade on ollut äärimmäisen odotettu ja tärkeä.

   Poista
 6. Taimimyymälä onkin loistava korvike huvipuistolle. Teit hyvät hankinnat, joista toivon mukaan riittää iloa vuosikausiksi. Syyssyrikkä on ollut meillä hyvä perhoskasvi. Siinä näkee yleensä isoja päiväperhosia. En ole uskaltanut jättää sitä talveksi maahan, vaan kaivan viimeisenä syksyllä maasta kellariin ja nostan keväällä huhti-toukokuussa ulos. Teillä se ehkä saattaisi mennäkin talven yli, jos löytyy hyvä paikka.
  Vettä on saatu ainakin täällä aika hyvin. Maa oli kastunut kunnolla jo lapionpiston syvyydelle ja lisää sadetta on luvattu vielä muutamaksi päiväksi. Johan se oli aikakin, kun edelliset kunnon sateet taisivat olla juhannuksen tienoilla. Yhden kerran satoi heinäkuunkin aikana, mutta kovin lyhyen aikaa ja navakka tuuli kuivatti nekin vähät saman tien. Eipähän tarvinnut nurmikkoa leikata, kun ei se juuri kasvanut :D
  Mukavaa pian alkavaa elokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä maa on vielä kuivaa. Vettä ei kuitenkaan ole yhteensä tullut tarpeeksi, varmaan yhteensä toki yli 10, jopa 15milliä, mutta usealle päivälle mennyt. Ja maa on vielä aika kuivakkaa. Vain yhden kasvin istutin perjantaina ja maa oli märkää vain pinnasta. Eilen onneksi satoi uudestaan, taaskaan ei kuitenkaan vettä ole tarpeeksi syvällä. Osa puista jo pudottelee lehtiään.

   Syyssyrikkä joutuu meillä maahan. Paikkaa tosiaan joudun miettimään, jotta ei olisi ensi linjassa hallan kanssa, eikä liian kuivassakaan, jossa taas halla ei iske.

   Poista
 7. Oi mitä ostoksia teit minäkin olisin iki onnellinen tuosta valkoisesta punahatusta 🤗❤
  Syyssyrikkää minulla ei ole koskaan ollut mutta kiinnostava on.
  Nurmikko leikattiin pihalta eilen ja osittain puutarhasta. Siellä on marjapuskat niin taipuneet marjojen painosta että on vaikea leikata, marjat varisevat nyt herkästi. Kuivaa on ollut mutta on nyt sadettakin saatu. Mökissä on ollut kosteaa joten laitoin tulen.
  Puutarhalle menen sitten kun alet alkavat ja suunnitelmissa on jotain uutta taas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen punahattu oli niin korkea ja kaunis, että se vain veti puoleensa. Ja arvelin myös, että se on kelpo tuliainen tädille, jolla en muistanut vastaavaa kasvaneen. Onneksi ei ollutkaan.
   Minäkin laitoin tänään takkaan tulen todella pitkästä aikaa.

   Poista