maanantai 19. syyskuuta 2016

Eilisen ajatuksia, tämän päivän houkutuksia

Blogi ei aina päivity ihan ajantasaisesti. Eilen ajattelin ottaa kuvia kaikista kukkivista kohteista ympäri puutarhaa. Mutta homma jäi kesken.

Aamulla piti olla pipo päässä, istuttelin pikkusipuleita. Valo oli kaunis, joten ikuistin pari kuvaa. Toisella puolella pihaa ei auringon säteet niin osuneetkaan, joten kuvailu taas jäi.

Tänä vuonna istuttelin vähän maksaruohoja. Lajikkeita en jaksanut nyt tarkistaa. Maksaruohot olivat kasvaneet osan aikaa taimistonkin hoteissa, olivat siis vähän vinksallaan suuntaan jos toiseenkin. Näistä kuvista sitä vinksallaan oloa ei onneksi huomaa.Syyshohdekukkaa esittelen täällä kyllästymiseen asti.


Keltaisempi versio etualalla ja taustalla loistosädekukka Burgunder pinnistää vielä parilla kukalla, jotka jäävät vähän kuihtuneempien kasvien taustalle.Kärhöistäkin jaksa vielä Jacmanii.


Ja pitkään, ja tässä vaiheessa sirosti, kukkiva Aljonoushka.


Myös helminukkajäkkärä kukkii kauan. Se on vähän lisääntynyt. Ensi vuonna siirrän kuitenkin kaikki ne kasvamaan vähän lähemmäksi toisiaan. Nyt kukkivat pikkasen liian hajautetusti.


Eilen päätin visusti, että etsin vain tiettyjä tulppaaneja enää. Ei yhtään mitään muuta istutettavaa enää tänä vuonna.

Tänään kurvasin kuitenkin erääseen taimimyymälään. Enkä kävellyt suoraan sipulihyllylle. Oli ihan kamalan kova tuska lähteä -50% kylttien alta pois. Tuskaa ehkä lievitti se, että käsissäni oli kuitenkin pari -50% perennaa ja pari sipulipussia.

Mutta uskotteko, kuinka kovaa pari ruusua (joissa oli vielä kukkiakin) huusi ihan suoraa huutoa, että osta meidät mukaasi. Ei haittaa, vaikka puutarhassasi on moni asia kesken ja meille ei ole paikkaa. Osta hyvä nainen otsalamppu ja kaiva niitä monttuja vaikka yöllä. Uni on ihan aliarvostettua hommaa. Ja mihin muuhun sinä muka rahaa tarvitset. Mikään ei ole parempi sijoitus, kun alennusruusupuskat.

Oikeasti yksikään kasvi ei huutanut, mutta jotain tuon suuntaista koin täysin Sulo Vilen-tyylisen halun ja järjen välillä.

Yritän vain tässä nyt muistaa, että uusia istutusalueita en perusta tähän saumaan.

Ja puutarhassa kukkii myös vielä punahattuja osittain omenapuun varjossa.


Ja myös kovin kärsineeltä koko kesän vaikuttanut kurjenpolvi Alba kukkii nyt useammalla kukalla kuin koko kesänä.


Vieläkin mieltä kaihertaa ne ruusut. Onneksi huomenna olen vanhempainillassa, enkä voi mennä samaan taimistoon. Ja sitten toivon ruusujen vain hiipuvan mielestäni.

Puutarhassa on monia asioita kesken. Takapihalla keskellä kulkuväylää on teline, jota käytetään monipuolisesti. Tuohon se on jäänyt, kun on ollut jalkapallopelien minimaali.


Tänä vuonna ajattelin kokeilla porkkanan syyskylvöä. Kasvimaalla asiat ovat muutenkin kesken. Eräs polku on ollut kesken ikuisuuden. Sipuleita on istuttamatta. Rikkaruohoja on taas ilmaantunut liiankin kanssa. Joten kyllä tässä tekemistä olisi ihan ilman mitään alelöytöjäkin.

13 kommenttia:

 1. Ymmärrän hyvin seireeniruusun kutsun :D Itselle sattuu samanlaista taimikaupoilla, etenkin alennusaikaan. Tänä syksynä olen tietoisesti vältellyt taimikauppoja etten haksahda mihinkään mitä en tarvitse (onko sellaista muka puutarhassa?) Mun helminukkajäkkärä kukki jotenkin suttuisesti tänä vuonna, leikkasin sen matalaksi jo muuta viikko sitten kun näytti kamalan rumalta.
  Kauniit kärhöt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli pikkasen tuskainen reissu. Kaikkea voisi tarvita puutarhassa. Yritän nyt pysytellä tässä kevään tekemisessä.
   Helminukkajäkkärä on minulle aika uusi kasvi. Vasta toista vuotta puutarhassa.

   Poista
 2. Viime talven jälkeen päätin , että en osta syksyllä yhtään puskaa. Viime syksynä ostin paljon ja lähes kaikki kuolivat talven aikana. Helminukkajäkkäräni nousivat vasta heinäkuussa, nekin meinasivat mennä😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan syksystä ja talvesta lempeämpiä, mitä viime vuonna. Ei minullakaan kaikki kasvit ole olleet ihan aikatauluissaan.

   Poista
 3. Voi hyvä nainen hae nyt jo ne ruusut :) Minuakin kirveltää. Vielä kukkii paljon kaunista puutarhassasi. Mitä perennoja ostit? Hui miten kylmä on jo, ajattelin niin, että osa hommista varmaan jää kesken, mutta haittaako se sittenkään. Uusi kevät tulee ja hommat jatkuu. Vai onko liian yltiöpositiivista :) Tsemppiä vielä hommiin, porkkanan syyskylvö kuulostaa kivalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisää seireenien kutsua. Ruusuille olisi oikeastaan paikkakin, mutta niiden vierelle rakennetaan ensi vuonna. Joten en viitsi ostaa ruusuja sen tähden, ettei niitä tallata kuoliaaksi rakennusvaiheessa. Ja ennen rakentamista odotamme, että kaupunki tulee kaatamaan pari puuta (jos puut kaatuvat itsekseen, ne kaatuvat meidän takapihalle ja ruusupaikan päälle). Noidenkin takia joudun jarruttelemaan.
   Ostin toisen tummalehtisen syyskimikin edellisen kaveriksi. Ja punakärsämö Cerice queenin, jossa oli kukkakin olemassa.

   Kokeilen nyt syyskylvöä, olisi keväällä jotain valmiina.

   Poista
 4. Voi miten ihmeessä saatoit ne ruusut sinne kauppaan jättää, hyvään kotiin olisivat päässeet ja nyt ovat siellä kaupan hyllyllä oman onnensa nojassa ja halpoja kukkasipuleitakin...tarkista nyt, jospa rautakangella saisit nurmikkoot reijän ja sinne sujautettua sipulin jos toisenkin, nyt on edullista...Sulo Vileenillä täälläkin mennään vaikka kotikenttäoikeudella, huoltis oli tuossa meidän kylän keskuksessa silloin joskus :D

  Kaikkea ihanaa sinulla vielä kukkii, pihassa riittää kaikkea tekemistä ja onneksi se ei tule valmiiksi ja jotain täytyy kevääksikin jättää...nyt on aika myös nautiskellakin :D :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusut kyllä mietityttävät. Saa nähdä, miten loppuviikosta käy. Harmi, kun en ymmärrä oikein ruusuista mitään, joten en aina tiedä, mitkä ruusut on hyvä istuttaa ihan omaan rauhaan ja mitkä menisivät perennapenkeissä. Juurivesojen kanssa en enää ryhdy taistelemaan kukkapenkeissä.

   Sinulla onkin hyvä kotikenttäetu tuohon halvalla sai-teemaan. Puutarha onneksi pysyy paikoillaan. Työtkään eivät oääse loppumaan, varsinkaan jos ehtii kauan huilia puutarhan hoidosta.

   Poista
 5. Viime talven jälkeen päätin , että en osta syksyllä yhtään puskaa. Viime syksynä ostin paljon ja lähes kaikki kuolivat talven aikana. Helminukkajäkkäräni nousivat vasta heinäkuussa, nekin meinasivat mennä😊

  VastaaPoista
 6. Miten edes uskallat mennä taimikauppaan? Ainoa tapa välttyä perään huutavilta aleruusuilta, on pysyä kokonaan poissa. Myös pankkitilin saldon tarkistaminen auttaa jonkin verran. Järkisyistä huolimatta sitä vaan jaksaa harmitella, ettei niitä aleruusuja sittenkin ostanut. Ymmärrän ja otan osaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kysymys. Olen kiertänyt sipulien perässä ja se oli se syy taimikauppaankin menossa. Sipulikasvivalikoimat eivät olleet sitä, mitä eniten kaipasin. Jos olisin sen tiennyt, olisin ehkä jättänyt koko reissun väliin. Onneksi välillä ajatukset selkiintyvät. Tänään taas sain vähän perspektiiviä asioihin. Ruusut eivät tästä maailmasta lopu ensikään vuonna.

   Poista
 7. Minä olen suunnitellut visiittiä taimialeen, mutta vielä olen onnistunut olemaan liian kiireinen. Tässä asiassa kiire on ihan positiivinen asia, koska niin paljon on vielä kesken ja jääkin kesken...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taimialeissa on välillä hurjasti houkutuksia. Varsinkin silloin, kun mitään ei pitäisi ostaa. Sitten jos lähtee ihan tarkoituksella ostoksille, voi olla, että ei löydä mitään sellaista, mitä olisi halunnut ostaa.

   Poista