perjantai 3. toukokuuta 2019

Kylmä ei kangista

Onneksi on kasveja, joita kylmä ei kangista. Sillä tänään on ollut todella viimaista. Aamulla lapsi totesi, että ensilumi on satanut. Toivottavasti ei tosiaan kesän ensilumi.

Meillä tosiaan ei kuitenkaan ole ollut samanlaista määrää lunta maassa kuin muualla. Olemme selvinneet vähällä. Sillä lumihiutaleita on satanut pitkin päivää. Tuuli ulissut nurkissa ja seurasin työpaikan ikkunasta, miten varis vietti pientä huvipuistohetkeä tuulessa heiluvan koivun latvassa.

Vielä ei tiedä, mitkä kasvit tässä kylmyydessä oikeasti vahingoittuvat. Esikot ja narsissit näyttävät porskuttavan hyvin.


Valkovuokot suojatuvat suppuun.


Jouluruusulle tämä on varmasti ihan normaalia vuoden kiertoon kuuluvaa säätä.


Sen sijaan syyskimikki Bruneten alku näytti saaneen siipeensä. Se ei normaalisti tähän aikaan vuodesta olekaan näin pitkällä.


Palloesikko ja helmililjat ovat ihan sen oloisia, että ulkona olisi lämpimämpää.


Minä olen kyllä palellut. Piti kotona kaivaa taas lämmintä päälle ja sen lisäksi vähän jumppailla, että saa kylmät varpaat lämpiämään. Lapset ovat sisällä jammailleet tanssipelin tahdissa ja sen pelin kanssa pikkujumppa saa veren taas kiertämään. Rusokirsikka ehti avata muutaman kukan lämpimällä ilmalla ja sen kukat näyttävät nyt väsähtäneiltä. Tuon puun läheltä on pakko karsia muutamia isompia puita, kun metsä uhkaa taas tulla suoraan tontille. Vievät omilta puilta energiaa.


Orvokkien lisäksi terassilla on myös hortensiat ihan hyvässä hapessa, kun en niitä sisälle jaksanut raahata. Vappupäivänä meillä oli useita perheitä naamiaisissa. Onneksi silloin oli vielä hyvä ilma, sillä sisällä olisi muuten näillä säillä ollut liiankin tiivis tunnelma.


Mukavaa toukokuun jatkoa ja tsemppiä tähän kylmyyden sietämiseen. Onneksi ei vielä korjattu minilumilapiota (joka on ollut autossa) vielä kamalan kauas.

Köynnöstuessa oli aiemmin useampia ilmapalloja. Kuva otettu 02.05. Meillä ei ihan heti kerätä koristeitakaan pois.

20 kommenttia:

 1. Meilläkin tuuli ujelsi nurkissa, leivinuuniin tein tulet että pirtti hieman lämpeni. Säälittää pikkulinnut - tankkasin heidän baariaan ja väkeä riitti, samoin aikaisin päätään nostaneita perennoita, sipulikukat kyllä pärjäävät! Toivotaan vähälumista toukokuuta, ihan hellettä en kaipaa, mutta ei näin viileääkään.

  Mukavaa viikonloppua kuitenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi pidät huolta linnuista. Perennojen selviäminen näkyy jossain vaiheessa. Lämpötilat tasaantuu taas aika rajusti.

   Poista
 2. Lämpimien päivien jälkeen tuntuu nyt tosi kylmältä! Sääliksi käy linnut ja pihakasvit. Toivottavasti selviävät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavaati selviävät. Luonnon aikaisella heräämisellä on kyllä tämäkin puoli. Takatalvi on aina mahdollinen.

   Poista
 3. Vaikka en riemusta hyppinyt, kun lunta alkoi sataa, niin ei se meillä sinällään mikään katastrofi ollut. Perennat eivät ehtineet kovin isoiksi ja suurin osa sipulikukistakin oli vasta piippoasteella. Yöpakkasista ei vielä oltu päästy eroon, niin tuskinpa lumikaan isommin haittaa tekee. Harmittaa kyllä teidän muiden puolesta, joilla oli kevät pidemmällä ja kasvit kunnolla kasvussa. Toivottavasti ei tule isoja tuhoja. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikainen kevät kyllä oli yllätys ja siitä seuraa varmaan aina lämpötilojen tasaus. Nyt on ne pakkasyöt, jotka jäivät viime kuusta väliin. teillä on varmasti ihan hyväkin, että kevät ei ole vielä edennyt niin paljon.

   Poista
 4. Sipulikukat pärjäävät kylmemmässäkin, muista en tiedä. Juuri, kun kukkapenkkejä vahtii mahdollisten viime kesän kuivuuden aiheuttamien menetysten vuoksi, saapuikin jääkausi ja koettelee lisää. Kyllä se tästä vielä iloksi muuttuu. Jollei, niin haen lumikolan kellarista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jääkausi tosiaan. Ystävät vähän pohjoisempana ovat joutuneet kaivamaan lumikolankin esiin. Kohta ehkä vähän helpottaa.

   Poista
 5. Hrrr, kylmää on ollut, mutta kunnon vaatetuksella puutarhatyöt ovat sujuneet hyvin tänään ;). Kauniisti narsissit keikkuvat esikon kaverina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on kyllä ollut vaikeuksia haluta olla ulkona, kun on näin kylmää. Hienoa, että muut eivät anna kylmyyden lannistaa.

   Poista
 6. Rajuja on nämä ilimojen viahtelut. Ussiimpana kevväänä jonkilaisii takatalavia on. Toivottavasti kirsikka ei tykkee huonuu kylymästä. Puita ois meilläkin harvennettava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovat vaihtelut ovat sääilmiöisä. Taisi huhtikuussa olla lämpimämmät säät, mitä toukokuu tuo tullessaan.

   Poista
 7. Hurja takatalvi lämpimän kauden jälkeen. Meilläkin on onneksi lumet sulaneet alta aikayksikön pois, taitaa olla maa sen verran lämmintä jo. Nyt saisi kyllä kelit taas lämmetä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi joka paikassa ei ole ollut niin paljon lunta. Viileät säät kyllä tuntuvat näin shokilta. Vaikka takatalvi tulee varmuudella jossain vaiheessa aina. Ellei kylmyys jatku kerralla kunnolla toukokuuhun.

   Poista
 8. Joo, talvitakkia olisi tarvinnut, mutta en enää viitsinyt hakea varastosta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi sää taas muuttaa sellaiseksi, että pärjää ilman talvitakkia. Kesäinen kevyttoppatakki olisi kuitenkin ihan järkevä hankinta.

   Poista
 9. Kyllä täällä on vanha talvitakki päällä tehty puutarhassa hommia mutta kyllä on ollut hikikin välillä. En tiedä olisinko helteellä näitä hommia jaksanut tehdäkkään. Täällä on satanut myös ihan vettäkin mikä on ollut ihan hyvä asia .Seuraava toivomus olisi lämpö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä säät ovat olleet toki sopivasti viilentämässä hikihommia. Lämpöä alkaa onneksi taas olla, vaikka huhtikuun lopun säihin tuskin päästään.

   Poista
 10. Tosi kylmää oli täälläkin ja lunta tuli kymmenisen senttiä. Onneksi ne ovat jo melkein kokonaan sulaneet, varjossa on vielä vähän jäljellä. Varmaan tänään nekin sulavat pois. Aurinkoista alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi lumi sulaa pois ja sää on taas enemmän keväisempi.

   Poista