sunnuntai 28. huhtikuuta 2019

Messuja ja oman pihan kuulumisia

Takana on hämmästyttävän lämmin viikko. Niin hämmästyttävä, että joutuu hieman nieleskelemään, kun viileät ilmat taas saapuvat ja pitääkin ihan miettiä, mitä kannattaa laittaa ulos päälle. Jos vaikka tänään lämmittelisi vähän kanttaushommilla.On hassua, kun joka puolella vihertää (koivut siis paikoin jo vihreinä), kun jossain on samalla isoja lumikasoja. Meillä onneksi lunta on enää hyvin pieni pläntti.


Lahden messukeskuksessa on Pihapiiri-messut, joilla eilen kävin. Tänään sunnuntaina ne ovat siellä vielä.

Yleiskoristelualueella oleva hormihaikara, tekijänä nukenrakentaja Nestori Hellgren.
Hyvin paljon enemmän hyötykasveja oli myynnissä kuin aiemmin. Ja selkeästi merkattuja hyötykasveja.. Myös esim. Porkkalan kartanolla oli paljon esikasvatettuja hyötykasveja ja erikoisia chilejä. Onneksi siellä oli kuitenkin omat hyllyt perennoille, joiden äärellä ei käynyt yhtä kova vilske kuin tomaattien ympärillä.

Koska haluan puutarhakeinun, ryhdyin miettimään tämänkin keinun rakennetta ja otin kuvia puolisolleni. Luulen, että lopulta keinu päätyy meille kyllä valmiina. 

Tänäkin vuonna ostin jotain Ekmanin perennataimistolta sekä Porkkalan kartanolta. Tähkäkimikkiä en ole lähitaimistoilta löytänyt, nyt sitä möi molemmat paikat. Kiipulan porukka möi kasveista ainoastaan ruukkuhortensioita, mutta niin edullisesti, että siinä oli koko ajan jono. Kerrankin minäkin liityin jonoon ja eilen kyllä kimalaiset pitivät ostoksestani.


Jonkin perennan unohdinkin lopulta ostaa, kun ajattelin ensin vähän tuumailla. Kuitenkin nyt on kasvukausi vasta aluillaan, joten ostoksia ehtii vielä tehdä.


Olen huomannut, että olen tullut laiskemmaksi kuvaajaksi messuilla ja muilla, joten tarkempia messuraportteja saa varmasti muilta. Oli kuitenkin mukava käydä messuilla ja tähän aikaan vuodesta, kun voi heti aloittaa kotonakin puutarhahommat. Viikko sitten ihmettelin kovasti, että onko meillä ollenkaan enää keltavuokkoja. Ja nyt eilen ne olivat lähes kukintavalmiina. Tässä ne kasvavat sammaloituneella entisellä nurmikolla. Epätarkka kuva näemmä, mutta seassa myös kirjopikarililja vahvassa nousussa.


Monet lumikellot ja krookukset ovat kukintansa kukkineet. Myös moni kevätkurjenmiekka on tullut tiensä päähän. Toisaalta vasta lumen alta tulleet lumikellot vielä porskuttavat hyvässä kunnossa.


Ja toisaalla taas palloesikko kukkii lähes täysillä. Tänä vuonna lumien sulaminen kukkapenkkien päältä ollut vaihtelevaa samalla tontilla.


Ensimmäinen pieni nimetön narsissi alkoi kukkimaan tällä viikolla, mutta osoittaa torvensa vain kohti viereisten tulppaanien lehtiä kohti. Pitäisi muistaa siirtää tämä heti kukinnan jälkeen vähän enemmän penkin etureunaan päin.


Valkovuokot ovat aloittaneet tällä viikolla kukintansa ja niiden lukumäärä alkaa tontilla olemaan jo huima. Niitä kukkii suurina joukkoina.


Ja yksin tai kaksin.


Jouluruusun valkoinen väri alkaa punertua, siitä tietää sen kukinnan olevan nyt jo eri vaiheessa, kun alussa kukka on ihan valkoinen. Kuvassa kaksi eri jouluruusuyksilöä. Matalammat kukat ovat valkoisempia, ovat vähemmän aikaa kukkineet.


Olen käynyt laskemassa myös sinivaleunikon alkuja. Niitä en uskalla siirtää, enkä kaivaa. Olen silti yhä yhtä ilahtunut, että ne jaksavat meillä majailla.


Kylmä jakso vähän jännittää yöpakkasineen. Toivottavasti pian kukkaan puhkeaville lehdille ja kukille ei käy mitään, sillä rusokirsikkakin jo pullistelee nuppujaan.


Lämpimät säät saivat minut riehaantumaan. Ja kylvin jo kasvimaalaatikoihin sellaisten kukkien siemeniä, joita ei ehkä vielä tähän aikaa suositeltaisi kylvettäväksi. Kokeilen silti, miten käy. Joko tulee uusintakylvöt tai sitten ne selviävät.

20 kommenttia:

 1. Hui, toivottavasti yöpakkanen ei vie vaikkapa juuri noita ihania kirsikan nuppuja / kukkia! Melko hellyyttävä lumikasa pihallanne, tuo ei enää epätoivoa aiheuta, hymyä kylläkin.
  Mukavan paljon kukkia on tullut iloksemme jo huhtikuun puolella. Onneksi superlämmin sää ei jatku, jotta saamme nauttia keväästä pidempään - mutta kylmä jakso saisi kyllä olla maltillinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viileät jaksot kuuluvat kevääseen ja kesään. Toivon, että lumisateilta vältyttäisiin ja kovilta yöpakkasilta. Sadetta saa ihan vetenä kuitenkin tulla, muuten jää kasvit taas mataliksi.
   Onneksi lumi tosiaan aikoo nyt sulaa kokonaan pois ennen vappua.

   Poista
 2. Ihanaa, että lumet on poissa! Nuo messut vaikuttivat kivoilta ja ostoksia ehtii tosiaan hyvin tehdä myöhemminkin. Messuilla pitää kyllä kokea ja elää eikä kulkea kamera räpsien, olen vahvasti sitä mieltä :) Kyllä ne kirsikat varmasti selviävät vaikka olisi vilpoisaa. Onnellista kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Messuilla kuvaamista haittaa myös kantamukset. Heti pitää tehdä aina ostoksiakin, jos pelkää jonkin kasvin loppuvan.
   Lumet ovat nyt tosiaan pois. Seuraava lumi voisikin sataa sitten vaikka marraskuussa.

   Poista
 3. Minun rusokirsikkani ei kuki vieläkään, odotan kukintavuotta innoissani, kai se vielä joskus tulee. Samat fiilikset messuista, perennoja aina vaan vähemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä ne hyötykasvit tekevät kauppansa liiankin hyvin.
   Minun rusokirsikalla on liian lähellä muita puita, joten kukinta ei ole runsastunut niin paljon kuin toivoisin. Siis luulen, että muut puut kilpailevat juurillaan.

   Poista
 4. Toivottavasti ei kovia pakkasia ennee yöllä tule. Se on vuanrana nyt aikaseen kasvuun lähtijille. Ihania kukkijia siellä siun puutarhassa. En miekään Helsingin messuilta kuvia ottanu, kahellessa aika män.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei ole luvassa sentään päivälle pakkasta. Silti vähän jännään kasvien kuntoa. Raikkaalta tuntuu ilma nyt.

   Poista
 5. Ihanasti kukkii. En ole koskaan käynyt noilla Lahden messuilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukintaa on nyt yllättävän paljon ajankohtaan nähden. Valkovuokkoja ei aina ole vielä vappuna.

   Poista
 6. Toivottavasti tuo pieni pläntti lunta sulaa pian pois, eikä lisää tule enää tänä keväänä. Valkovuokot ovat mestareita leviämään, mutta onneksi myös oikein kauniita kukkijoita. Kukkapenkkeihin en niitä kuitenkaan huolisi, vaikka kovasti kyllä tunkevat.
  Kävin myös Lahden messuilla tänään ja kuvasaldoni taisi jäädä yhtä niukaksi. Yrttejä oli tosi paljon tarjolla, perennoja tosiaan vähemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on valkovuokkoja levinnyt myös kukkapenkkeihin itsekseen. Ne katoavat kesän aikana, joten en ole niitä kitkenytkään.
   Toivottavasti löysit jotain mukavaa messuilta.

   Poista
 7. Toivotaan, että kovat yöpakkaset pysyvät poissa.
  Minäkin kävin tänään Lahden messuilla ja muutama kuvakin tuli räpsäistyä kännykällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että messuilla kävi ihmisiä. Nyt oli pakkasyö. Pitää iltapäivällä tutkailla, miten puutarha voi.

   Poista
 8. Kävin eilen ekaa kertaa Lahden messuilla ja minulle se oli positiivinen kokemus Hesaan verrattuna. Kasvipainotteinen ja helpommin hallittavissa. Kuvaaminen jäi vähiin, kun piti vahdata perennoja ja muuta mukavaa. Yrtit näyttivät olevan pääosassa, mutta löytyi sentään perennojakin.
  Meilläkin valkovuokko on levinnyt moneen paikkaan, myös joihonkin kukkapenkkeihin. Minua se ei haittaa, päinvastoin. Katoaa kesäksi näkyvistä, eikä vie voimaa tai tilaa muilta.
  Lumikasaasi voi kutsua jo hellyttäväksi. Pian se on muisto vain, vaikka sää vetikin melko koleaksi. Kävin äsken pihalla ja +4 astetta tuntui tosi kylmältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin valkovuokko vaeltaa myös kukkapenkkiin ja sitten katoaa. Tontilla valkovuokkoja on varmaan satoja, mutta ovat niin hyvin levittäytyneet, että mitään haittaa niistä ei ole.

   Poista
 9. Kauniisti kukkii sielläkin. Meillä on suunnilleen saman verran lunta ja koetan varjella sitä kaikin konstein sulamiselta: sen alla on nimittäin kevään viimeiset kylmäkäsiteltävät :D Voi olla, että joudun siirtämään ruukut kellariin viimeisen jääpalasen kanssa, mutta olkoot niin kauan ulkona kun pystyvät. Jos edes viikon pysyisivät kylmässä, niin saattaisi jo riittää. Lämpimän jakso aikana moni kasvi lähti vähän turhan reippaaseen kasvuun. Toivottavasti eivät kärsi kylmästä. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinullahan on lumelle ihan hyötykäyttöä. Kun lumi sulaa, sitä varmaan voi käydä kaapimassa lisää esim.jäähallien läheltä.

   Tänään täytyy tarkastaa kasvien vointi pakkasyön jälkeen.

   Poista
 10. Kaunista kevätkukintaa. En ole koskaan käynyt Lahden messuilla, vaikka kyllä kiinnostaisi. Mukavaa vapun seutua! PS. Blogissani on puutarhakirjan arvonta, käyhän kurkkaamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle. Kävin jo osallistumassa arvontaan. Mukavia aina sinun arvontasi.

   Poista