lauantai 10. heinäkuuta 2021

Kaikki aikaisessa

Näillä helteillä ei ole ihme, että avomaalla alkaa tomaatteja olla vihreänä. Ei toki vielä kypsänä. Oiskohan tämä tällä paikkakunnalla nyt 25. vai 26. hellepäivä putkeen. En voi sanoa enää nauttivani tällä hetkellä. Minulla on parhaillaan kakkosrokotteen aiheuttama kehon vastahyökkäys virukselle menossa, joten keho tuottaa lämpöä samalla kun ulkona on 32 astetta lämmintä. Olen tänään käväissyt aivan nopeasti ulkona. Toteamassa, että sisätilat kelpaavat nyt minulle paremmin. 

Meillä satoi aika paljon ke-to-yönä. Torstaina lämpö silti nousi noin 25 asteeseen ja olo oli kuin kasvihuoneessa. Sade oli ihmeen kasteleva, sillä tänään eli lauantai aamulla kävin kokeilamassa kasvimaan lavojen multaa ja se oli vielä pinnalta kosteaa. Oli hyvä sade ja mullankin sisällä mm. kompostimultaa, joka pidättää vettä paremmin kuin pelkkä hiekkamulta. Aikaisessa on myös mm. jaloangervot. Hattarapilviä alkaa olla kukkimassa parissakin penkissä. Säätelin vahingossa eilen kameraa ja nyt kuvat ovat entisen sinivoittoisen jälkeen keltavoittoisia. Kun jaksan, perehdyn ehkä paremmin tuohon kameran asetuksiin.


Samassa penkissä jo keijuängelmä availee kukkiaan. Sen kukkia ei pysty erottamaan kuin lähikuvasta. Kuvaa ottaessa viereisissä sormustinkukissa kävi koko ajan pörinä. Ensimmäinen kaunopunahattu on kukassa. Ja toinekin pian. Osa kaunopunahatuista jää mataliksi. Ehkä helteiden takia. Toisaalta en edes muista, että mitä kaikkia lajeja kaunopunahattuja olen tällekin tontille raahannut. Kaikki toista vuotta elävät ovat usein saman värisiä. Suurin osa Magnusta. Muutama valkoinenkin pitäisi olla jossain. Mutta mikään erikoisimmista kaunopunahatuista ei ole täällä toista vuotta elänyt. Saa nähdä miten tänä vuonna. 


Unikoiden siemenet ovat itse kylväytyneitä viime vuoden siemenseoksesta. Osa ollut minipieniä. Osa vähän suurempia. Muutama pinkki hörselö on mukana. 


Tämä jaloritarinkannus on ilman lajikenimeä. On muistaakseeni ostettu Huovilan puistosta. Kun kukinta on ohi ja ilmat taas tavallisemmat, niin tämän juurelta täytyy jakaa hieman kavereita erilleen. Toivoisin, että näitä olisi tässä useampi kuin yksi kukkivana. 


Vaikka kukat ovatkin tässä kovin pinkkipainotteisia, kukkii myös kärhö Warszawska Nike sitten tummemmin ja syvemmin värein. Tällä ei ole mitään tukea. On vain muut perennat ja puu, jota myöten ajattelin sen kipuavan. Kuitenkin maa on aika köyhää ja kuivaa juuri tuossa. On ennätys, että se kukkii nyt yli 10 kukan voimin ja on kuitenkin yli metrinen.Pitäkää nesteytyksestä huolta. Minä olen nesteyttänyt itseäni, kohta nesteytän kasvimaata (tai joku muu sen ehkä perheestä tekee puolestani). 

24 kommenttia:

 1. Meillä on satanut todella vähän ja näin pitkä, yhtenäinen hellejakso alkaa jo etenkin kasvien kannalta todella huolestuttaa. Täytynee myöntää, että vähäisempi lämpö riittäisi kyllä vallan mainiosti minullekin.
  Mieskin kävi eilen ottamassa toisen koronarokotteensa. Onneksi ei ainakaan vielä ole tullut mitään jälkioireita, mitä nyt pistoskohta on hieman ollut arkana.
  'Warszawska Nike' on kyllä oikea kaunotar.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sadetta ei oikein voi ohjailla luonto antaa sen, mitä antaa. Meillä on nyt kasteluvettä tallessa vähäksi aikaa, sekin kyllä hupenee nopeasti näillä säillä.

   Rokoteoireet alkoivat minulla n 10 tunnin kuluttua. Tuskin ne kamalan pitkän ajan jälkeen alkavatkaan. Nyt vain odottelen kodin jäähtymistä ja oireiden loppumista.

   Poista
 2. Voi ei, ei kuulosta yhtään mukavalta tuo rokotteen oireilu yli 30 asteen helteessä! Toivottavasti reaktio häviää pian.
  Kummasti keho muuten tottuu kuumuuteen. Pari iltaa sitten oli vain 24 astetta ja vilvoittava tuulenvire, iho oli hellemekossa kananlihalla, kun kävin naapurin pihalla. Juuri nyt on hiostava ukkosilma, ei tuule yhtään ja sisälämpä ei millään tahdo laskea 27 asteesta, vaikka on ovi ja ikkunat auki hyttysten uhallakin.
  Tulisi vain se sade tännekin. Teidän sade kuulostaa täydelliseltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hiostava ukonilma ei kuulosta sekään mukavalta. Kummasti sitä tosiaan tottuu kuumuuteenkin myös.

   Toivottavasti saatte sadetta, eikä pelkästään hikeä. Vaikka vasta satoi, ei haittaisi, että sade olisi säännöllistä.

   Poista
 3. Täällä saattaisi olla luvassa sadetta nyt sunnuntaina. Olisi kyllä enemmän kuin tervetullutta. Olemme käyneet uimassa iltaisin, joskus myös aamuisin. Vaikka järvivesi on lämmintä, se on vilvoittanut oloa. Minulla on tehosterokotus ensi perjantaina. Ensimmäisestä rokotuksesta ei tullut oireita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla lähti nyt oireet. Hyvä niin. Oireet alkoivat 10 tuntia pistämisen jälkeen ja hävisivät alle 48 tunnin jälkeen. Onneksi tänään ei pitäisi olla yli 30 asteen päivä.
   Sadetta toivoisi kovasti aika moni kolkka jo. Kuumuus on jatkunut jo niin kauan.

   Poista
 4. Tänne ei saatu siitä samasta sateesta kuin vaivaiset 5mm. Kyllä sekin vähän kasteli mutta enemmänkin olisi voinut tulla. Kuumaa ja kuivaa on luvassa vielä pitkään. Pinkki jaloritarinkannus on ihana. Minun samaiselta retkeltä Huovilasta hankitut on elossa! Ekat ritarinkannukset jotka kestivät talven yli. Nyt niitä on saatava lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika epätasaisesti on sateet osuneet. Ja osuuko juuri siihen kovimman sateen kohtaan vai sen laitamille.
   Hienoa, että nyt ritarisi selvisivät talven yli. Minulla ritarit ovat ennen olleet selvästi liian varjossa. Nyt paremmin aurinkoisemmat paikat. Tai sitten maa oli parempi.

   Poista
 5. Keijuängelmä on tosi ihana ♥️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keijuängelmä on kaunis ja pakottaa tutkimaan sitä lähempää.

   Poista
 6. Minulla on vasta loppukuusta ensimmäinen rokotus. Toivottavasti silloin olisi viileämpää keliä, jos sivuoireena voi olla kuumotuskin. Täällä on nyt varjossa 32 astetta lämmintä. Riittäisi vähempikin...
  Kukinta on aikaisessa tänä vuonna. Ihmeellistä, kun toukokuu oli kuitenkin niin kylmä. Kummasti se vaan pitkäjaksoinen helle vauhdittaa kukintaa ja kasvua. Eilen huomasin täällä ensimmäisiä merkkejä kuivuudesta. Tosin joissain paikoissa puutarhaa maa on edelleen selvästi kosteaa eikä kasveilla ole mitään hätää.
  Ihana tuo vaaleanpunainen jaloritarinkannus! 'Warszawska Nike' on myös todella kaunis. Kiva, että se jaksaa kukkia sinullakin tänä vuonna useamman kukan voimin. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ekasta pistosta ei tullut minulle oireita, tästä tokasta tuli. Onneksi oireet loppuivat. Paitsi vähän vielä pääkipua. Olen aina saanut jokaisesta influenssarokotteestakin oireet, se oli työpaikallakin kaikkien tiedossa.
   Minäkin tarkkailen kasvia jo kuivuuden merkeistä. Jotkin kasvit kyllä osoittavat kuivumisensa jo kauas, joitakin täytyy mennä tutkimaan lähempää.

   Poista
 7. Kaikki kypsyy ja kukkii melkoisella vauhdilla. Pitää välillä kurkata kalenteria, ettei sittenkin olisi jo heinä-elokuun vaihde. Ei ole. Ihan ollaan heinäkuun alkupuolella.
  Meilläkin valkoiset jaloangervot jo kukkivat ja punaisetkin pian. Kasvihuoneen tomaatteja ollaan syöty jo viikon ajan.
  Meillä ei vettä ole pahemmin tullut. Yhtenä aamuna satoi hetken, mutta pilvien takaa tullut aurinko kuivatti senkin hetkessä. Otin Päivänpesään elämää-blogin reikäpohjaiset ämpärit käyttöön muutamalla enemmän kastelua kaipaavalla kasvilla ja toimii. Suosittelen kokeilemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuivuutta on ollut monessa paikassa aivan riittämiin. Toykokuu oli niin viileä, että melkein jätin tomtaatit laittamatta. Ja nyt tulikin tomaateille sopiva kesä. Jotkin muut kasvit tosin eivät tästä säästä nauti. Eivätkä kaikki ihmiset.

   Poista
 8. Suloinen keijuängelmä. Hurjaa vauhtia edetään kukinnan suhteen, syysleimutkin aloittivat jo. Myös satoa tulee kiihtyvään tahtiin, kiitos lämmön ja ahkeran kastelun. Sadetta saatiin täälläkin to vastaisena yönä, se helpotti hetken.
  Minäkin sain rokotuksesta oireita, saa nähdä miten käy toisen piikin jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunnon sateen jälkeen oli kaksi vuorokautta, kun ei tarvinnut miettiä kastelua. Jopa terassin suojissa maassa olleet ruukut olivat saaneet sateesta osansa. Nyt tosin kastelua on taas jatkettu hyötymaalla.

   Varauduin rokotteen jälkeisiin oireisiin ja en suunnitellut menoja siihen. Nyt onneksi on olo normaali.

   Poista
 9. Kaikki kasvu on edennyt vauhdilla lämmön myötä. Tosin meilläpäin alkaa olemaan jo aivan liian kuivaa.

  VastaaPoista
 10. Ihania vaaleanpunaisia unelmia, ja myös kärhö on toki kaunis! Nyt pitää tosiaan muistaa nesteyttää myös itseään kasvien lisäksi:)

  VastaaPoista
 11. Onneksi nyt on ollut pari "viileämpää" päivää!

  Aurinkoista kesän jatkoa!💛

  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  VastaaPoista
 12. Minäkin sain eka rokotteesta kylmäkäsittelyn. Palelin kuin horkassa melkein koko yön. Toisesta ei juurikaan mitään.
  Ihana tuo vaaleanpunainen ritarinkannus, tykkään. Aikaisessa minustakin on kukinta nyt angervotkin jotkut lajikkeet jo lopettelevat, onneksi uusia aloittelee.
  Kastella tänään pitää taas eilen emme sitä tehneet kun satoi jonkinverran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kastella on pitänyt enemmän kuin monina vuosina. Onneksi muutama lurppttava kasvi on kastelusta piristytynyt. Aina voi kuitenkin tulla jokin kasvimenetys, kun kaikkia kärsiviä kasveja ei aina huomaa.

   Poista