torstai 21. kesäkuuta 2018

Vanhoja ehdotuksia

Olen ollut lomalla töistä noin viikon. En ole vielä ehtinyt puutarhahommiin, vaikka osan loman alusta olenkin ollut kotona,

On ollut aika paljon kaikkea muuta. Kävimme lasten kanssa yhden futisturnauksen jälkipelinä mökkeilemässä hyvällä säällä. Joten minusta tuntuu, että olen ikään kuin jo juhannuksen viettänyt. Vaikka harvoinhan juhannusta auringossa vietetään. Oli hienoa olla hyvällä säällä järven rannalla. Uida ja saunoa. Ihailla tyyntä järveä ja ihailla kovalla tuulella aaltoja, jotka lahdentyngässä tuuli pystyy tekemään.

Mökiltä tuotu pionin jakotaimi. Todennäköisesti vanha kunnon Sarah Bernhard.
Mökki ei ole oma, vaan puolisoni suvulla ollut 80-90vuotta. Mökki on oikeastaan talo, joka on joskus aiemmin sisältänyt hoidetun puutarhan. 1930-luvulla talo puutarhoineen on ostettu järven rannalta. Rantaa on paljon pienempi kaistale kuin muuta maata. Silloin tämä omistaja opettajapariskunta viljeli koulun työsuhdeasunnon mailla vihanneksia ja "mökillään" jonkin matkan päästä koululta hedelmiä ja marjoja. Ennen kuin minä olen tuohon paikkaan tutustunut, on siellä ollut enemmänkin perennoja, mutta niistä ei ole enää pitkään aikaan ole ollut paljonkaan tallella. Siksi pyysin ja sain luvan ottaa pionistakin jakotaimen mukaan. Kaikki kitkeminen on tuolla puutarhassa nykyisin vähemmän tärkeitä tehtäviä.Kun suvussa on jonkinlaista hamsteritaipumuksia, ei kaikkea heitetä pois. Vanha istutusehdotus on itse asiassa ollut kehystettynä keittiössä kauan. Nyt otin siitä muutamia pieniä kuvia. Kun vertaa istutusehdotusta ja nykyistä todellisuutta, on niissä eroja. Kyselinkin hieman, että muistaako kukaan, että onko joskus tiet tai polut olleet niillä paikoilla, mitä ehdotuksessa on. Osa nimittäin menee siten, kuten on ehdotettu, osa ei.


Nykyisin myös puut ja pensaat ovat eri tavoin, enemmän limittäin toistensa kanssa. En tosin ole missään nähnyt niin korkeita punaisia viinimarjapuskia kuin tuolla. Osa niistä voikin olla todella vanhoja, osa taas voi olla jonkin toisen istuttamia.


Kuusiaita on istutettu varmasti 30-luvulla ja nyt se on saanut pikkuhiljaa lähtöpasseja. Hyttyset ovat vähentyneet paljon ja myrskyllä ei puiden heiluminen pelota enää ehkä yhtä paljon.  Luulen, että muotopuutarhaa tuolla ei ole ollut ikinä, ainakaan siinä kohdassa, kuin istutussuunnitelmassa. Mutta mistäs minä siitä tiedän, sillä olen kuullut vain tarinoita. Mökin seuraava sukupolvi ei ollut enää niin kiinnostunut perennoista, joten luonto on saanut vallan. Puut ovat paikoin kasvaneet ja varjostavat nykyisin niitä paikkoja, jotka varmasti joskus ovat olleet auringossa.


Tänään kesäpäiväntasaus on mennyt hyvin tavallisessa suomalaisessa juhannussäässä. Auringossa ja tihkun myötä kylmenevässä säässä. Ja olemme lasten kanssa hoitaneet nyt muutamina päivinä monta pakollista hommaa pois alta. Ehkä tässä vielä ehtii omaankin puutarhaankaan keskittyä ennen kuin loma loppuu.

28 kommenttia:

 1. Todella mielenkiintoinen tuo vanha istutussuunnitelma. Välillä kyllä itseäni harmittaa, kun aikoinaan niin upeiden puutarhojen annetaan ränsistyä ja viilliintyä uusien omistajien kiinnostuksen puutteessa. Pitäisiköhän säätää sellainen laki, että hienon puutarhan sisältävän tontin saa periä/ostaa vain puutarhanhoidosta kiinnostuneet. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo puutarha on saanut aikoinaan kahden ihmisen panostuksen kesäaikaan, siihen ei oikein moni kykene. Toista kasvimaata hoiti pääasiassa aputyttö.. Mutta luomua tuolla ei ole ollut, kamalia myrkkyjä käytetty aikoinaan.
   Luulen, että istutusehdotelmaa ei ole ikinä tehty tuollaisena. Maaston muodot eivät ole kaikki otettu tuossa huomioon.

   Poista
 2. On se kiva, että kaikkea ei heitetä pois. Istutussuunnitelmia on mukava tutkia. Hyvää juhannusta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus hamsterointi tuottaa iloa tuleville polville. On se tuottanut myös harmaita hiuksia ja ihmetystäkin.

   Poista
 3. Paljon kysymyksiä heräilee mieleen kun vertaa nykyisyyttä ja vanhaa istutussuunnitelmaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihmetellyt istutussuunnitelman monipuolisuutta aikoinaan. Osa tuolla kasvavista omenapuista tekee ihan hyviä omenia, osa taas vähän huonompia.

   Poista
 4. Nuo vanhat istutussuunnitelmat ovat todella mielenkiintoisia, lähes taideteoksia ja vanhoista puutarhoista löytyy aarteita!

  Oikein mukavaa Juhannuksen aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin!
   Jos tuolla alkaisi touhuamaan, voisi tehdä jotain löytöjä. Siellä vain tekemisen paljous on näillä aikaresurseilla ihan mahdoton tehtävä.

   Poista
 5. Tuollaiset on hauskoja löytöjä, joita kannattaa vaalia. Ihanaa juhannusta, vaikka sitä jo etukäteen hieman aloittelittekin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin! Tuo istutusehdotus on kaunis. En tiedä, kuka sen on kehystänyt.

   Poista
 6. Nuo vanhat istutussuunnitelmat tai tuossa tapauksessa ehdotukset ovat mahtavia aarteita. Ne kertovat paljon myös puutarhahistoriasta yleisesti.
  Hienoa, että suunnitelmat ovat tallella.
  Rentouttavaa ja kaunista juhannusta ja loman jatkoa! 💓

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hämmästyin, että tuolla oli ehdotettu myös rungollisia syreenejä. Onneksi kaikkea ei heitetä pois.
   Kiitos! Onneksi kaiken tohinan keskellä on mukavan rentoja hetkiä.

   Poista
 7. Hauska vanha istutussuunnitelma, pieteetillä tehty. Lomasi kuulostaa mukavan rennolta, ihanaa loman jatkoa ja iloista juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Iloista juhannusta sinnekin. Vanhoja aarteita on hauska tutkia.

   Poista
 8. Vanha istutussuunnitelma on kaunis jo katsellakin ja varmasti se herättää sekä aarteenetsimisinnon että paljon kysymyksiä. Teetin aikanaan istutussuunnitelman omalle pihalle, mutta sen noudattaminen käytännössä osoittautui hankalaksi. Suunnittelija haastatteli meitä ja kävi tontilla mittaamassa ja katsomassa. Lopputulos oli kuitenkin enemmän hänen toiveidensa täyttymys, kuin meidän unelmapuutarhamme. Niin on voinut käydä tuossa teidänkin tapauksessanne.
  Sinulla on nyt tuplajuhannus, kun olet aloittanut sen viettämisen muita aikaisemmin. Mukavaa juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässäkin istutusehdotuksessa on jotain enemmän ja jotain vähemmän. Noin monia omenapuita ei siellä kasva, vaikka paljon puita onkin. Myös istuskeluryhmiä on pidetty eri paikoissa eri vuosina. Aina ei riitä myöskään budjetti kaiken toteuttamiseen. Ja pitäähän sen olla oman näköinen sen suunnitelman.

   Poista
 9. kiintoisia nuo vanhat suunnitelmat.

  Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kummasti kiinnostaa nämä suunnitelmat nykyisin.
   Mukavaa juhannusta!

   Poista
 10. Puutarhastakin on hyvä ottaa joskus lomaa. Mielenkiintoinen puutarhasuunnitelma, onneksi se on säästynyt. Eihän yiedä vaikka joku joskus innostuisi sitä toteuttamaan.
  Iloista juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tämä on tosiaan säästetty. Löysin kyllä myös kunnon myrkytysohjeet puutarhalle.
   Suunnitelma on muuten ihan ok, mutta kaikkia maastonmuotoja ei ole otettu huomioon, kun kyseessä ei ole ihan tasamaa. Joku voisi tästä suoraan ottaa mallia.
   Kiitos samoin, iloista juhannusta!

   Poista
 11. Suoranainen aarre tuo vanha puutarhasuunnitelma ja hienoa että se on kehystettynä keittiön seinällä.
  Ihanaa juhannuksen aikaa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin, ihanaa juhannusta!
   Kaikenlaisia aarteita on olemassa, minustakin tämä on hieno aarre.

   Poista
 12. Mukava kun entiset suunnitelmat ovat tallella. Hyötytarha on varmaan ollu pääosassa.
  Hyvvee juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyötytarha on tosiaan ollut se pääosa. Varmasti säilöminen on vienyt aikaa aika paljon joka kesä.

   Poista
 13. Hienoa, että olet saanut vanhasta kasvista ottaa jakopalan, sillä on vuosien varrella tunnearvoa. Hyvää juhannuksenaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tällä jakopalalla on paljon tunnearvoa. Tiedän sen historiaa.

   Poista
 14. Mielenkiintoinen istutussuunnitelma. Huomasin sellaisen kuin päärynä omena. Onkohan sellaista enää myynnissä. Ihanaa tämä pionin jakopala.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa minäkin mietin. Tuolla ei ainakaan ole viime aikoina kasvanut päärynäomenaa. Siis ainakaan viimeisen 20 vuoden aikana.

   Poista