lauantai 23. toukokuuta 2015

Nopeaa kasvua

Muutama SunLover- tulppaani (keltaiset tai oranssit pallot) taitaa olla säästynyt viime kesäkuun sateilta. Aika moni muu tulppaani on varmaan mädäntynyt silloin, monta vuotta korkea kohopenkki säästikin tulppaaneja. Huomenna tiedossa rikkaruohojen (ja perennojen kitkemistä). Keltavaleunikko viihtyy ja aina ehtii siementää. Ja joudun jopa kitkemään perennoja. Tämä on minulle ihan outoa, koska usein piheilen ja ostan vain yhden perennan yhtä lajia kerrallaan ja odotan kauan sen leviämistä.


Myös keltavuokot lisääntyvät mukavasti.


Pidän monista väreistä. Puutarhassa keltainen on kaunista (ehkä voikukkissa ei niinkään) Vaalean siniset pikkuiset rakeet saavat minut pitämään siitäkin haaleasta väristä. Niitä olen tänään heitellyt pitkin pihaa. Ihan vain ateriaksi näillä ruskeille otuksille. Jos joku säälii lehtokotiloita, niin voin kerätä muutaman (saa helposti ja vähällä vaivalla ison lauman). Niitä on tarjolla myös itsepoimintana käsipelillä. Hyvää harjoittelua marjanpoimintakautta ajatellen. Usein litran tai kilon saa saaliiksi noin tunnissa.


Alppikärhöni tekee ensimmäistä kertaa paljon nuppuja. Ravistelin vähän tämän tukikehikkoa. Kopse kävi, kun kotilosuku tipahteli maahan. En ihan pidä siitä, että sukukokousta pidetään minun kärhöjeni läheisyydessä. Ovat nimittäin imuroineet kärhön alut ihan tehokkaasti tässä eräänä vuonna. Huomasin toisen eläimen vasta kuvasta. Yökkö ei paljon tukipuunsa ravistelusta hätkähtänyt.


Suunnitelmana on ehtiä huomenna puutarhahommiin. On hyvin otolliset ajat myöskin rikkaruohojen kasvulle.

8 kommenttia:

 1. Hyvin samanlaisia mietteitä on ollut täälläkin. Nuukuus iskee monta kertaa, ei raatsi ostaa kuin yhden taimen, ja eihän siitä tosiaan voi ikinä tietää, kuinka paljon jokin perenna innostuukaan leviämään. Joskus käy niinkin, ettei se puutarhakirjoissa nähty ihanuus välttämättä livenä nähtynä olekaan niin kummoinen kuin päässä vallinneet illuusiot - ja niitä on tietysti tullut sitten haalittua useampi... =D Minäkin kuljettelen hämähäkit ja muut örrimörrit sisältä lempeästi ulos asti, mutta lehtokotiloita kohtaan on erittäin hankala tuntea mitään sympatiaa. Niitä on tänä vuonna ollut pihallamme ekaa kertaa ja sen verran monta, että ne ovat taatusti tulleet jäädäkseen. =(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei. Lehtokotiloiden löytäminen tietää, että niitä on helposti piilossa useampia. Kurjaa kyllä.
   Jännää tuo nuukuus kasveissa. Vaikka silti laitan kasveihin ja pihaan enemmän kuin ajattelenkaan. Meillä myös jotkut kasvit vain katoavat, lehtokotiloiden suihin.

   Poista
 2. Voi harmi mikä riesa on noista kotiloista. Kauhulla odotan milloin ne ovat pihassani. Olisi varmaan muutakin tekemistä kuin kerätä kotiloita=(
  Moni perenna on alkanut leviämään kuin rikkaruoho:|

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli pihalla valmiiksi maahumalaa. Sitä en istuttaisi pihalle, jos nyt voisin valita. Aika innokas leviämään.

   Poista
 3. Miten noita kotiloita voikin olla noin älyttömästi! Kauhulla olen kuunnellut juttuja, joissa ihmiset keräävät niitä tuhansia per kesä :( Täytyis sit kait vain etsiä kasveja, joita ne eivät niin syö. Hieno yökkö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän samoja tunnelmia kuin joskus Linnut-leffasta sai, onneksi kotilot eivät sentään syöksy päin.

   Poista
 4. Jep. Kotilot ovat liikkeellä. Ovat saaneet joka aamu niskaansa tuhkaa. Jahka tilipäivä koittaa ostan kymmenen kilon kotiloraesäkin. Silloin lähtevät taas viimeisetkin. Onneksi ovat toistaiseksi pysähtyneet rajalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eilen levitin noin 7-8 kiloa. Uusintakierroksia saa tehdä useamman kerran kesässä.

   Poista