keskiviikko 9. elokuuta 2023

Elokuussa kukkii

Jokin aika sitten lumpeessa oleva nuppu sai minut etsimään lumpeeni ostonimeä ja kertomaan puolisolle, että jos ja kun lumme kukkii, poksautan kuoharin. No, kuoharia en keskellä viikkoa ole vielä poksauttanut, mutta helle tai myrsky tai aika sai lumpeen kukan auki. Tässä olisi 'Attraction'. 


Lampi ei ole näin läheltä ihan kaunistus reunamuovien takia. Useinhan ne halutaan piilottaa, mutta meillä lampi ei ole ihan niin tasainen kuin monilla ja onkin tarkoitus, että ylimenevä vesi valuu tiettyyn suuntaan. Täytyy vaan tuo muovi häivyttää omasta mielestä pois. Koivut ovat ainakin täällä päin päättäneet lisääntyä ihan urakalla. Syksyllä ja tulevana keväänä kitketään koivuja, kun vaahteran kitkemistalkoot juuri alkavat tältä vuodelta loppua.


Punaluppio Tannaa on haastava kuvata, täytyy melkein valita kuvaako kukkia vai lehtiä. Tämän jälkeläiset eivät välttämättä näytä emoltaan, kun samalla tontilla on myös korkea Pink Tanna ja nämä taitavat siementaimien avulla risteytyä. Muutama siementaimi löytyy kyllä. Täytyy katsoa, mitä niistä tulee. Tämän korkea Pink Tanna sisko on sateiden takia kallellaan suuntiin, joihin ei pitäisi olla. Tarvitsisi paremman tuen.


Uusia kukkijoita on paljon. Olen joskus saanut pinttymän punahatuista. Niitä kuoli monia, ennen kujin punahatut löysivät oikeat paikat. Nyt on useita kukkimattomia lehtiä joissain penkeissä, mutta monissa penkeissä jo kukkii punahatut tai ovat ainakin osa kohta kukassa. Kaikista en tiedä lajikenimiä, osasta tiedän. Marmelade näytti viime vuonna hieman kituvalta ja odotin sen kupsahtamista. Jokin meni tänä vuonna hyvin ja se kukkii nyt ja on kolme eri kukkavartta. Viimeisin kukka ei ole vielä löytänyt kerroksiaan. Vierellään nimetön valkoinen syysleimu.


Tämä on jokin nimetön, Magnusia matalampi ja voimakkaan värinen.


Valkoinen voisi olla Happy Star.


Nämä kolme yllämainittua kukkivat penkissä yhtä aikaa myös jonkin vaaleansinisen törmäkukan kanssa. Vähän kukkii vielä kurjenpolvi Wargrave Pink. Taantuneista liljoista vain yksi puulilja Purple Prince avasi kukkansa. Vielä yksi punahattu on samassa penkissä aloittelemassa kukintaa. Muualla niitä on useampia.


Puulilja Pretty Woman on onneksi voimissaan. Pidän näiden pöyhkeydestä. Ja vahingossa nämä sopivat niin hyvin kukkasotkuun, joka on kokonaisuudessaan vahinko. Keltatörmäkukka. syysleimut, punahatut ja puuliljat ovat monet elokuussa ostettuja tai elokuussa on niihin ihastuttu. Seassa on myös pinkki ukonhattu ja keltaisia jotain hattukukkia. On kummallista ajatella, että joskus elokuussa puutarhassa kukinta oli jo hiipuman päin, kun nykyisin on monia kasveja, jotka pääsevät elokuussa vauhtiin. 


Olen vuosien aikana laittanut monia päivänliljoja penkkeihin. En enää jäljitä niitä. Vuosien aikana vain yksi oranssi on kukkinut, mutta nyt tämä ruskeanoranssi yllätti. En yhtään pysty muistamaan, onko tää viime vuosilta vai todella kaukaa. Tämän lajikenimen jäljitys olisi siis todella haastavaa, kun kirjanpitoni kasveista on kovin vähän aikaa ollut yksien kansien välissä.


Siellä pienenä se päivänlilja näkyy kukkapenkissä. Keltaisten liljoen alla, melko tummana länttinä.


Vielä on moni punahattu nupulla, muutama syysleimu kukkii vielä niukasti tai on vasta aloittamassa kukintaa. Syysvuokoissa on nuppuja. Parissa kärhössä on nuppuja. Vielä on kasveja, joiden kukintaa täytyy odotella.

16 kommenttia:

 1. Ihanaa, että on monia kukkia, jotka vasta ryhtyvät, kun kesä kääntyy kohti loppuaan. Niin toiveikasta ja omiaan vähentämään syksyn lähenemisen aiheuttamaa alakuloisuutta.
  Aivan ihana tuo lumme! Ehdottomasti poksauttamisen arvoinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihanaa, että on olemassa paljon loppukesän kukkijoita. Toki esim Mustilan taimipäivät ovat juuri sellaisia, joissa näkee elokuun lopun kukkijoita ja sitten niitä tulee hommattua myös muiden loppukesien iloksi.
   Lumme on kyllä niin liikuttava. Toivon, että se talvehtii vielä vuosia.

   Poista
 2. Hieno lumme, ehkä poksautat viikonloppuna? Koivun siemenet ovat viime aikoina sataneet kuin lumi konsanaan. Onneksi loppukesään löytyy kukkijoita. Kaikkien lajinimiä ei ole minullakaan tiedossa, vaikka kiva olisi tuntea ihan jokainen kasvi. Punahatut ovat niin kivoja, pitää varmaan taas kasvattaa siemenestä lisää, että kannat pysyvät vahvoina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poksautan ainakin jotain. Täytyy varmaan käydä hankkimassa tarpeeksi pieni poksautettava. Loppukesällä on onneksi paljon kukkijoita, halla tosin sitten voi vierailla syyskuussa ja tehdä omia tuhojaan. Punahattuja on niin hurja määrä erilaisia, en olisi uskonut, että erikoisista niin moni voi talvehtia.

   Poista
 3. Noin kaunis lumme ansaitsee kuoharipoksautuksen. Parasta kuitenkin, että itse lumme poksautti itsensä auki.
  Katselin tänään omaa puutarhaa ja ajattelin, ettei kesä todellakaan pääty elokuuhun. Ei, vaikka moni kasvi on jo selvästi laittamassa itseään talviteloille. Ehkä intensiivisen puutarhaharrastuksen myötä olemme myös oppineet istuttamaan ja lisäämään niitä loppukesän kukkijoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osa kasveista on tosiaan jo tältä kesältä menneet. Onneksi on näitä myöhäisempiä. Joskus elokuussa on jo osa leimuista kukkinut, kun nyt vasta kukinta on parhaimmillaan tai alussa. Kesät ovat niin erilaisia. Perhosia meiltä puuttuu yhä, vaikka niille olisi sopivia kasveja kukassa.
   Lumme on kyllä ihmeellinen. Kun en uskonut kukkaa siinä näkevän.

   Poista
 4. Vielä riittää kukkijoita ja uusia ihastuksia, kuten lumpeesi, miten kaunis se onkaan! Tämä kesä on ollut kaikella tapaa oikukas ja kylmät yöt ovat saaneet monet kasvit hidastelemaan kukinnan kanssa. Minulla on tavallisesti runsaasti daalioita kukassa, nyt ei monessa näy nupun nuppua! Punahatut sentään kukkivat kivasti. Oranssinsävyinen Marmalade sopii hyvin syyskesän puutarhaan. Koivun siemeniä täälläkin on saanut siivoilla kaikkialta, eikä pihassa edes kasva koivuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumpeen ensikukinta elokuussa oli täydellinen yllätys. Kesäkuussa vahtasin lampea nuppujen toivossa, ja luovutin sitten. Daaliat olisivat varmasti pitäneet heinäkuisesta helteestä ja sateesta. Koivut ovat kyllä laittaneet miljoonat siemenet liikenteeseen.

   Poista
 5. Elokuussa on yllättävän paljon kukkijoita. Hortensiat aloittelevat ja punahatut loistavat. On tuo lumpeenkukka sitten upea, ota paljon kuvia siitä mitä voimme ihastella. En huomannut kuvasta mustaa muovia ennen kuin luin, että siellä on sellainen. Lumpeen kauneus häivyttää kaiken muun pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännää, mihin huomio menee. Sillä minä vain tuijotin muovia ja koivunsiemeniä. Täytyisi muistaa, että itse näkee helposti vain korjattavat asiat. Elokuussa kukkii kyllä yllättävän paljon, vaikka joissain kukkapenkeissä on vähän hiljaisempaa.

   Poista
 6. Kylläpä on kaunis lumme. Sen kukinnasta sietää olla iloinen. Elokuulla onkin vielä paljon kukkijoita, ihanat daaliat ja paljon muitakin kaunottaria.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo lumme on ihanan epätodellinen omassa puutarhassa. Sitä vähän väliä ihmettelen, että noin kaunis.
   Minulla on ollut aika vähän aina daalioita, kun muutakin löytyy. Nyt alan vähän daalioistakin innostua, ne vain vaativat aika paljon tilaa.

   Poista
 7. Lumpeenkukka omassa pihalammessa on kyllä todellakin poksauttamisen arvoinen:)
  Minä olen yrittänyt kasvattaa puhahattuja, mutta en ole vissiin löytänyt niille hyvää paikkaa puutarhastamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumme on nyt aika ihana. Ja vielä kukinta elokuussa. Punahattu ei ole helpoin ollut meillä. Savi, varjo tai märkyys ei ole sen lemppareita. Onneksi pari hyvää penkkiä on löytynyt.

   Poista
 8. Ihana lumme! Kyllä on kuoharin arvoinen. Sinulla on runsaasti kaikenlaista kukassa tähänkin aikaan kesää. Minullakin meni monta vuotta saada punahatut pärjäämään mutta edistystä selvästi on jo alkanut tapahtua, kun kaksi kukkii ja kaksi on kasvanut mukavasti kokoa joka vuosi. Lisäksi on löytynyt paikat, joissa ne eivät viihdy :D Ensi kesänä toivottavasti neljä kukkii ja tämän vuoden siemenkasvatuksista suurin osa on selvinnyt ensimmäisestä talvestaan. Kukintaa en tohdi niiltä edes odottaa vielä ensi kesälle, kun noilla aiemmillakin on mennyt kolmanteen kesään ensimmäisten kukkien esittely.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon on kukassa, auttanut paljon esim. elokuun lopun ostokset juuri Mustilan taimipäiviltä. Punahattujen kanssa on tosiaan saanut jumpata. Syysvuokkojen kanssa myös. Toivottavasti saat toisetkin punahatut kukkimaan.

   Poista