keskiviikko 3. huhtikuuta 2019

Väriä

On tämä kevät ihmeellistä. On nykyisin muitakin värejä kuin valkoista. Kun kulkee lumettomassa kaupungissa, näkee paljon jo eri sävyjä, vaikka harmaa onkin joskus se pääväri. Kun saapuu kotipihaan, olen pari kertaa järkyttynyt kotipihan lumen määrästä. Kotona nimittäin näyttää siltä, että meillä on talvi.


Vaikka takapihalla on vielä ihan tarpeeksi lunta, mutta siellä näkyy myös muita värejä. Näin tämän pihan ensimmäiset lumikellot jo pari päivää sitten. Mutta en ole ikinä nähnyt niitä lumen alta paljastuvan täydessä kasvussa, mutta aivan kumollaan. Tosin jo mietin, että onko joku pupu tai naapurin kissa käynyt makaamassa ne kumoon. Tuossa kohtaa on meillä "lattialämmitys". Sillä kasvavat kakkakaivon vieressä. Jotenkin ne ovat vain kasvaneet, eivätkä porautuneet lumen läpi, niin kuin joskus. Aikamoinen mytty.Onneksi vierestä tulee ihan oikein päin kasvavia lumikelloja.


Epäilen eläinten vierailuja meidän pihassa. Olen nähnyt koko talven aikana tässä erään jänön tai sen jälkiä tai papanoita. Tai voi kyseessä olla useampikin yksilö. Meidän talon lähellä kasvaa vanhoja krookuksia. Ne tulivat esiin lehtineen aika aikaisin. Mutta sitten ne lehdet katosivat parempiin suihin. Yksi yksilö lehtien sisällä jäi kuitenkin kokonaiseksi, vaikka kaikki muut jäivät vähän vajaiksi.


Onneksi tällä tontilla kasvaa eri paikoissa erilaisia krookuksia. Ei nämä tähän jää, jos minulta kysytään. Jos pupuilta kysytään, niin ne saattavat luulla krookusten sisältyvän ruokavalioonsa. Onneksi monin paikoin on lumettomampaa, joten luulen, että puput alkavat löytää jotain muutakin syötävää luonnosta.

Ja ne sinivuokot. Maaliskuun vikoina päivinä tämä yksilö oli jo värikäs, vaikka ei ihan auki. Nyt ensimmäisen rohkean sinivuokon kukka on ilahduttanut minua kovin. Olen pyllistellyt tämän lähellä jo monta kertaa kameran kanssa ja ilman, odottaen kaverinsa avautumista. Ei ole haitannut vaikka naapurin tontilla on samaan aikaan, näköetäisyydellä, vaihdettu auton renkaita tms juuri siellä suunnalla, mihin peppuni osoittaa. Joutuuhan niitä renkaitakin vaihtaessa vähän kumartelemaan. 


Joka kevät pitäisi piirtää aina uusia karttoja ensimmäisistä pälvipaikoista näiden ensimmäisten kukkijoiden takia. Ne ilahduttavat niin kovin lumen keskellä. Jos nimittäin joku luulee, että lumet ovat jostain kohtaan täysin pois, niin se ei koske kovin laajoja alueita.


Tuossa kuvassa se krookukseni ja kukkiva sinivuokko ja tämän pihan laajin lumeton alue (jos tietä ei lasketa). Minäkään en erota sinivuokkoa, mutta krookuksen näen, lähes selvästi.

Se on silti kevät.

22 kommenttia:

 1. Ihania kukkia ja nuppuja! Puolikkaat krookukset kyllä harmittavat, ja laonneet lumikellot näyttävät vähän surkeilta. Ehkä ne vielä jaksavat nousta?
  Sanoinkuvaamattoman mahtavan värinen sinivuokko! On jännää, että vaikka täällä kevät on pidemmällä - tontillani ei liene enää pienintäkään lumilänttiä, niin sinivuokkoja ei vain näy, ei pihaustakaan. Sama joka kevät, niistä raportoidaan pitkin eteläistä Suomea. Kiinnostavaa jotenkin, että mikä sen virittää kukkaan niin eri tavalla kuin esim. sipulikukat, jotka ovat täällä todella aikaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen laonneita lumikelloja käynyt kurkkimassa, eivät taida kyetä enää nousemaan. Sinivuokon väri on ihana, niitä on ihan sinisiäkin samassa paikassa. Jostain syystä nämä pinkit ovat nyt ekoja.
   Sinulla on jo vaikka mitä ihania pieniä ihmeitä siellä.

   Poista
 2. Meillä (Oulujokivarressa) vielä hiihdetään! Komposti ja kärpäset ovat kuitenkin jo käynnistyneet kevätauringossa. Kohta ne kevättähdetkin talon seinustalta nousevat, pälviä on jo muualle ilmestynyt. Odotellessa voi onneksi esikasvattaa taimia ja ostaa narsisseja, nyt oli lähikaupassakin muutakin kuin perus-tetejä! 😄🤗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomi on pitkä maa ja selvä ero on kasvuvyöhykkeillä. Onneksi se kevät tulee teillekin, kun komposti jo hyrrää.

   Poista
 3. Kyllä, kevät on täällä. Pienikin lumesta vapaa pläntti on ilo ja etenkin jos sieltä nousee jotain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on ilot tosiaan pieniä. Mutta sitäkin arvokkaampia.

   Poista
 4. Minäkin toivon että kutsumattomat vieraat siirtyvät toisille laitumille. Minulla peurat tekivät viikonloppuna kunnon pihan putsausoperaation kaikista sahrameista ja tulppaanien kärjistä.... NYt on noussut uusia krookuksia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kutsumattomat vieraat voisivat mennä pian metsään tai jättää omat kasvit kuitenkin rauhaan.

   Poista
 5. Aika ihana varhainen sinivuokko. Jokaiselle jotakin; teillä on enemmän lunta, mutta sinivuokko kukkii. Meillä vähemmän lunta, vaan sinivuokosta ei vielä nuppuakaan.
  Kyllä ne jänikset käyvät pihassa kukkien päällä makaamassa ja krookuksia napostelemassa. Olen omin silmin nähnyt pari iltaa sitten. Iltojen pidentyessä ja metsien vihertyessä puput toivon mukaan pomppivat muille maille ja jättävät piippomme rauhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella menee erikoisesti tämä. Meillä ei usein sinivuokot herää muistaakseeni näin. Mutta saavat niin paljon lämpösäteilyä talosta, että sinivuokoy ovat keväässä, kun takapiha talvessa.

   Puput voisivat syödä mielellään kaikki rikkaruohoja, joita paljastuu.

   Poista
 6. Onneksi on kevät! Talvella tuli lunta niin paljon, että saadaan nauttia siitä pitkälle kevääseen asti. Onneksi on aurinkoisia päiviä, joten eiköhän ne loputkin lähde.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt lumitilanne muuttuu nopeasti. Ei enää kauan ole lunta.

   Poista
 7. Ihanan keväistä. Vielä ei täällä mikään viherrä, saati kevään ensimmäiset kukat olisi pinnassa... mutta ei se mitään. Keväiset kuvat muilta saa malttamaan odottamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tulee niin nopeasti sitten, kukat nimittäin. Nyt katsoin uusia ensimmäisiä pälvipaikkoja ensi vuotta varten. Jos niihin kohtiin muistaisi syksyllä upottaa jotain kukkivaa.

   Poista
 8. Ihanan värinen sinivuokko <3 Harmi että lumikellot oli lytätty ja krookukset parturoitu. Veikkaan, että lumikellot kyllä nousevat pian pystympään. Jospa puputkin pomppisivat metsään häiritsemästä puutarhakasveja. Aurinkoisia kevätpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin! Ihanan autinkoista on ollutkin.
   Ei aina saa kaikkia kasveja ihailla ihan ehjinä. Onneksi kuitenkin suuri osa säästyy.

   Poista
 9. Meillä käy kauris napsimassa nousevat tulppaanin alut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei. Kyllä kauriit osaavat olla ärsyttäviä ruokailijoita.

   Poista
 10. Voi sentään, jotakin olet löytänyt, etkä turhaan pyllistellytkään! Tuon väristä sinivuokkoa kummartuu katsomaan kerran jos toisenkin! Täällä sinivuokotkin ovat jossain paksun lumikerroksen alla... ja ensi viikoksi lisää lunta luvassa - apua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinivuokot ovat meilläkin tietyissä paikoissa visusti lumen alla. Olen niitä siirrellyt eri paikkoihin. Kestää sitten kukinta kauemmin, kun osa vasta uinuu.
   En minäkään odota uutta lunta, mutta enemmin huhtikuussa kuin kesäkuussa.

   Poista
 11. Spring came bringing the beauty and charm of nature's rebirth.
  Have a nice Sunday
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  VastaaPoista