torstai 12. huhtikuuta 2012

Taimikasvatuksen ja lannoituksen pulmia

Kun ensimmäistä kertaa kasvattaa taimia siemenestä ja valmiita taimia näin paljon tavoitteellisesti (aiemmat ovat olleet huomattavan paljon enemmän vain kokeiluja), niin alkaa myös tiedon lisääntyessä olla enemmän ongelmia kuin tietämättömänä.

Nyt siis pohdin lannoituksia. Milloin taimia lannoitetaan ja millä. Tomaateille kai voi laittaa lannoitusta ja jymäkämpää multaa kuin muille? Mutta missä vaiheessa? Ja mitkä ovat hyviä/huonoja lannoitteita. Onko myös alehintaan kaupasta ostamani kanankakka (ulkokäyttöön) yhä voimissaan (varmaan on viimevuotista)?

Myös paria kasvia voin latvoa, mutta siirränkö samalla myös kasvin suurempaan ruukkuun vai kärsiikö kasvi niin monesta asiasta kerralla? Vai latvonko ensin ja sitten siirrän vain toisinpäin?

Tieto lisää tuskaa, näemmä.

(Kamera on nyt reissussa kera miehen, joten kuvia ei vähän aikaa kotoa tule.)

2 kommenttia:

 1. Moikka! Mäkin kasvatan vasta ensimmäisiä kertoja siemenestä asti kasvihuoneen kasveja, mutta jotain voin kertoa.
  - yksi ohje lannoitukseen on ainakin se, että kun juuret näkyvät purkin pohjasta, voi alkaa lannoituksen. Vähän lannoitusta aluksi ja kun kasvit kasvaa voi lisätä lannoituksen määrää.
  - itse olen käyttänyt veteen liotettavaa vaaleanpunaista lannoitetta. Parempaa on varmaan kanankakka, mutta en itse halunnut tuoda sen hajuja olohuoneeseen :) Kyllä viimevuotisessa kanankakassa on vielä voimaa, mäkin olen ostanut alesta joskus.

  - olen käyttänyt kaikilla taimilla (tomaatti, paprika ym.) samaa taimimultaa. Mustaamultaa ei ainakaan kannata käyttää, se on kuulemma liian raskasta ja taimet tukehtuu. Sitä vain kasvimaan parannukseen yms.

  - vaihdan tomaatit aina (nyt 3 kertaa) syvempään astiaan, kun varsi on kasvanut sen näköiseksi, että mietityttää, pysyykö pystyssä. Tomaatin varteen kasvaa uusia juuria. Ei se ajoitus niin tarkkaa ole, eikä tarvitse muuttaa isompaan ollenkaan, jos ei varsi venähdä liian pitkäksi ollenkaan. Mulla varret on kasvanut, olen kait kastellu vähän liikaa.

  - latvomisesta en tiedä muuta kuin jostain kasveista on sanottu, että kun 3 lehtiparia on kasvanut niin sitten voi katkaista latvan. Toivottavasti sait selvää mun vinkeistä :) Kasvatusintoa vaan sulle, on niitä kesällä kiva katsella ja syödä, jos syötävääkin tuottavat, kun on itse pienestä siemenestä kasvattanut.

  VastaaPoista
 2. Kaikenlaista tässä on jo ehtinyt kokeilla, mutta lannoittamista olen vain hieman uskaltanut tehdä. Joten nyt varmaan uskallan jo enemmänkin. Kiitos.

  VastaaPoista