lauantai 17. syyskuuta 2016

Syksyn puuhia

Minulle tärkeä syksyn puuhaa on istuttaa sipuleita. Ikinä ei tiedä, mitkä vanhat kevätkukkijat (kesäkukkijat) nousevat. Ja joskus kesän aikana on myös ilmaantunut uusia istutusalueita. Olen tähän mennessä kaivanut maahan jo
- lumikelloja (niiden lajeista ei aina voi olla satavarma)
- krookuksia:  Grand Maitre ja Barr's Purple
- narsisseja: Lemon Strike, Topolino ja Recurvus
- laukkoja: pallerolaukkoja ja ukkolaukka Purple Sensation

Istutusta odottaa vielä pari pussia. Näistä osan kaivan nyt viikonlopun aikana maahan.


Jalkapallohullu poikani lähinnä kiinnostui yhdestä pussista.


Kiinnostus kesti noin 30 sekuntia. Siinä ajassa ehtii miettiä, että onkohan tulppaanit nimetty jalkapalloilijan mukaan vai ei.

Jostain pitäisi vielä löytää muutamia tulppaaneja lisää, mutta kauhistuneena olen todennut, että jotkut ennen varmat paikat eivät olekaan tilanneet tänä vuonna sipuleita. Ja joissain paikoissa on suorastaan ryöstöhinnat. Nimittäin koluan yleensä joka syksy kaikki mahdolliset paikat (marketeista ja rautakaupoista lähtien) erilaisten sipulien toivossa. Tänä vuonna en ole tilannut mitään netistä, saatan olla sielläkin myöhässä. Yritin myös epätoivoisesti etsiä muistiinpanoistani paikkaa, mistä viime vuonna ostin Brown Sugar-tulppaaneja. Niitä haluaisin lisää. Paikka olisi jo tiedossa.


Pihoilla ja puutarhoissa on syksy. Tuoksuherneet jaksavat vielä kukkia. Niille viritetty lapiotuki jäi vähän matalaksi.


Punahattuja ovat syöneet kotilot. Onneksi osa näyttää edes vähän nätimmiltä.


Syysmyrkkyliljat ponnistavat joka vuosia ihan kamalan huonosti hoidetun vanhan kukkapenkin paikalta. Tämän vanhan kukkapenkin kohdalle mielessäni on jotain suunnitelmia. Sen verran suuria, että en ole vielä kyennyt niitä toteuttamaan.


Tämän vuoden kummallisimman kukkijan tittelin vie tumma salkoruusu. Istutin tasan yhden. Pikkasen myöhään. Yksi kunnon myrsky taittoi sen kasvamaan maata myöten. En jaksanut sitä viritellä pystyyn, joten nyt se kyllä kukkii. Mutta vähän eri tavoin kuin etukäteen ajattelin. Hommat eivät mene ihan kuin aina ajatteli.


Olen vähän huonosti ollut blogimaailmassa mukana. Arki on temmannut tiukasti myös muihin juttuihin. Mukavaa viikonloppua!

18 kommenttia:

 1. Samat ppuhat minullakin. Rankkaa istuttaa, mutta keväällä harmittaa, jollei istuttanut.

  VastaaPoista
 2. Onpa upea tumma salkoruusu. Minullakin salkoruusussa on tasan kaksi punaista kukkaa vasta auennut.
  Tänä syksynä en ehdi paljon sipuleita maahan istutella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuon väristä tummaa salkoruusua olen koettanut ennenkin kasvattaa. Vasta tänä vuonna kukkii osittain.

   Poista
 3. Arjen imu on joskus turhankin voimakas. Minulla ei ole yhtään kukkivaa salkoruusua tänä vuonna, ensi vuonna pitäisi olla sitäkin runsaammin jos kaikki taimet selviävät ensi talvesta. Jos et etsi tiettyjä tulppaaneja niin paikallisessa Lidlissä oli jo kaikki kukkasipulit puoleen hintaan, oli ihan pakko ostaa lisää tulppaaneja ja narsisseja. 2kg pussille jäi hintaa tulppaanien osalta 5e ja narsissien 6e. Ja tänä kesänä nuo samat tulppaanit mitä nyt ostin kukkivat todella hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lidlistä olen kerran hakenut jo sipuleita. Täytyy käväistä uudestaan. Kiitos vinkistä!

   Poista
 4. Minulla myös sama dilemma: ei meinaa ehtiä niin millään, mitään. Ihania ostoksia, kyyläsin suurentamalla kuvan :) Tuo ronaldo onkin tosi nätti tulpsu, pojallasi hyvä maku! Brown sugareita näin ainakin ihan meidän Prismassa, olisiko teidänkin? Ihana tuo myrkkylilja!! Salkoruusu hieman matalampaa mallia, hih, mutta yhtä kaikki kaunis kuin mikä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän Prsimassa ei ollut Brown Sugareita. Pitää vielä käydä muuallakin.
   Salkoruusu kasvaa ihan omia polkujaan. Huvittava tapaus.

   Aina ei ehdi kaikkea. Tai jaksa. Onneksi sipulien kaivuu maahan palkitsee keväällä pitkään.

   Poista
 5. Syksyyn kuuluu ehdottomasti kukkasipuleiden haaliminen =) Maahan saaminen on minulla välillä tuskaa, en tiedä, mikä ihme laiskuu siinä iskee. Kivoja hankintoja olet tehnyt! Kotilot ovat niin ärsyttäviä, punahatut taitavat kuulua niiden suosikkinaposteltaviin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punahattujen lehdet ovat hyvin reikäisiä. Selkeitä suosikkeja.

   Vielä puuttuu tulppaanitäydennystä parista penkistä. Siis sellaisia, joita en ole vielä ostanut.

   Poista
 6. Oli pakko katsoa minkä värinen tuo ronaldo onkaan. Oletin sen olevan keltainen, mutta se olikin upea tumman violetti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se Ronaldo on tosiaan tumma violetti. Sellainen sopiva kontrastiväri vaaleampien kanssa.

   Poista
 7. Minun salkoruusuni on yhä nupulla. Mahtaako ehtiä avata niitä laisinkaan? Enkä edes muista, minkä värinen siitä pitäisi tulla.
  Varsinkin tulppujen suhteen harmittaa, ettei välttämättä seuraavana vuonna enää löydä niitä, mihin on ehtinyt ihastua. Aika paljon sipuleihin saa myös rahaa uppoamaan. Nettikaupassa klikkailin onnellisena yhtä ja toista, kunnes huomasin loppusumman. Niin myös yhtä ja toista karsiutui pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuttu tunne on se sipulien loppusumman suuruus. Jos ei tarvitsisi rahaa ajatella, istuttaisin varmaan satoja tulppaaneja enemmän kuin nyt.

   Viime vuonna ei salkoruusuni kukkineet. Taitaa meillä olla vähän liian varjoisaa.

   Poista
 8. Sama täällä, syksyn kiireet ovat vieneet mennessään ja blogille ei riitä kunnolla aikaa.
  Kivoja sipulihankintoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesällä ei muistakaan, miten tiukasti arki voi napata syksyllä kiinni.
   Nyt on osa sipuleista hommattuna.

   Poista
 9. Kukkasipulit kuuluvat kyllä jokaiseen syksyyn:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaisi olla istuttamatta sipuleita syksyllä. Tai ehkä osaisin, jos olisi jalka poikki (mitä en tietenkään toivo). Joskus tulevaisuudessa voi toki olla sellainenkin syksy, että yhtään sipulia en istuta.

   Poista