sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

Tarhapioni

Tänään on kuukausi ilman sateita meidän pihalla. Jos ei lasketa niitä kolmea pisaraa, jotka tytär koki jonkin pienen pilvenhattaran ohikulkumatkalla. Ne pisarat eivät edes näkyneet maassa.

Tämän pihan alkuperäisiä tarhapioneja on ollut kaksi. Ainakin päättelen niiden olevan tarhapioneja. Ne kukkivat usein kesäkuussa, kiinanpioneja aikaisemmin. Äsken näin tämän pionin nyt varovaisesti raottavan nuppuaan. Keltavaleunikot aloittavat nyt kukinnan. Ja minä jatkan niiden karsimista. Joka vuosi pääsevät siementämään salaa.


Viime vuonna tässä kohtaa pionit ovat olleet kokonaan auki 29.6.2017.

Vertailukuvana sama kohta 2.6.2017.


Tuolla kasvien lomassa näkyy vihreää kukkatukea, siitä tiedän, että tuosta lähtee kasvamaan nämä kyseiset pionit.

Sääennustuksia vähän olen tutkinut ja luulen, että vähintään parina yönä saan laittaa hallaharsot taas käyttöön. 

Mukavaa uutta viikkoa! 

30 kommenttia:

 1. Hirmu pitkä aika ilman sadetta.
  Nyt on luvassa kylmää tosiaan, katsoin just sääennusteen.
  Ihanat kukat ja vihreys!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy taas etsiä lämpimiä vaatteita. Vihreyttä on nyt runsaasti.

   Poista
 2. Pionit on nupuillaan ihan hurjan aikaisin. Sateesta ei ole havaibtoja täälläkään yhtään runsaammin. Onko oikeasti teilläkin ihan hallaa luvassa.. minulla on niin paljon hallanarkoja jo istutettuna, että ei niitä kaikkia pysty edes peittämään! Saas nähdä miten käy!! Mukavaa alkavaa viikkoa kuitenkin, toivotaan sitä sadetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ennuste näyttää noin 4 astetta joksikin yöksi. En aio suojata kaikkia kasveja, mutta muutamia kasveja suojaan.
   Sadetta odotetaan jo kovasti. Toivotaan, että sadetta myös saadaan.

   Poista
 3. Sama aika on oltu täällä ilman sadetta. Tiistaille luvassa pari pisaraa, niin toivon että ennuste pettäisi ja tulisi vettä kunnolla. Halla on aika lähellä tällä viikolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella toivoiso nyt sääennusteiden pettävän ja vettä saisi tulla enemmän. Vähintään 10ml olisi toiveena. Jos millikin kertyy sademittariin, on se toki enemmän kuin kuukauteen.

   Poista
 4. Meilläkään ei satteita oo ollu kuukauteen. Kaikki on kuivoo, säilörehunurmetkin kittuu. Pihassa ei oo hättee, kun järvessä vettä riittää.
  Ei tarvihteis halloja tulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulisi nyt sellainen sade, että maa imisi vettä vähän enemmän kuin vain pinnalta.

   Poista
 5. Sadetta täälläkin on kaipailtu, no perjantaina tuli sen verran, että kuivuneet pisarat näkyivät auton nokkapellillä siitepölyyn sekoittuneina. Pionien kukinta alkoi tänä vuonna tosi aikaisin kuten muukin kukinta. Hallaa ei täälläkään kaipailla.

  Mukavaa kesäkuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä teidänkään sade kuulosta ihan kastelevalta sateelta. Pionit ovat aikaisessa, ja niin tuntuu olevan moni muukin kasvi. Alkanut viileys voi kyllä jarrutella nyt kukinnan etenemistä.

   Poista
 6. Kuukauteen ei ole täälläkään satanut ja se näkyy jo puutarhassa monin tavoin. Olen kastellut vain kasvimaata, ruukkukukkia ja kärhöjä. Ihan mahdotonta kaikkea muuta on kastella. Muutamien seuraavien öiden lämpötila painuu huolestuttavan alas. Mitenkähän kasvit selviävät mitä näiden helteiden jälkeen? Kasvarissa ainakin täytyy laittaa varsoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvit joutuvat nyt alttiiksi viileälle. Luotan kuitenkin, että kasvu taas lähtee eteenpäin, kun viileä jakso helpottaa. Minulla on tomaatit tuulen ja kylmän armoilla, joten ne ainakin saa harsot pariksi yöksi.
   Minulla osa kärhöistä joutuu selviämään ilman kasteluvettä. Saa nähdä, kukkiiko ne ollenkaan.

   Poista
 7. Sade olisi nyt enemmän kuin tarpeeseen. Meillä tosin viime viikolla satoi yhtenä yönä melko runsaastikin, mutta ei kuitenkaan tarpeeksi. Nyt tarvitaan pitkäkestoista sadetta jotta se todella auttaisi kasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkusade ei enää paljon auta, vaikka kaikki pisarat otetaan toki kiitollisuudella vastaan. Tuuli on melkoinen, mutta ei tuo tänne sadetta.

   Poista
 8. Sadetta kaipailen tänään kitkin yhden penkin mikä on jäänyt vähän oman onnensa nojaan. Huomasin että rikkaruohotkin nuokkuu pahasti . On tämä kummaa kevättä pitänyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erilainen kevät. Kuulemma Islannissa on ollut sateisin toukokuu pitkään aikaa. Ne on siellä ne meidän vedet.

   Poista
 9. Nyt kelpaisi kyllä muutama sadepäivä. Tuuli on yltynyt ja kuivattaa pihaa tehokkaasti, jos jossakin maan uumenissa vielä on kosteutta kasveille. Tontin reunalla kasvaa iso haapa. Piha on täynnä varisseita vihreitä lehtiä, jotka hädin tuskin ovat kasvaneet kokoonsa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tänään satanut 2 milliä. Esikon lehdet piristyivät. Haluaisin lisää sadetta. Muita kasveja tuo vesimäärä ei kovin pitkälle auta.
   Nyt ei sadepäivät haittaisi.

   Poista
 10. Hei. Voitit blogiarvonnassani puutarhakirjan Heidi Haapalahden, Teija Tuiskun & Gunilla Törnroosin kirjan Kukkiva kasvimaa potager. Onnea voiton johdosta! - Laitan sinulle sähköpostia tuohon vaaleanvihreaa osoitteeseen.

  VastaaPoista
 11. Kauniita kukkijoita! Meilläkin pionit ovat jo nupussa. En muista, milloin ne olisivat olleet näin ajoissa aiemmin. Täällä oli eilen sadepäivä ja huomiseksi on luvattu samanlaista, onneksi. Ihanaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teille on tullut enemmän vettä. Meille on juuri tullut noin 4ml kahden pilvisen päivän saldona.

   Poista
 12. Jep, pari yötä harsoillaan, sitten lämpenee ;)

  VastaaPoista
 13. Kauniisti kukkii. Meillä on ensimmäinen pioni auennut. Nimeä en tiedä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionien nimet eivät aina jää mieleen tai joskus purkissa onkin vähän jotain toista, mitä piti.

   Poista
 14. Hienot kuvat kukkasista, hyvää kesää toivottaen Willa Suvituuli !

  VastaaPoista