torstai 22. heinäkuuta 2021

Tutut kulmat

 Tuntuu, että omasta puutarhasta haluaa eniten ottaa kuvia ja ihailla niitä uusia istutusalueita. Ne itselleen ihan umpitutut penkit tuntuvat jo ihan tavallisilta. Tässähän tämä on. Yksi tälläinen umpituttu ja vähän tylsäksikin käynyt kulma on omenapuupenkki.  Se on alemmassa kuvassa tuon puisen löhötuolin takana. Samaisen penkin keskelle on jäänyt pihavalo. Kun penkki on jotenkin vain levinnyt sinne päin.Penkissä kasvava huvitusomenapuu ei tänä vuonna tee omenaa. Tukikeppi on jäänyt omenaisemmalta viime vuodelta sinne tukeamaan puuta. Vaikka suurin osa penkistä on savimaapitoista maata, on penkin etureunassa tuhdit jämät entisen hiekkalaatikon pohjia. Siksi penkin etureunassa viihtyvät myös laventelit. Nämä ovat talvehtineet jo vuosia. Taustalla kellertävänä pilvenä on jättipoimunlehti. Jättipoimunlehden istutin aikoinaan suojaksi Aljonushkan kärhön juuristolle. Saatan luopua jättipoimunlehdestä kokonaan tällä tontilla. Minulla on muutamia kurjenpolvia, jotka peittävät tehokkaasti kärhöjen juuristot ja joiden kanssa ei tarvitse miettiä niiden silmällä pitoa yhtä paljon. Jättipoimunlehti ei nimittäin ole ihan hyvis. Se on silmällä pidettäviä kasveja, enkä haluaisi sen karkaavan tältä tontilta luontoon.


Toisesta suunnasta laventelien taustalla ovatkin jo aika kaukana pihalla kasvavat keltaiset liljat. 


Tarhajalomalva Party Girl sitkeästi nousee joka vuosi. Sen lisääntymistä ja runsastumista pitäisi varmaan jakamalla auttaa.  Penkin pohjoisosassa on runsas kasvusto saniaista, joka tuossa törrötti, kun tähän taloon muutimme. Sitä taas pitää välillä rajoittaa, että ei nieli esim. pionia alleen. 


Korkeutta tähän penkkiin tuo omenapuun lisäksi kurjenpolvi Orion, joka kasvaa kärhötuen sisällä, jotta se menisi maata pitkin. Orion voi kasvaa korkeutta yli metriseksi. Eli kukkapenkissä pötköllään (rennot varret) se veisi valtavasti tilaa. Se kasvaa isotähtiputken kanssa. Juuri luin jostain, että jos isotähtiputken lehdet alkavat ruskistua, siinä voi olla jokin ötökkä. Ja näissä on alkaneet lehdet ruskistua. Voi mennä penkissä siis kasveja uusiksi.


Orion myös kukkii kärhö Aljonushkan kanssa. Tämä kärhö ei kierry minkään ympärille, joten se myös kasvaa kärhötuen sisällä. Nyt tänä vuonna kärhö on yli 2,5metriä pitkä. Orion kukkii sen kanssa myös alempana.


Itse olen joskus näihin kasveihin ollut aivan hullaantunut. Nyt vuosia tuo penkki on saanut olla ilman muutoksia. Joitain muutoksia varmasti vielä tulee, jos jättipoimunlehti lähtee tuolta pois.


Ylhäällä kuvassa näkyy kerroksellisuus. Eli ylimpänä kärhö, sitten kurjenpolvi sekä isotähtiputki. Kurjenpolven kukinta-aika on nyt keskivaiheilla. Toisaalla kärhötuessa kukkii sekä kurjenpolvi Orion että Patricia. Nämä yhdessä kärhötuessa myös. Pidän siitä, että kärhötuessa on eri aikaan kukkivia kasveja.


Muutama päivä on ollut viileämpiä säit. Jopa pilvistä. Sadetta on meille satanut heinäkuussa noin 4 milliä ja se tuli toissa päivänä. Viileys on ollut tervetullutta. Toivottavasti jokin sade tulisi aikaisemmin kuin yli kymmenen päivän päästä. Ei nimittäin sääennuste paljon sateita lupaile.

8 kommenttia:

 1. Eipä ole paljoa sateita luvassa. Minullakin ruskettuvat tähtiputkien lehdet, syytän kyllä enemmän kuivuutta kuin ötököitä tai tauteja. Tähtiputken ovat janoisina kasveina eniten kärsineet tästä kuivuudesta. Aljonuska on ihana! Jostain pitäisi löytää uusi sillä viime vuonna istutettu ei ole hengissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt toivoisin jo yllätyssateita. Tänään elin toivossa, kun sadepilvin näköisiä meni ohi. Harmi, että ei tullut yllätyssadetta.

   Toivottavasti Aljinuska löytyy vielä.

   Poista
 2. Tunnistan saman jutun eli pitäisi ottaa kuvia myös sellaisita liian tutuista paikoista, mitä ei edes huomaa kuvata. Välillä talvella tulee miettineeksi jotain kohtaa, eikä kuvia löydy lainkaan. Minulla on ainakin sellaisia vanhoja vähän repsahtaneita paikkoja, jotka hyötyisivät jonkinlaisesta uudistamisesta edes osin.
  Hyvä idea laittaa Orion samaan tukeen kärhön kanssa. Minulla on myös Orion kasvanut mahdottoman korkeaksi. Ekana vuonna se oli ihan sopivan mittainen, mutta siihen se sitten jäikin. Kukka on niin kaunis, mutta pakko laittaa tuki, ettei se makaa pitkin pituuttaan.
  Minun Aljonushkat ovat ihan matalia ekan talven jälkeen, hyvä että nousivat kuitenkin, oli hyvä kuulla tuo korkeus, mihin sinun Aljonushkat yltävät.
  Minäkin epäilen Katjan tapaan, josko isotähtiputkiasi vaivaisi vain tämän kesän kuivuus?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On niin tuttuja kukkapenkkejä, että niitä ei tule kamalasti kuvattua. Tällä hetkellä vanhin kukkapenkkini kaipaisi kovaa uudistamista. Siihen ryhtyminen vaatii kyllä enemmän kosteutta taivaalta, sillä monia kasveja olisi nyt vaikea säilöä missään, kun kaikki on niin kuivaa.

   Aljonushkan suurin korkeus on varmaan ollut tuo 2,5m tai korkeintaan 3m. Sen korkeammaksi tuskin tulee kasvamaan.

   Kuivuus voi olla syynä ruskeille lehdille.

   Poista
 3. Nämä muutamat viileämmät päivät ovat tuntuneet tosi kivalta. Sadetta vain pitäisi tulla runsaasti lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sadetta kaipaa kyllä. Viileämmät säät ovat mahdollistaneet monenlaista tekemistä. Sadetta kaipaisi kasvit paljon. Ja tuulta pikkasen vähemmän.

   Poista
 4. Jostain syystä tulee aina kuvattua samat paikat. Huomaan pihakierroksenikin kulkevan samoja jalanjälkiä. Siitä syystä esimerkiksi naapurin puoleinen pääty yläpihalta jää usein kokonaan kuvaamatta, kun yhtäkkiä huomaan ajan rientäneen ja oikaisen lyhyintä reittiä takaisin sisälle.
  Ovatko kurjenpolvesi selvinneet kuivuudesta? Minulla niitä kasvaa erilaisia useissa paikoissa ja likimain kaikki varjottomien paikkojen kurjenpolvet ovat hätää kärsimässä. Tähtiputkien ruskettumisen olen laittanut kuivuuden piikkiin senkin. Mitään öttiäisiä en ole niissä nähnyt. Variegata ei edes kuki ja kokokin on minimaalinen viime kesään verrattuna.
  Orion Aljonushkan kaverina on erinomainen idea. Aion siirtää Aljonushkani avoimempaan paikkaan, sillä nyt se jää Sävel-ruusun taakse lähnnä naapurien ihailtavaksi, vaikka onkin jälleen kasvanut valtavaksi. Siirto odottakoon syksyyn. Näin kuivalla en siirrä tai istuta ainuttakaan kasvia kannulla tai letkulla kasteltavaksi.
  Sateet ovat kaihtaneet meidän nurkkia. Hetki sitten katsoin Ilmatieteenlaitoksen ennusteita, jotka lupaavat ensi viikon loppupuolelle sadetta. Uskaltaisiko uskoa ja toivoa?
  Viileämpi sää tuntuu mukavammalta. Tarkenetko nyt istahtaa Huvitusta katselemaan? Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viileämmät säät ovat olleet mukavia. On pystynyt tekemään sisällä ja ulkona asioita, joita helteellä olisi ollut melkein mahdoton. Kasvien siirtoja ei tosiaan uskalla nyt tehdä. Monet kurjenpolvet kasvavat savipitoisessa maassa, joten suurin osa on selvinnyt. Etupihassa on ohuemmin kasvualustaa ja paljon puiden juuria, siellä kuivuus alkaa nyt tehdä hallaa ja siellä esim Patricia ei kasvanut kuin puolet takapihan Patrician kasvusta. Osa kurjenpolvista kyllä kärsii. Olen tehnyt tänä vuonna poikkeuksia ja kastellut perennpja. Aina kuitenkin toivon pelastavaa sadetta.

   Poista