tiistai 20. marraskuuta 2012

Tuija

Lapset sairastavat, joten on muka mahdollisuus ottaa kuvia päivänvalon aikaa. Päivänvalo on vaan niin hämärä, että hädin tuskin pokkarilla saa kuvia. Pihallamme kasvaa suuri tuija. Varmaan 40-50 vuotta vanha. Tämä kasvaa talon pohjoispuolella siten, että tuijan ja talon varjossa on osa maasta kokonaan varjossa, osa saa vähän aamuauringosta osasen. Tämän tuijan alustan kasvittaminen on minulla pitkän tähtäimen suunnitelma, sillä tämän tuijan vierestä myös tulemme kotiimme. Hieman olen varjopaikan kasveja jo hommannut. Mutta varovasti, että näen, menestyykö ne vai eivät. Tämä on mm. varjoyrtille ensimmäinen vuosi ja talvi. Jos varjoyrtti menestyy, niin sitten voin  hommata sitä vähän lisää.

Tuija kasvaa vain niin lähellä taloa, että oksia pitää ajoittain karsia, etteivät lyö kattoon tai seiniin. On korkea, ei mikään ihan koristekasvi.

Pihalla alkaa muuten olla aika vähän mitään nähtävää, lintuja riittää ruokkimisen ansiosta. Pidän usein auringonkukan siemeniä tarjolla ja pähkinöitä. Sen lisäksi talipalloja roikkuu omassa telineessään, ettei harakat ja oravat syö kaikki talipalloja heti. Kaupan talipallot ovat joskus hyvin pehmeitä. Joskus taas niin kovia, että murskaan niitä hivenen saappaan alla, jotta linnut saavat niistä irtikin jotain. Lintuja on mukava seurata valoisan aikaa, eli lähinnä viikonloppuisin. Arkenakin pidän huolta, että linnuille on aina syömistä.


Valoa (lunta) odotan jo kovasti, toivottavasti tätä lämmintä kautta ei kovin kauan jatkuisi.

6 kommenttia:

  1. Kylläpäs tuija onkin kasvanut isoksi. Onkohan meilläkin tuollaisia, kun olemme todella vanhoja.
    Punatulkut tulevat heti paikalle, kun laittaa auringonkukan siemeniä. Muut jyvät ei kelpaa ainakaan meidän tulkuille.

    VastaaPoista
  2. Toi tuija herättää usein hämmästystä niissä ihmisissä, jotka ovat juuri istuttaneet tuijia pihoilleen. Eivät kaikki tuijat näin korkeaksi kasva. Tämän tarkemmasta nimestä ei ole hajuakaan. Viime talvena en vielä yhtään punatulkkua bongannut meidän pihalta. Nyt olen iloinen, että punatulkkukin löysi syötävät, ainakin yhden kerran.

    VastaaPoista
  3. Komea tuija!

    Varjoyrtti leviää todella nopeasti, kunhan on päässyt alkuun ja viihtyy paikalla. Jos paikka on kuiva ja kasvualustaa ohuelti, kannattaa lisätä rodo/havumultaa tai kalkitsematonta turvetta ja kompostia, jos sitä on saatavilla.

    Jos mahtuu, niin siihen kohtaan, joka saa hiukan aurinkoakin, sopisi alppiruusu tai hortensia. Niille käy samanlainen kasvualusta kuin varjoyrtille.

    Jos tarvitset lisää varjoyrtin taimia, voin keväällä lähettää niitä. Meillä se on nimittäin levinnyt jo puoleen väliin pihapolullekin! Isännälle lupasin, että revin ne pois, mutta viime kesänä en ennättänyt. Ensi kesänä on ihan pakko ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tarjouksesta! Jos nykyiset varjoyrit menestyvät (selvivävät talvesta henigssä) voin mielelläni laittaa niitä lisääkin.

      Poista
  4. Hienon maltillisesti olet lähtenyt perennejo etsimään. Noin se kannattaisi kokeilemalla tehdä, mutta useimmiten haluaa nähdä tuloksen heti. Sitten sitä ostetaan samaan paikkaan uudet perennat ja uudet ja uudet...Noin kävi yhdessä perennapenkissä ennenkuin kaivoin penkin ylös ja havaitsin multakerroksen olemattomuuden. Oli entisen asukin perustama penkki ja kyllähän ne kaipaa aina multatäydennystäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pakko olla maltillinen edes jossain. Nimittäin samaan aikaan kunnostan tai luon uutta joka puolella, vähän kerrallaan, tässä pihalla.

      Poista