tiistai 12. kesäkuuta 2018

Selviytyjät

H = Haastattelija

K=Kilpailija

Paikka: Puolivarjoinen savipohjainen vanha piha, jossa osa penkeistä perustettu melko hyvin, osa huonosti ja osa jostain siitä väliltä.


Tilanne: Ennätyskuiva kevät ja alkukesä tällä tontilla. Toukokuun 3:n päivän jälkeen satanut yhteensä 4milliä, jotka tulleet kesäkuun alussa peräkkäisinä päivinä.

Ensimmäinen kilpailija: Idänunikko Royal Wedding

H: Mitä olet mieltä tämä vuoden kasvuolosuhteista.
K: Tänä vuonna olen pitänyt siitä, että tämä meidän suku tulee tällä tontilla oikeuksiin. Ei tarvitse varpaiden lillua missään vellissä, vaan on sopivasti tuo ilma kuivattanut kasvuolosuhteet mukavasti. Sain jopa suvun vähän lisääntymäänkin. Tänä vuonna on myös lajikkeemme ollut todella tyytyväinen nettinäkyvyyteen. Sanaa Royal Wedding - on tilastojen mukaan käytetty hakusanana hurjan monta kertaa, harmi vain, että ihmiset unohtavat kirjoittaa oheen, että idänunikko. Saavat kuviin vain jotain Harryja ja Meghaneita. Avaudun kohta ja sitten häikäisen kaikki! Minun pukuni on upea.


Toinen kilpailija: Tuntematon tarhapioni

H: Mitä luulet omasta selviytymisestä tänä vuonna?
K: Ehdottomasti olen kyllä selviytyjä suurella S:llä. Tarvitsen ehdottomasti tästä oman tittelin. Olenhan ollut tällä tontilla ihan vuosikymmeniä ja monia vuosia ihan ilman hoitoa ja porskuttanut vaan kukkimaan ihan tuosta vaan. Joskus minua tuetaan ja joskus ei. Tänä vuonna osaa meistä tuettiin, mutta osa jätettiin tukematta. Ja silti ei tullut sadetta. Usein olen ihan maata myötenkin joutunut kukkimaan todella huolimattomassa hoidossa. Onneksi nyt sentään jotain hoitoa edes yritetään. Olenhan jo sen arvoinen.


Kolmas kilpailija: Keltavaleunikko

H: Mitä mieltä olet omasta asemastasi verrattuna muihin?
K: Minullahan on muihin nähden aivan erityisasema. Osaan tuottaa jälkeläisiä siihen malliin, että vallattaisiin mielellään vaikka isommatkin alueet, jollei tuo tyyppi yrittäisi rajoittaa kypsyviä siemenkotia. Parin vuoden päästä kukittaisiin iloisesti jo naapurinkin pihalla, mutta välillä jälkikasvua vaan katoilee. Onneksi meitä on suuri joukkovoima, ei lopu kukinta ihan heti yhteen päivään.


Neljäs kilpailija: Sinivaleunikko

H: Mitä vastaisit keltavaleunikon mietteisiin?
K: Minä kyllä lähtisin tähän Selviytyjät kilpailuun aivan eri lähtökohdista. Minä olen myös täällä lisääntynyt, mutta en harrasta tuollaista aggressiivista hyökkäystä. Pitää ensin esittää vähän Hard-To-Get-tyyppistä vaikeasti tavoiteltavaa. Ja saavuttaa ensin vähän useampia riemunkiljahduksia. Sen jälkeen on asemat hyvät ja minua aletaan lisäilemään ja kokeilemaan eri penkkeihin ja kuulemma jo haaveillaan sisaruksistani, joilla on hieman eri väritys. Minä en tältä tontilta ensimmäisenä lähde. Tämän hetken karvainen, kiiviä muistuttava ulkonäkö on hämäävää; kun sinisyys tulee esiin, saan paljon ihailua.


Viiden kilpailija: Tähkäesikko

H: Mikä on sinun taktiikkasi tähän selviytyjät-kisaan?
K: Ajattelin olla tällä kerralla sellainen musta hevonen. Muut saavat rauhassa selvitellä välejään ja minä kasvan täällä vähän suojassa ja varjossa hyasintin lehtien varjossa. Sen avulla olen selviytynyt tästä kuivuudesta todella mainiosti. Kasvattajanikin ihan unohti minut ja luuli minun kuolleen. Kun kasvattajani löysi minut hengissä, sain armollisen suuren määrän vettä niskaani ja tunnen olevani hienosti huomioitu ja hyvin vahvana ehdokkaana jatkajissa.


Kuuden kilpailija: Morsiusleinikki

H: Miten olet tämän kauden voinut?
K: Erittäin koville on ottanut tämä kuivuus. Tällä tontilla jotkin rikkasukulaiseni voivat aivan paksusti, säästä huolimatta. Minut on lykätty kuivaan paikkaan  ja näillä vesimäärillä en oikein jaksanut ottaa mitään kasvuspurttiakaan. On tämä mennyt vähillä kasvuilla ja vähillä kukilla ja olen saanut myös hyvin vähän huomioita. Toivoisin jo oikeastaan pientä lepohetkeä, jotta voin sitten ensi kaudella yllättää kaikki muut. Onneksi minut sentään huomioitiin pienellä vesimäärällä, mutta se ei voimia enää tässä vaiheessa palauta.


Seitsemäs kilpailija: Keltakurjenmiekka

H: Olet tänäkin vuonna melko laaja? Miten se sujuu kostean paikan kasvilta?
K: Olen ollut tässä vuosikausia. Olen vallannut tämän puutarhan kosteimman paikan jo vuosia sitten. Sen ansioista olen tässä saanut olla, kun olen tätä massaa kasvattanut. Kukaan ei minua lapiolla saa sorkittua. Täytyy osoittaa oma kestävyytensä myös kuivina aikoina. Minähän kukin, vaikka uhallanikin. Minä kestän olla varpaat märkinä tai kuivina. Olen todellinen sopeutuja ja siten varmasti paras Selviytyjä. Jos minut täältä haluaa pois, tilatkoot kaivurin.


Jos sateettomuus jatkuu, jatkamme seuraavia Selviytyjät- osioita mahdollisesti lisääkin. Luulen, että jonkinlainen Selviytyjät-kamppailu on menossa ympäri maata.

Vaikka tuomaristo tulee valitsemaan Selvityjän, saa meistä myös valita oman suosikkinsa kommenteissa.

18 kommenttia:

 1. Selviytyjät kamppailu taitaa olla menossa useammassa puutarhassa. Minun 'Royal Wedding' unikoista ensimmäiset avautuivat tänään, on se vaan kaunis. Morsiusleinikkini on yhtä onneton vaikka sille on kannettu vettä, ei taida tykätä kuivuudesta tämä morsian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Morsiusleinikki jäi aika kitukasvuiseksi. Ehkä on ensi vuonna taas näyttävä. Onneksi on sentään hengissä.
   On hieno tarkkailla, milloin eka RoyalWeddding avautuu.

   Poista
 2. Heh hee, mainio!
  Täälläkin morsiusleinikit ovat lurpallaan ja vain puolet sen korkuisista kuin ne saattavat olla suotuisampana kesänä. Idänunikot ja ruusut pääsevät oikeuksiinsa, eikä muuten taida yksikään pionikaan lurpottaa. Sen sijaan ainoa sinivaleunikkoni on säälittävä maata pitkin makaava raasku. Viime yösä kun ei odotettua sadetta tullutkaan, täytyy muistaa käydä huomenna kastelemassa se.
  Kiinnostava nähdä, ketkä pääsevät jatkoon ;-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vettä täytyy joillekin kasveille antaa. Kunnon sade olisi tarpeen, mutta nyt näyttää tulevan taas monta päivää ilman pisaaraakaan vettä.
   Tämä pihan selviytyjät- kamppailu voi olla aika tiukka. Voi olla, että on jo niitä, jotka eivät selviytyneet. En vain ole tajunnut menetyksiä.

   Poista
 3. Todellisia selviytyjiä. Toissa yönä meillä tuli luvattu sade, mutta eipä sen vaikutuksia juuri huomannut seuraavana päivänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti pitäisi olla pari päivää sadetta, että vaikutukset näkyisivät vielä seuraavanakin päivänä.

   Poista
 4. Hauskasti kirjoitettu:D Unikoille lienee tämä kuivuus ollut eduksi, mutta selviytyjien loppukastiin taitavat tosiaan päästä nuo erilaiset kurjenmiekat, eivät kuivuudesta ole moksiskaan. Keltavaleunikko on uusi tuttavuus, eivät taida siemenet tänne asti lentää:) Koitetaan jaksaa itsekin selviytyä tämän kuivuuden kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka vuosi keltavaleunikko ehtii tehdä jonkin kypsyneen siemenkodan. Voin silloin lähettää siemeniä. Meillä keltavaleunikkoa kasvaa noin neliön alueella. Enää en sen siemeniä omiim penkkeihin levittele, neliön verran riittää.

   Poista
 5. Voi, miten hauska postaus!
  Selviytyjiä ovat tänä vuonna kurjenpolvet, koivuangervot, pionit ja kaikki syväjuuriset kasvit. Hassusti jopa jotkut mehikasvit ja muut kuivanpaikan sekä matalajuuriset kasvit kärsivät kuivuudesta. Ja sitten esim. kuunliljat porskuttavat ainakin vielä upeasti. Niiden juuret ovat niin syvällä maassa. Nurmikko ei pärjää näiden selviytyjien kanssa. Näyttää aika surkealta ainakin meillä, leikatakaan ei kyllä ole tarvinnut kuin kolme kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä unohdin lisätä kurjenpolvet tähän joukkoon. Ne viihtyvät oikein mainiosti. Kuunliljat rehottavat myös hyvinkin vehreänä. Nurmikko ei tosiaan ole kuivuuden ystävä.

   Meillä myös osa syysleimuista on yhtä korkeita kuin aina. Tosin kukintaan on vielä aikaa. Jos sateettomuus jatkuu, selviytyjät-kisa voi vielä saada uusia käänteitä.

   Poista
 6. Kivasti toteutettu postaus! Vaikka kuivuus yllättäen helpottaisikin, selviytyjät-teemaasi olisi mukava seurata jatkossakin. Saapa nähdä, millainen loppusaldo omassa puutarhassa on syksyllä tai pikemminkin ensi keväänä.
  Tykkään noista keltavaleunikoista. Erinomainen yhdistelmä sanoista valeunikko ja unikko ja keltainenkin on jotenkin söpö sävy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltavaleunikko on erittäin elinvoimainen, myös kuivuudessa. Se on valmis taas laittamaan uudet siemenet kypsymään.
   Selviytyjät teema saattaa tosiaan jatkua ensi kevääseen asti. Seuraavat ennustetut vesisateet näkyvät vasta noin viikon kuluttua.

   Poista
 7. Ihana postaus!
  Kyllä tuosta joukosta on hankala valita suosikkinsa, ehkä kuitenkin sinivaleunikko on aika kärkisijoilla:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinivaleunikko on sen verran hankalassa maineessa, että se saa helposti bonuspisteitä. Sillä pitäisi olla vähän enemmän kosteutta, mitä luonto nyt tarjoaa. Olen nyt aloittaanut sinivaleunikoiden kastelun, vaikka tavallisena vuonna kastelua ei tarvitse.

   Poista
 8. Hauska kisa :) Nyt valitaan jyvät akanoista ja todelliset selviytyjät paljastuvat. Unikot ja kurjenmiekat tulevat pärjäämään hyvin kisassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt todella mitellään voimia. Kurjenmiekat ja unikot eivät valita ollenkaan.

   Ei aina tarvitse tv-ohjelmia, kun puutarhassa on ihan omat kamppailut menossa.

   Poista
 9. Mukava posti. Ja hauska kisa, ei oo tullu mieleenkään ajatella tämmöseltä kantilta puutarhoo aiemmin. Meillä on jonkunverran satanu, van kuivoo on kuitenkin. Kyllä nyt unikot ja paksujuuriset pärjevää tuossa kisassa. Kovasti on esm, nauhuksii kasteltu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin katson nyt puutarhaa vähän eri silmin. Kuivuus tuntuu monin tavoin. Vesisade olisi nyt jo vaihtelua.

   Poista