tiistai 1. elokuuta 2023

Hyttysjahtia kuun vaihteessa

Meille tupsahti ehkä viikko sitten hurja määrä hyttysiä. Siis ulos. Mutta valitettavasti myös sisälle. Niitä tulee aina sisään ihmisten tuoman ilmavirran mukana helposti. Eilen oli sitten ovet välillä vähän liian kauan auki. Ihmiset ramppasivat sisään ja ulos muulloinkin. Ja tulos oli se, että heinäkuun ja elokuun vaihteen vietin kirjaimellisesti hyttysjahdissa. Aloitin sen homman 21.45 ja vielä klo 02, tänään aamuyöllä, listin lisää hyttysiä. Välillä yritin nukkua, ininä aina valpastutti. Ehkä 10 vuotta sitten oli viimeeksi sisätiloissa sama ongelma, silloinkin hyttysiä oli alueellamme riesaksi asti. En tiedä, kummat voittivat: minä vai hyttyset. Minä olen paukamilla. Hyttysiä on vähintään 40 vähemmän, mutta niitä ei ole kokonaan saatu listittyä sisätiloista. Kuva otettu ikkunasta illalla.


Nyt kukkii lännenkimikki korkein kukkavanoin ja tuoksu on välillä hyvin kuminen. Kuin kaupasta ostetut uudet kumisaappaat. Silti siitä tykkää jotkut pölyttäjät, vaikka ei uskoisi. Kukkavarret menevät korkealle. Olen n 170pitkä ja kukkavarret voittavat minut pituuskilpailussa. Vaaleanpunaiset pienemmät ja korkealle menevät kukinnot kuuluvat punaluppio Pink Tannalle ja siellä välissä kukkii jaloangervo. Nämä kasvit ovat alakerran penkissä. Yläkerran penkissä tällä hetkellä ei ole kovin paljon suurta kukkaloistoa, mutta siellä menee maata pitkin kärhö Margaret Hunt (näetteköhän vaalean lilat kukat maassa?). En kuitenkaan pidäkään se väristä tuolla, ainakaan yksinään. Kun kuitenkin kasvaa noin hyvin, niin taidan siirtää sille vain väriparin. Muualla minulla kasvaa hyvinkin voimallisesti kärhöistä Jacmanii. Sen tumma lila taas jää vähän piiloon, kun on niin kaukana, että silmä ei meinaa erottaa. Toisaalla siis piti kasvaa monia muita kärhöjä, mutta kaksi Jacmania on tainut jäädä siellä henkiin. Toista siis siirrän tänne. Uskon, että sitten minulle tulee tarpeeksi taas sähäkkyyttä.


Etupihalla eräs penkki on joutunut kärsimään kuivuudesta, pionien juurille meni liikaa multaa (eli eivät kukkineet) ja on muutenkin näyttänyt vain keväällä kivalta. Nyt kuitenkin aiemmin laajemmalle jaettu pinkki leimu värittää sen mukavasti. Tässä aiemmin kukkineet liljat jäivät tosi mineiksi, leimut taas ovat ihan tavallisen kokoisia. Kummallista.

Se näkyy myös terassin kesäkukkien taustalla. Kesäkukat jäävät lippaan alle.

Muutamia vuosia sitten iskin penkkiin alekärhöraaskun, ilman mitään tukea. Vihdoin se on siellä sinnitellyt kukkaan asti. Nyt sille voi sitten alkaa miettiä tukeakin. Olen vähän huolimaton ja holtitontkin kärhöjen kanssa. En kunnioita muita kärhöjen istutusohjeita kuin juuriston varjostamista. Tämä kärhö näyttää vähän Piilulta. Ja Piilun olen ainakin kerran ostanutkin. En vain enää muistanut sitten joskus, että laitoinko sen tähän penkkiin vai onko se kuollut jo jossain toisessa penkissä.


Väinönputki näyttää siltä, että se tulee romahtamaan ennen talvea. Siinä on massaa niin paljon, että on ihme, jos kuivuu kauniisti pystyyn.


Väinönputki on niittymäisen vahinkoistutukseni vieressä. Niittymäisyyttä tekee keltatörmäkukka, joka on vasta availemassa kukkavanojaan. Seassa ja vierellä alkavat pian kukkia kaunopunahatut ja syysleimut ja vaaleanpunainen ukonhattu. Pallohortensian pinkki kukka loistaa myös. Ja jokin keltainen hattukukka. Koska tämä ei ole oikea niitty, olen alkanut kutsua sitä kukkasotkuksi. Ja pidän siitä yhä enemmän.


Pidän siitä, miten pallohortensia Pink Annabellen yksi oksa kaartuu juuri lammikon lähellä melkein kuin lammikon ylle.


Niittymäisyyttä tekee myös muut ilmavat kasvit toisiinkin penkkeihin (alakuvassa keinupenkkiä), korkeat törmäkukat ja muut vähän korkeammalle kurottelevat kasvit. Harmittaa, että perhosia ei ole juuri näkynyt. Oreganoissa ja laventelissa ja maksuorhoissa on kimlaisia, mutta perhoset puuttuvat. Toivottavasti joissain muissa paikoissa on perhosia tänäkin vuonna.


Meillä on satanut. Sade alkoi perjantaina. Lauantai-iltaan mennessä sadetta oli tullut ruhtinaalliset 21milliä. Sunnuntaina satoi millejä. Eilenkin satoi illalla ja juuri nytkin sataa. Tänään täytyy katsoa eilisen ja tämän päivän yhteismillit. Isoja kasvien alla toki maa ei ollut kastunut vielä ollenkaan sunnuntaina, tai juuri ollenkaan. Tämä näkyy suurilehtisten ja suurilatvuksisten puiden alla, mutta myös esim. daalian juuralla multa oli kuivaa. Olen kuitenkin päässyt istuttamaan. Sitä hommaa vain pitää tehdä pala kerrallaan, sillä osalla kasveista ei vielä edes ole istutuspaikkaa, enkä viitsi ryhtyä suuriin hommiin vielä, kun viikonloppuna on pienet juhlat. Minulla helposti homma venyy ja paukkuu, joten mielellään teen hommia sitten, kun voi myös projektin jättää levälleen, jos aika loppuu kesken. Loma on nimittäin loppunut ja arjessa ei aina mene hommat siten, kun on itse ne aikatauluttanut. 

8 kommenttia:

 1. Hyvänen aika, väinönputkesi on kuin mikäkin puu! Onkohan sillä identiteettiongelmia...?
  Mainio idea selvästi tuo leimujen jakaminen, näyttävät erittäin kivoilta tuossa.
  Itsekin lukeudun kukkasotkujen ystäviin, ja istutuksesi näyttää erittäin ihastuttavalta. Sulokas hortensia myös!
  Ihania niittymäisiä komboja. Meillä on kyllä perhosia, juuri katselin, kun yhdessä laventelipuskassa oli samaan aikaan nokkos-, neito-, kaali- ja sitruunaperhosia ja amiraaleja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, että väinönputki on kuin puu. Se on jyrännyt viereltään tilaa muilta kasveilta. Sillä on varmaan identiteettiongelmia, koska ei ollut myöskään ihan kaksivuotinen, vaan keräsi kukintaan voimiaan vähän kauemmin. Se kyllä jättää jollekin isohkolle kasville hyvän tilan. Ja sitä olen kovasti suunnitellut, että mitä tuohon haluaisin. Tuen kanssa tuossa menisi myös köynnöstävä ruusukin.
   Ihanaa, että jossain on perhosia. Illalla jo mietin, että mihin saisin nokkosia kasvamaan perhosten toukkia varten.
   Kukkasotkut ovat kiehtovia, vaikka ei tosiaan mitenkään säntillisen ihmisen suosikkeja. Onneksi en ole säntillinen.

   Poista
 2. Hyttysen ininä korvan juuressa on varsin ärsyttävää, kun yrittää nukkua. Väkisin hyttysiä tulee sisälle, jos ovissa liikutaan paljon.
  Meilläkin satoi loppuviikosta ja olin hyvilläni, että ennen sadetta tekemäni perennojen vaihdokset ja uudet istutukset saivat hyvän kastelun. Paljon olisi sitä lajia vielä tekemättä, mutta nyt on välillä kerättävä marjoja ja sieniä. Mahtava on tuo väinönputki!
  Kukkasotkuista voi saada ihanan niittytunnelman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun on pitkään ollut ilman kastelevia sateita, on sateet kyllä helpotus. Vaikka taas jossain sadehanat ovat olleet liiankin auki. Hyttysten ininä on kyllä tehokas unen estäjä. Väinönputki kasvoi aika suureksi ja kellastuu kyllä nyt koko ajan enemmän ja enemmän.

   Poista
 3. Kärhö näyttää samalta kuin minun 'Piilu'. Hyttyset sisällä ovat ärsyttäviä, meillä ne ovat ongelma yleensä keväällä tai alkukesästä. Epäilen, että niitä tulee hormien kautta. Pink Annabelle on kaunis kaartuessaan lammikon ylle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin myös hyttysten reittiä, että voivatko ne tulla hormien kautta joskus. Hormien kautta on joskus tullut kimalaisia tai ampiaisia, kun ovat pesän tehneet hormin lähelle. Eilen varuilta lämmitin takan, että olisi liian kuuma hormi. Kärhö tosiaan taitaa olla Piilu.

   Poista
 4. On tuo kärhö 'Piilu', ei epäilystäkään. Nyt vain tällainen ihan pikainen kommentti :)

  VastaaPoista