torstai 27. heinäkuuta 2023

Tarinoita

Joillakin ihmisillä on paljon kasveja, joilla on hienot tarinat taustanaan. Minulla on muutama sellainen pioni, joilla on hieno tarina: toinen on puolisoni äidin isoäidin puutarhasta (kukkinut meillä vain kerran). Toinen on puolisoni isän isoäidin istuttama (ei tänä vuonna kuki). Toinen pioneista tulee saamaan siirron ja toinen taas tulee samaan juurenniskansa päältä pois multaa ja muut kasvit (on varmaan liian syvällä). Minun kasveillani on muita tarinoita. Nyt aloittaa kukkimaan keltatörmänkukka, johon ihastuin Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhassa yhtenä lämpimän elokuun iltana, kun olin pääkaupungissa koulutusreissulla. Se piti saada pakkomielteisesti ja sain sen sitten joltain pohjoisen taimistolta. Olen yhä ihastunut tähän kasviin. Laitoin sen kahteen paikkaa, toisessa se ei oikein viihdykään, toisessa taas viihtyy siten, että jakotaimia alkaa olla jaossa. Takana kuvassa kukkii pallohortensia Pin Annabelle.

Keltatörmäkukka pääsi kukkapenkkiin, jota tein, kun minulla oli murheita. Nyt se kukkapenkki muistuttaa tuosta kesästä ja myös siitä, että miten kiva oli, kun murheet helpottivat ja oli tilaa istuttaa uusia kasveja kukkapenkkiin. Samassa kukkapenkissä kasvaa monta loppukesän kukkaa, kun se sai myös lastin Mustilan taimipäiviltä ostettuja kasveja, jotka ostettiin ilolla. Siellä kasvaa myös yksi saatu kasvi: Katjalta Päivänpesästä saatu vaaleanpunainen ukonhattu, se vasta aloittelee kukintaa. Sen siirto on ollut monta kertaa mielessä, on ehkä loppukesällä vähän ahtaasti. Nyt sen kukinnan jälkeen voisikin siirtää, sillä sitä alkaa olla sen verran paljon, että en ehkä tapa sitä. Kunhan sataisi vielä sitä vettäkin.


Luppioista kiinnostuin Oravanpesän Katin postauksista. Punaluppio Tanna tässä jo kukkiikin. Hurjan vaikea kuvata selkeästi, jos muita kasveja on lähellä. Ja minulla harva kasvi saa kasvaa omassa yksinäisyydessään. Monilla kasveilla on kavereita seuranaan.


Nämä laventelit ovat talvehtineet vuosia. Niilläkin on tarinoita. Yksi on ostettu perennataimisto Ekmanilta aika lailla oman puutarhainnostuksen alkumetreillä. Ne kasvavat hyvin lähellä savista maata, mutta juuri tuossa kohtaa on vanhan hiekkalaatikon jämät. Alla siis hiekkaa, multaa jonkin verran päällä. Yksi näistä yksilöistä on oma kasvattama: useista siemenistä yksi iti. Se kasvoi ensin toisessa paikkaa, kunnes sen alla oleva muurahaispesä kai alkoi olla liikaa, ja siirsin sen tänne voimaan paremmin. Yksi taas näistä on ostettu tavallisella markettireissulla, kun kaikki purkissa ohikukkineet laventelit olivat ihan heittohinnoin. Kaikki nämä näyttävät ihan olevan samaa lajia. Keväällä leikkaan edellisen vuoden kukkavarret pois ja sitten hetki täytyy niitä risukasoja sietää, kunnes ne alkavat vihertää. Ja kukkivat usein aika kauan.


Ostin alennuksesta Viherpeukaloilta yhtenä loppukesän reissuna alesta punaisen lumpeen. Tästä tulee kyllä aina mieleen se reissu, ja monet muut puutarha-aiheiset reissut naapurin kanssa. Takakontti on usein ollut täynnä tai melko täynnä kasveja. Nyt tämä pallukka näyttää nupulta. Olen aivan täällä onnenkyynel silmässä, että voisiko se lumme kukkia. Jos ja kun tuo on nuppu, joka tulee kukkimaan, on yksi haave toteutunut. Sellainen, jotka en uskonut käyvän toteen. (Voiko saada jostain palkallista lumpeen tuijottamislomaa? Ai niin, olen nykyisin yrittäjä. Hmm.) Taidan vain laittaa lammikon reunaan tuolin ja käydä tämän äärellä sitten monta kertaa päivässä. Lumpeen lajike pitäisi olla vaaleanpunaisena kukkiva 'Attraction'


Sitten minulla alkaa olla uusia tarinoita. Nämä etualan kasvien kanssa (ruusut ostettu eri kerralla) jäin auton kanssa naapurikuntaan jumiin, kun auton bensapumppu hajosi.

Ja eilen jäin näin kasvien ja lapsen ja matkatavaroiden kanssa jumiin, kun korjattu bensapumppu ei jaksanutkaan toimia kovin montaa sataa kilometriä. Nyt jäimme noin 100km päähän jumiin. Onnekkaasti tutulle huoltoasemalle, palveluiden äärelle. Onnekkaasti Viherpeukaloiden myymälässä käymisen JÄLKEEN. Eilen otti päähän, mutta kun samalla parkkipaikalla todistin myös sairastamista tai matkapahointointia, totesin, että meillä on sentään vain auto-ongelmia. Onneksi lapsi on mopoileva teini. Kun kerroin, että alan olla hermona jo tähän jatkuvasti hajoilevaan autoon, lapsi katsoi minua hetken ja sanoi: Sinusta ei kyllä olisi mopoilijaksi. (Lapsi korjaa omaa tai kavereidensa mopoja harva se viikko, joskus jopa päivittäin.) Pari tuliaiskasvia ei pääsekään nyt tuliaisiksi asti. Ja sukulaisia täytyy nähdä toisena kertana, mutta onpahan näilläkin kasveilla nyt tarinat. Vähän erilaiset, kuin monien muiden kasvien tarinat. Mukana muuten tuolla on yksi punahattu, sen piti mennä tuliaiseksi. Ei omaan puutarhaan. (Minulla oli punahattujen ostokielto, joka on muuten tähän aikaan vuodesta vaikeaa, sillä niitä oli taas paljon myynnissä.)


Yleensä koen olevani melko riippumaton autosta omassa arjessa: töihin pääsen kävellen tai bussilla. Yksi lapsi on omillaan, toinen ei tarvitse enää kuskauksia jne. Mutta loma-aikana, sukuloimassa, isoilla puutarhoilla vieraillessa auto on kyllä kätevä. Haluaisin ajatuksen tasolla olla enemmän ekologinen ja halveksia yksityisautoilua. Käytännössä olen kuitenkin itsekin riippuvainen autosta ja autoilusta. Monet kivat ja suuret puutarhamyymälät ovat haastavien matkojen takana: ei mennä kävellen ta julkisilla Sukulaisten tai joidenkin ystävien luona on helpompi vierailla autolla. Olen ehkä ekaa kertaa elämässäni todella valmis auton vaihtoon. Usein minulle kelpaa korjattu auto ja nihkeilen rahan laittamista kiinni ajoneuvoon, jonka arvo laskee koko ajan ja josta tulee koko ajan kuluja. Mutta nyt: En toivo enää uusia tarinoita, miten olen autolla jumissa jossain erikoisessa paikassa, vaikka kyydissä olisi mikä tahansa kasviaarre. Seuraavan kasviaarteen tarina on toivottavasti tulossa jo tällä viikolla, kun on oman puutarhaseuran puutarhamatka tulossa.

20 kommenttia:

 1. Mun puutarhan kasveilla on myös tarinoita. On ollut kesäreissuilla tapana poiketa taimistoille ja ostaa matkamuisto sieltä. Tarvitsen autoa työmatkoilla ja harmi, siinä on avara tavaratila. Sinne mahtuu multasäkkejä ja taimia vaikka hurumycket🫣 Oon saanut käydä itsenäisesti ostoksilla ja "puolisalaa" mieheltäni purkanut lastin. Tällaista on hurahtaa puutarhailuun 🤗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun meille tulee seuraava auto, niin haluaisi, että siinä olisi paljon tilaa taimia varten. Toisaalta olisi hyvä, että ei olisi tilaa taimille tai varsinkaan puille. Toisaalta puutarhaharrastus on aika kiva.
   Puutarhan kasvien tarinat ovat aina erilaisia.

   Poista
 2. Kasvien tarinat ovat tosi kivoja ja ne muistaa aina, kun vieressä tekee hoitotöitä tai kukintaa ihastelee. Onpa sinulla ollut kurjia tilanteita auton kanssa, onneksi ei mitään todella vakavaa tai vaarallista, mutta ärsyttävää yhtä kaikki. Me asumme julkisten kulkuyhteyksien tavoittamattomissa, joten auto on pakollinen väline liikkumiseen. Toisesta autosta pystyimme luopumaan, kun en käy enää virkatöissä kodin ulkopuolella.
  Olen aina järkyttynyt auton kuluista (nekin rahat voisi laittaa istutuksiin ;), mutta pakko on autoa huoltaa, että pääsee edes ruokakauppaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auton kulut minäkin voisin laittaa istutuksiin, mutta jollain on päästävä ostamaan istutettavaa tai multaa tai vaikkapa ruokaa. Vaikka meille tulee aika hyvin paikallisbussit, ei niillä kaikkialle pääse. Ja varsikaan ei päässyt silloin, kun lapset harrastivat enemmän pitkin poikin.
   Monista kasveista muistan tarinoita, mutta sitten on kasveja, joista ei ole hajuakaan: puutarhan vaeltajista on varmaan akileijat sekä sormustikukat sellaisia.

   Poista
 3. Onpa kurjia autotarinoita, ei tuollainen mitenkään elämää helpota, vaikka kysymys ei olekaan sairaudesta tai muusta vakavammasta. Toivottavasti saat pian luotettavan menopelin. Mainio kyllä tuo lapsesi kommentti!
  Ihania tarinoita, saadut taimet tai siemenet tuovat tosiaan syvyyttä ja iloa puutarhaharrastukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsi ei paljon säikähdä, vaikka autossa olisi vikaa, vaan on mopojen kanssa tottunut tiettyyn epäluotettavuuteen. Saadut taimet ja siemenet ovat ihania. Toki muistan monia ostospaikkoja ja tuliaiskasvejakin.

   Poista
 4. En pärjäisi minäkään ilman autoa, ei täältä mihinkään pääsisi ilman. Sitten joskus riittää ehkä yksi auto perheeseen. Ihania muistoja kasveista ja niiden alkuperästä. Sinulta saatu keltatörmäkukka on hengissä ja siinä on pari nuppua, ei kuki vielä. Vaalanpunainen ukonhattu on minullakin saamassa siirron, se jää nyt vähän liian varjoon. Upeaa nähdä lumme kukassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että keltatörmäkukka on hengissä ja sille löytyy korvaaja, jos se kupsahtaa. Odotan kovasti lumpeen kukintaa, nuppu siinä yhä jatkaa kehittymistään.

   Poista
 5. Kasveihin liittyvät tarinat lisäävät niiden merkitystä. Ikäänkuin kasvitarinoiden ihmiset olisivat aina läsnä puutarhassa. Ajattelen lämmöllä niitä ihmisiä, joilta saatuja kasveja puutarhassani asustaa.
  Olipa ikävä autojumi muuten kivalla retkellä. Toivottavasti saat auton, joka toimii luotettavasti. Ei sen uusi tarvitse olla, kunhan on ehjä. Asun runsaan 30 km:n päässä Helsingistä, mutta ei täälläkään ilman omaa autoa pärjää. Vuosi sitten ainut bussiyhteytemme oli lopetusvaarassa ja sen jatkuminen on edelleenkin kiikunkaakun. Koitan olla ekologinen muissa asioissa, kun oman auton käytössä se ei ole mahdollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvien tarinat ovat kivoja. Vaikka minä ostan paljon perennoja, silti useisiin kasveihin alkaa liittyä enemmin tai myöhemmin tarinoita.
   Ei monessakaan paikassa ole kovin hyvin julkisia yhteyksiä. On kaupunkia, joissa julkiset toimivat, ja sieltä käsin voi kuvitella, että muuallakin toimii. Ennen moni pääsi esim. mökeilleen julkisilla ja nykysin samoissa paikoissa ei mene kymmenienkään kilometrien säteellä julkista liikennettä.
   Meillä on muuten autolla ajaminen vähentynyt tosi paljon, kun emme tarvitse enää autoa esim. harrastuskuskauksiin. Ja omat menot usein suunnittelen, laiskuudenkin vuoksi siten, että samalla reissulla tulisi hoidettua mahdollisimman monta asiaa.

   Poista
 6. Mukavia on kasvien mukana kulukevat tarinat. Kyllä niitten antajat muistissa ovat. Auton kanssa on ikävä jiähä tienpiälle, meillä viimekesänä maantiet olivat niin järkyssä kunnossa, uutta soraa ajoivat, todennäköisesti kalliomursketta ja renkaita meiltäkin meni ajellessa. Toivottavasti autosi suat kuntoon ja matkat jatkumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvitarinoita kyllä tulee, vaikka suurin osa ei ole perintökasveja. Auto saadaan enemmin tai myöhemmin. Sitten se saisi kulkea luottettavammin.

   Poista
 7. Yksi puutarhaharrastuksen parhaista puolista on se, kun voi muistella kasvien kautta erilaisia sattumuksia tai ihmisiä, niitä tarinoita, joita joku puutarhan asukas tuo mieleen. Minulla on monta siemenistä tai taimina saatua "blogiystävää" kasvamassa, muutamia sukulaisilta tulleita kasveja ja monta merkkipäivinä lahjaksi saatua kasvia. Murto-osa on vain käyty hakemassa taimistolta mutta aika monesta muistan, mistä, milloin ja kenen seurassa kasvi on hankittu. Yhtään ei ole kyllä ollut kyydissä auton jättäessä tielle :D
  Toivottavasti autosi on jatkossa yhteistyökykyisempi. Vaikka arjessa pärjäisi hyvinkin pelkästään polkupyörän tai julkisen liikenteen varassa, niin joskus oma auto helpottaa arkea kummasti. Kulkisin itse julkisilla useammin, jos ne eivät pidentäisi lasten kuskaamisiin tai työmatkaan käytettyä aikaa kohtuuttomasti. Meiltä kuuden kilometrin päähän päiväkotiin menee linja-autolla lyhyimmillään reilu puoli tuntia ja pitää vaihtaa autoa kesken matkan. Naapurikaupunkiin joutuu istumaan linja-autossa tunnin verran ja vielä kävelemään lisäksi parikymmentä minuuttia ennen kuin pääsee työpaikalle. Omalla autolla pääsee kotiovelta päiväkotiin kymmenessä minuutissa ja sinne naapurikaupunkiin puolessa tunnissa. Ajan- ja vaivansäästö on huomattava omalla autolla liikkuessa, vaikka kuluja siitä tulee enemmän kuin uskaltaa miettiäkään. Vielä on paljon matkaa siihen, että yksityisautoilua voisi oikeasti vähentää edes kaupungeissa ja taajama-alueilla saati sitten harvemmin asutuilla seuduilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloin, kun lapset olivat pienempiä, ei me oltaisi oikein pystytty kulkemaan vain julkisilla. Lapselta olisi varmaan jäänyt tärkeä harrastus pois jne.Päiväkoti-ikäisen kanssa auto tuntui meilläkin pakolliselta. Lapsi ei olisi lihasvoimin jaksanut matkaa, eikä julkiset menneet ihan niin näppärästi. Eikä nytkään viikon ruokaostoksia oikein järkevästi ostaisi, ainakaan yhdellä reissulla ilman joko omaa autoa tai muuta kuljetusta.
   Minulla on suurin osa kasveista ostettu taimistoilta, koska olen niin huono siementestä kasvattaja. Silti niihin liittyy paljon muistoja.

   Poista
 8. Olisipa itselläkin enemmän perintökasveja vaalittavana. Toivottavasti saat pionisi jatkossa kukkimaan, viherkasveina vähän tylsiä kasvatettavia kuitenkin. Auton jättäminen tien päälle on kyllä tympein homma, varmasti tekee mieli päivittää varmemmin toimivaan. Jäivätpä ainakin taimiostosreissut mieleen ja joudut ehkä vielä tuon yhden punahatunkin omaan pihaasi istuttamaan. 😁 Jospa tällä kertaa löydätkin sille mieluisan paikan ja yllättää vielä ensi vuonna kukinnallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei tosiaan ole kovin montaa perintökasvia, oman suvun puolelta ei kovin montaa. Muutama omilta tädeiltä saatua kasvia minulla on. Mutta ei esim. isoäitini kasveja. Ei niitä silloin ymmärretty ottaa perintö talteen, kun hän kuoli. Ja rikkaruohothan valtaavat nopeasti perennapenkit. Voi olla, että punahattu päätyy vielä omaan puutarhaan tai sitten annan sen kuitenkin myöhemmin ihmisille, kenelle se piti mennä.

   Poista
 9. Saadut kasvit tuovat kyllä aina antajansa mieleen:) Ja muutenkin on kiva, kun jollain kasvilla on tarina kerrottavana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On aina kiva, kun jotkut kasvit muistuttavat antajastaan. Minulla on todella paljon kyllä itse ostettuja.

   Poista