tiistai 25. maaliskuuta 2014

Esikasvatusta

Olen viime aikoina miettinyt taimipurkkien keskellä, että mikä ihme tähän esikasvatukseen oikein ajaa. Sattumoisin Kanatarhassa asiaa on pohdittu myös ja siellä syyt ovat selvät.

Tänä vuonna yritän saada muutamia kesäkukkia esikasvatettua enemmän kuin viime vuonna. Siinä syy on taloudellinen. Tulee halvemmaksi ja saa myös läpi kesän jotain kukkaloistoa, kun noiden perennoiden hankinta ja suunnittelu on vähän hitaampaa.

Basilika on hyvää, joten sitä haluan esikasvattaa tästä syystä. Joka vuosi kuitenkin myös sen kukinta meinaa yllättää ja se, että lehtokotilotkin pitävät basilikasta.Tomaatteja kasvatan nyt kolmatta vuotta. Pidän tomaateista, mutta pihamme (ilman virallista kasvihuonetta) ei todellekaan ole paras mahdollinen paikka tomaattien kasvattamiseen. Pihamme on paljon varjoisampi kuin naapureiden pihat ja sato tulee olemaan satunnainen ja myös ne tietyt kotilot välillä pilaavat myös kypsät tomaatit. Niitä pitää kastella ja hoivata ja tomaattien suhteen on omavaraista kuitenkin vain pari kuukautta. En tajua siis, miksi näen kamalan vaivan sen vuoksi. KAsvatan tomaatin alkuja (ja muitakin) ilman kasvivaloa ahtaissa tiloissa. Lähellä ovea, josta tulee vähän väliä vetoa. Silti on tomaatteja kypsynyt, mutta .. ei millään samoissa mittakaavoissa kuin kasvivaloilla sekä kasvihuoneella.Minun "kasvihuoneeni" on aika pieni. Sinne ei montaa tomaatin tainta mahdu. Ja eivät myöskään saa kasvaa kovin korkeaksi, sillä kattolasit tulevat muuten vastaan. Tämän vuoksi tomaatteja on myös terassilla, jonne ei mahdu kuin pari kesäkukkaa.

Nyt myös erehdyin ostamaan yhden chilin taimen ja yhden paprikan taimen. En tajua minne ne mahdutan. En tajua, miksi ostin paprikan. Minulla on näet paprika-allergia, jonka vuoksi ei tuo chilikään mitenkään täydellisen sopiva syötävä minulle ole. Toki tässä vaiheessa vuotta ne taimet sai halvalla.

Kai se kasvun ihme on vain koettava. Ja luulla olevansa edes yhden päivän omavarainen.

Mikä teitä muita ajaa esikasvatukseen?

10 kommenttia:

 1. :) :) Tuo loppukaneetti on mahtava! Kyllä se varmaan niin on, että se hetkenkin omavaraisuus ajaa ihmisen hulluihin tekoihin! :D Ehkä tarvitset vain sen kasvihuoneen? Sitten kaikki selviää! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihuone olisi kyllä haaveissa. Se vain joutuu vielä odottamaan.

   Poista
 2. Kylvöillä ja järkiperäisyydellä ei ole kovin paljon yhteistä ;) Ihan totta, että tomaattien satokausi on kovin lyhyt, ja vaiva suuri. Mutta - se kasvun ihme, se on jotain missä järki ei pelaa, ihan itse kasvatettu on jotain niin paljon suurempaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin sanottu! Oikein hymyilytti kun on ihan samat mietteet tänään kun katsoo aneemisia chilin ja basilikan taimia! Ja kauhulla luin että basilikasta pitää myös nuo himpuran kotilot! Nyt mieheen virtaa että saadaan kasvihuone pystyyn PIAN!

   Poista
  2. Tai meillä on niin paljon vain kotiloita, että ne ehtivät joka paikkaan.

   Poista
 3. Heh, hihityttää tämä! "En tajua, miksi ostin paprikan" jne. Ei tässä hommassa ole mitään järjen hiventä. Keväällä vaan hurmaantuu siitä, että kaikkea on taas mahdollista kasvattaa ja sitten homma lähtee räpylästä.
  Kahden huushollin väliä kulkevana tuo taimikasvatus pysyy edes jonkin verran kohtuullisuuden rajoissa. Joku järki tulee vastaan. Mutta on mulla tälläkin hetkellä kaupunkiparvekkeella joku taimilaatikko kylmäkäsittelyssä, ja jos ne itää, niin todennäköisesti kuolevat sitten kuivuuteen. Niin että ei sitä järkeä oikein täälläkään päässä ole!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se keväthurmos ja tunteella käyminen on näihin ostoksiin syynä. Kahden kodin välillä tosiaan on vielä suuremmat haasteet.

   Poista
 4. Kyllä se taitaa olla se tunne, kun saa jotain kasvamaan pienestä siemenestä. Ja näkee sen kehityksen kukkivaksi kukaksi tai syötäväksi herkuksi. Taimiahan saa aika edullisesti taimitarhoiltakin:)

  VastaaPoista